CCC gra z przeżywającym kłopoty zespołem z Gorzowa Wielkopolskiego
Wtorek, 14 Luty 2012, 10:17:54
W ostatnich latach pojedynki pomiędzy naszym CCC a podopiecznymi trenera Dariusza Maciejewskiego należały do najbardziej zaciętych, a także emocjonujących w rozgrywkach ekstraklasy. To jednak przeszłość, jutro zdecydowanym faworytem będą „pomarańczowe”.
Dwa sezony temu akademiczki z Gorzowa Wielkopolskiego występowały w Eurolidze, a w Ford Germaz Ekstraklasie biły się o złote medale. Problemy zaczęły się w poprzednim sezonie, gdy miasto wycofało się ze wspierania klubu. Niestety w obecnym sezonie jest jeszcze gorzej i akademiczki po raz pierwszy od kilku lat nie są już zaliczane do grona ekstraklasowych potentatów. Pomimo trudności podopieczne trenera Maciejewskiego imponują ambicją, a także wolą walki. Dzięki tym przymiotom, tak typowym dla gorzowskiej koszykówki w żeńskim wydaniu nadrabiają kadrowe braki. Dla gorzowianek mecze z naszym CCC zawsze były czymś wyjątkowym i w tym zakresie raczej nic się nie zmieniło. Dlatego też możemy być pewni, że jutro akademiczki zrobią absolutnie wszystko, co w ich zasięgu, by napsuć krwi podopiecznym trenera Arkadiusza Rusina. W tabeli FGE KSSSE AZS PWSZ zajmuje szóstą pozycję. Na swoim koncie ma 12 zwycięstw oraz osiem porażek. W ostatnim pojedynku akademiczki pokonały na wyjeździe Widzew Łódź 65:52. Pierwszy mecz pomiędzy „pomarańczowymi” a akademiczkami rozegrany w hali w Polkowicach zakończył się zwycięstwem CCC 56:49. W naszym zespole najskuteczniejszą zawodniczką w tamtym spotkaniu była Iva Perovanovic, która rzuciła 14 punktów. W gronie akademiczek najlepiej punktowała środkowa Tatum Brown, której nie ma już w Gorzowie. Na koncie Amerykanki zapisano wówczas 15 punktów. Obecnie głównym motorem napędowym KSSSE jest Agnieszka Skobel, która notuje średnio 15,8 punktu na mecz, a także duet zza oceanu – Lyndra Weaver i Allison Smalley. Potencjał koszykarski nasza drużyna ma nieporównywalnie większy od rywalek, ale nie należy zapominać, że to w sporcie nie jest gwarancją sukcesu. Ambitny zespół z Gorzowa napędzany głośnym dopingiem swoich kibiców, którzy wspierają zespół niezależnie od jego aktualnej kondycji, z pewnością tanio skóry nie sprzeda, a to gwarantuje widowisko pełne emocji.
Bezpośrednią transmisję z jutrzejszego meczu przeprowadzi TVP Sport. Początek o godzinie 17.45.
chętnie zobaczyłbym dokładny skład Gorzowa na ten mecz.
21 kolejka FGE: KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp - Orzeł Polkowice
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 21 kolejka FGE: KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp - Orzeł Polko
Jadą do nas Polkowice. Rywal, którego jedna koszykarka kosztuje tyle, co nasze wszystkie
Jeszcze chwilę temu taką konfrontację z CCC Polkowice traktowalibyśmy jako ważną próbę sił przed kolejnymi, medalowymi starciami w play-off. Dziś z jednym z krajowych potentatów chcemy chociaż stworzyć fajne, wyrównane widowisko. Tym bardziej, że środową potyczkę w Gorzowie obejrzy cała Polska.
To był początek kwietnia ubiegłego roku. Mimo zimowych, znacznych osłabień, zespół KSSSE AZS PWSZ nie poddawał się. Pokonał pierwszą rundę play-off, w półfinale nieznacznie przegrał dwa mecze w Polkowicach, ale szybko odrobił straty w domu. W końcu ten niezapomniany, piąty pojedynek. Ekipa CCC wygrywała już 44:27, a jednak na początku czwartej kwarty to my wyszliśmy na prowadzenie! Jedna inna decyzja sędziów, jednej odrobinę dokładniejszy rzut i... Ostatecznie ulegamy Polkowicom po dogrywce, nie ma wielkiej sensacji. Później gorzowianki zabierają brązowe medale, po udanej serii z Lotosem Gdynia...
