Wisła - Ostrovia 92:40

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 06 lutego 2005, 17:15

nie mam zresztą zamiaru polemizować na ten temat. Wartość zawodniczek znam. Wiem, która może grać dobrze i gdyby chciała. Wiem również z której już nic nie będzie. Wiem, które się przykładają a im nie wychodzi. I wiem, która jest idealną zawodniczką! Niestety ale miałem przyjemnośc być na tym spotkaniu i wiem co i jak. Poprostu zdenerwował mnie fakt, że dziewczyny przegrały to spotkanie przed meczem. Nie można było jak najmniej przegrać? Powalczyć? Pokazać się? Można było... chciałbym zapomnieć o tym meczu, który szczerze nie wywarł we mnie żadnych emocji. Byłem przygotowany na porażkę...ale styl...nie podoba mi sie to tak delikatnie mówiąc. Jestem jednak przekonany, że na Brzeg się zmoblilizują i pokażą na co je stać. I moje rzucenie podyktowane jest raczej zdenerwowaniem. Nie wiem jak można grac tak. Nie odezwałem się na ten temat wogóle. Zresztą nie było tej rozmowy. dziekuję.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 06 lutego 2005, 21:46

Grając przez większą część meczu w rezerwowym składzie wiślaczki rozgromiły zespół z Ostrowa. Amerykanka Iciss Rose Tillis w swoim debiucie zdobyła 26 punktów, ale rywalki nie były wymagające.

Tillis nie wyszła w pierwszej piątce, ale spędziła na parkiecie 28 minut. Jest bardzo wszechstronną i szybką koszykarką. Bez kompleksów wykonała pierwsze cztery rzuty (w tym jeden za trzy punkty) i wszystkie celne. W całym meczu okazała się najskuteczniejszą zawodniczką na parkiecie.

Trzeba jednak pamiętać, że przy niedbałej obronie zespołu z Ostrowa Tillis mogła pozwolić sobie na dużo. Prawdziwym sprawdzianem jej umiejętności będzie środowe (9.02) spotkanie w Eurolidze z Lietuvosem/Telekomasem Wilno.

Zabrakło tym razem Shannon Johnson, której trener Wisły Wojciech Downar-Zapolski dał wolne. Nie grała także Katarzyna Kenig. Po 11 minutach boisko opuściła Iva Perovanović, która sporo napracowała się w zwycięskim meczu Euroligi w Sankt Petersburgu.

W pewnym momencie na boisko w pierwszej piątce, obok Tillis, weszły Monika Krawiec, Joanna Czarnecka i Magdaleny Radwan i Skorek, które rzadko mają okazję pograć tak długo jak w sobotnim meczu. Przez długie minuty mecz przypominał nieco ostrzejszy trening w wykonaniu wiślaczek.

Ostrovia zaprezentowała się wyjątkowo słabo, a jedynym sukcesem przyjezdnych było zdobycie aż 40 punktów (w pierwszym meczu w Ostrowie Wlkp rzuciły raptem 35). W pierwszej połowie ostrowianki przez osiem minut nie potrafiły trafić do kosza! Sytuację próbowała ratować Ilona Mądra, swego czasu koszykarka Wisły. Dla odmiany krakowianki mogą tylko żałować, że zabrakło im nieco koncentracji i czasu, by rzucić 100 pkt.

Najbardziej niezrozumiały i niewytłumaczalny jest fakt, że Ostrovia jest na ósmym (!) miejscu w tabeli, a ostatnie, dziesiąte, zajmuje Meblotap Chełm, z którym Wisła stoczyła heroiczną walkę w Krakowie (86:84) i omal nie przegrała.

Wisła Can-Pack 92
Ostrovia 40
Kwarty: 20:12, 21:6, 26:8, 25:14.

Wisła: Kress 11, Czepiec i Skerović (2x3) po 8, Perovanović 4, Gburczyk 3 oraz Tillis 26 (3), Krawiec 12, Czarnecka 9, Trafimava 6 (1), Radwan 3 (1), Skorek 2.

Ostrovia: Mądra 15 (1), Górczak 7 (1), Banaszkiewicz 6, Kaczmarek (1) i Żurkowska po 4 oraz Misiek i Szymańska po 2, Biela i Przybylak po 0.

