Rozmowa z Arkadiuszem Konieckim

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Rozmowa z Arkadiuszem Konieckim

Postautor: Hersi » 16 lipca 2005, 08:01

W połowie drogi

Sobota, 16 lipca 2005r.

Rozmowa z Arkadiuszem Konieckim, trenerem reprezentacji polskich koszykarek

• Reprezentacja koszykarek od kilku dni trenuje w Polkowicach. Jak przebiegają przygotowania do meczów barażowych z Węgrami i Finlandią?
– Jestem bardzo zadowolony. Dziewczyny pracują z pełnym zaangażowaniem, w pełni realizujemy plan przygotowań, nie ma żadnych kontuzji czy urazów, które na dłużej wykluczyłyby zawodniczki z treningów. Organizacyjnie też sprawy są raczej dobrze poukładane, więc naprawdę nie mamy na co narzekać.

• Co zdecydowało o wyborze Polkowic?
– Klub z Polkowic w ostatnich latach świetnie się rozwija, w koszykówkę bardzo angażuje się miasto, mamy tutaj dobre warunki zarówno do treningów, jak i regeneracji. Poza tym planujemy w Polkowicach rozegranie barażowego spotkania z Finlandią i dlatego chcieliśmy trochę potrenować w tej hali.

• Przed kadrą teraz trzy sparingowe spotkania z Niemkami, które są już pewne udziału w finałach mistrzostw Europy. Jak podchodzi Pan do tych pojedynków?
– To kolejny etap przygotowań. Wynik nie jest tutaj najistotniejszy, choć oczywiście chcemy te mecze wygrać. Zależy mi przede wszystkim na przećwiczeniu wielu elementów, nad którymi ostatnio pracowaliśmy na treningach, w sytuacjach meczowych. Niemki to wymagający rywal, a więc poprzeczka powinna być zawieszona dość wysoko. My nie jesteśmy jeszcze w optymalnej dyspozycji – do meczów barażowych zostało sporo czasu i jesteśmy w połowie drogi do pełni formy. Ale liczę, że pokażemy już trochę dobrej koszykówki.

• Dla wyniku kadry kluczowy może być powrót do reprezentacji Małgorzaty Dydek, która w tej chwili gra w Stanach Zjednoczonych, w zawodowej lidze WNBA. Rok temu były z tym problemy – jak teraz wygląda sytuacja?
– Chcemy uniknąć błędów sprzed roku i tym razem mam nadzieję, że w dwóch kluczowych meczach – w Finlandii i na Węgrzech – będziemy mogli skorzystać z Małgosi. Bilety są już kupione i wysłane do Stanów Zjednoczonych, klub wyraził zgodę na kilkudniowy przylot do Polski. Szkoda, że Małgosia nie będzie uczestniczyła w przygotowaniach, ale w końcu cały czas gra w koszykówkę – i to na najwyższym poziomie – więc powinna być dobrze przygotowana.

• Powszechnie Polki uznawane są raczej za faworytki do awansu. Jak Pan ocenia szanse?
– Nie czuję się faworytem. Znamy swoją wartość, chcemy zagrać w finałach, ale droga do tego celu na pewno nie będzie łatwa. Zresztą na giełdzie faworytów wymienia się także Bułgarię, Słowację, Ukrainę – nie tylko nasz zespół.

• Przez praktycznie całą trenerską karierę był Pan związany z męską koszykówką, ale ostatnie dwa lata to praca z kobietami. Nie ciągnie trochę Pana do pracy z koszykarzami?
– Ja lubię tę pracę, przynosi mi ona olbrzymią satysfakcję. I to niezależnie od tego, czy prowadzę kobiety, mężczyzn, czy juniorów.

• W poprzednim sezonie prowadził Pan nie tylko kadrę, ale także Wisłę Kraków. Teraz też zamierza Pan pracować w klubie?
– Teraz liczy się tylko kadra. Musimy zrobić wszystko, by zagrać w finałach i dlatego nie chcę angażować się w pracę z zespołem ligowym. Do września z pewnością będę miał ręce pełne roboty.

Za darmo na kadrę
W Polkowicach Polki rozegrają trzy sparingowe spotkania z Niemkami. Pojedynki odbędą się w sobotę, niedzielę i poniedziałek (wszystkie mecze o godzinie 17), w hali przy ul. Sportowej. Wstęp na spotkania jest wolny.

Kadrowiczki w Polkowicach
* Rozgrywające: Aleksandra Karpińska, Agata Nowacka, Beata Krupska-Tyszkiewicz, Paulina Pawlak.
* Skrzydłowe: Emilia Lamparska, Elżbieta Międzik, Agnieszka Bibrzycka, Agnieszka Makowska, Agnieszka Szott, Natalia Mrozińska.
* Środkowe: Ewelina Kobryn, Agnieszka Pałka, Elżbieta Trześniewska, Anna Wielebnowska.

Michał Lizak - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Obrazek

Kuba
Oldboy

Re: Rozmowa z Arkadiuszem Konieckim

Postautor: Kuba » 16 lipca 2005, 12:32

Hersi pisze: Pojedynki odbędą się w sobotę, niedzielę i poniedziałek (wszystkie mecze o godzinie 17), w hali przy ul. Sportowej. Wstęp na spotkania jest wolny.

Jezeli ktoś z niedoinformowanych kibiców wybiera się do Polkowic, to hala znajduje się przy ulicy Dąbrowskiego. W Polkowicach chyba nawet nie ma ulicy sportowej ;-)

pozdrawiam

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”