Rzuty osobiste
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Rzuty osobiste
Witam serdecznie:-).
Czy podczas rzutów wolnych zawodnik wykonujący musi mieć cały czas kontakt z podłożem czy może wykonać rzut w wyskoku?
Pozdrawiam.
Czy podczas rzutów wolnych zawodnik wykonujący musi mieć cały czas kontakt z podłożem czy może wykonać rzut w wyskoku?
Pozdrawiam.
43.2.3 Zawodnik wykonujący rzut wolny:
• Zajmie pozycję za linią rzutów wolnych i wewnątrz półkola.
• Może zastosować dowolną metodę rzutu do kosza, ale musi rzucić tak, aby piłka wpadła do kosza od góry lub dotknęła obręczy.
• Wykona rzut w ciągu pięciu (5) sekund od momentu, gdy sędzia oddał mu piłkę do dyspozycji.
• Nie dotknie linii rzutów wolnych ani boiska za nią do momentu, kiedy piłka wpadnie do kosza lub dotknie obręczy.
• Nie wykona zwodu pozorującego rzut wolny.
Ciekawa sytuacja:
http://www.youtube.com/watch?v=55zIDCYSOMs
http://www.youtube.com/watch?v=N2P9qCPkI-4
• Zajmie pozycję za linią rzutów wolnych i wewnątrz półkola.
• Może zastosować dowolną metodę rzutu do kosza, ale musi rzucić tak, aby piłka wpadła do kosza od góry lub dotknęła obręczy.
• Wykona rzut w ciągu pięciu (5) sekund od momentu, gdy sędzia oddał mu piłkę do dyspozycji.
• Nie dotknie linii rzutów wolnych ani boiska za nią do momentu, kiedy piłka wpadnie do kosza lub dotknie obręczy.
• Nie wykona zwodu pozorującego rzut wolny.
Ciekawa sytuacja:
http://www.youtube.com/watch?v=55zIDCYSOMs
http://www.youtube.com/watch?v=N2P9qCPkI-4
Ostatnio zmieniony 29 października 2008, 23:23 przez kyS, łącznie zmieniany 1 raz.
CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy
ja także potrzafię tak rzucać - oczywiście nijak to się ma do celności
- a co do tematu - skoro ktoś go założył, to jest okazja do powęszenia w różnych nie zawsze oczywistych niuansach przepisów - ja np. nie wiedziałem, że piłka musi dotknąć obręczy zanim zawodnik "spadnie" za linią - myślałem, że wystarczy jak opuści jego ręcę...
- Belfer
- Żak
Kiedyś jeśli dobrze pamiętam Marzena Najmowicz rzucał stojąc z boku, prawie przy linii koła. Mam pytanko do specjalistów czy mogę z rzutu wolnego piłkę odbić od parkietu i ta wpada od góry do kosza (widziałem coś w tym stylu-koleś chciał w ten sposób podać piłkę aby drugi koleś zrobił wsad, ten nie złapał piłki i ta wpadła do kosza, sędzia zaliczył).
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."
O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska
Belfer pisze:Kiedyś jeśli dobrze pamiętam Marzena Najmowicz rzucał stojąc z boku, prawie przy linii koła. Mam pytanko do specjalistów czy mogę z rzutu wolnego piłkę odbić od parkietu i ta wpada od góry do kosza (widziałem coś w tym stylu-koleś chciał w ten sposób podać piłkę aby drugi koleś zrobił wsad, ten nie złapał piłki i ta wpadła do kosza, sędzia zaliczył).
Marzenia tak rzucała i Jelena Łomako ( ex Zapolex Erbud Toruń, Ex Progress Quay ) plus chyba Cathy Miłoszewska ( ex Stolbud Włoszczowa, ex Cuksy Brzeg)
Belfer pisze: czy mogę z rzutu wolnego piłkę odbić od parkietu i ta wpada od góry do kosza (widziałem coś w tym stylu-koleś chciał w ten sposób podać piłkę aby drugi koleś zrobił wsad, ten nie złapał piłki i ta wpadła do kosza, sędzia zaliczył).
Nie można tak zrobić... Jezeli piłka odbije sie o deske nie dotykając obręczy, czy tak jak piszesz ktoś specjalnie odbije piłke o parkiet rzut ten jest nieważny... Czasami zdarza sie, ze dany zawodnik czy zawodniczka (nie specjalnie) wogóle nie dorzuci do kosza, wtedy jest piłka z boku dla przeciwników... No chyba, że to jest pierwszy z dwóch osobowych..
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”