Co pokażą reprezentacje młodzieżowe ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Waldi
Kadet

Co pokażą reprezentacje młodzieżowe ?

Postautor: Waldi » 18 lutego 2005, 13:11

(...)

Iwona Jabłońska (U16 dziewczynki) – Patrząc na naszą grupę, Hiszpania jest poza zasięgiem. My możemy walczyć o drugie miejsce w grupie. Nasze kadetki nie prezentują aż tak wysokiego poziomu, jednak są bardzo waleczne i szybkie. Dlatego nie chcę narzucać im skomplikowanych zagrywek taktycznych. Skupimy się raczej na prostych zagrywkach, szybkim ataku i twardej agresywnej obronie. Wierzę, że moje dziewczęta mogą sprawić niespodziankę, tym bardziej, że gramy u siebie i publiczność będziemy mieć za sobą.

Kadetki swoje mecze rozegrają w Polsce w dniach 22-31.07.

Kolejność spotkań grupowych:
22.07.2005 Polska – Belgia
23.07.2005 Polska - Włochy
24.07.2005 Polska – Hiszpania

Remigiusz Koć (U18 dziewczynki) – Byliśmy losowani z czwartego najsłabszego koszyka i nie ukrywam, że w tej grupie jesteśmy drużyną najsłabszą. Dwa lata temu ten sam rocznik nie awansował nawet do półfinałów. Z kolei Serbia i Czarnogóra była 1., Francja 5., zaś Niemcy 9. Ale nie zapominajmy, że jest to sport i na pewno nie oddamy łatwo pola. Swoją drużynę chcę oprzeć na zawodniczkach ze Szkoły Mistrzostwa Sportowego. A co będzie - okaże się w sierpniu.

Juniorki swoje mecze rozegrają na Węgrzech w dniach 5-14.08.

05.08.2005 Polska – Niemcy
06.08.2005 Polska – Serbia i Czarnogóra
07.08.2005 Polska – Francja

Roman Skrzecz (U20 dziewczynki) – Uważam, że to było dobre losowanie dla nas. Jedynie Rosjanki mają ogromny potencjał, więc z nimi będzie bardzo trudno zwyciężyć. Jeśli chodzi o Włoszki, to myślę, że są one w naszym zasięgu, a z Niemkami z tym samym rocznikiem wygraliśmy trzy lata temu 40 punktami, więc myślę, że i tym razem poradzimy sobie. Jednak są to mistrzostwa Europy i nikt nie jedzie tam po to, by przegrać. W tej chwili dziewczyny pracują w klubach. Mam potwierdzenie, że dwie zawodniczki grające w NCAA Kasia Krężel oraz Izabela Piekarska chcą grać w reprezentacji i w maju przyjadą do Polski. Jestem optymistą i wierzę w pracę dziewcząt.

Młodzieżówka swoje mecze rozegra w Czechach w dniach 1-10.07.

01.07.2005 Polska – Rosja
02.07.2005 Polska – Włochy
03.07.2005 Polska - Niemcy

» Źródło wiadomości: Informacja prasowa

www.e-basket.pl

Seba
Oldboy

Re: Co pokażą reprezentacje młodzieżowe ?

Postautor: Seba » 18 lutego 2005, 16:16

Waldi pisze:(...)

Iwona Jabłońska (U16 dziewczynki) – Patrząc na naszą grupę, Hiszpania jest poza zasięgiem. My możemy walczyć o drugie miejsce w grupie. Nasze kadetki nie prezentują aż tak wysokiego poziomu, jednak są bardzo waleczne i szybkie. Dlatego nie chcę narzucać im skomplikowanych zagrywek taktycznych. Skupimy się raczej na prostych zagrywkach, szybkim ataku i twardej agresywnej obronie. Wierzę, że moje dziewczęta mogą sprawić niespodziankę, tym bardziej, że gramy u siebie i publiczność będziemy mieć za sobą.

Kadetki swoje mecze rozegrają w Polsce w dniach 22-31.07.

22.07.2005 Polska – Belgia
23.07.2005 Polska - Włochy
24.07.2005 Polska – Hiszpania

(...)

