Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: matrix » 11 grudnia 2010, 22:51

Wszystko na to wskazuje,że Bałkany(Mazić) z Torunia wyjadą.....Tylko kto w zamian? Niedawno coś pisałem o LG,ale jeszcze raz powtórzę ja chcę tą Błajeta,a nie Darka R. 8) Teraz dochodzą słuchy o Magdzie Radwan,ale poczekajmy na oficjalne informacje.
PS.Bez żadnych szaleństw transferowych,bo działacze będą mierzyli siły(finanse) na zamiary...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 12 grudnia 2010, 11:55

Odnośnie Magdy Radwan - powodem mógłby być projekt jej brata i samej Magdy co stworzyli w Krakowie chyba - odnośnie szkolenia młodzieży - więc być może Magda chciałaby się tym bardziej zająć - nie wiem..

Co do Bałkanów - Mazić mi nie szkoda , ale Maksimović już tak - bo myślałem że i sama zawodniczka lepiej będzie grać. Potencjał ma ogromy - w końcu super mecz z Mann Filter - gdy ona się skupi tylko na grze to jest świetna. Ale jeśli coś ją sfrustruje (faul , strata , sędzia , rywalka :lol: ) to już jest problem - bo Jelena jest nerwowa.
Ja bym ją zostawił - a sprowadził kogoś na miejsce Mazić - silną ,,4'' - koło 190 cm.

Natomiast w przyszłym roku chcę u nas widzieć Szott 8) - bez 2 zdań - ona raczej poza Kuj-Pom się już wyniesie bo tu ma męża , dziecko - więc jak już to tylko Artego lub Energa - a gra bardzo dobrze w Bydzi. Ona by była bardzo dobrym graczem na 3-4 u nas. Bo pcha się pod kosz aż miło patrzeć (przeciwnie Szpila) - dlatego by się świetnie uzupełniały. Ale to za rok :lol:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 12 grudnia 2010, 12:05

Z tego co pamiętam to Aga Szott była już raz blisko Torunia być może nawet zbyt blisko,ale działacze z Bydgoszczy myśląc o kolejnych krokach do przodu zrobią wszystko,aby zawodniczkę(ma ona teraz taką samą wartość dla drużyny,jak Monia Krawiec dla Torunia) zatrzymać czemu akurat się nie dziwię. 8)
Szkoda mi Jeleny,bo zdaje się coś zgrzyta na linii koszykarka-trener,a nie wierzę,aby to nie odbijało się na grze samej zainteresowanej :shock: Z Mirną sprawa jest jasna i ten problem już dawno powinien być przez odpowiednie osoby rozwiązany.Dokończmy ten rok w spokoju ze zwycięstwami,których dziewczynom życzę.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2010, 12:11 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 12 grudnia 2010, 12:08

Szkoda mi Jeleny,bo zdaje się coś zgrzyta na linii koszykarka-trener. :shock:

ooo to dziwne, przecież to koszykarka z "jego stajni" :roll: ...
ale luz Pan Edo pewnie już kogoś nowego ma na oku
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 12 grudnia 2010, 12:15

ann pisze:ooo to dziwne, przecież to koszykarka z "jego stajni" :roll: ...
ale luz Pan Edo pewnie już kogoś nowego ma na oku

słusznie,ale sam dobrze wiem,że takie sytuacje są dla obydwu stron najgorsze!!! 8) Nie jest też nigdzie powiedziane,że Jela w innym niż toruński klubie grałaby zupełnie inaczej,a takie przykłady można naprawdę mnożyć.
PS.Rozmawiałem nie tak dawno z pewną osobą,która powiedziała mi,że Jela w meczu z Saragossą w Toruniu nie grała nawet 70% tego co potrafi. :shock:

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 grudnia 2010, 10:49

Dzieląc zawodniczki przydatne , mniej przydatne lub nieprzydatne - Maksimović absolutnie jest w tej pierwszej grupie. Tak na dobrą sprawę ona powinna być liderką Energi - tak uważałem już przed sezonem , i w sumie cały czas mam taką nadzieje. A nasze liderki z poprzedniego sezonu (Krawiec i Gladden) miały dorzucać punkty potrzebne do odnoszenia zwycięstw. Ale nie wyszło.... Liderki grają słabiej , zmienniczki jeszcze bardziej. Zostało 10 meczy w RZ w tym wyjazdy do Krakowa , Gorzowa i Gdyni . O ile w Krakowie czy Gorzowie - będzie ciężko wygrać - to pozostałe 8 spotkań można wygrać..