Sędziowali: Robert Aleksandowicz i Grzegorz Łata. Widzów 500.

Jak grała Iciss Rose Tillis

Rzuty za 2 punkty 8/13 - 62 proc., rzuty za 3 punkty 3/6 - 50 proc., rzuty za 1 punkt 1/2 - 50 proc., 10 zbiórek (wszystkie w obronie), 1 asysta, 2 faule, 1 strata i 2 przechwyty.

Powiedzieli po meczu

Jacek Wawrzyniak, trener Ostrovii: - Bałem się tego meczu. Przykro mi, że mój zespół przegrał tak wysoko. Myślałem, że powalczymy i pokażemy charakter. Nie oszukujmy się, Wisła ma inny potencjał niż my.

Wojciech Downar-Zapolski, trener Wisły: Ostrovia nie podjęła walki. Cieszę, że udało się zrealizować plan, by dać odpocząć podstawowym zawodniczkom. Zagraliśmy poprawną koszykówkę i zawodniczki pokazały się z dobrej strony. Widowisko nie było radosną koszykówką, ale nie stało na złym poziomie. Z bardzo dobrej strony pokazała się Iciss. Nie można jej oceniać po jednym meczu, ale jest to zawodniczka nietuzinkowa, obdarzona niezłym rzutem z dystansu. Potrzeba czasu, by wkomponowała się w drużynę. Mam nadzieję, że w pełni zastąpi Tangelę Smith.

Ilona Mądra, koszykarka Ostrovii: - Dla Wisły był to bardziej trening niż mecz. Gratuluję nowego zakupu. Nowa zawodniczka jest lepsza od Tangeli i będzie bardziej przydatna i wszechstronna. Miło mi było wrócić do Krakowa i zobaczyć stare śmieci. Szkoda tylko, że tak wysoko przegrałyśmy. Dla nas ważniejszy będzie mecz za tydzień z Cukierkami, który będziemy musiały wygrać.

Not. Wak Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 06 lutego 2005, 21:59

Hersi pisze:Najbardziej niezrozumiały i niewytłumaczalny jest fakt, że Ostrovia jest na ósmym (!) miejscu w tabeli, a ostatnie, dziesiąte, zajmuje Meblotap Chełm, z którym Wisła stoczyła heroiczną walkę w Krakowie (86:84) i omal nie przegrała.

To jest własnie ten paradoks. Chełm walczy z lepszymi co z tego jak z najgorźniejszym rywalem przegrywa. A Ostrovia jest na dziewiątym miejscu w tabeli.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 07 lutego 2005, 07:13

Efektowny debiut Amerykanki

Wiślaczki miały druzgocącą przewagę. W pogromie Ostrovii duży udział miała debiutująca 24-letnia Amerykanka Iciss Tillis.

WISŁA CAN-PACK - OSTROVIA OSTRÓW WIELKOPOLSKI 92-40 (20-12, 21-6, 26-8, 25-14). Punkty: Kress 12, Czepiec 8, Skerović 8 (2x3), Perovanović 4, Gburczyk 3 oraz Tillis 26 (3x3), Krawiec 12, Czarnecka 8, Trafimava 6 (1x3), Radwan 3 (1x3), Skorek 2 - Mądra 15 (1x3), Górczak 7 (1x3), Banaszkiewicz 6, Kaczmarek 4 (1x3), Żurkowska 4 oraz Szymańska 2, Misiek 2, Biela, Przybylak. Widzów 500.

Mierząca 196 cm Tillis zastąpiła w Wiśle Tangelę Smith, która z powodu kontuzji opuściła Kraków i pojechała za ocean na zabieg artroskopii kolana. Jej następczyni zauroczyła krakowskich kibiców kilkoma efektownymi zagraniami. Nie wystąpiła natomiast Shannon Johnson, która odpoczywała od gry. Wykazać mogły się za to zawodniczki z ławki. 21 minut przebywała na parkiecie Trafimava, po 20 - Krawiec i Radwan, a 16 - Skorek.

