BASKET QUIZ! Pytania - tydzień drugi

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ! Pytania - tydzień drugi

Postautor: Seba » 24 stycznia 2005, 19:40

Najwyższa pora rozpocząć zmagania z pytaniami na drugi tydzień naszej zabawy! Pula nagród wygląda tak rewelacyjnie, że myślę warto sie jeszcze dołączyć i powalczyć o wygraną. Zwłaszcza, że to dopiero początek i malutkie straty jeszcze można odrobić. A oto pytania:

Pytanie 4 (za trzy punkty): Jest to nie pobity do tej pory rekord skuteczności w I lidze - 1013 punktów. Tylko raz udało się komukolwiek w jednym sezonie zdobyć ponad 1000 punktów (w 41 meczach). Jej zespół na koniec sezonu zajął jednak dopiero piąte miejsce. Dwa lata później ta zawodniczka wyjechała grać do Niemiec, gdzie mieszka do tej pory z roczną przerwą na ponowną grę w swoim macierzystym klubie. Była kapitanem reprezentacji Polski, z którą czterokrotnie wystąpiła na Mistrzostwach Europy. Jak nazywa się ta koszykarka i w którym sezonie osiągnęła ten wynik?

Pytanie 5 (za dwa punkty): W historii polskiej koszykówki tylko jedna zawodniczka w tym samym czasie występowała jednocześnie aż w trzech reprezentacjach narodowych - seniorek, juniorek i kadetek. Jeszcze jako juniorka staje się pierwszopiątkową zawodniczką zespołu, który na Mistrzostwa Europy w Jugosławii zdobywa medal. W roku 1988 zostaje uznana najlepszą, polską koszykarką i jest również najlepszym strzelcem naszej ligi. Na jej koncie widnieją również dwa tytuły mistrzyni Polski. W 1990 roku wyjezdza z Polski występować w lidze francuskiej... O jakiej WIELKIEJ LEGENDZIE mowa?

Pytanie 6 (za jeden punkt + punkt bonusowy): Poniższe zdjęcie zostało wykonane w 1996 roku dokładnie w Dzień Kobiet. Jak można się domyśleć w końcu pytanie troche prywatne - dotyczy bowiem zawodniczek Olimpii. Dzień przed wykonaniem fotki nasze koszykarki uległy w jedynym z najbardziej emocjonujacych spotkań ostatnich wielu lat zawodniczkom ŁKSu, co sprawiło, że mimo prowadzenia w półfinale mistrzostw Polski 2:0, Olimpia uległa 2:3 i pozostała jedynie walka o brąz. Jak widać na zdjęciu humory dziewczynom jednak udało się poprawić kupując kazdej w to święto po kwiatku ;) No ale od czego są kibice... A pytanie jest prozaiczne - proszę wymienić przynajmniej cztery koszykarki widniejące na zdjęciu. Osoba, która zdoła wskazać wszystkie bohaterki otrzyma jeden punkcik bonusowy!

Obrazek

Odpowiedzi można przysyłać do niedzieli na maila sebastian.kovacs@wp.pl lub też na priva! Gorąco ZAPRASZAM, bo nagrody doprawdy wspaniałe - między innymi kompletny strój koszykarski Joanny Chełczyńskiej z autografem oraz kalendarz zespołu Polfy Pabianice podpisany przez wszystkie zawodniczki i trenerów!

Pozdrawiam!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 31 stycznia 2005, 00:12

Minęła godzina 24 w niedzielę, więc pora na podsumowanie drugiego tygodnia naszej zabawy. Uczestników przybywa, pytania nie okazały się aż takie trudne, choć muszę się przyznać do błędu z doborem pytania numer 6. Zwłaszcza w przypadku tego dodatkowego punktu bonusowego były problemy. Myślałem jednak, że znajomość pozostałych czterech zawodniczek pozwoli na łatwe zdobycie choćby jednego "oczka". Jak się okazało wcale nie było to takie proste.

