Przedstawiamy nowe zawodniczki. Prezentujemy również krótką wypowiedz nowego trenera Mirosława Orczyka. Zapraszamy, więc do lektury.
Paulina Anioła: Trafiła do Ostrowa prosto zza oceanu. W ostatnim sezonie występowała w drużynie uniwersyteckiej Kennesaw State. Tą samą szkołę skonczyła inna koszykarka Ostrovii- Monika Siwczak-Dajksler. Anioła szykowana jest w zastępstwie za Aleksandrę Karpińską.
Danuta Przybylak: Zawodniczka ta w zeszłym sezonie reprezentowała barwy pierwszoligowej Uni Swarzędz. Występuje na pozycji centra. Do zespołu Ostrovii trafiła za Martę Korgiel.
Judyta Banaszkiewicz i Paulina Misiek: Zawodniczki to przywędrowały do Ostrovii z zespołu juniorek Kasporwiczanki. Są to młode, lecz bardzo dobrze rokujące na przyszłość koszykarki.
Mirosław Orczyk: Nowy trener Ostrovii. W zeszłym sezonie prowadził juniorką drużynę z Gdyni. Prezentujemy, krótką wypowiedź trenera po dzisiejszym treningu.
Jak to się zaczęło...
Moje przyjście do Ostrowa odbyło się normalnie. Porozumienie pomiędzy działaczami a trenerem i myślę, że tek to właśnie się stało. Wcześniej się już znaliśmy. Wytworzyła się sytuacja, ze była taka możliwość. Moja praca wydaje się ciekawa, twórcza i myślę, ze sensowna. Podjąłem taką decyzję, ze siadamy do rozmów i próbujemy coś zdziałać dla Ostrovii.
Pierwszy raz trenerem w ekstraklasie kobiet...
Myślę, że jest to jak każde wyzwanie. Jakby poziom wyżej. Wierzę, że doświadczenia, które mam i z męskiej ekstraklasy i żeńskiej pierwszej ligi oraz poziomu reprezentacji Polski wystarczy. Oczywiście jest to wyzwanie i jest to trudna rzecz. Jak to mówią kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Po obozie przygotowawczym...
W Tarnowie Podgórnym, żeby nie zapeszyć to powiem, ze było bardzo dobrze. Bardzo, bardzo dobrze. Pracowaliśmy naprawdę ciężko. Choć nie lubię używać takiego słowa. Powiedzmy, ze pracowaliśmy tak jak na tą porę trzeba pracować. Rozsądnie, z głową, dystansem. Ten okres ma to do siebie, że treningi są długie, mozolne. Wszystko idzie w kierunku wytrzymałości i siły ogólnej, wdrożenie do sezonu, technika są to bardzo długotrwałe rzeczy. Obóz z punktu widzenie sportowego bardzo dobrze przeszedł. Z punktu widzenia motoryki, zdrowia odpukać nie było żadnego urazu. Dziewczyny zaliczyły wszystkie treningi. Nikt nie musiał siedzieć na ławce i z boku obserwować zajęć. Co do warunków bazowych to jestem pod wrażeniem ośrodka. Doskonałe warunki, cisza, spokój. Jedzenie bardzo dobre. 100% Tego, co zaplanowaliśmy zostało zrealizowane.
Nowe zawodniczki...
Ja myślę, że tutaj pojawią się jeszcze zawodniczki. Jest szansa, ze pojawi się Joanna Górzyńska. Dwa lata temu grała u mnie w pierwszej lidze i w polfarmie vbw climie w ekstraklasie. Ostatni sezon Chełm i Wrocław. Rozmowy jeszcze prowadzimy. Przybyło trochę nowych zawodniczek. Spokojnie sobie to budujemy.
Wizja drużyny...
Co do filozofii to jest troszkę dłuższy temat. Moja wizja jest taka, ze koszykówka musi być grą poukładaną. Ona musi się odbywać w pewnych ramach i regułach. Ja mam filozofię gry nazywam to krótko: po sznurku. My wiemy, kto, za co odpowiada, co na boisku ma robić i wiemy, kto w danym momencie bierze za to odpowiedzialność. Na pewno nie może być w grze przypadku, chaosu i jak ja to nazywam iden how. Myślę, że musimy to wyeliminować. Tego zespołu nie stać na to, aby grać improwizację, grać rzeczy, które wymyślimy na boisku. Musi być to wszystko wyćwiczone, przygotowane. Trzeba wiedzieć, kto skąd będzie rzucał, kto, do kogo, kiedy poda. Musimy wiedzieć jak będziemy bronić. Musi być jasno określone, że nie ma w tym zespole gwiazdy, która weźmie piłkę i powie, że teraz zadecyduje o meczu!albo akcji. To jest zespół! Ja chciałbym zbudować zespół. Chciałbym tak zrobić, ze każda z nich ma swoje zadanie, z tego jest rozliczona i za to odpowiada. Żeby to było jasne, czytelne, przejrzyste i wtedy mamy z tego satysfakcję, że to będzie wychodzić, bo jest wyćwiczone i przygotowane.
Sponsor już blisko:
Działacze Ostrovii starają się pozyskać sponsora strategicznego dla drużyny. Wszystko ma się wyjaśnić już 10 września. Przy ewentualnym nie znalezieniu sponsora sternicy Ostrovii budżet klubu opierać będą na kilku mniejszych firmach. Towarzystwo Sportowe liczy na wsparcie ze strony prezydenta Jerzego Świątka.
www.ostrovia.pl
Nowe twarze Ostrovii!!!
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”