9 kolejka BLK (9.11.2013)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

9 kolejka BLK (9.11.2013)

Postautor: rzymi » 06 listopada 2013, 14:33

Sobota, 9.11.2013
17:30 Basket ROW Rybnik - Riviera Gdynia
17:45 Wisła Kraków - CCC Polkowice
18:00 Widzew Łódź - King Wilki Morskie Szczecin
18:00 AZS PWSZ Gorzów Wlkp. - MKS MOS Konin
18:00 Energa Toruń - Artego Bydgoszcz
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: 9 kolejka BLK (9.11.2013)

Postautor: Greebo » 09 listopada 2013, 20:53

Potrzebny był nam taki mecz po środowej porażce, choć szkoda ze oba zespoły przystępowały do niego po takim a nie innym euroligowym starcie.

Dotychczasowe mecze - zarówno te ligowe jak i nawet euroligowe - sugerowały ze to my jesteśmy faworytami tego spotkania. Ale że w sporcie taka papierowa przewaga wiele nie daje to już pokazało nam Rivas. Dziś w porównaniu ze środa doszło u nas do jednej zmiany - była Erin, nie było Allie i ten mecz upewnił mnie w przekonaniu że gdyby było tak i wtedy to hiszpanki wracałyby do domu bez wygranej. Australijka może rzuciłaby parę oczek mniej, ale tez i zdecydowanie bardziej ograniczyłaby grę Eldebrink i/lub Casas.

Początek meczu dla nas, a potem swoj kilku minutowy popis dała Snell. trojka, trojka, przechwyt zakończony akcja 2+1 i zrobiło sie nerwowo na naszej ławce a kolejne minuty upłynęły an szukaniu pomysłu na zatrzymanie gwiazdy Polkowic. Za grającą przyzwoicie w ataku ale zbyt wolną w obronie Szott weszła Krężęl, ale efekt był jeszcze groszy - w obronie było tak samo, a w ataku doszły dwie proste straty. Powrót Szott - i znów problemy przekładające sie na rosnąca przewagę Polkowic. Na szczęście Svitek pokazał ze jednak zna sie przynajmniej trochę ;) na rzeczy i zrobił to co było trzeba - do krycia Snell przesunął niższa ale sprawna i silna na nogach Erin i to był strzał w dziesiątkę. Od stanu 13-22 do końca 1 kwarty na parkiecie grała juz tylko jedna drużyna. Ten fragment wygraliśmy az 21-2, przy czym niewątpliwie było nam o tyle łatwiej że Winnicki nie mógł juz wówczas wziąć czasu.

Do przerwy było wiec 34-24 a wiec przewaga identyczna do tej jaka mieliśmy z Rivas. Na szczęście druga częsc meczu miała juz zupełnie inny przebieg. 3 kwarta to chyba najlepszy okres tego meczu - tak dla "postronnego obserwatora" - dobra gra w ataku z obu stron, niezła skuteczność - to sie mogło podobać. My utrzymywać przewaga w okolicach 12-14 punktów i tylko szkoda ostatnich 2 minut gdy wdarło sie trochę chaosu w nasze gre. Po przerwie przed ostatnia kwarta na szczęście dla nas nasza gra wróciła do normy, znów nie mieliśmy problemów z wyrabianiem sobie niezłych pozycji rzutowych a ze i obrona funkcjonowała bez zarzutu to przewaga szybko urosła do ok 15 punktów i w praktyce było po meczu.

W zwycięstwie paradoksalnie pomógł nam trochę brak Quigley, gdyż dzięki temu więcej na parkiecie było Kryski a mniej Pauli. A to Kryska IMO była u nas postacią nr 1, ona napędzała akcje, ona trzymała tempo gry. 9 asyst, 3 przechwyty do tego 10 pkt na dobrej skuteczności i tylko 1 strata. Oby tak zawsze, choć oczywiście miała o tyle ułatwione zadanie że kryla ja Skera. Oprocz Hiszpanki bardzo dobre spotkanie zagrały też Erin (tu zwłaszcza kwestia obrony) Lavender a zwłaszcza Justyna, dla której byl to niewątpliwie jeden z najlepszych meczów w naszych barwach. Bo nie tylko porządnie zapunktowała, ale ograniczyła do minimum zagrania "bez głowy". A reszta? Dobra robotę zwłaszcza w obronie wykonała Tamane, a pozostałe Polki po tym jak zwolniono je z krycia Snell niczego nie zepsuły dokładając tej jakies pojedyncze "oczka".