A mecz w Gdyni - to może być mecz o 4-5 miejsce przed play off. Wszystko na to wskazuje , że z Lotosem spotkamy się w ćwierćfinale ligi. Zwłaszcza że Lotos przegrał teraz z CCC i nie ma już większych szans dogonienia czołówki (my też)

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 13 grudnia 2010, 11:59

Taka ciekawostak - Alicia Gladden w 10 meczach tego sezonu jeszcze nie trafiła za 3 pkt. W tej chwili ma 0/16!

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 grudnia 2010, 12:48

To najdobitniej pokazuje , że z Alą jest słabo jeśli chodzi o formę - chyba że przesunięcie linii robi taką różnicę 8) Tyle , że takim rzutem zapewniła nam brązowy medal w FGE. Wydaje mi się , że gdyby nie ten udany poprzedni sezon - teraz Gladden już by nie było. A tak klub czeka aż Gladden się wreszcie obudzi.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 13 grudnia 2010, 16:14

markylipek pisze:Taka ciekawostak - Alicia Gladden w 10 meczach tego sezonu jeszcze nie trafiła za 3 pkt. W tej chwili ma 0/16!

z tych meczów,które widziałem w tym sezonie to Ali nie tylko "nie wchodzi" za 3,ale są też kłopoty z rzutami półdystansowymi czym jeszcze nie tak znowu dawno toruńską i nie tylko publiczność zaskakiwała.Dużo jest dylematów personalnych przed dalszą częścią sezonu,ale mam nadzieję,że działacze wybiorą najrozsądniejsze dla drużyny rozwiązania.
PS.Zawodniczki,które pozytywnie oceniam po dotychczasowych 14 meczach to: Krawiec,Gajda,Tłumak i......Perostijska,Maksimović(dajcie tym środkowym dobrą koszykarkę na pozycję 4!!!) oraz Murphy.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 grudnia 2010, 18:08

Nie Magda Radwan,a Natalia Małaszewska opuści prawdopodobnie toruńską Energę.Koszykarka chce więcej minut spędzać na parkiecie i w tym celu zmieni klub.Kto jeszcze? Mirna Mazić to podstawowa opcja.Klub nie jest też zadowolony z postawy Ali Gladden,ale gwiazda poprzedniego sezonu zostanie nadal w drużynie.Zmian w składach ekip FGE można dokonywać do końca stycznia.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 14 grudnia 2010, 18:26

No trochę szkoda , że tak to z Natalią wychodzi / wyszło. Wcześniej nieudana próba w CCC , teraz w Enerdze - widocznie lepiej się czuje grając w słabszych klubach - ale za to będąc podstawową zawodniczką..
Choć z drugiej strony Bortelova nie daje nic więcej od Małaszewskiej - o Gajdzie nawet nie mówiąc ...
Co do Agaty jeszcze - zawodniczka poraz kolejny wygrywa rywalizację wśród ,,1'' w naszej drużynie. Cocks , Małaszewska , Bortelova - żadna jej nie dorównuje - i dobrze - nie wiem czemu ale nie jestem entuzjastą transferu Bortelovej - wolałbym jakąś zawodniczkę rzucającą która jednak wniesie coś w ataku - bo nasze liderki póki co - grają słabo (oby się to zmieniło.)

Maksimović powinna jednak zostać - nie wiem jak tam z nią sprawy się mają na linii zawodniczka - trener(bałkańskie temperamenty 8) ) Mazić też - bałkański temperament - ale wnosi tyle do Pilav - a takie zawodniczki są niepotrzebne w drużynie.
Nie wiem co EDO wyprawia z Pati Gulak - liczę że w końcu nasz kapitan dostanie szanse gry na ,,4'' - przynajmniej do czasu przyjścia Amerykanki za Mazić - bo kombinowanie z Tłumak i Murphy na ,,4'' ( przy grzaniu ławy GULAK) jest niesmaczne - i na pewno nie buduje atmosfery w drużynie - trenerze Omanić 8) 8) 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 18 grudnia 2010, 16:32