Przedostatnia drużyna tabeli tylko w pierwszych minutach dotrzymywała kroku wiślaczkom. Na początku spotkania Ostrovia wyszła na prowadzenie 3-2 po "trójce" Mądrej. Później na tablicy 3-krotnie był jeszcze remis. Odkąd na parkiecie pojawiła się Tillis, Wisła zaczęła "uciekać" rywalkom. W 8 min wiślaczki prowadziły 17-12. Później Ostrovia przez 8 minut nie trafiła do kosza. Zrobiło się więc 33-12 dla Wisły. Kolejny rzutowy przestój Ostrovia miała między 22 a 27 min, w tym czasie przewaga krakowianek urosła do 36 punktów (60-24). W ostatniej kwarcie wiślaczki były bliskie przekroczenia bariery 100 punktów, licznik zatrzymał się jednak na 92 "oczkach".

Powiedzieli po meczu

Wojciech Downar-Zapolski, trener Wisły Can-Pack: - Ostrovia nie podjęła walki. Dałem odpocząć podstawowym zawodniczkom, które miały w nogach dużo ważnych meczów. Zagraliśmy poprawną koszykówkę. Często kończyliśmy akcje koszami zdobytymi po szybkich kontrach. Z bardzo dobrej strony pokazała się Iciss Tillis. Nie można oceniać jej po jednym meczu, ale widać, że jest to zawodniczka nietuzinkowa, obdarzona dobrym rzutem z dystansu. Trzeba troszeczkę czasu, żeby się wkomponowała w drużynę. Mam nadzieję, że w pełni zastąpi Tangelę Smith. Już najbliższy mecz z innym rywalem, bo z liderem grupy w Eurolidze, odpowie nam, w jakiej jest dyspozycji i na ile sobie poradzi z taką drużyną jak Telekomas Wilno.

Jacek Wawrzyniak, trener Ostrovii: - Bałem się tego meczu. Przykro, że zakończył się on tak dużą różnicą punktów. Myślałem, że powalczymy, pokażemy charakter. My mamy jednak inne cele niż Wisła, której potencjał jest o wiele większy. Walczymy o utrzymanie. Mam nadzieję, że ten cel zrealizujemy.

Ilona Mądra, Ostrovia: - Dla Wisły był to bardziej trening przed Euroligą niż ligowy mecz. Cieszę się jednak, że zdobyłyśmy więcej punktów na wyjeździe niż u siebie, gdzie przegrałyśmy z Wisłą do 35. Jest więc progresja. Gratuluję Wiśle nowego zakupu. Nowa zawodniczka (Tillis) jest lepsza od Smith. Na pewno jest od niej wszechstronniejsza i będzie bardziej przydatna dla drużyny.

PIOTR TYMCZAK Dziennik Polski

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 07 lutego 2005, 12:33

Dzisiaj nie pokazuje się na treningu ponieważ Jacek może rzeczywiście mieć ostrą rozmowę. Mam nadzieję, że zrozumieją, że z Brzegiem trzeba walczyć 40 minut. Musimy wygrać ten mecz myśląc o wejsciu do ósemki, które jest realne. W czwartek natomiast wybieram się do Łodzi. Coś czuję, że pojadę na najlepszy mecz całej ligi TBL. Będzie ostro!
Ciekawy jestem jak to wszystko się zakończy...

Gość

Postautor: Gość » 07 lutego 2005, 19:44

Mati widzę że zaczynasz się bawić w sędziego i szpiega.Myślałem że na mecze jeżdzisz w roli wiernego kibica i przyjaciela zawodniczek.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 08 lutego 2005, 13:45

Anonymous pisze:Mati widzę że zaczynasz się bawić w sędziego i szpiega.Myślałem że na mecze jeżdzisz w roli wiernego kibica i przyjaciela zawodniczek.

Ale ja jestem wiernym kibicem i przyjacielem. Niech tak zostanie amen. Lecz będąc wiernym kibicem mam prawo wymagać od dziewczyn zaangażowania w każdej sytuacji. Jak czuje się osoba w moim wieku, która angażuje sie na maxa. Widzi wszystko jak walczą a tu nagle taki mecz...eee...mniejsza temat zamknięty!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”