A teraz odpowiedzi...

Pytanie numer 4 (autor - Qiero): Oczywiście zawodniczką tą jest Gabriela Mróz-Czerkawski (bądz też Gabriela Mrohs-Czerkawski). A osiągnięcie granicy 1000 punktów w jednym sezonie miało miejsce w rozgrywkach ligowych w latach 1990/1991.
Obrazek
na zdjęciu Gabriela Mróz-Czerkawski z prawej strony

Pytanie numer 5 (autor - Szymon): Z tym pytaniem również nie było kłopotów. Wielką LEGENDĄ polskiego basketu była oczywiście Małgorzata Kozera-Gliszczyńska ( ['] )... zawodniczka Włókniarza Pabianice z którym to klubem zdobywała mistrzostwo Polski.
Obrazek
Zdjęcie to pochodzi z tej strony - http://www.mtkpolfa.e-basket.pl/historiamg.htm - tam również można się o wiele więcej dowiedzieć o tej wspaniałej koszykarce.

Pytanie numer 6: I tu były jak już wspomniałem największe trudności. Cztery koszykarki ze zdjęcia są dość (lub nawet bardzo) znane. Od lewej stoją bowiem Karolina Janyga (obecnie Lotos Gdynia), Małgorzata Downar-Zapolska (żona trenera Wisły jak wiadomo), Ewa Ślotała (Tęcza Leszno i komentatorka(???!!!) telewizyjna koszykówki), Agata Witkiewicz ... i właśnie za nią przyznawany będzie punkt bonusowy, no i na końcu, najbardziej z prawej wieloletni kapitan Olimpii Poznań, reprezentantka Polski Ewa Portianko. Agata Witkiewicz grała w drużynie mało, kilka miesięcy po zrobieniu zdjęcia zakończyła karierę zawodniczki i zaczęła realizować się jako instruktorka fitness.
Obrazek
Pożegnanie Agaty Witkiewicz - mecz z Wisłą rok 1996.
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2005, 01:43 przez Seba, łącznie zmieniany 2 razy.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 31 stycznia 2005, 00:28

A oto już wyniki drugiego tygodnia. Dwóm osobom udało się zdobyć komplet punktów. Ponownie był to Qiero, który wyrasta na głównego faworyta do zdobycie EXTRA nagrody. Dołączyła do Niego tym razem Kołysanka, która również wykazała się bardzo dużą wiedzą, trafiając nawet punkt bonusowy.

Klasyfikacja drugiego tygodnia:
1. Qiero 7pkt +1pkt bonusowy za wymyślenie pytania - razem 8pkt;
2. Kołysanka i Szymon po 7pkt;
4. Charles Manson i Mario po 6pkt;
6. Wojteg i Waldi po 5pkt;
8. Simon 2pkt (niestety Simon zapomniał chyba uzupełnić swoją odpowiedz w weekend)

KLASYFIKACJA ŁĄCZNA
1. Qiero 14pkt;
2. Kołysanka i Szymon po 12pkt;
4. Wojteg 9pkt;
5. Charles Manson i Mario po 6pkt;
7. Waldi 5pkt;
8. Simon 2pkt.

Widać, że zabawa zaczyna nabierać rumieńców! I bardzo dobrze, bo do zakończenia QUIZU jeszcze bardzo daleko i wiele się może zmienić - tabela może się odwrócić jeszcze kilka razy! Jutro umieszczę zestaw pytań na następny tydzień. ZAPRASZAM gorąco do przysyłania mi również swoich propozycji pytań. Przypominam, że za każde wykorzystane w zabawie przyznaję dodatkowy punkt. W tym tygodniu takie bonusy dostali Szymon, który zaproponował pytanie numer pięć, i Qiero, który był autorem pytania czwartego. W przyszłym tygodniu ktos inny może otrzymać taki "darmowy" punkt ;) I oczywiście zapraszam innych Forumowiczów do przyłączenia się do zabawy! Naprawdę warto...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 31 stycznia 2005, 01:21

