Jeszcze nie tak dawno była wielka euforia, dzisiaj zaś jest wielka niepewność. Koszykarki poznańskiego AZS na początku maja wywalczyły wicemistrzostwo Polski, ale w najbliższym sezonie mogą nie zagrać. A to z tego powodu, że Polska Liga Koszykówki Kobiet odmawia wydania poznańskiemu klubowi licencji na grę w ekstraklasie. Ta niepewność będzie trwała do 11 sierpnia, kiedy to zbierze się Rada Nadzorcza PLKK.
W czym problem? Dwa sezony wstecz w ekstraklasie występował zespól Quaya. Klub nie był jednak wypłacalny, zawodniczkom, które w nim grały zalega z wypłatą zaległych pieniędzy, choć do tego się zobowiązał. AZS długów poprzednika nie zamierza pokrywać. PLKK uznaje natomiast, że AZS jest sukcesorem Quaya i jego zobowiązania powinien spłacić. I stąd decyzja o wstrzymaniu licencji.
Dyrektor AZS Roman Haber stanowczo oświadcza, że jego klub żadnych zaległości nie będzie spłacać. Nawet nie wiem jakie to są sumy. Słyszałem, że o pieniądze dopominają się takie zawodniczki jak Ilona Mądra, Edyta Łapka, Monika Sibora i Aleksandra Karpińska. O dziwo, te dwie ostatnie chcą w nowym sezonie grać w naszym klubie. Gdyby decyzja nie była dla nas korzystna, byłby to precedens, mogący wywołać lawinę podobnych spraw. Wiem, że wiele klubów ma zaległości wobec graczy – mówi Haber.
Szef PLKK Wiesław Zych o konfliktowej sprawie powiedział nam wczoraj: – O wszystkim zadecyduje posiedzenie Rady Nadzorczej PLKK, które odbędzie się 11 sierpnia w Pabianicach. Uważam, że sprawa jest bardzo poważna, wiele klubów pytało, czy na tym posiedzeniu stanie sprawa AZS. Właścicielem PLKK jest dziesięć klubów i one muszą podjąć stosowną decyzję.
Wiesław Łuczak Głos Wielkopolski
AZS może nie zagrać w ekstraklasie
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
- Viallos
- Administrator
- Kontaktowanie:
Dość ciekawy post Fana KK na forum AZS Poznań - przeczytajcie.
http://www.kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=276
http://www.kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=276
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”