Kosz w fazie wikliniarskiej

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Kosz w fazie wikliniarskiej

Postautor: Viallos » 17 września 2004, 16:06

Jeszcze dobrze nie zaczęły się eliminacje mistrzostw Europy w koszykówce pań i panów, a tu polskie ekipy praktycznie mają przerąbane... W żeńskim baskecie od lat wszystko w reprezentacji ustawiane było pod kątem maksymalnego wykorzystania wzrostowych możliwości Małgorzaty Dydek. Niegdysiejsza koszykówka Olesiewicza i Miętty, wielce techniczna, bazująca na indywidualnym wyszkoleniu zawodniczek, ustąpiła modelowi siłowemu.

Niekiedy wydawało się, że mamy do czynienia z kopią gry radzieckiej sbornej sprzed 20 lat, kiedy kluczową rolę odgrywała tam trzymetrowa Uliana Siemionowa. Nasza Dydek aż taka drewniana nie jest, dlatego w oparciu o nią stać nas byłoby sięgnąć po pierwsze w historii mistrzostwo Europy. Do tegorocznych eliminacji koleżanka Małgorzata wszakże nie przystąpiła, rujnując rzecz jasna, założenia taktyczne reprezentacji. Mamy zatem do czynienia z problemem natury organizacyjnej i etycznej. Podczas gdy koleżanki toczyły boje z Serbią i Bułgarią panna Dydek zadawała szyku na parkietach zawodowej ligi amerykańskiej.Występuje w najsłabszej ekipie WBA, wypełniając rolę swego rodzaju dziwowiska, którego istotą jest niecodzienny, jak na kobietę, wzrost.

Zarobek na tym jest całkiem przyzwoity, o wiele lukratywniejszy niż w naszej ekstraklasie, nieporównywalny też z frytkami, wpadającymi jako honorarium za obronę barw narodowych. Mówiąc wprost, popularnemu ,Ptysiowi" reprezentacyjna posługa się znudziła i nijak się nie kalkuluje. Zamiast swój pogląd jasno wyrazić, koszykarka szuka naiwnych wymówek, przerzucając na kogo się da winę za absencję...

Owszem PZKosz ma sporo za uszami, ale akurat bardziej w kwestiach reprezentacyjnego basketu mężczyzn. Na eliminacyjne dzień dobry ogolili nas Czesi i Słoweńcy, Bogiem a prawdą, niespecjalni mocarze. Na grze zbieraniny, przesadnie nazywanej kadrą narodową, odciskają się negatywne skutki tego, co się dzieje w polskiej lidze od ładnych paru lat. Związek otóż biernie przygląda się procesowi wynarodawiania składów polskich drużyn ekstraklasy, i nie tylko... Wygląda to tak, że obywatele polscy narodowości polskiej, praktycznie nie mają już dostępu do ligowego parkietu.Muszą ustępować miejsca czarnym i białym Amerykanom, Serbom, Chorwatom, Białorusinom i innym przedstawicielom międzynarodówki koszykarskiej.

Nasi grają w klubach najwyżej trzecie skrzypce, wysiadują ławki rezerwowych, pełnią funkcje wyłącznie usługowe. W tej sytuacji do reprezentacji żywcem nie ma kogo powołać: zostali maruderzy, zapychacze dziur i ławkowicze o psychikach nieostrzelanych rekrutów. Gorzej, bo na gruncie kadry spotykają się aż dwa rodzaje ubezwłasnowolnionych koszykarzy. Ten drugi to polskie spady z NBA: Trybański, Lampe, bodaj Białek... Jakimś cudownym zrządzeniem losu wypchano tych niedoszkolonych długasów za ocean, wetknięto im do rąk kontrakty zawodowców, ale do gry nie dopuszczono, bo to dla nich za wysokie progi.

