zmiany w CCC
Działacze CCC Polkowice, czwartej drużyny ubiegłego sezonu, ostro „wywietrzyli” skład, który w poprzednich sezonach przechodził głównie nieliczne zmiany. Z drużyny odeszło sześć zawodniczek i również tyle nowych zakontraktowano.
Zmieniła się także polityka transferowa klubu, który do tej pory stawiał wyłącznie na polskie koszykarki. W sezonie 2006/2007 w barwach drużyny z Dolnego Śląska zobaczymy Veronikę Bortelovą. To 28-letnia rozgrywająca, która ma za sobą także występy w kadrze narodowej Czech. Ostatnio była podstawową zawodniczką euroligowego USK Praga, notując w tych prestiżowych rozgrywkach średnio 3,8pkt, 2 zbiórki i 1,6asysty. Jej zadaniem w CCC będzie zastąpienie znakomitej Edyty Koryzny, która po 4 sezonach gry w barwach „Pomarańczowych” opuściła Polkowice i przeniosła się do ŁKSu Łódź.
Szefostwo polkowickiej drużyny zapowiadało odmłodzenie drużyny i tak się stało. Z zespołem, prócz Koryzny, pożegnały się tak rutynowane zawodniczki jak Trześniewska (Wisła Kraków), Jaroszewicz (koniec kariery) i Marczewska (Cukierki Brzeg). Z CCC odeszła także Agnieszka Pazur, która szuka sobie pracodawcy za granicą.
Przymusowy rok przerwy w graniu czeka Agatę Nowacką, która podczas trzeciego meczu o brązowy medal MP, pomiędzy CCC a PZU Polfą Pabianice, zerwała wiązadła w kolanie i przeszła poważną operację. Teraz przechodzi okres rehabilitacji i powrotu do pełnej sprawności, ale planuje także wyjść za mąż i założyć rodzinę.
W miejsce tych zawodniczek do Polkowic trafiły Marta Gajewska i Anna Pietrzak (siostra występującej już w CCC Magdaleny) z SMSu Łomianki, a także Elżbieta Paździerska z Osy Zgorzelec. – Bardzo się cieszę, że trafiłam do CCC – mówi popularna „Paździoch”, która ma w Polkowicach rodzinę. – Z początku byłam przekonana o chęci występowania w AZSie Gorzów, jednak sposób budowania zespołu CCC i osoba Andrzeja Nowakowskiego przekonały mnie do przejścia do Polkowic. Mam nadzieję, że uda mi się przebić i spędzać sporą liczbę minut na parkietach Ekstraklasy. – dodaje. Wszystkie te zawodniczki będą także grały w polkowickich juniorkach, co mocno zwiększy ich siłę i szansę na sukces w Mistrzostwach Polski. – Mam chrapkę na medal, bo występując w Osie ciągle brakowało nam szczęścia. W Polkowicach może być inaczej – kończy Paździerska.
Ponad to na Dolny Śląsk trafiły także Iwona Kaszuwara z Jeleniej Góry i Anna Szyćko z Chełma, która mogła występować w Polkowicach już dwa lata temu, jednak problemy zdrowotne stanęły na przeszkodzie tej 28-letniej zawodniczce. – Chcę w tym sezonie powalczyć o medal! – zapowiada Szyćko, która już raz była bardzo blisko tego celu, w barwach Łączności Olsztyn, ale wówczas lepsza okazała się Ślęza Wrocław. Działacze CCC penetrują jeszcze rynek amerykański w poszukiwaniu zawodniczki na pozycje 4-5, jednak ciągle brakuje konkretnych nazwisk.
Wszystkie polkowickie koszykarki spotkają się na pierwszym treningu 1 sierpnia. Następnie wyjadą one na dwutygodniowy obóz przygotowawczy do Rewala, a potem będą się przygotowywać do sezonu na swoich obiektach i występując w przedsezonowych turniejach.
Aktualny skład: Ilona Jasnowska (37l., 182cm), Justyna Jeziorna (25l., 173cm), Karolina Majewska (17l., 175cm), Magdalena Pietrzak (22l., 175cm), Łucja Tomczak (18l., 184cm), Olga Żytomirska (25l., 188cm), Anna Pietrzak (19l., 167cm), Elżbieta Paździerska (18l., 170cm) Marta Gajewska (19l., 190cm), Veronika Bortelova (28l., 170cm), Iwona Kaszuwara (26l., 184cm).
Kuba Patykowski
www.plkk.pl