Istotnie - wysłałem tylko to co wiedziałem po prostu a resztę miałem uzupełnić - zwłaszcza to zdjęcie - znaczy tą jedną osobę na zdjęciu miałem znaleźć :evil:

Ja myślę jednak, że już nawet sama lektura pytań, możliwość pozastanawiania się nad nimi nawet bez szukania (np. w piątym tak postawiłem - ale mówię "nie będę się wygłupiał ze "strzelaniem" - później sprawdzę, oczywiście uciekło...) - a nawet ewentualne przeczytanie odpowiedzi - dają frajdę, pewnie zwłaszcza "starym", ale "młodzi" coś tam się dowiedzą o różnych ciekawostkach.

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 01 lutego 2005, 22:27

A kto zgadnie, kto stoi na zdjęciu obok Gabi Mróz?
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 03 lutego 2005, 01:24

qiero pisze:A kto zgadnie, kto stoi na zdjęciu obok Gabi Mróz?

Hmmmm... tak na pierwszy rzut oka twarz wydaje mi się znajoma, ale... :? Będę musiał rzucić drugim okiem :D

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 03 lutego 2005, 17:00

Seba pisze:
qiero pisze:A kto zgadnie, kto stoi na zdjęciu obok Gabi Mróz?

Hmmmm... tak na pierwszy rzut oka twarz wydaje mi się znajoma, ale... :? Będę musiał rzucić drugim okiem :D

To może mała podpowiedź - wychowanka Wisły Kraków :D

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 04 lutego 2005, 00:13

Downar-Zapolska??? 8)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 04 lutego 2005, 00:30

MARAS pisze:Downar-Zapolska??? 8)

:D No co Ty ...

... ale ja też muszę się przyznać bez bicia, że nie wiem :( Niestety pamięć już nie ta... :)

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 04 lutego 2005, 00:37

Seba pisze:
MARAS pisze:Downar-Zapolska??? 8)

:D No co Ty ...

... ale ja też muszę się przyznać bez bicia, że nie wiem :( Niestety pamięć już nie ta... :)

A w życiu :D zgadujcie dalej :D

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 04 lutego 2005, 00:38

No to może daj to Seba do quizu? Ja ewentulanie jeszcze kilka podpowiedzi bym dołożył.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 04 lutego 2005, 00:40

Hmmmm... na pierwszy rzut oka to Ta zawodniczka przypomina mi Grażynę Seweryn. Tylko że o ile pamiętam to ona nie grała w Stali :? :? :? A moze jakaś jeszcze podpowiedź qiero???
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 04 lutego 2005, 00:42

qiero pisze:No to może daj to Seba do quizu?

Czemu nie :) Ehh.. a tak swoją drogą to twarz mi się wydaje tak znajoma, że to musi być łatwe i powszechnie znane nazwisko... czyli pełna kompromitacja prowadzącego :D Ale cóż - starość, nieradość... skleroza dopada, a w tej chwili nie mogę z powodu braku czasu zabrać się za przekopywanie wycinków prasowych...

Qiero - proszę więc o sformułowanie pytanka ;) Jakieś ciekawostki i wogóle ... No i najważniejsze - muszę PIERWSZY (no może nie do końca) poznać odpowiedz.. hehe

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 04 lutego 2005, 00:51

przypomina mi Grażynę Seweryn

dokładnie... znaczy miałem takie samo skojarzenie. Napewno nie grała ani tyci, tyci?

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 04 lutego 2005, 00:54

:) Ja już szukałem... bo w sumie, jak już mówiłem do tak znajomej twarzy mi też jakoś podpasowało to nazwisko... ale nie znalazłem nic o Brzegu w tym kontekście... no ale może zbyt pobieżnie szukałem.

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”