Aliści pełni kompleksów trenerzy kadry ciągają tych chłopaków do obrony narodowych barw, choć nawet laik dostrzeże ich nieprzydatność. W sytuacji, gdy swojacy się nie nadają do samodzielnej gry, podjęto żałosne próby polonizowania obcokrajowców. Zaczęto od Mc Naulla, ale nie za wiele przyniósł kadrze pożytku. Sponiewierany licznymi kontuzjami, szybko wypadł z obiegu. Do polskości powołano więc kolejnego Amerykanina: Eliotta. Uzasadnienie było takie, że w 40-milionowym narodzie za chińskiego boga nie da się znaleźć i wyszkolić rozgrywającego! No, i błąka się po parkiecie 35-letnie chłopisko i niewiele z tego wynika. Natomiast proces wynaradawiania naszej koszykówki wszedł na nowy, wyższy poziom. Zjawisko, ze wszech miar destrukcyjne obserwatorzy krytykują od dawna.

Głuchota władz związkowych na przestrogi ma charakter przewlekły i rokuje jak najgorzej. Parę lat temu namawiałem redaktora Mariana Kozłowskiego, człowieka, za którego prezesury polska koszykówka męska odnotowała największe sukcesy w latach 60., aby w tej sprawie zabrał głos. Dziś choćbym chciał ponowić prośbę, nie mam do kogo: prezes Kozłowski zmarł parę tygodni temu...Nie musi patrzeć na ten poniżający festiwal porażek polskiego basketu...

Ryszard Niemiec - Gazeta Krakowska

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 17 września 2004, 16:19

Widze że Rysiu pojechał na maksa - choć w wielu przytoczonych fragmentach się z nim ... niestety zgadzam.

Adam
Żak

Postautor: Adam » 17 września 2004, 16:30

Taka ciekawostka.

Pomijając treść tego felietonu zauważcie, że dotychczas takie "opiniotwórcze" artykuły pojawiały się raczej na wybrzeżu, a konkretniej w Gdyni 8) Teraz chyba czując "zmianę warty", Kraków czuje się coraz pewniej przed nowym sezonem :)

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 17 września 2004, 17:47

Dla mnie zwykle dziadostwo, bez cienia szacunku choćby dla Uli Siemionowej ( niezwykle serdeczna i wartościowa osoba, obecnie we władzach Łotweskiej federacji ) Swoją drogą jestem ciekaw wszystkich fizycznych przymiotów pana "red", skoro z taką swadą wypowiada się o niedoskonałościach kilku pań.

bonzi

Postautor: bonzi » 17 września 2004, 17:54

O stary przegiales pale moim zdaniem.
Do redakcji: Ludzie ten tekst brzmi zywcem jak Narodowa Demokracja przedwojenna albo nawet gorzej jak proba stworzenia jakiegos systemu klasyfikowania ludzi pod katem obywatelstwa(NSDAP I GOEBBELS sie klaniaja). Tak nie mozna, owszem mozna rozmawiac o systemie rozgrywek dopuszczaniu zawodnikow zagranicznych ale teksty typu " obywatele tych lub innych krajow nie sa lepsi od naszych obywateli" traca troche rasizmem. UWAGA!!! na takie teksty ja bym radzil go jednak przeredagowac!!!

Shrek
Amator

Postautor: Shrek » 17 września 2004, 19:03

Artykuł może w mocnej tonacji napisany ale zawiera się w nim dużo racji.Porównując panią Małgosię Dydek do Otyli Jędrzejczak.Ta druga również mogła w sezonie olimpijskim zrobić mnóstwo kasy startując w bardzo opłacalnych mitingach pływackich,a jednak wybrała żmudne i długie przygotowania do ateńskich igrzysk.Pewno gdyby zrobiła inaczej nie mielibyśmy dzisiaj 10 medali w tym 3 Oti,tylko 7.Poza tym nie szukającv daleko.Biba zagrała za mniejsze pieniadze i wolała wrócić i zagrać dla orzełka.Jeżeli chodzi o panów to się nie wypowiadam bo się na tym nie znam,ale skoro dobrze grali przed eliminacjami i potrafili wygrać z takimi potentatami jak:Rosja i Israel,tzn. że coś jest nie tak.Coś musiała zostać zmienione.Ale tak jak wyżej napisałem ja się nie znam na męskim baskecie więc się nie wypowiadam.

