- Gdyby zebrać wszystkie zawodniczki podkupione nam do Polkowic i Gorzowa, a jest ich siedem, i dodać do tego kilka z naszego obecnego składu, to mielibyśmy zespół na medal - mówi Krzysztof Kubiak
Adam Konarski: W V Memoriale im. Włodzimierza Siudy Pana zespół zajął czwarte miejsce, wygrywając trzy z pięciu spotkań.
Krzysztof Kubiak: Nie zwracałem wielkiej uwagi na liczbę wygranych czy przegranych, bo dla mnie najważniejszą rzeczą jest obecnie budowa zespołu. W takich turniejach dziewczyny mają się poznać jak najlepiej, wyczuć zagrania rozgrywającej. W pierwszych meczach widać było wyraźnie brak zrozumienia.
Bardzo przeszkadzał brak aż czterech zawodniczek?
- Był odczuwalny, bo żeby zwyciężać, musimy grać tak dobrze, jak w meczu z Polkowicami, czy na początku meczu z Wisłą. Damy radę, gdy będą częste zmiany, których teraz zabrakło.
Wygrane z Wisłą Kraków i Polkowicami coś dla Pana znaczą?
- Raczej nie. Wisła przyjechała bez swoich siedmiu zawodniczek, więc w lidze będzie to zupełnie inny zespół, który moim zdaniem powalczy o mistrzostwo Polski. Polkowice też grały bez Agnieszki Pałki i były zmęczone ciężkim spotkaniem z Rosjankami. Ważne jest natomiast co innego - zgranie. My się dopiero zgrywaliśmy, a Polkowice występują w tym samym składzie od roku i wzmocniły się tylko Olgą Żytomirską. Założenia przedsezonowe się jednak nie zmieniają. Nadal mamy grać o wejście do fazy play-off, a później o piąte miejsce.
Chełczyńska, Kędzior, Proszczenko - zawodniczki te bardzo często trafiały za trzy punkty. Czy właśnie rzut zza linii 6,25 m będzie najsilniejszą bronią Cukierków?
- Do tego grona zaliczyłbym jeszcze Nadzieję Drozd, która wróci do nas niebawem z kadry Białorusi. Rzut z dystansu to oczywiście bardzo silny punkt w naszej grze, ale chcę, żeby oprócz tego dziewczyny grały dużo kontratakiem. Nie można jednak nie wykorzystać takich zawodniczek ja ta czwórka i mam nadzieję, że będziemy trafiać w lidze średnio około 10 trójek na mecz.
Odra będzie zespołem obwodowym?
- Oczywiście, będziemy też grać pod koszem. Już mecz z Polkowicami, gdzie nasze wysokie zawodniczki zdobyły sporo punktów, pokazał, że będziemy też silni pod tablicami. Cieszę się, że z bardzo dobrej strony pokazała się Krystyna Hołowczyc - utalentowana dziewczyna, którą znalazłem poprzez kontakty litewskie. Jednak boję się, że niedługo może okazać się bezsensowne sprowadzać do Brzegu takie perspektywiczne zawodniczki jak ona, bo jeżeli będzie za dobrze grała, to za rok wyląduje np. w Polkowicach. Smutny jest fakt, że znajdujemy zdolne dziewczyny, wychowujemy je, promujemy i ktoś nam je później podkupuje, bo nas budżet jest ograniczony. Gdyby wziąć wszystkie zawodniczki podkupione nam do Polkowic i Gorzowa Wlkp., których jest siedem, i dodać do tego kilka z naszego obecnego składu, mielibyśmy zespół na pewny medal. Do Brzegu przyjechała osiemnastoletnia skrzydłowa Małgorzata Babicka - jeden z największych talentów w Polsce - która w zeszłym sezonie była czołowym strzelcem pierwszej ligi w barwach zespołu z Jeleniej Góry i myślę, że uda się nam ją wprowadzić do ekstraklasy.
Adam Konarski Gazeta Wyborcza
Rozmowa z trenerem koszykarek Cukierków Odry Brzeg
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
oj Krzysiu ,Krzysiu........... Wiedziałem , że Kubiak będzie dalej się rozsmakowywał w swojej taktyce rzutów za trzy i Odra będzie zespołem obwodowym.......no nic zobaczymy jak sobie będzie radzić Odra , ale przydałby się zespołowi lepszy trener -poprzednie wejścia Kubiaka do rzeki o nazwie Odra nie były zbyt udane - można powiedzieć , że Krzysiek prawie się w niej utopił......zobaczymy jak będzie w tym sezonie........
- Viallos
- Administrator
- Kontaktowanie:
Saletra pisze:oj Krzysiu ,Krzysiu........... Wiedziałem , że Kubiak będzie dalej się rozsmakowywał w swojej taktyce rzutów za trzy i Odra będzie zespołem obwodowym.......no nic zobaczymy jak sobie będzie radzić Odra , ale przydałby się zespołowi lepszy trener -poprzednie wejścia Kubiaka do rzeki o nazwie Odra nie były zbyt udane - można powiedzieć , że Krzysiek prawie się w niej utopił......zobaczymy jak będzie w tym sezonie........
A ja myślę że będzie zdecydowanie lepszym trenerem od Krauzego. I drużyna będzie lepiej grała niż w poprzednim sezonie.
Viallos pisze:Saletra pisze:oj Krzysiu ,Krzysiu........... Wiedziałem , że Kubiak będzie dalej się rozsmakowywał w swojej taktyce rzutów za trzy i Odra będzie zespołem obwodowym.......no nic zobaczymy jak sobie będzie radzić Odra , ale przydałby się zespołowi lepszy trener -poprzednie wejścia Kubiaka do rzeki o nazwie Odra nie były zbyt udane - można powiedzieć , że Krzysiek prawie się w niej utopił......zobaczymy jak będzie w tym sezonie........
A ja myślę że będzie zdecydowanie lepszym trenerem od Krauzego. I drużyna będzie lepiej grała niż w poprzednim sezonie.
Co do pierwszego zdania to nie mam wątpliwości, że tak właśnie jest i mocno licze na to, że będzie tak jak w drugim zdaniu
Widać po Krzysiu, że ma spory żal do Polkowic o podkupywanie zawodniczek, ale trzeba sobie zdać sprawę, że takie jest życie - biznes jest biznes. Ale dzięki temu na początku każdego sezonu mamy kadrowe niespodzianki
. Co z tego, że Polkowice mają lepszy skład i kilkakrotnie większy budżet jeśli jak zwykle będą czwarte (można już obstawiać w zakładach bukmacherskich)
. My możemy powalczyć o miejsca 5-6 (pozytywne myślenie) i chociaż będziemy mieli (mam nadzieję) się z czego cieszyć.
-
Gość
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”