Środa, 15.02.2012
g.17:00
21 kolejka FGE: Artego Bydgoszcz - ŁKS Łódź
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
21 kolejka FGE: Artego Bydgoszcz - ŁKS Łódź
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Re: 21 kolejka FGE: Artego Bydgoszcz - ŁKS Łódź
Obejrzałem sobie mecz Artego-ŁKS i takiej "wolnej amerykanki" w wykonaniu bydgoszczanek to ja w żadnym innym dotąd zespole nie widziałem. Zdekompletowane szkoleniowo i personalnie łodzianki (kontuzja juz na początku meczu Roksany Szmidt) grały swoje, a prawdziwą profesorką tego pojedynku okazała się nie Lauren Jimenez, nie będąca z formą w lesie Sissoko, nie grajaca 1/4 meczu z 4 faulami Dalembert, a Olga Urbanowicz. Brawo dla ŁKS za wolę walki i ambicję!
Faktycznie, wygrana ŁKS to duża niespodzianka, ale przegrać mecz prowadząc po trzech kwartach różnicą 21 pkt, byłoby czystym frajerstwem, nawet uwzględniając grę w zasadzie 5x40. W Artego najsłabszym ogniewm jest według mnie trener (już kiedyś o tym wspominałem).
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
az wierzyc sie nie chce.
do tej pory nie widziałem ŁKS w 8
do tej pory nie widziałem ŁKS w 8
z PLKK
W kolejnym spotkaniu Ford Germaz Ekstraklasy Artego Bydgoszcz przegrywa na własnym parkiecie z sąsiadem z tabeli PLKK, ŁKS Siemens AGD Łódź 83:85.
Łodzianki przyjechały do Bydgoszczy bez swojego dotychczasowego trenera Jarosława Zyskowskiego, który to złożył rezygnację po ostatnim spotkaniu z Matizol Liderem Pruszków. W roli trenera wystąpiła kapitan ŁKS, Olga Urbanowicz. I można śmiało powiedzieć, że debiut się jej udał w 100 procentach... Łodzianki przyjechały praktycznie w 6-cio osobowym składzie do gry, z czego w 16 minucie spotkania kontuzji uległa Schmidt i zespół miał do dyspozycji tylko 5 zawodniczek. - W naszej hali jest tak zimno, że trenujemy w kurtkach, a wypłaty to jakieś mgliste wspomnienie - przyznała rozbrajająco Urbanowicz. A Modelska dodała: - Jechaliśmy do Bydgoszczy z wiarą, ale raczej po to, by obronić 24 pkt. przewagi z meczu w Łodzi.
Zawodniczki Artego mecz rozpoczęły niestety fatalnie i do przerwy przegrywały 39:51, z czego sama Olga Urbanowicz "wrzuciła" bydgoskiej ekipie 19 "oczek". Było widać gołym okiem brak skuteczności w zespole bydgoskim oraz słabą grę w obronie. Wynik po 30 minutach ustaliła Urbanowicz celnym rzutem za 3, choć ta kwarta należała do McIntyre (11 pkt). Gdy po rzucie Dalembert w 31. min było 53:76 wydawało się, że jest po emocjach.
Wówczas Artego zerwało się do walki, a hasło dała Mowlik, zdobywając 10 z 16 pkt. Było już 69:80. Gospodynie wykorzystały fakt, iż rywalki nie miały już sił. Na kosz ŁKS szedł atak za atakiem i po akcji 2+1 Szott na niespełna minutę przed końcem było 83:84. Potem podwyższyła wolnym McIntyre, a dobitka Dalembert była niecelna. Na 8 sekund przed końcem najlepsza w Artego R. Taylor nie trafiła jednak z 4 metrów i pościg zakończył się niepowodzeniem. W ostateczności Artego Bydgoszcz uległo we własnej hali koszykarkom z Łodzi 83:85.
- Jestem naszą grą zdruzgotany, podkreślam, zdruzgotany. Chyba żadna z naszych dziewczyn nie może powiedzieć, że włożyła w ten mecz całe serce - powiedział po spotkaniu trener Artego Bydgoszcz, Adam Ziemiński.