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 17 września 2004, 20:37

fakt, troche za ostro (wiem, ze czasami sie ciezko opanowac) ale niestety prawdziwie :(

Gosc

Postautor: Gosc » 17 września 2004, 23:02

W samo sedno!!!!!!!!!! tylko szkoda ,ze red. Niemiec nie napisał ,ze bedzie jeszcze gorzej . Koszykowka mlodziezowa jest na wymarciu ,wiec cieszmy sie z tego co jeszcze mamy bo to juz ostatki. Przeciez juz dzis wiadomo ,ze 90% z resztek utalentowanej koszykarsko mlodziezy ,pobierajac nauki za pieniadze podatnikow, czym predzej ,jak tylko nadarzy sie bylejaka okazja,wyjedzie za ocean do ,,kolebki basketu,,
/patrz tegoroczne absolwentki Sms-u/ i tyle je widzieli............A w kraju beda grac/nie w kadrze o nie !/ starzejace sie zawodniczki / Tyszkiewicz, Koryzna,Dydek dozujac sobie w wysiłku nie w kasie. Podobnie jest w meskiej /Zielinski , Wojcik, Pluta itp./ Podziwiam Ele Trzesniewska , na barkach ktorej reprezentacja odnosila znakomite sukcesy i patrzac na jej wklad to ona mogla powiedziec -dziekuje , nie zrobila tego ,walczy do ostatnich minut i cieszy sie jak dziecko ze zwyciestwa:)) dziewczyny -kolezanki Eli z reprezentacji - nie jest wam glupio???? zostawilyscie ja, ucieklyscie jak szczury z okretu!!!!!!!!!!!!!! Feeeeeeeeee!!!!!!!! Wszystkich robicie w konia i nas kibicow tez :((

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 17 września 2004, 23:35

Fakt Rychu pojechał na maksa , ale jak redakcja kazała napisać to pracownik musiał , więc Rychu wylał wszystkie swoje żale . Aczkolwiek parę jego komentarzy nie jest pozabwionych sensu .

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 17 września 2004, 23:56

Wiem że w kilku kwestiach ma rację, ale cholernie mi się bydlak nie podoba :?

Adam
Żak

Postautor: Adam » 18 września 2004, 00:18

Czytaliście może ostatnie felietony Rafała Steca w Gazecie o reprezentacji polskich kopaczy? Wydaje mi się, że red. Niemiec bardzo się nimi zainspirował...

Shrek
Amator

Postautor: Shrek » 18 września 2004, 06:43

Gosc pisze:W samo sedno!!!!!!!!!! tylko szkoda ,ze red. Niemiec nie napisał ,ze bedzie jeszcze gorzej . Koszykowka mlodziezowa jest na wymarciu ,wiec cieszmy sie z tego co jeszcze mamy bo to juz ostatki. Przeciez juz dzis wiadomo ,ze 90% z resztek utalentowanej koszykarsko mlodziezy ,pobierajac nauki za pieniadze podatnikow, czym predzej ,jak tylko nadarzy sie bylejaka okazja,wyjedzie za ocean do ,,kolebki basketu,,
/patrz tegoroczne absolwentki Sms-u/ i tyle je widzieli............A w kraju beda grac/nie w kadrze o nie !/ starzejace sie zawodniczki / Tyszkiewicz, Koryzna,Dydek dozujac sobie w wysiłku nie w kasie. Podobnie jest w meskiej /Zielinski , Wojcik, Pluta itp./ Podziwiam Ele Trzesniewska , na barkach ktorej reprezentacja odnosila znakomite sukcesy i patrzac na jej wklad to ona mogla powiedziec -dziekuje , nie zrobila tego ,walczy do ostatnich minut i cieszy sie jak dziecko ze zwyciestwa:)) dziewczyny -kolezanki Eli z reprezentacji - nie jest wam glupio???? zostawilyscie ja, ucieklyscie jak szczury z okretu!!!!!!!!!!!!!! Feeeeeeeeee!!!!!!!! Wszystkich robicie w konia i nas kibicow tez :((

