Euroliga- 1 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

kristofer
Kadet

Re: Euroliga- 1 kolejka

Postautor: kristofer » 31 października 2009, 10:15

bart_81 pisze:
kristofer pisze:jeśli chodzi o grupę Wisły to zrobiło się ciekawie. Już w pierwszej kolejce została zdobyta twierdza w Pecsu. Wisła powinna sobie poradzić z Pecsem u siebie, tak samo na wyjeździe z Lille a następnie u siebie z Gospiciem oraz Familą.
Nawet zakładając dwie porażki i bilans 8-2 to Wisła może wejść z czwartym bilansem w Eurolidze (jest to możliwe dzięki temu że Jeki z Walencją grają w jednej grupie, na dodatek mają do zaliczenia gorący teren w Stambule z Galatasaray). Osobiście chciałbym, żeby potem drabinka tak się ułożyła, by Walencja została wykoszona w ćwierćfinale przez Jeki.

A ja wolałbym żeby to Walencja ograła Jeki..czyżby była bez szans?

a jak myślisz dlaczego tak napisałem?
z kilku powodów:
1) Jeki są najsilniejsze w Eurolidze obok Spartaka
2) gra tam Biba
3) awans Jeków da rosyjski półfinał Euroligi
4) w związku z punktem 3) w turnieju finałowym będą miały okazję się zaprezentować dwa zespoły z grona "biedniejszych" (oby jeden z Polski)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Re: Euroliga- 1 kolejka

Postautor: Saletra » 31 października 2009, 12:39

hellraiser pisze:Wisła spełni a i b. Lotos niestety leży na punkcie b). Bez Beard ma chyba najwęższy skład w Eurolidze.Nawet z Alaną ma gołą piątkę i zero rotacji na pozycjach 2 i 3. Potrzeba na Alany od zaraz i jedna skrzydłowa chociaż klasy zawodniczek z AZS Gorzów (do rotacji) bo leżymy.

Gorzów nie ma atutów. Zespołowość to oczywista -oczywistość niezależna od punktu a i b a nie atut.W Eurolidze trzeba mieć min 1-2 samograja, który pociągnie zespół.

Wszystko to prawda, już dawno o tym pisałem -kadra jest zdecydowanie za wąska- ale cóż, parafrazując słowa znanego przysłowia dostosowując je do Prezesa Lotosu i obecnej sytuacji, można powiedzieć, że "Krawiec tak kraje, jak mu materiał staje" :wink: .
Nie ma kasy, a bez tego ciężko o jeszcze jedną skrzydłową, która faktycznie jest zespołowi niezbędna.

W ogóle według mnie Lotos spie... sprawę - potrzebna jest jeszcze jedna porzadna Polka oprócz zagranicznej.
Trzeba było wyłowić jakoś Mielocha z Polkowic, albo Skobelka z AZS-u (mimo związania kontraktem, coś by się zawsze wymyśliło).

Inna sprawa to postawa zespołu na tablicach -przykro mi ale nie zgadzam się z opiniami pobłażającymi Ivanie "duszenia" , bo inaczej tego nie można tego nazwać po 4-5 zbiórek na mecz.
Sam zawsze podkreslam, ze wazne jest zdobywanie pkt, i okej Matović z tego się wywiązuje, ale czy zatem koszykarka z taką pensją, powinna tylko do zdobywania pkt się ograniczać?
Niby taka uznana, taka markowa ,a to taki to problem zeby ruszyć cztery litery i zebrac chociaż te nędzne 8 piłek z tablicy na mecz?
Z takimi warunkami fizycznymi to aż wstyd judzic po jakiej3 zbiórki na mecz, koszykarce takiego kalibru wręcz nie przystoi.

A nie w sposób zgodzić się, ze stwierdzeniami, ze reszta zespołu sobie ze zbiórami poradzi- czwarty kolejny mecz z Fenerem na przestrzeni roku i po raz kolejny przegrana walka na tablicach( inna sprawa, że jak pisałem po raz 4 to samo - gdzie jest Trener???). Jesli Matovic nie wspomoże Leci i Podrug to wg mnie Lotos w euro regularnie będzie przegrywał walkę na tablicach.
Prawda jest taka, ze oprócz skrzydłowej w lotosie przydałaby sie np Cheryl Ford, która pokazałaby Matovic jakie są zadania porządnej srodkowej.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”