Dziś wróciliśmy w Gorzowie do czasów, gdzie pojedynki z takimi rywalami jak CCC, nazywamy koszykarskim świętem, bo na jeden wieczór zjeżdżają do naszej hali wielkie gwiazdy tej dyscypliny. Sportowe drogi oraz możliwości Gorzowa i Polkowic mocno się rozeszły. Nasze dzisiejsze rywalki wyszły z grupy w Eurolidze. W ekstraklasie przegrały dotychczas trzy razy - ostatni raz 21 stycznia z Artego w Bydgoszczy. Od tamtego spotkania CCC jest jednak o wiele mocniejsze. - Za porównanie obu ekip wystarczy stwierdzenie, że dziś jedna koszykarka z Polkowic kosztuje tyle, co nasze wszystkie i nie mam w tym ani grama przesady - stwierdził trener Dariusz Maciejewski. - Gdy my musieliśmy znów zwalniać graczy, CCC było stać na kolejne, naprawdę głośne transfery.
Mózg Polkowic to błyskotliwa Amerykanka Sharnee Zoll, przymierzana podobno do reprezentacji Polski, od dłuższego czasu cierpiącej na brak "jedynki" na odpowiednim poziomie. Na obwodzie wspierają ją groźna strzelba z Grecji Evanthia Maltsi i znajdująca się w życiowej formie Rosjanka Walerija Musina. Pod koszem CCC podobnie długa, jakościowa wyliczanka, którą otwiera Iva Perovanović z Czarnogóry. Jakby tego było mało, ostatnio zatrudnienie w polkowickiej drużynie znalazły najlepsza polska koszykarka Agnieszka Bibrzycka (wraca do gry po urlopie macierzyńskim) i mierząca 191 cm Amerykanka Jantel Lavender - średnio 7 pkt w WNBA, w zespole Los Angeles Sparks. Trudno się zatem dziwić, że młody szkoleniowiec CCC Arkadiusz Rusin musi grać o... - Celujemy w mistrza Polski, chcemy zdetronizować Wisłę Kraków. Mamy jeszcze problem z odpowiednim zaangażowaniem w całe spotkanie. Potrafimy zagrać świetne 20 min, aby potem skutecznie zatrzeć całe, dobre wrażenie, nie przykładać się do obrony. Tego w najważniejszych meczach sezonu musimy się wystrzegać.
Co, oprócz zobaczenia na własne oczy całej plejady gwiazd koszykówki, możemy dziś dostać od gorzowianek? Lepiej nie oczekujmy niczego na wyrost. Drużyna KSSSE AZS PWSZ obiecuje przede wszystkim... - Walkę, postawienie się rywalowi, stworzenie jak najlepszego widowiska, tym bardziej, że pokazują nas w telewizji - stwierdził trener Maciejewski. - Takie już mamy charaktery, że przed meczem nigdy nie ustąpiliśmy jeszcze nikomu. Założyliśmy sobie kogo musimy powstrzymać, gdzie w obronie spróbujemy zneutralizować atuty CCC. Po drugiej stronie stanie jednak prawdziwa potęga, nie tylko krajowego formatu.
Na poniedziałkowym treningu Maciejewski miał cały, podstawowy skład. Lyndra Weaver wracała z Łodzi w fatalnym zdrowiu, dlatego odpuściła Mecz Gwiazd. Po krótkiej przerwie znów jednak zaczęła się uśmiechać. Zadowolona ze swojego występu w Gdyni była Agnieszka Skobel. Na sukcesy z kadrą przyjdzie jednak czas po sezonie. Teraz liderka KSSSE AZS PWSZ chciałaby jak najwyżej zajść z gorzowskim zespołem. Ograć CCC? Sport przynosi niespodzianki, ale dzisiejsze realia są brutalne: niewielu przed tą konfrontacją postawi na nasz zespół choćby złotówkę. Faktycznie dobre, wyrównane, stojące na wysokim poziomie widowisko to już byłoby coś...
Środowy mecz KSSSE AZS PWSZ - CCC Polkowice rozpocznie się w hali przy ul. Chopina w Gorzowie o godz. 17.45. Transmisja w TVP Sport.
http://gorzow.gazeta.pl
14 lutego 2012, 13:46
Już jutro gorzowskie koszykarki we własnej hali podejmą CCC Polkowice. Obecnie to Pomarańczowe dysponują silniejszą kadrą, a więc nasze zawodniczki nie są stawiane w roli faworytek tego pojedynku. Czy sprawią jednak niespodziankę?
Gorzowianki ostatni swój mecz rozegrały w środę w Łodzi. Po dość wyrównanym spotkaniu akademiczki okazały się lepsze od zawodniczek Widzewa. Koszykarki AZS-u wygrały ten mecz dzięki pierwszej kwarcie. Po meczu jednak niektóre reprezentantki gorzowskiego klubu musiały odpoczywać. Przeziębione wróciły m. in. Lyndra Weaver oraz Paula Głębocka. - Trzeba było trochę odpocząć, ale też wyleczyć się z chorób. Tylko Paula Głębocka jest jeszcze chora. Lyndra uczestniczyła już w treningu. Osłabień jakichkolwiek nie przewiduję, bo jest nas wyjątkowo mało - powiedział nam Dariusz Maciejewski, trener KSSSE AZS PWSZ.