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w zupełności.Zwłaszcza jeżeli chodzi o tegoroczne absolwentki z SMS.Aż 3 z nich wyjechały szlifować swoje umiejętności za ocean.Czy naprawdę musiało tak być?Myślę że to pytanie trzeba by było zadać działaczom PZKosz-a oraz samym zawodniczkom.

gość

Postautor: gość » 18 września 2004, 06:44

Gosc pisze:W samo sedno!!!!!!!!!! tylko szkoda ,ze red. Niemiec nie napisał ,ze bedzie jeszcze gorzej . Koszykowka mlodziezowa jest na wymarciu ,wiec cieszmy sie z tego co jeszcze mamy bo to juz ostatki. Przeciez juz dzis wiadomo ,ze 90% z resztek utalentowanej koszykarsko mlodziezy ,pobierajac nauki za pieniadze podatnikow, czym predzej ,jak tylko nadarzy sie bylejaka okazja,wyjedzie za ocean do ,,kolebki basketu,,

Ty też troche przeginasz gościu. Co to znaczy, że koleżanki Eli uciekły jak szczury. Uważasz, że zawodnik powinien grać w kadrze do końca życia bo jak nie to znaczy, że się na wszystkich wypina? Idąc dalej tokiem twojego myślenia to teraz powinieneś napisać o np. Korzeniowskim, że się na wszystkich wypiął i ma wszystkich głęboko w dupie. Tymczasem on po prostu zakończył karierę. Przypominam Ci, że jest cos takiego w życiu każdego sportowca jak początek kariery i koniec kariery jest zdrowie, rodzina, życie itd, itd. Ja nie czuję się zrobiony w konia przez te dziewczyny, które wyminiłeś. Zrezygnowały z gry w kadrze bo nie mają przymusu tam grać. Nie wypominając wieku są to zawodniczki które pograją jeszcze 3 - 4 sezony i zakończą całkowicie grę dlatego dbając o swoje zdrowie dokonały wyboru.
Osobnym tematem w tej całej grupie jest Dydek ale nie chce mi sie nawet o niej pisać. Nie lubię jej i mógłbym nie być obiektywny.
Jeśli jesteś prawdziwym kibicem to powinieneś raczej podziękować tym starszym zawodniczkom za te wszystkie lata gry i godnego reprezentowania Polski. Nie będę ci przypominał co osiągnęły już od wieku juniorskiego bo napewno jako zagorzały kibic doskonale się w tym wszystkim orientujesz. Jeśli jakimś cudem coś ci umknęło to napisz a odpiszę ci dokładnie co te "szczury" osiągnęły.

Shrek
Amator

Postautor: Shrek » 18 września 2004, 07:04

Jeżeli chodzi o przyszłość koszykówki to jestem spokojny zwłaszcza żeńskiej.Są wspaniałe ośrodki prowadzone przez jednych z najlepszych szkoleniowców młodzierzy w kraju:państwo Jabłońscy(MUKS Poznań),Ryszard Cudak(TS Olimpia Poznań),trener Maciejewski,dwóch trenerów Wierzbickich, pani Beata Wieczorek(Gorzów Wlkp.),Dzidka (MOS Wrocław),trener Włodarz,Pasieczny (Korona Kraków)trener Karlik (Stalowa Wola),ośrodki w Wołominie,Szczecinie,Ostrowie Wlkp.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 18 września 2004, 18:57

Adam pisze:Czytaliście może ostatnie felietony Rafała Steca w Gazecie o reprezentacji polskich kopaczy? Wydaje mi się, że red. Niemiec bardzo się nimi zainspirował...

ha ha ;)))) faktycznie pewne podobieństwo jest....... Niewykluczone , że Rychu bierze przykład ze znanego dziennika i potem pisze artykulik...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”