W kolejnym spotkaniu Ford Germaz Ekstraklasy Artego Bydgoszcz przegrywa na własnym parkiecie z sąsiadem z tabeli PLKK, ŁKS Siemens AGD Łódź 83:85.
Łodzianki przyjechały do Bydgoszczy bez swojego dotychczasowego trenera Jarosława Zyskowskiego, który to złożył rezygnację po ostatnim spotkaniu z Matizol Liderem Pruszków. W roli trenera wystąpiła kapitan ŁKS, Olga Urbanowicz. I można śmiało powiedzieć, że debiut się jej udał w 100 procentach... Łodzianki przyjechały praktycznie w 6-cio osobowym składzie do gry, z czego w 16 minucie spotkania kontuzji uległa Schmidt i zespół miał do dyspozycji tylko 5 zawodniczek. - W naszej hali jest tak zimno, że trenujemy w kurtkach, a wypłaty to jakieś mgliste wspomnienie - przyznała rozbrajająco Urbanowicz. A Modelska dodała: - Jechaliśmy do Bydgoszczy z wiarą, ale raczej po to, by obronić 24 pkt. przewagi z meczu w Łodzi.
Zawodniczki Artego mecz rozpoczęły niestety fatalnie i do przerwy przegrywały 39:51, z czego sama Olga Urbanowicz "wrzuciła" bydgoskiej ekipie 19 "oczek". Było widać gołym okiem brak skuteczności w zespole bydgoskim oraz słabą grę w obronie. Wynik po 30 minutach ustaliła Urbanowicz celnym rzutem za 3, choć ta kwarta należała do McIntyre (11 pkt). Gdy po rzucie Dalembert w 31. min było 53:76 wydawało się, że jest po emocjach.
Wówczas Artego zerwało się do walki, a hasło dała Mowlik, zdobywając 10 z 16 pkt. Było już 69:80. Gospodynie wykorzystały fakt, iż rywalki nie miały już sił. Na kosz ŁKS szedł atak za atakiem i po akcji 2+1 Szott na niespełna minutę przed końcem było 83:84. Potem podwyższyła wolnym McIntyre, a dobitka Dalembert była niecelna. Na 8 sekund przed końcem najlepsza w Artego R. Taylor nie trafiła jednak z 4 metrów i pościg zakończył się niepowodzeniem. W ostateczności Artego Bydgoszcz uległo we własnej hali koszykarkom z Łodzi 83:85.
- Jestem naszą grą zdruzgotany, podkreślam, zdruzgotany. Chyba żadna z naszych dziewczyn nie może powiedzieć, że włożyła w ten mecz całe serce - powiedział po spotkaniu trener Artego Bydgoszcz, Adam Ziemiński.
paulo2907 pisze:W Artego najsłabszym ogniewm jest według mnie trener (już kiedyś o tym wspominałem).
Zgadzam się w 100% (dla mnie każdy trener, który nie ma żadnego wpływu na grę zespołu jest już spalony), ale coś jest nie tak skoro pan Adam mówi na pewno swoje, a jego gwiazdy z reprezentantkami Polski włącznie grają swoje każda z osobna chcąc coś udowodnić.
Cytat meczu:
Agnieszka Szott: -Jeszcze minutę i byśmy je miały.
Łodzianki wygrały zasłużenie, a ich szkoleniowcem była......Olga Urbanowicz.
Super mecz w wykonaniu ŁKS-u. Dziewczyny grały przede wszystki z zębem i były dużo bardziej zaangażowane. Artego przespało ponad 3 kwarty. Potem wzieły się do roboty na maksa, na dodatek ŁKS opadł z sił i były blisko niezasłużonego w sumie zwycięstwa. Moim zdaniem wygrał zespół, który był tego dnia lepszy.
BTW Młyn w Bydgoszczy coraz bardziej "profesjonalny". Była nawet sektorówka.
W linku nagranie z pomeczowej konferencji: http://basketowo.blogspot.com/2012/02/w ... u-odz.html
BTW Młyn w Bydgoszczy coraz bardziej "profesjonalny". Była nawet sektorówka.
W linku nagranie z pomeczowej konferencji: http://basketowo.blogspot.com/2012/02/w ... u-odz.html
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”