Jeżeli w dalszym ciągu reklama tej imprezy w naszym mieście będzie na obecnym poziomie (czyli, jak śpiewały "Punki" - "Mniej niż zero"), to faktycznie można się spodziewać tłumów :cry: Dziwię się, że teraz, gdy trwa jeszcze w Poznaniu liga, na sali podczas meczy ekstraklasy nie wiszą już plakaty reklamujące itp. Finały ME seniorskich były pod względem frekwencji totalną porażką naszego miasta, obawiam się, że teraz może być jeszcze gorzej. Co do naszej grupy - faktycznie, trafilismy chyba na najtrudniejszego rywala z wszystkich - Hiszpanki. U nich większość tych młodziutkich dziewcząt ma okazję podpatrywać najlepsze w swoich klubach, bo właśnie w tych najsilniejszych i najbogatszych kilku zespołach skoncentrowana jest reprezentacja młodszych roczników. U nas jeżeli do kadry kadetek dostanie się choć jedna zawodniczka klubu ekstraklasowego to już będzie dużo. Dla większości tych zawodniczek wzorem do podpatrywania na codzień jest więc chcąc nie chcąc Ola Jabłońska. Zresztą różnic między koszykarkami polskimi a hiszpańskimi w tym wieku jest tak wiele, że w sumie z miejsca możemy postawić się na straconej pozycji - jeśli nie przegramy więcej niż 20 punktami, to będzie naprawdę sukces. Myślę, że powinniśmy powalczyć z Włoszkami, ale też nie będzie łatwo. Po kryzysie w ostatnich latach, wywołanym chyba jednak zbyt wielkim napływem zawodniczek zagranicznych do ligi włoskiej, ostatnio chyba zaczyna się powolna odbudowa. Boję się, że możemy się o tym przekonać na własnej skórze w lipcu. Co do młodych Belgijek - nie mam pojęcia, co grają... można się jednak domyślić, że sukcesy Namur i ciekawe już wyniki reprezentacji spowodują sporą modę na żeńską koszykówkę i w ciągu kilku lat zespół ten może stać się dość solidnym w Europie. No a wszystko pewnie zacznie się od kadetek...

Ja będę trzymał kciuki na mistrzostwach za Weronikę Idczak, bo chyba tylko ona dostanie się do reprezentacji na te zawody. Mam nadzieję, że u siebie pokaże klasę!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Przyjeciel Seby

Pod zastanowienie Sebie!

Postautor: Przyjeciel Seby » 18 lutego 2005, 18:32

Seba! Jako znawca koszykówki zajrzyj proszę na stronę federacji hiszpańskiej, sprawdź skład reprezentacji kadetek tego kraju, a być może zweryfikujesz to co napisałeś wyżej?! Jak już to zrobiłeś, to pytanie do Ciebie brzmi: Co to jest Siglo XXI? Myślę, że solidnie popracujesz nad stanem swojej wiedzy na temat żeńskiego basketu i dasz rzetelną odpowiedź wszystkim! Pozdrawiam!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 18 lutego 2005, 21:41

Moim Przyjaciołom starcza odwagi, by podpisać swoją wypowiedz. Dementuję więc plotki, jakoby wpis powyżej był autorstwa osoby tytułującej się moim ... itd... hihi... a znawcą nie jestem i dlatego nie mam zamiaru nigdzie zaglądać, ani tym bardziej pracować nad czymkolwiek i dawać jakąkolwiek odpowiedz anonimom :D

Awatar użytkownika
Intarex
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Intarex » 18 lutego 2005, 22:55

Mecze kadry U16 ktora prowadzona jest przez panią Jabłońską rozegrane zostaną w Ostrowie Wlkp. na hali Stali. W dniach 22-31 lipca jeśli dobrze pamiętam :D

