AZS PWSZ Gorzów na początek na wyjazdach

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

AZS PWSZ Gorzów na początek na wyjazdach

Postautor: Viallos » 16 września 2004, 15:39

Koszykarki AZS PWSZ Gorzów pierwsze cztery mecze w ekstraklasie zagrają na wyjeździe.

Spotkania zostały przeniesione ze względu na remont hali uczelni.
Po awansie do elity władze uczelni zdecydowały, że jak najszybciej należy podnieść standard obiektu przy ul. Chopina, w którym gorzowskie koszykarki będą prezentowały się całej Polsce. Prawie dwukrotnie zostanie zwiększona liczba miejsc dla kibiców. Od końca października mecze AZS PWSZ będzie mogło oglądać ok. 1100 widzów. Do końca roku powstaną także nowe sale fitnes, siłownia oraz nowoczesne szatnie. - Z hali będziemy mogli już korzystać od 21 września, ale w tym momencie jeszcze nie będzie głównych trybun, kończymy właśnie instalację nowoczesnego oświetlenia i nagłośnienia - opowiada o remoncie hali wiceprezes akademickiego klubu Ireneusz Madej. - Stąd decyzja o graniu pierwszych czterech spotkań w sezonie na wyjeździe w Chełmie, Gdyni, Pabianicach i Polkowicach. Nie chcemy meczów w ekstraklasie rozgrywać w prowizorce. Do nas zaprosimy kibiców 30 października na pojedynek z Ostrowem. Prace wykończeniowe w hali mają zakończyć się 31 grudnia.

W najbliższy weekend AZS PWSZ zagra w towarzyskim turnieju w Polkowicach. W przyszłym tygodniu rozpocznie regularne treningi w hali przy ul. Chopina. Tam też 24-25 września odbędzie się impreza z udziałem Lotosu Gdańsk, AZS Poznań, Cukierków Odry Brzeg i gospodyń. - Turniej towarzyski da się już rozegrać, choć bez trybun - mówił Madej. - Ekstraklasę kibice muszą jednak oglądać w porządnych warunkach.

Wyjaśniło się wreszcie z kim AZS PWSZ zagra w pierwszej kolejce 16 października. Wymieniany w terminarzu AZS Lublin, który dysponuje miejscem w ekstraklasie, przejął po klubie Chełmska Koszykówka prowadzenie zespołu. Uzyskał deklaracje finansowe od trzech sponsorów - władz Chełma, chełmskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej i Meblotapu. Poważne kłopoty pojawiły się, gdy przyszło uzgodnić terminy wpłat. Miasto i PWSZ będą dysponowały odpowiednimi środkami dopiero w przyszłorocznych budżetach. Prezes Meblotapu Waldemar Gębski nie chciał na początku rozgrywek samodzielnie finansować zespołu. Sekretarz AZS Lublin Robert Żołnierowicz wskazywał, że przy tak podzielonym budżecie nie starczy pieniędzy na bieżące funkcjonowanie zespołu i poważnie rozważał wycofanie go z rozgrywek. W poniedziałek doszło jednak do podpisania umowy między firmą i AZS Lublin. - Przyjęliśmy warunki Meblotapu. Uznaliśmy, że trzeba przede wszystkim ratować ligową koszykówkę w Chełmie. Wycofanie się oznaczałoby, że o ponownym wywalczeniu miejsca w czołówce krajowej mogłoby myśleć w naszym regionie dopiero któreś z następnych pokoleń koszykarek - mówił Żołnierowicz.

Tymi samymi względami kierował się Gębski: - W Chełmie jest olbrzymie zainteresowanie tym zespołem. Mam nadzieję, że na przyszłość wzorem uczelni gorzowskiej bardziej zaangażuje się PWSZ, widząc w tym narzędzie promocji - powiedział szef Meblotapu.

W najbliższych dniach do Chełma zostaną ściągnięte na testy koszykarki. Wiadomo, że chodzi o dwie Amerykanki, dwie lub trzy zawodniczki z krajów europejskich i kilka Polek. Gotowe do gry w Meblotapie PWSZ AZS Chełm są Daria Cybulak i Agnieszka Pazur. Za kilka dni poznamy także trenera zespołu.

Ireneusz Klimczak Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Re: AZS PWSZ Gorzów na początek na wyjazdach

Postautor: MARIO » 16 września 2004, 16:15

W Brzegu może być podobna sytuacja, bo już od dziś hala została zamknięta i poddana remontowi zadaszenia... (ogólnie to niezłe jaja, bo jak był sezon ogórkowy to władze miasta dobrze bawiły się na urlopach a gdy koszykarki potrzebują sali do treningów i meczów to ją po prostu zamykają i urządzają remont :evil: - jestem ciekaw jak długi..)

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 16 września 2004, 16:57

Dokładnie tak jest. Banda nieudolnych urzędasów - mająca gdzieś
Zakład " Odra " , klub, koszykarki i kibiców. Ruszają się tylko żwawo,
gdy chodzi o ich premie i podwyżki. Dawno wiedziałem i pisałem, że będą jaja!
Teraz czas na ślimaczenie remontu!
Stawiam, że do grudnia nie skończą. Obym się mylił :evil: :evil: :evil:

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 18 września 2004, 13:47

Viallos pisze:Koszykarki AZS PWSZ Gorzów pierwsze cztery mecze w ekstraklasie zagrają na wyjeździe.

Tam też 24-25 września odbędzie się impreza z udziałem Lotosu Gdańsk, AZS Poznań, Cukierków Odry Brzeg i gospodyń. - Turniej towarzyski da się już rozegrać, choć bez trybun - mówił Madej. - Ekstraklasę kibice muszą jednak oglądać w porządnych warunkach.

A ja gdzie mam siedzieć jak przyjade na turniej do Gorzowa ? Na podłodze ? Żenada!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 18 września 2004, 18:23

MARAS pisze:
A ja gdzie mam siedzieć jak przyjade na turniej do Gorzowa ? Na podłodze ? Żenada!

Ja tam nie muszę siedzieć - czuję się jeszcze baaardzo młodo (w przeciwieństwie do niektórych :lol: :wink: )

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”