Art. 2.2.6. Linie wprowadzenia piłki spoza boiska
JeŜeli wprowadzenie piłki spoza boiska następuje na polu obrony drużyny, to jeśli odpowiednie
przepisy tak stanowią, urządzenie do pomiaru 24 sekund należy ustawić na 24 sekundy.
JeŜeli wprowadzenie piłki spoza boiska następuje na polu ataku drużyny, to jeśli odpowiednie przepisy
tak stanowią, urządzenie do pomiaru 24 sekund naleŜy ustawić następująco:
- jeśli, w momencie zatrzymania gry, urządzenie do pomiaru 24 sekund wyświetlało czternaście (14)
sekund lub więcej, to pomiar należy kontynuować.
- jeśli, w momencie zatrzymania gry, urządzenie do pomiaru 24 sekund wyświetlało trzynaście (13)
sekund lub mniej, to urządzenie do pomiaru 24 sekund należy ustawić na czternaście (14) sekund.
Mam pytanie do tego fragmentu czy jeżeli dajmy na to jest 2 sek do końca akcji drużyna atakująca nie ma pomysłu na wykończenie akcji i obiję piłkę o przeciwnika tak że ta wypada po za boisko to dostaje 14 sec na rozegranie akcji ?
http://www.pzkosz.pl/d/documents/przepi ... o_2010.pdf
Przepisy na 2010 Rok pytanie
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Przepisy na 2010 Rok pytanie
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
Re: Przepisy na 2010 Rok pytanie
O ile mi wiadomo to punkty dotyczące zegara stosuje się w sytuacjach, gdy po staremu kasowało się go do 24s (np. zagranie nogą) - teraz nie kasuje się do 24 ale najwyżej do 14.
Re: Przepisy na 2010 Rok pytanie
przemoe pisze:O ile mi wiadomo to punkty dotyczące zegara stosuje się w sytuacjach, gdy po staremu kasowało się go do 24s (np. zagranie nogą) - teraz nie kasuje się do 24 ale najwyżej do 14.
Dokładnie jest tak jak napisałeś. Taka sama sytuacja jest dotycząca faulu ale tlyko na polu ataku, oczywiście jeśli nie ma rzutów wolnych. Natomiast samo obicie o ręce przeciwników nie zmienia posiadania piłki i zegar jest dogrywany
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”