Polkowice strasznie niemrawe, zaskakująco słabo prezentowały sie zwłaszcza w obronie - co za czasów Winnickiego było ich pokazową stroną. Indywidualnie oprócz Snell na pochwały zasłużyła tylko McCarville ale ona raczej nie jest w stanie poki co grac w dużym wymiarze czasowym. Fatalnie natomiast pokazały sie Polki: tragiczna Lecia, niewidoczna Majewska, słabiutka Skorek - zupełnie odwrotnie do tego co było mniej więcej rok temu w Polkowicach.

Gdyby system rozgrywek byl taki jak w ostatnich latach to ta wygrana w takich rozmiarach juz na 90% zaklepalibyśmy sobie 1 miejsce przede PO. Ale że tak nie jest to droga choćby i do tego posredniego celu jeszcze daleka. Nie sadze by w następnych meczach poszło nam z Polkowicami tak łatwo. Tak czy siak zarówno sam fakt wygranej jak i styl gry cieszą, dobrze ze nie została przedłużona passa naszych porażek z Polkowicami (bylo ich 7 z rzędu..), dobrze ze Winnicki zaznał pierwszej wyjazdowej porażki w PLKK od objęcia tego zespołu ;) Mam nadzieję ze w srode w Brnie pokażemy że nasza "normalna" gra jest bliższa temu co było dziś, niż temu co pokazały nasze zawodniczki w środę.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 09 listopada 2013, 21:05

Chwalisz w swoich postach Tamane, a mnie ona irytuje. Zawodniczka z takim wzrostem powinna jednak mieć trochę więcej punktów na koncie, a jej się zdarzają niemiłosierne pudła. Jakoś nie mogę się do niej przekonać.

Świetnie się dzisiaj mecz oglądało, był głośny doping, było dużo emocji tych sportowych - wszak był moment, że CCC nam odskoczyło, ale też tych pozasportowych.
Sędziowie momentami dodawali od siebie, szczególnie sytuacja z nieuznanymi punktami po wybuchu petardy była skandaliczna. Jesli już, to niech koleś gwizda od razu, nie zaś po kilku sekundach, jak Wisła skończyłą akcje i zdobyła punkty. Swoje dziś usłyszeli :mrgreen:

Dziwi mnie forma Majewskiej i Leciejewskiej, ale nie martwi, oby tak dalej.
Za to świetny mecz Justyny Żurowskiej, to też pasuje podtrzymać ;)

Teraz do Brna. Trener będzie miał pewnie ból głowy, czy stawiać częściej na Erin, czy na Allie. Jedna lepiej broni, druga lepiej punktuje.

PS Nie było dziś na meczu ani Korsaka, ani Miłka, ciekawe :lol:
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2013, 21:15 przez danpe_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 09 listopada 2013, 21:10

danpe_ pisze:Chwalisz w swoich postach Tamane, a mnie ona irytuje. Zawodniczka z takim wzrostem powinna jednak mieć trochę więcej punktów na koncie, a jej się zdarzają niemiłosierne pudła. Jakos nie mogę się do niej przekonać.

Wiesz, to że Ciebie irytuje to Twoj problem, jak dla mnie jest wartościowa zawodniczka w tym zespole a ze moje posty przedstawiają moje opinie to są takie a nie inne. Niemiłosiernych pudeł naliczyłem jej całe jedno w tych meczach które widziałem (tzn z czystszej pozycji pod koszem). A zdecydowanie wiece sytuacji w których dużo widzi, dobrze odgrywa czy "wsadza" ręce tam gdzie trzeba w obronie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 09 listopada 2013, 21:25

Pozycja "środkowy" zobowiązuje także do zdobywania punktów, najlepiej co najmniej kilkunastu na mecz. Ze zbiórkami też może być lepiej.
A problemu z nią nie mam, nie ja ją kontraktowałem.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 09 listopada 2013, 21:28