Szykują się duże zmiany w zespole koszykarek Energi

Filip Łazowy

Zawodniczki toruńskiej Energi nie miały problemów z pokonaniem Lotto Young Cats w Brukseli w Pucharze Europy i są niemal pewne gry w kolejnej rundzie. W niedzielę zespół Elmedina Omanicia zagra w swojej hali z łódzkim Widzewem i dla niektórych zawodniczek może to być ostatni mecz ligowy w barwach katarzynek

Zdecydowanym faworytem spotkania w Belgii Były torunianki. Młody zespół gospodyń braki umiejętności nadrabiał ambicją, ale i to nie wystarczyło aby nawiązać walkę z Energą. Omanic mógł swobodnie rotować składem i często na parkiecie przebywały zawodniczki rezerwowe. Wśród nich najlepiej zaprezentowała się Patrycja Gulak-Lipka, która zdobyła osiem punktów i zanotowała trzy zbiórki. Dzięki wygranej torunianki są blisko awansu do czołowych 16 drużyn. Wystarczy, że Energa 22 grudnia w hali przy ul. Grunwaldzkiej obroni 8-punktową zaliczkę z pierwszego meczu.

Wcześniej, bo już w niedzielę podopieczne Omanicia zakończą zmagania ligowe w tym roku. Torunianki na własnym parkiecie podejmą Widzew. Drużyna z Łodzi znakomicie spisuje się w tegorocznych rozgrywkach - beniaminek wygrał w pierwszej rundzie aż sześć meczów. W drugiej kolejce Energa pokonała Widzew na wyjeździe 82:73.

Dla kilku zawodniczek może to być ostatni mecz ligowy w ekipie z Torunia. Choć okienko transferowe w Ford Germaz Ekstraklasie trwać będzie do końca stycznia 2011 roku, już w przerwie świątecznej wiele klubów planuje zmiany w składzie. Nie inaczej będzie w Toruniu.

Wszystko wskazuje na to, że występy w Enerdze zakończy Mirna Mazic. Skrzydłowa z Chorwacji zawodzi najbardziej i trudno liczyć na to, że działacze będą chcieli ją zatrzymać. Nieco inaczej wygląda sytuacja Natalii Małaszewskiej. Nie ukrywa, że chciałaby spędzać na parkiecie więcej minut. Zdarzają się nawet mecze, w których w ogóle nie wybiega na boisko. Choć Małaszewska jest pożyteczna dla zespołu i potrafi wymuszać faule, jej przyszłość w Enerdze stoi pod dużym znakiem zapytania.

Jeszcze kilka tygodni temu wydawało się, że pierwszą zawodniczką, która odejdzie z Torunia będzie Lizanne Murphy. Kanadyjka, która do końca grudnia miała czas na udowodnienie swojej przydatności do zespołu z początku zawodziła. Jednak w kilku meczach zaprezentowała się bardzo dobrze i najprawdopodobniej zostanie w Toruniu.

Nie wiadomo jak potoczą się losy Veroniki Bortelovej. Czeszka nie okazała się takim wzmocnieniem jakim od niej oczekiwano. Ale duży wpływ na jej postawę miało zmęczenie. Po rozgrywkach ligowych uczestniczyła w mistrzostwach swiata i wraz ze swoją reprezentacją dotarła aż do finału, w którym triumfowały Amerykanki. Niepewna jest przyszłość Jeleny Maksimovic. Serbska środkowa nie pokazuje tego na co ją stać. Powodem są częste scysje z trenerem i nerwowość na boisku.

Jeśli z zespołu odejdą dwie zawodniczki, można spodziewać się, że zamiast nich będzie jedna nowa. Najprawdopodobniej - koszykarka zza oceanu.

źródło : Gazeta Wyborcza , czyt. Filipek :lol: :lol: :lol:

PS . Łazowy normalnie czyta w moich myślach - hehe . Bo dokładnie o te zmiany chodzi... Tyle , źże bym zostawił Maksimović - bo jeśli będzie miała obok siebie skoczną Amerykankę do pomocy - a nie beznadziejną Mazić - to JELENA pokaże swoje możliwości . Postawę Natalii rozumiem - gra mało - ale ogólnie było wiadomo , że tak może być - a na transferze Bortelovej sportowo ENERGA nic nie zyskała...
Fajnie by było mieć Coker w zespole - albo kogoś o takich umiejętnościach - typowo liderskich po prostu. Jelena jest zbyt impulsywna chyba - na bycie liderką.. No i niech Ala Gladden wreszcie się obudzi - bo tegoroczna jej gra jest typowym wyrzuceniem kasy w błoto. Gdyby to by był jej debiutancki sezon - już by jej nie było - ale że jest to drugi - i wiemy na co ją stać to czekamy na eksplozje jej formy (ale jak długo)...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 grudnia 2010, 17:40

