Trener koszykarek ŁKS mile zaskoczony

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Trener koszykarek ŁKS mile zaskoczony

Postautor: Wojteg » 22 października 2004, 07:12

Nadspodziewanie dobrze wystartowała w koszykarskiej ekstraklasie sezonu 2004/2005 drużyna ŁKS, odnosząc dwa zwycięstwa.

Obrazek
Jedna z wielu przedstawicielek młodego pokolenia w ŁKS Agnieszka Golemska (z prawej).

Szczególnie cieszyć może pokonanie na wyjeździe Ostrovii Ostrów Wlkp.

• Witold Bak (trener koszykarek ŁKS): – Jestem mile zaskoczony postawą moich podopiecznych. Przyznaję szczerze, że przed rozpoczęciem mistrzostw byłem pełen obaw o losy naszej drużyny. Tymczasem okazuje się, że mamy zespół z charakterem, który potrafi walczyć nie tylko ambitnie, ale i na całkiem przyzwoitym poziomie. Nie jest jednak jeszcze tak dobrze, aby nie mogło być lepiej. W pewnych okresach walki brakuje naszej drużynie odpowiedniej koncentracji, co powoduje popełnianie przez nią niewymuszonych błędów w grze obronnej, jak i odbija się to na celności rzutów do kosza. Tym też tłumaczyć należy, że nie zdołaliśmy wygrać z Ostrovią znacznie wyższą różnicą punktową. Cieszy mnie również i to, że doświadczone zawodniczki, potrafią wziąć na siebie główny ciężar walki i umiejętnie kierować swymi młodszymi koleżankami. Szczególnie tymi nowymi, które dzięki takiej współpracy coraz lepiej wkomponowują się w zespół.

• Miał pan dotychczas doświadczenie w swej pracy trenerskiej z drużynami męskimi. Jak się pan czuje prowadząc żeński zespół?

–Kobiety są bardziej zdyscyplinowane, a więc łatwiej prowadzić z nimi zajęcia szkoleniowe. Starają się też, na ile je stać, wykonywać starannie trenerskie polecenia w trakcie meczu. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z pracy z koszykarkami ŁKS, wysoko oceniam ich zaangażowanie i przemożną chęć prezentowania coraz większych umiejętności sportowych.

• W niedzielę czeka koszykarki ŁKS znacznie trudniejsza próba, aniżeli w dwóch poprzednich meczach. Przyjdzie im spotkać się w hali przy al. Unii z wicemistrzem Polski, drużyną AZS Poznań.

–Rzeczywiście, poznanianki z całą pewnością będą o wiele bardziej wymagającym rywalem. Ale obecnie nie są znów aż na tyle silne, abyśmy nie byli w stanie nawiązać z nimi równorzędnej walki. Jeżeli przez cały mecz nasza drużyna będzie w pełni skoncentrowana to może sprawić kolejną miłą niespodzianką.

(m. st.) - Express Ilustrowany

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”