Przy ocenie zawodniczek trzeba pamiętać nie o tym jak idealny podkoszowy gracz powinien wyglądać, ale o tym co oferuje rynek.. ew. można pamiętać też o tym jak rok temu grała Dora.
Tamane ma swoje wady, ale bez wątpienia na boisku myśli, a to już sporo.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 09 listopada 2013, 21:33

danpe_ pisze:Pozycja "środkowy" zobowiązuje także do zdobywania punktów, najlepiej co najmniej kilkunastu na mecz. Ze zbiórkami też może być lepiej.

Ja nie znam takiej teorii o konieczności zdobywania kilkunastu punktów na mecz "bo sie jest środkowa" w sytuacji gdy się nie jest opcja w ataku ani nr 1 , ani nr 2, ani nr 3.. Zresztą jej wynik 9,4 średnio w lidze to znów od magicznej granicy dwucyfrowej nie odbiega znacznie zwłaszcza ze gra średnio 20 minut (nie dlatego ze jest słaba,m tylko ze względów regulaminowych).

dezali
Amator

Postautor: dezali » 09 listopada 2013, 22:01

Dobrym przykładem jest tutaj rola, jaką w minionych rozgrywkach w WNBA pełniła w Lynx McCarville - miała średnią poniżej 10ppg, ustępując w tym względzie pola wszystkim pozostałym zawodniczkom S5 (Whalen, Moore, Augustus, Brunson). Jej akurat przypadała w zespole ta czarna robota.

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 10 listopada 2013, 14:34

Greebo pisze:
danpe_ pisze:Pozycja "środkowy" zobowiązuje także do zdobywania punktów, najlepiej co najmniej kilkunastu na mecz. Ze zbiórkami też może być lepiej.

Ja nie znam takiej teorii o konieczności zdobywania kilkunastu punktów na mecz "bo sie jest środkowa" w sytuacji gdy się nie jest opcja w ataku ani nr 1 , ani nr 2, ani nr 3.. Zresztą jej wynik 9,4 średnio w lidze to znów od magicznej granicy dwucyfrowej nie odbiega znacznie zwłaszcza ze gra średnio 20 minut (nie dlatego ze jest słaba,m tylko ze względów regulaminowych).

No nie, istnieje taka teoria. A właściwie istniała. W latach 90 druzgocący cios zadał jej pewien klub z Chicago (argumentując zresztą swoją strategię budowy zespołu ... zbyt małą podażą na rynku odpowiednich zawodników). I jakoś od tamtych czasów niewiele się w tej kwestii zmieniło. :P

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 10 listopada 2013, 21:42

Ty tak na poważnie piszesz czy to takie weekendowe poczucie humoru?
Pomijając już oderwane od rzeczywistości oceny gry Tamane zastanawia mnie gdzie wyszukałeś
te mądrości decydujące o pozytywnej ocenie gry centra...aha a statsy Lavender już spełniają te kryteria czy też nie bardzo??:d

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 11 listopada 2013, 12:36

Wracając do hitu ostatniej kolejki i zwycięstwa Wisły nad CCC. Mecz bardzo fajnie się oglądało. Drużyny potrafiły odrabiać kilku-punktowe prowadzenie. Widać było, że dla trenera Svitka był to bardzo ważny mecz. Szczególną pozytywną rolę w meczu odegrała Justyna. W pewnym momencie obudziła się też Erin. W drużynie jest spory potencjał, ale potrzebna jest jej jeszcze stabilizacja.
Udało się też zachować w miarę dobrą atmosferę na trybunach. W pewnym momencie poleciały wprawdzie wyzwiska w stronę drużyny przeciwnej. Po tym jednak fakcie Prezes L. Miętta pofatygował się pod młyn i rozmawiał z prowadzącym doping. Przyniosło do spodziewany efekt i dalszy doping był już nastawiony tylko i wyłącznie na wsparcie Wiślaczek. Mam nadzieje, że tak będzie dalej. Na mecze zaczyna przychodzić sporo młodych osób, które mogą mieć okazję nauczyć się dobrego dopingu.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”