Koszykarki Ostrovii rozpoczęły treningi

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Koszykarki Ostrovii rozpoczęły treningi

Postautor: Wojteg » 20 sierpnia 2004, 22:56

Ostrowianki szkolą się pod okiem nowego trenera - Mirosława Orczyka

- Otrzymałem telefon od działaczy Ostrovii z pytaniem, czy nie podjąłbym się pracy z koszykarkami. Coś zaiskrzyło od razu. Liczyłem, że będę kiedyś samodzielnie pracował w ekstraklasie, bo cały czas w to inwestowałem. Na dodatek nie mam domu i rodziny. To koszykarska sala jest moim domem, a piłka moją żoną - żartował nowy trener Ostrovii Mirosław Orczyk. Niewykluczone, że szkoleniowiec zwiąże się z Ostrovią nawet na trzy lata.

Ostro w kość

- Lubię wyzwania, poza tym w końcu chciałem zacząć pracować na własny rachunek. Chociaż przez ostatnie pięć lat w Gdyni nie było mi źle - twierdzi Mirosław Orczyk. Już na pierwszym treningu koszykarki Ostrovii przekonały się, że ćwiczenia u nowego szkoleniowca to nie przelewka. - Dostałyśmy nieźle w kość, ale tak musi być. Mamy być przygotowane do sezonu - wyznała Karolina Kaczmarek.

Co ciekawe, na pierwszym treningu nowy szkoleniowiec otrzymał już przezwisko - "Balansik". Trener bowiem nieustannie powtarza to słowo.

Kilka znajomych

Na pierwszym treningu pojawiły się praktycznie wszystkie zawodniczki, które w nowym sezonie będą grać w barwach Ostrovii. Trener Orczyk mógł zapoznać się z: Iloną Mądrą, Moniką Siwczak, Karoliną Żurkowską, Karoliną Kaczmarek, Moniką Szymańską, Urszulą Bielą, Danutą Przybylak, Pauliną Waniak oraz Judytą Banaszkiewicz. Zabrakło jedynie Dominiki Górczak i trzech nowych koszykarek, których nazwisk działacze jeszcze nie zdradzili. - Poczekajmy z tym trochę. Nie chcemy ujawniać nazwisk, bo konkurencja nie śpi - mówi prezes Ostrovii Włodzimierz Szymanowski. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że miejsce Aleksandry Karpińskiej, która wybrała ofertę AZS Poznań, ma zająć Paulina Anioła.

Z grona koszykarek Ostrovii nowy trener wcześniej znał trzy zawodniczki. - Żurkowską i Kaczmarek znam z reprezentacji kadetek, a z Iloną pracowałem jako asystent reprezentacji seniorek. - Znam dobrze warsztat trenera. Jestem przekonana, że nasz zespół będzie dobrze przygotowany do sezonu - twierdzi Karolina Żurkowska.

Sponsor i wzmocnienia?

W tym tygodniu miało się wyjaśnić, czy Ostrovia zyska strategicznego sponsora. Tak się jednak nie stało. - To prawda, mieliśmy otrzymać ostateczną odpowiedź, ale niestety, nadal czekamy. Mam nadzieję, że już wkrótce wszystko się wyjaśni - mówi Włodzimierz Szymanowski.

- Drużyna musi zostać jeszcze wzmocniona rozgrywającą oraz jedną wysoką zawodniczką. Na odpowiednie przygotowanie mamy dziewięć tygodni - mówi Orczyk. - Chciałbym, by zespół składał się głównie z polskich koszykarek, które ciężką pracą chcą się wypromować. Byłoby wspaniale, gdybyśmy załapali się do fazy play-off. To nasz cel - zapowiada szkoleniowiec Ostrovii.

