Koszykarka Małgorzata Dydek może nie zagrać w Lotosie!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Koszykarka Małgorzata Dydek może nie zagrać w Lotosie!

Postautor: Hersi » 18 sierpnia 2005, 22:08

Lotos Gdynia może mieć kłopoty. Środkowa Małgorzata Dydek jest przemęczona kolejnym długim sezonem i zastanawia się, czy nie zrobić sobie przerwy. Może nie zagrać w pierwszych ośmiu meczach polskiej ligi, a nawet w połowie spotkań grupowych Euroligi

W Lotosie nikt nie robi z tego tragedii. Cały sztab szkoleniowy zgadza się, że Dydek potrzebuje odpoczynku. Choćby po to, aby nie powtórzyła się sytuacja z poprzedniego sezonu, kiedy podstawowa środkowa mistrzyń Polski musiała pauzować i nie zagrała w kilku meczach. Wtedy narzekała na kontuzję pleców, która odezwała się również teraz.

- Sama namawiam Gosię do odpoczynku. Od ośmiu lat gra bez przerwy i musi trochę zwolnić - przyznaje Katarzyna Dydek, siostra i II trener Lotosu. Pierwszy trener Krzysztof Koziorowicz podziela to zdanie. - Nie chcemy przecież, żeby "Ptyś", która jest już niemal symbolem Gdyni, zbyt szybko skończyła karierę. Nie można jej zbytnio eksploatować, niech pogra jeszcze kilka lat - mówi Koziorowicz.

Gdyby Connecticut Sun, w którym gra Dydek, awansowało do ścisłego finału w WNBA, Polka skończyłaby rozgrywki dopiero pod koniec września. Polska liga zaczyna się ósmego października, pierwszy mecz Euroligi jest niemal trzy tygodnie później. Dydek chciałaby jednak zrobić sobie miesiąc wakacji, a kolejne 30 dni będzie się przygotowywać do ligi. Wtedy nie zagrałaby nawet w pięciu meczach Euroligi, czyli opuściłaby całą pierwszą rundę.

Po spotkaniach w reprezentacji Polski przeciwko Węgrom i Finlandii, w których była najlepszą polską zawodniczką i wydatnie pomogła w pokonaniu rywalek, Dydek jest już za oceanem i przygotowuje się do kolejnym meczów w WNBA. Nie odbiera telefonów, ale tuż przed wyjazdem powiedziała "Przeglądowi Sportowemu": "(...) Wrócę do zespołu pod koniec roku. Zaproponowałam nawet dwie amerykańskie kandydatury ewentualnych zastępczyń".

- Tak naprawdę Gosia nie podjęła jeszcze decyzji. Cały czas się zastanawia i możliwe, że sportowa ambicja jednak zwycięży - mówi Katarzyna Dydek.

Gdyby Dydek zdecydowała się na wakacje, najprawdopodobniej zastąpi ją Amerykanka Katie Feenstra, która gra w San Antonio Silver Stars. - Jeszcze do tego daleko. Cały czas jesteśmy z Gosią w kontakcie. Ma się określić w ciągu najbliższych dwóch, trzech tygodni. Dopiero wtedy zastanowimy się, czy i kogo zatrudnimy na jej miejsce. Na pewno Gosia jest przemęczona, ale poczekajmy jeszcze na jej decyzję. Na pewno ją uszanujemy - zaznacza prezes Lotosu Mieczysław Krawczyk.

Michał Sielski Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 18 sierpnia 2005, 22:11

Co tu dużo mówić - sama odpocznie i odpocznie trochę budżet Lotosu - na najważniejsze mecze powinna już wrócić.

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 19 sierpnia 2005, 16:38

Ja myslę, że Margo niech w czasie wakacji obskoczy jeszcze ligę brazylijską i może koreańską to wtedy na pewno nie będzie przemęczona przed sezonem :lol: .
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 20 sierpnia 2005, 13:16

Kowalik pisze:Ja myslę, że Margo niech w czasie wakacji obskoczy jeszcze ligę brazylijską i może koreańską to wtedy na pewno nie będzie przemęczona przed sezonem :lol: .

Kowalik nie byłeś taki mądrala jak stała za Tobą w Gdyni :wink: :D hihihihihihihihi :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 22 sierpnia 2005, 07:10

..gdy przeczytałem tytuł tego topicu sądziłem, że znowu chodzi o kasę dla Margo :roll:
..you got to lose, to know how to win..

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 23 sierpnia 2005, 07:22

Prezes Mieczysław Krawczyk nie ma wątpliwości

Poniedziałek, 22 sierpnia 2005r.