Przerwa w rozgrywkach spowodowana była Meczem Gwiazd, który odbył się w sobotę w Gdyni. W tej rywalizacji lepsza okazała się reprezentacja Polski, a MVP została Agnieszka Bibrzycka, która powróciła do gry po przerwie macierzyńskiej i wzmocniła klub z Polkowic. - Zespół po dojściu gwiazdy światowego formatu Agnieszki Bibrzyckiej i następnej Amerykanki to zespół kompletny, który ma pełne prawo myśleć o tym, żeby zdetronizować Wisłę - ocenił siłę rywalek szkoleniowiec akademiczek.
Na co będzie stać gorzowianki w tej rywalizacji? - Nie ma się co napinać. Trzeba myśleć jak zneutralizować ich najmocniejsze strony. Musimy zaryzykować w defensywie - zapowiedział D. Maciejewski. A co akademiczki muszą zrobić, aby sprawić niespodziankę? - Żeby myśleć o zwycięstwie trzeba liczyć na to, że zespołowi z Polkowic przytrafi się słabsza dyspozycja, a my musimy zagrać na 200 procent swoich możliwości - dodał trener AZS-u.
Obecnie CCC Polkowice to najwyższa półka w polskiej lidze, ale także zespół dobrze radzący sobie w rozgrywkach Euroligi. - Jeden z najsilniejszych zespołów w historii polskiej ligi - dodał na temat Pomarańczowych szkoleniowiec gorzowskiego zespołu. - Mam nadzieję, że zagramy bardzo dobre zawody i naszą grą postawimy się Polkowicom - zakończył Dariusz Maciejewski.
www.66-400.pl
co tu dużo mówić - zaczynamy serię spotkań decydujących w lidze. najpierw Gorzów, za chwilę Toruń, Lotos i Wisła. Jeśli myślimy o komforcie przewagi parkietu w półfinale - przegrać można jedynie w ostatniej kolejce. z drugiej strony - mając taki skład jakim dysponujemy, nie powinniśmy teoretycznie obawiać się nikogo, poza Wisłą właśnie... ale wiadomo, jak to bywa
Po raz kolejny z ust pana Łabędzia można się dowiedzieć, że Smalley to Australijka 
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
wszystko ładnie pięknie. Byłoby perfekcyjnie, gdyby nie zmiana stanu uzębienia Ivy po tym spotkaniu wynosząca -2... Trzymaj się Iva!
Shavo pisze:Po raz kolejny z ust pana Łabędzia można się dowiedzieć, że Smalley to Australijka
no własnie a przy okazji wymawia jej nazwisko jak smejli a za innym razem smajli...
i jak ja mam wiedziec jak sie wymawia skoro Pan Łabędz nie wie?
Przyjdź w sobotę na mecz Lotosu z Gorzowem, podejdź do niej i spytaj. 

co masz do mnie?! lubie wiedziec a nie udawac ze wiem.
a jak sie rozmawia o koszykówce to dobrze posługiwac sie prawidłowa wymowa
U tego wirtuoza "mikrofonu" to nie pierwszyzna. W zamierzchłych już czasach, kiedy ikoną NY Knicks był Patrick Ewing, z uporem maniaka wymawiał jego nazwisko "iłing", podczas gdy praktycznie wszyscy "jułing". 
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
gremlin pisze:co masz do mnie?! lubie wiedziec a nie udawac ze wiem.
Nic nie mam do Ciebie tylko Ci radzę co zrobić aby być w 100 procentach pewnym skoro tak lubisz wiedzieć a nie udawać, że wiesz. I zgadzam się z Tobą ale najwyraźniej panu Łabędziowi obojętnie i mówi jak popadnie. To temat, który był wałkowany wiele razy i nie ma co wracać do niego.

-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Jedno zdanie o meczu:
Było to zderzenie malucha z czołgiem.
Dla mnie CCC jest głownym kandydatem do zdobycia MP. i musze powiedziec ze pierwszy raz po wielu latach udalo im sie trafic ze styczniowymi transferami. Bibrzycka naprawdeee robi roznice. Sklad jest kompletny. Levender swietne warunki i swietna motoryka. Dla mnie osobiscie w finale to nie CCC bedzie mialo problemy z Wisla... a Wisla z CCC.
Było to zderzenie malucha z czołgiem.
Dla mnie CCC jest głownym kandydatem do zdobycia MP. i musze powiedziec ze pierwszy raz po wielu latach udalo im sie trafic ze styczniowymi transferami. Bibrzycka naprawdeee robi roznice. Sklad jest kompletny. Levender swietne warunki i swietna motoryka. Dla mnie osobiscie w finale to nie CCC bedzie mialo problemy z Wisla... a Wisla z CCC.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”