Nie przyjaciel Seby

Siglo XXI

Postautor: Nie przyjaciel Seby » 18 lutego 2005, 23:26

"Co do naszej grupy - faktycznie, trafilismy chyba na najtrudniejszego rywala z wszystkich - Hiszpanki. U nich większość tych młodziutkich dziewcząt ma okazję podpatrywać najlepsze w swoich klubach, bo właśnie w tych najsilniejszych i najbogatszych kilku zespołach skoncentrowana jest reprezentacja młodszych roczników. U nas jeżeli do kadry kadetek dostanie się choć jedna zawodniczka klubu ekstraklasowego to już będzie dużo. Dla większości tych zawodniczek wzorem do podpatrywania na codzień jest więc chcąc nie chcąc Ola Jabłońska. Zresztą różnic między koszykarkami polskimi a hiszpańskimi w tym wieku jest tak wiele, że w sumie z miejsca możemy postawić się na straconej pozycji - jeśli nie przegramy więcej niż 20 punktami, to będzie naprawdę sukces."-[b] tak napisał Seba.[/b]
Seba (jako nie przekonany i wcześniej zadeklarowany przeciwnik idei SMS PZKosz) wyraża powyższą opinię na temat marnych szans naszych kadetek w rywalizacji z Hiszpankami. Co do tego, że jesteśmy słabsi w 100% się zgadzam, natomiast co do argumentacji dlaczego niestety nie. Informacja dla wszystkich kibiców: Zespoły Hiszpanii w kategoriach młodzieżowych oparte są o zawodniczki, które na codzień uczą się i grają w ramach programu Siglo XXI, który (podkreślam) praktycznie nie różni się od idei Szkoły Mistrzostwa Sportowego PZKosz (obecnie w Łomiankach). Tam najzdolniejsze młode Hiszpanki trafiają, by w przyszłości stać się zawodowymi koszykarkami. Dlaczego są lepsi od nas w kategoriach kadetek? Bo naukę w Siglo XXI zaczynają bardzo wcześnie (o 3 lata prędzej niż nasze w SMSie) i tak zyskują znaczną przewagę. Kadra hiszpańskich kadetek jest oparta na zawodniczkach uczestniczących w tym programie (na 14 zawodniczek 8 z Siglo XXI), a nie jak pisze Seba "kilku najbogatszych i najsilniejszych zespołów Extraklasy Hiszpanii". To jest nieprawda, która poraz kolejny zostaje puszczona w obieg. Co najmniej nieładnie!!!!!!! Wstyd!!!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 19 lutego 2005, 00:03

Nieładnie i wstyd to niepodpisywać swoich opinii :D Co do tego, co napisałem - dwa słowa wyjaśnienia. Swoje zdanie opierałem na tym, jak wyglądała kadra kadetek dwa lata temu. Wtedy zaglądałem na stronę federacji ;) Zawodniczki tworzące reprezentację wystepowały głównie (jeśli dobrze pamiętam.. to w końcu dwa lata) w czterech, pięciu klubach - również w tym, o którym Ty piszesz. Nie było jednak przewagi żadnego z nich, a pozostałe z tego co pamiętam to sama czołówka seniorska Hiszpanii. Nie dziwi zreszą wysoki poziom ich wyszkolenia, jeśli wziąść pod uwagę, że szkolą ci, którzy mają najwięcej pieniędzy, a młode koszykarki podglądają, o czym też już mówiłem, gwiazdy w swoich klubach, mając sie od kogo uczyć. I tyle... Rozumiem, że Twoje wtrącenie w to, co napisałem wątku smsowego ma wlać w serca Polaków trochę nadziei, że może w Hiszpanii też niedługo zacznie się dziać tak "SUPER", jak u nas? Skoro na 14 już aż 8 jest z tego klubu ;)

Nie dam się sprowokować w bezsensowne dyskusje z tchórzliwym anonimem na temat SMS - to jaką potęgą jesteśmy w koszykówce widać dokładnie - w młodzieżowej z roku na rok odstajemy coraz bardziej. Także nie da się ukryć (chyba również dla takiego filozofa basketu jak Ty), że co roku wybór tych, które poziomem pasowałyby choćby do czołówki pierwszej ligi, a SMS chciałby je zabrać do siebie, również jest coraz mniejszy. Co roku jest gorzej, co jednak nie przeszkadza niektórym się chełpić kompletnie nie licząc się ze zdaniem tych, od których WSZYSTKO zależy. Bo to jest przecież "WSPÓŁPRACA" :D :D :D. I jeszcze coś odnośnie Twojego wpisu powyżej - a niech sobie SMS bierze już 12 latki, szkoli je od samego początku, zajmuje się tym, by przez sześć lat "zrobić" z nich koszykarki! Jeżeli zrobi to lepiej niż kluby, to czemu nie... a zabierając je już w tym wieku na pewno mniej zdeharmonizuje rozwój pozostałej w danym zespole grupy. Tylko skąd wezmiecie takie 12-latki... hehehe... i znowu wszystko wraca do tych będących dla SMSu złem koniecznym klubów ;) Ktoś musi bowiem zrobić wstępną selekcję, zająć się tymi dziećmi profesjonalnie itd I to jest przewaga Hiszpanów, a nie te chore teorie, które głosisz p.t. "... bo za pózno trafiła do SMSu".

