Do rozpoczęcia sezonu zostało jeszcze dużo czasu, ale sądzę ze nic nie stoi na przeszkodzie by się zastanowić nad pewnymi zmianami w zasadach gry.
1) Gra rozpocznie sie wraz z sezonem PLKK czyli 17.X.2007 roku. Draft planuje rozpocząć w weekend 6-7 X
2) W drafcie będzie obowiązywała taka sama zasada jak w WNBA czyli niektóre zawodniczki będą miały przypisane więcej niż jedną pozycje. Osoba wybierająca będzie musiała sie zdecydować na jedną z nich. Ta pozycja będzie obowiązywała dla tej zawodniczki przez cały sezon, bez względu na ewentualne wymiany, transfery itd.
3) W tym sezonie będę wymagał aby każdy podawał swój skład przed kolejnymi seriami spotkań. Jeśli ktoś nie będzie tego przestrzegał (2 razy będzie można "zapomnieć"), zostanie usunięty z gry a zawodniczki pójdą na "licytacje".
Licytacja będzie polegała na tym, że każdy z grających będzie mógł zaoferować za dowolną zawodniczkę wystawioną na licytacje którąś ze swoich koszykarek. Licytacja będzie trwała 72 godz, i wygra ją ta osoba, która zaoferuje najlepszą kandydatkę w zamian (pod względem średnich evali).
4) Sprawa najważniejsza - dodawanie nowych zawodniczek do gry. Zdaję sobie sprawę że brak takiej możliwości był największą wadą zabawy w tamtym sezonie. A w tym spodziewam się jeszcze większej rotacji w kadrach zespołów (bo i więcej zespołów, i większy zagraniczny zaciąg) Mam dwie alternatywne propozycje na dodawanie tych zawodniczek:
a) - kto pierwszy ten lepszy. Tzn jeśli ktoś zobaczy że jakaś nowa zawodniczka została dodana do składu zespołu na PLKK może to zgłosić pozyskując równocześnie taką zawodniczkę (oczywiście musi kogoś w zamian oddać) Żeby uniknąć zbyt dużej rotacji, każdy w ciągu sezonu mógłby w ten sposób pozyskać tylko 2 zawodniczki. Jeśliby nikt nie wyrażał chęci pozyskania jakiejś z nowych zawodniczek, to ja bym je sukcesywnie dodawał do listy FA, i wtedy można by je brać na "normalnych" zasadach
b) - licytacja. Na analogicznej zasadzie jak przy rezygnacji któregoś z graczy. Czyli ja jako organizator wystawiam zawodniczkę na licytacją i kto zaoferuje najlepszą koszykarkę w zamian ten ją dostanie. Nie ukrywam że jestem zwolennikiem tej opcji gdyż preferuje ona osoby które z jakiś powodów (kontuzja, ciąża, sprzedaż itd) straciły swoje najlepsze zawodniczki.
To tyle na temat PLKK, teraz jeszcze parę zdań o eurolidze:
Jeśli zbierze sie wystarczająco dużo chętnych to zamierzam zrobić również fantasy euroligi. Przetestuje w niej niejako 2 pomysły:
1) Każdy będzie posiadał po 10 zawodniczek, a na konkretną kolejkę będzie wystawiał po 7 z nich. Przy czym 5 na dotychczasowych zasadach (1C, 2F, 2G) a 2 pozostałe jako rezerwę, tzn bez przypisania pozycji. (punktować będą tak samo).
2) W kadrach zespołów zawodniczki będą mogły mieć przypisane po więcej niż 1 pozycji, a decyzja na której zagrają będzie podejmowana bezpośrednio przed każdą kolejką.
To tyle ode mnie. czekam na opinie a także na propozycje innych zmian.
Propozycje zmian w fantasy PLKK
Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy
Propozycje zmian w fantasy PLKK
Ostatnio zmieniony 15 września 2007, 14:46 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Też popieram pomysł o licytacji, bo nie każdy siedzi ciągle przed kompem
... Poza tym informację na PLKK o nowych zawodniczkach pojawiają się najczęściej przed południem, a to nie są za dobre godziny dla dużej części uczestników Fantasy.
Mam dwa pytania odnośnie zmian:
1. Jeśli ktoś zapomni wystawić skład i zdarzy mu się to 1 czy 2 raz to czy ma zaliczane punkty ze składu z poprzedniej kolejki jak było to w zeszłym sezonie, czy ma po prostu jedno wielkie "0" za kolejkę?
2. Chodzi o przypisywanie pozycji w Eurolidze. Wybór pozycji na dany mecz ma należeć do gracza, ale jak rozumiem tylko w przypadku gdy zawodniczka miała w drafcie przypisaną więcej niż jedną pozycję?
Jeśli była w drafcie np. jako G to może grać tylko jako G lub jako jedna z tych 2 dodatkowych bez pozycji? Natomiast jak była np. jako F-C to ja decyduję przed poszczególnym meczem na jakiej pozycji zagra?
Mam dwa pytania odnośnie zmian:
1. Jeśli ktoś zapomni wystawić skład i zdarzy mu się to 1 czy 2 raz to czy ma zaliczane punkty ze składu z poprzedniej kolejki jak było to w zeszłym sezonie, czy ma po prostu jedno wielkie "0" za kolejkę?
2. Chodzi o przypisywanie pozycji w Eurolidze. Wybór pozycji na dany mecz ma należeć do gracza, ale jak rozumiem tylko w przypadku gdy zawodniczka miała w drafcie przypisaną więcej niż jedną pozycję?
Jeśli była w drafcie np. jako G to może grać tylko jako G lub jako jedna z tych 2 dodatkowych bez pozycji? Natomiast jak była np. jako F-C to ja decyduję przed poszczególnym meczem na jakiej pozycji zagra?
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."
https://bartolino78.wordpress.com
https://bartolino78.wordpress.com
- Siero
- Senior
- Kontaktowanie:
Re: Propozycje zmian w fantasy PLKK
mozna to już zastoswac w tym sezonie, który bedzie PLKKGreebo pisze:2) W kadrach zespołów zawodniczki będą mogły mieć przypisane po więcej niż 1 pozycji, a decyzja na której zagrają będzie podejmowana bezpośrednio przed każdą kolejką.
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/
1. Tak, bedę zaliczał wtedy typy z poprzedniej kolejki. Zależy mi po prostu na tym by nie było Martwych zespołów tak jak w tamtej edycji.
2. tez ta. Wiadomo ze Center nie zagra na G, ale te łączone pozycje będę do wyboru przed spotkaniami. Zobaczę jak to wpłynie na ilość transferów (bo chciałbym by ich było sporo, tak jak w WNBA, a ta możliwość wystawiania zawodniczek na kilku pozycjach, pewnie ograniczy chęć transferów.)
edit: sienot, właśnie nie chcę tego wprowadzać jeszcze w PLKK, wolę przetestować w eurolidze. Powody podałem powyżej.
2. tez ta. Wiadomo ze Center nie zagra na G, ale te łączone pozycje będę do wyboru przed spotkaniami. Zobaczę jak to wpłynie na ilość transferów (bo chciałbym by ich było sporo, tak jak w WNBA, a ta możliwość wystawiania zawodniczek na kilku pozycjach, pewnie ograniczy chęć transferów.)
edit: sienot, właśnie nie chcę tego wprowadzać jeszcze w PLKK, wolę przetestować w eurolidze. Powody podałem powyżej.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”