[quote="Koszykarz (Toruń)
PS . Łazowy normalnie czyta w moich myślach - hehe . Bo dokładnie o te zmiany chodzi... Tyle , źże bym zostawił Maksimović - bo jeśli będzie miała obok siebie skoczną Amerykankę do pomocy - a nie beznadziejną Mazić - to JELENA pokaże swoje możliwości . Postawę Natalii rozumiem - gra mało - ale ogólnie było wiadomo , że tak może być - a na transferze Bortelovej sportowo ENERGA nic nie zyskała...
Fajnie by było mieć Coker w zespole - albo kogoś o takich umiejętnościach - typowo liderskich po prostu. Jelena jest zbyt impulsywna chyba - na bycie liderką.. No i niech Ala Gladden wreszcie się obudzi - bo tegoroczna jej gra jest typowym wyrzuceniem kasy w błoto. Gdyby to by był jej debiutancki sezon - już by jej nie było - ale że jest to drugi - i wiemy na co ją stać to czekamy na eksplozje jej formy (ale jak długo)...[/quote]

szkoda mi Natalii,a co do pozostałych? Zauważyłem,że Ala nie czerpie tej radości grania co w ubiegłym sezonie,ale może to tylko ja zauważyłem,Bortelova pewnego pułapu(zdecydowane wzmocnienie rozegrania w drużynie!!!) i tak nie przeskoczy.Jela? chyba nie raz(ostatni w miniony czwartek) udowodniła,że potrafi,ale kwestia jej pozostania to sprawy wewnątrz bałkańskie w które choćby się wniknęło i tak niewiele z tego się będzie rozumieć. 8)
PS.a tak na marginesie to nie ma w Enerdze koszykarki do gry,której nie można by było mieć zastrzeżeń.No chyba,że Monia,ale jej walory sportowe są wszystkim dobrze znane.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 18 grudnia 2010, 21:06

Co do Gladden - skoro została na 2 sezon - naturalne jest że musiała dostać wyższy kontrakt. Tymczasem nic nam jeszcze nie wygrała , nie gra nawet połowy tego co w zeszłym sezonie.
Kwestia Mazić chyba wyjaśniona (OUT) , kwestia Bortelovej - niewiadomo - choć ani nie grzeszy rzutem , ani nie podaje - właściwie pamiętam ją tylko z GŁUPIEJ STRATY i frajerskiej porażki z Lotosem - przez nią..

No i jeszcze jedna kwestia - Małaszewska gra mało - a jest jeszcze Radwan - no trzymanie OBU zawodniczek kompletnie nic nie daje... Właściwie Energa - bez tych zawodniczek była by w tym samym miejscu - bo EDO i tak z nich nie korzysta (choć Magda miała przecież kontuzję) ale trzeba w końcu postawić na JAKOŚĆ. A trzymanie 12 zawodniczek mija - jak widać się z celem . Ograniczyć do 10 - tak by każda dla każdej była zmienniczką - pomyśleć wreszcie nad młodzieżą i do boju.

Moim zdaniem - póki co zawodniczki które stanowią SZKIELET zespołu to : Gajda , Krawiec , Gladden (mimo słabej gry jednak) , Murphy , Tłumak , Gulak , Maksimović , Perostijska. To powinny być pewniaczki jeśli chodzi o walkę play off. Ale trzeba tę drużynę wzmocnić jakąś / jakimiś - przebojowymi zawodniczkami - najpewniej z USA no bo niby skąd . Solidna ,,4'' typu Carter / Coker - będzie na wagę złota - a raczej walki o półfinał .

Bo wydaje mi się - co widać po rotacjach - że nawet sam trener Omanić zdaje sobie sprawę że tym składem - półfinału nie osiągnie... 8) 8) 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 20 grudnia 2010, 09:34

no jak mi przykro brednie Łazowego nie maja potwierdzenie w rzeczywistości. Edo stanowczo zaprzeczył artykułom GW. Kolejne wasze wypowiedzi to ewidentne NABIJANIE POSTÓW a to nie wiadomo czemu ma służyć?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”