Do 31 sierpnia koszykarki będą na zgrupowaniu w Tarnowie Podgórnym. O sparingach jeszcze nic nie wiadomo. - Rozkładam pracę na całe dziewięć tygodni. Czas na mecze towarzyskie przyjdzie wtedy, gdy zespół będzie do nich gotowy - zaznaczył Mirosław Orczyk.

gg (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Re: Koszykarki Ostrovii rozpoczęły treningi

Postautor: MARIO » 21 sierpnia 2004, 09:59

Wojteg pisze: Trener Orczyk mógł zapoznać się z: Iloną Mądrą, Moniką Siwczak, Karoliną Żurkowską, Karoliną Kaczmarek, Moniką Szymańską, Urszulą Bielą, Danutą Przybylak, Pauliną Waniak oraz Judytą Banaszkiewicz. Zabrakło jedynie Dominiki Górczak i trzech nowych koszykarek, których nazwisk działacze jeszcze nie zdradzili.
gg (Gazeta Wyborcza)

Redaktor gg nie dopisał jeszcze mistrzyni Polski juniorek Pauliny Misiek, która wraz z Judytą Banaszkiewicz została włączona do składu Ostrovii. No chyba, że Paulina jest jedną z tych trzech, których nazwisk jeszcze nie zdradzono... :wink: :roll:

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 21 sierpnia 2004, 14:02

nie wiem jak trener Orczyk chce awansowac do play off skoro dwie najlepsze zawodniczki z poprzedniego sezonu :Karp i Korgiel odeszly z zespolu a poza nimi to kto ma tam grać?? Bardzo lubię "Dzidzię" ale ma juz wiele wiosen na karku i w tym sezonie jej srednia pkt bedzie wynosic grubo ponizej 10 pkt , Gorczak gra przecietnie , a Siwczak koszmarnie, zostaje Kaczmarek ale ona jedna wiosny ne czyni. Nie wierze ze sie wzmocnia ,chyba ze beda to jakies zawodniczki spadkowicza z ligi: BS Wołomin- z tymze Ostovia nie ma kasy wiec nie wiem jak chca to zrobic-tym bardziej ze miasto i sopnsorzy predzej wespra meska koszykowke ktora święciła już sukcesy w ekstraklasie, dlatego tonuje radosny nastroj Orczyka , bo wydaje mi sie ze nad Ostrovia zbieraja sie czarne chmury: walka o utrzymanie z Meblotapem i Gorzowem- bo same buńczuczne wypowiedzi sympatykow gorzowskiego zespolu dobrego miejsca w ekstraklasie gorzowowi nie dadzą- a sklad mają nienajciekawszy....

kibic

Postautor: kibic » 21 sierpnia 2004, 15:20

Najważniejsze że nie ma Szajka który w pierwszej rundzie ubiegłego sezonu spieprzył kilku zawodniczka średnia zdobyczy punktowych i zjarał psychikę.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 22 sierpnia 2004, 11:13

Wydaje mi się, że Martę dobrze zastąpi Przybylak! Wydaje mi się, że podobną grę prezentują. Gorzej już z Olą! Wiadomo, ze narazie to ona nie jest do zastąpienia! Siwa jest ułożoną zawodniczką. Ja osobiście wierzę, że jest to koszykarka z charakterem. Dominika poradzi sobie! Karolina Kaczmarek dała już wyraz swoja grą w poprzednim sezonie, ze jest wartościowa. Karolina Żurkowska na początku troszkę słabiej jednak już od połowy sezonu było dobrze. Co do młodych zawodniczek narazie nie będziemy wymagać. Zobaczymy jak to będzie. Wydaje mi się, ze jak wzmocnią ten zespół tymi trzema zawodniczkami to pierwsza 8 powinna być dla ostrovi. Orczyk wierzymy w Ciebie :wink:

kibic

Postautor: kibic » 22 sierpnia 2004, 19:20

Dominika poradzi sobie zwłaszcza trenując z drużyną raz w tygodniu jak to miało miejsce za czasów Szajka.Takie numery to mogą przejść w 1 lidze w ekstraklasie trzeba trochę więcej żeby dorównac rozgrywaącym z innych drużyn.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 22 sierpnia 2004, 19:40

Dominika wydaje mi się, ze sobie poradzi nawet trenując dwa razy w tygodniu! Ma szkołę i chce ją skończyć i się nie dziwię! Jest klasową rozgrywającą, jest bardzo szybka. Zawsze szybko do obrony. Mocno na nogach się trzyma i w ogóle dobrze gra piłka. Wydaje mi się, że brakuje nam teraz trochę Uli Herman ona do spółki z Dominiką pokierowała by grą zespołu. Nie wiem tylko jakby działacze zdecydowali się na nową rozgrywającąto co by wtedy było? Kto?

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”