I żeby było jasne - raz jeszcze to podkreślę! Nie jestem przeciwnikiem istnienia SMS, jako idei. Zdecydowanie natomiast uważam, że kompletnie bezsensu jest robienie ze Szkoły wielkiego KLUBU sportowego, z kompletnym brakiem zainteresowania tym, co dzieje się "na dole" (czyli tam, gdzie najbardziej powinno zależeć SMSowi, żeby się wiodło jak najlepiej). Jestem przeciwny, by to upadające kluby istniały dla SMSu, a nie tak, jak to powinno wyglądać, SMS dla klubów - czyli współpraca i pomoc tym, u których zdolne koszykarki mogą mieć problem z kontynuacją przygody z basketem. Moim zdaniem po prostu taki projekt powinien być czymś w rodzaju koła ratunkowego dla zawodniczek, które z róznych powodów potrzebują pomocy, a niekoniecznie tych najlepszych. Przy tym oczywiscie ŚCISŁA współpraca z wszystkimi klubami, pomoc dla nich i wszelkiego rodzaju starania, żeby zapewnić, jak najpełniejszy rozwój WSZYSTKICH trenujących w klubach koszykarek. Obecnie wyciągana jest najlepsza z takiego małego klubu, w dodatku często najstarsza , jedyna od której reszta może się czegoś nauczyć. Ta zawodniczka pózniej ma tyle wspólnego z klubem, co polskie kadetki z hiszpańskimi... a cała reszta młodych kisi się we własnym sosie (brzydko mówiąc)... to jest ten wzór szkolenia :D :D :D Powodzenia życzę... hehe

Się rozgadałem znowu... obiecuję, że to ostatni raz - za rok to zupełnie nie będzie mój problem, bo z Olimpii już do SMSu raczej nikt nie trafi... nie będzie miał po prostu kto :) hehe... wielu to pewnie bardzo ucieszy - zwłaszcza tych kulturalnych inaczej "wychowawców", obgadujących przy piwku trenera naszych młodziutkich zawodniczek, nie przejmując się zupełnie ich obecnością, tym, że wszystko slyszą :) Zresztą... o czym ja wogóle piszę... SMS THE BEST!!! :D
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2005, 02:34 przez Seba, łącznie zmieniany 2 razy.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 19 lutego 2005, 00:16

Witam! To gdzie sa w koncu te mecze?? W Poznaniu czy Ostrowie???
Bo zglupialem! :cry:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Intarex
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Intarex » 19 lutego 2005, 00:32

W Ostrowie, tzn. tak mowili dziś w ostrowskiej telewizji - ponoć nagroda za b. dobrą organizacje finału MP juniorek i finalu kadetów (2004r.) - w ramach ogolnopolskiej olimpiady mlodzieży. Na pewno w Ostrowie mogą liczyć na większe zainteresowanie ze strony kibiców :wink:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 19 lutego 2005, 00:34

Intarex pisze:W Ostrowie, tzn. tak mowili dziś w ostrowskiej telewizji - ponoć nagroda za b. dobrą organizacje finału MP juniorek i finalu kadetów (2004r.) - w ramach ogolnopolskiej olimpiady mlodzieży. Na pewno w Ostrowie mogą liczyć na większe zainteresowanie ze strony kibiców :wink:

Hmmmm... dziwna sprawa... ja słyszałem już dość dawno temu o Poznaniu :? Może ME podzielono jakoś na dwa miasta? Hmmm... Dowiem się dopiero we wtorek... nasi obozują :D

Awatar użytkownika
Intarex
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Intarex » 19 lutego 2005, 00:39

Też coś tak mysle ze cześc spotkan tu a częśc tu

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 19 lutego 2005, 15:48

Dobra Seba dowiedz sie gdzie dokladnie beda te mecze? :?
Ale chodzi mi o kadetki bo kadeci mnie nie interesuja.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”