Czy można sobie wyobrazić mistrzynie Polski, koszykarki Lotosu Gdynia, bez lidera Małgorzaty Dydek? Na pewno nie. ?Ptyś? nie podpisał jeszcze nowej umowy i niektórzy biją już na alarm, że Dydek zabraknie w gdyńskich barwach.
Prezes gdynianek Mieczysław Krawczyk, apeluje o spokój.
- Sytuacja powtarza się co roku - mówi ?Krawiec?. - Z Małgosią podpisujemy kontrakt niemalże na końcu. Teraz stanie się podobnie. Koszykarka dołączy do zespołu później, co już wcześniej ustaliliśmy. Po trudnych występach w zawodowej lidze WNBA, należy się jej odpoczynek. W końcu to człowiek, nie maszyna. Może się zdarzyć, że Gosia zagra dopiero na początku grudnia. Wszystko zależy od tego, kiedy jej drużyna z WNBA Connecticut Sun, obecnie najlepsza w lidze, zakończy udział w rozpoczynającym się niebawem play off. Może się zdarzyć, że dojdzie aż do finału i Dydek do kraju przyleci najwcześniej w drugiej połowie września. Czy zagra dla nas? Wierzę i mam podstawy, że tak się stanie.
Jednak Dydek może zawitać na chwilę do Polski jeszcze w sierpniu, by pomóc kadrze w wywalczeniu awansu do finałów mistrzostw Europy na turnieju w Bursie.
Gdynianka wystąpiła w dwóch meczach grupy A i była czołową zawodniczką kadry, ale zobowiązania kontraktowe wobec zespołu Connecticut Sun zmusiły ją do powrotu do USA.
Turniej w Bursie z udziałem trzech zespołów, potrwa od 28 do 30 sierpnia br. Mecze będą rozgrywane systemem ?każdy z każdym?. Najpierw Słowacja zagra z Ukrainą. Później my ze Słowaczkami i Ukrainkami.
- Wiedziałam, że dziewczyny poradzą sobie z Finlandią i awansują do turnieju w Bursie - powiedziała M. Dydek. - Mamy naprawdę niezły zespół, a porażka z Węgrami w pierwszym spotkaniu to była po prostu taka niepotrzebna ?wpadka?. W kontrakcie z Sun mam zagwarantowaną przerwę na mecze reprezentacji, ale problem tkwi w tym, że pod koniec sierpnia zaczyna się play off, czyli ta prawdziwa rywalizacja w WNBA. Nie ukrywam, że jestem tą sytuacją zmęczona psychicznie, bo z jednej strony wiem, że dziewczyny liczą na mój przyjazd do Turcji, a z drugiej jestem też potrzebna drużynie Sun. Czuję też zmęczenie fizyczne dalekimi i częstymi podróżami. Naprawdę nie wiem co będzie, ale mam nadzieję, że władze Polskiego Związku Koszykówki uzgodnią wszystkie sprawy z szefami Connecticut - dodała Dydek, która nie ukrywa, że po meczach kadry i sezonie WNBA zamierza odpocząć od koszykówki. - Wiem, że potrzebna mi jest niewielka przerwa. Naprawdę po raz pierwszy w karierze odczuwam zmęczenie. Prezes Lotosu i trenerzy wiedzą o moich planach. Nie podjęłam jeszcze decyzji, gdzie zagram w nowym sezonie, bo mam kilka propozycji nie tylko z Lotosu, ale do Gdyni jest mi najbliżej. Pewne jest to, że na parkiet planuję wrócić na przełomie grudnia i stycznia.
Tymczasem Krawczyk nie ukrywa, że w nowym sezonie priorytetem jest obrona mistrzostwa Polski.
- To dla nas główny cel. Mamy młody zespół, będący melodią przyszłości. Nie znaczy to, że odpuścimy Euroligę. Wprost przeciwnie - wyjaśnia prezes.
W Gdyni cały czas myślą o zatrudneniu jeszcze jednej Amerykanki, na pozycję 3-4.
- Trwają poszukiwania - przyznaje trener Krzysztof Koziorowicz. - Najpierw przyjechałaby na okres próbny. Jeżeli zaprezentowałaby się dobrze, w grę wchodziłby dłuższy kontrakt.
Gdynianki powoli zaczynają przygotowania do rozgrywek. W Trójmieście pojawiły się już nawet Słowaczki - Daniela Cikosova i Barbara Gotalova oraz Czeszka Katarina Kriżowa, które przeszły najpierw badania.
- Pozostałe koszykarki, w tym nasza młodzież, która występowała w imprezach rangi mistrzowskiej, będą stopniowo do nas dołączać - zakończył Koziorowicz.

Maciej Polny - Dziennik Bałtycki

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 23 sierpnia 2005, 15:32

mati pisze:
Kowalik pisze:Ja myslę, że Margo niech w czasie wakacji obskoczy jeszcze ligę brazylijską i może koreańską to wtedy na pewno nie będzie przemęczona przed sezonem :lol: .

Kowalik nie byłeś taki mądrala jak stała za Tobą w Gdyni :wink: :D hihihihihihihihi :wink: :wink: :wink:

To nie ja przed nią uciekałem w Gdyni :lol: :lol: :lol:
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”