PLKK zostanie powiększona?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 03 września 2005, 16:13

MARAS pisze:I powtarzam więcej drużyn to możliwość rozegrania większej ilości meczy w sezonie. Więcej widowiska dla kibiców.

ja dziekuje za takie "widowiska". Pamietam "emocje" podczas meczu Pucharu Polski przed 2 sezonami gdzie jedynym pytaniem bylo czy peknie 150... (skonczylo sie zaledwie na 145) a to był jedynie ŁKS... Wisla czy Lotos by pewnie walczyly o 200. a wlasnie druzyny o podobnym poziomie dostalyby sie do ligi. Poki co nie ma w Polsce 12 zespolow na Ekstraklase.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 września 2005, 17:37

Mówcie co chcecie ja mam swojego zdania nie zmieniam!

Pozdro
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 03 września 2005, 17:53

Podam tylko przykład sprzed dwóch sezonów. Do ligi ma wystartować 12 zespołów, przez większość sezonu liczy się tylko siedem:
- Łączność wycofuje się przed rozgrywkami,
- Ślęza po kilku drastycznie wysokich przegranych również się wycofuje,
- Sure Shot i Ostrovia są absolutnymi outsiderami - po dwa zwycięstwa w rundzie zasadniczej,
- Meblotap wcale nie jest lepszy (3 wygrane w rundzie zasadniczej), choć na koniec zajmuje siódme miejsce.

Wyniki typu CCC - Ślęza 125:51 przeszły na trwałe do historii.

W minionym sezonie startowało 10 zespołów, odstawała tylko Ostrovia, bo nie można tego mimo wielu porażek powiedzieć o Meblotapie (słynna seria porażek dwu-, trzypunktowych).

Według mnie wprowadzenie znów 12 zespołów doprowadziłoby z powrotem do anarchii, ale PLKK zapewne będzie chciało to sprawdzić :? Choć w ostatnich sezonach spada średnia rzucanych punktów przez drużyny (niedawno było to ponad 71 pkt., teraz około 68 pkt.), to mecze są o wiele bardziej wyrównane. W polskich warunkach 10 klubów to optymalna liczba.

Poza tym, jeśli miałoby to działać od obecnego sezonu, to dla ewentualnej dwunastej drużyny start w rozgrywkach byłby nie tyle wyzwaniem, co samobójstwem, bo skompletowanie składu na TBL jest teraz już niemożliwe, a gra w Ekstraklasie drużyną budowaną na I ligę... hmmm to chyba nie jest dobry pomysł.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 04 września 2005, 13:09

Jest taka zasadaże trupa można pochować,spalić,pokroić a nawet przelecieć (bleee)
Ale i tak go nie zabijesz ani nie ożywisz.

To samo jest z powiększeniem ligi.Ani to nie poprawi o 1% sytuacji ani nie pogorszy .Będzie tak samo tylko liga nieco większa.WISZĄ MI TAKIE ZABIEGI BO DLA MNIE TO TAKA SZTUKA DLA SZTUKI.Nie przesadzajce też z tym pesymizmem.

Awatar użytkownika
Wrona
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Wrona » 06 września 2005, 15:52

Ja myśle że powiększenie Ekstraklasy do 12 drużyn bedzie ciekawym rozwiązaniem.... :D :D Więcej drużyn i więcej spotkań na polskich parkietach.... :lol:
Obrazek

---AZS POZNAŃ---http://www.azs.poznan.pl

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 10 września 2005, 17:39

Już wiem, kto miałby zostać tymi "nadziejami olimpijskimi" :lol: I tak szczerze mówiąc, to sam już nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :( Na szczęście to ostatni sezon ....

Ps. Mytek - to, co Ci mówiłem o dwóch latach masz teraz już w wersji samorealizującej się o wiele wcześniej ;)
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 10 września 2005, 21:52

Seba pisze:Już wiem, kto miałby zostać tymi "nadziejami olimpijskimi" :lol: I tak szczerze mówiąc, to sam już nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :( Na szczęście to ostatni sezon ....

Ps. Mytek - to, co Ci mówiłem o dwóch latach masz teraz już w wersji samorealizującej się o wiele wcześniej ;)

nieeeeeeeeeee,, k*u*r*w*a tylko nie to :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 10 września 2005, 22:18

Zwolennikiem powiększenia ligi jestem, bo tak jak wielu uważam że zespoły rozgrywają w sezonie zbyt mało spotkań, a przerwa w rozgrywkach jest zbyt długa. SMS zawsze umiał namieszać w ekstraklasie, a mecze z udziałem tego zespołu z reguły były ciekawe. Natomiast nie zmienia to mojego nastawienia na „nie” do samego pomysłu pt. „SMS”, bo na dotychczasowych zasadach rozwala to pracę w klubach, z których zabiera się najzdolniejsze zawodniczki. Ostatecznie do przyjęcia byłaby sytuacja kiedy zawodniczki trenują w SMSie powiedzmy do piątku a potem do domu i grać mecz we własnym zespole. ( tylko jak tu trenować zagrywki ? ) :wink:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 10 września 2005, 22:25

Majo - według teorii o której się dziś dowiedziałem "nadzieje olimpijskie" to już nie SMS ;))) Dziwne to... bezsensu... ale co tam - najwyrazniej ktoś wpadł na nowy pomysł "uzdrawiania" polskiego basketu... lub własnej kieszeni. Problem z obecnym SMSem i ekstraklasą jest niestety taki, że po odejściu między innymi Leci i Marty Urbaniak siła tego zespołu spadła bardzo poważnie... no i fundusze... ale o tym mówić nie będę... Ciekaw jestem tylko, jak miałoby wyglądać finansowanie tych nieesemesowych "nadziei"... w sumie prywatnego klubu... ehhh... komentarz Mytka wydaje się całkowice na miejscu :(

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 10 września 2005, 22:33

o ja pierniczę"MUKS" :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 10 września 2005, 23:44

majoneez pisze:o ja pierniczę"MUKS" :shock: :shock: :shock:

Nie wiem czy odpowiednio zrozumiałem sytuację, ale MUKS nie ma zamiaru wejść do PLKK na zasadzie dzikiej karty, chociażby z powodu braku kasy. Po co zresztą bawic się w dzikie karty,skoro można spokojnie z młodymi zawodniczkami krok po kroku awansować?

Jeżeli chodzi natomiast o koniec dotacji dla SMS-u i rozpoczęcie inwestycji w inne kluby w innych miastach Polski, to słyszałem tylko o tzw "projektach rejonizacyjnych" czyli utworzeniu kilku SMS-ów w największych miastach Polski. Zaznaczam jednak ,że są to tylko plany i prognozy ,które są na razie w powijakach. Zresztą krąży tyle różnych koncepcji , że ta może być już w tym momencie nieaktualna. Słyszałem ,że jedno z tych miejsc miało zostać przekazane Poznaniowi i oparte o jedną ze szkół sportowych w Poznaniu.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 11 września 2005, 00:01

Saletra pisze:
majoneez pisze:o ja pierniczę"MUKS" :shock: :shock: :shock:

Nie wiem czy odpowiednio zrozumiałem sytuację, ale MUKS nie ma zamiaru wejść do PLKK na zasadzie dzikiej karty, chociażby z powodu braku kasy. Po co zresztą bawic się w dzikie karty,skoro można spokojnie z młodymi zawodniczkami krok po kroku awansować?
(...)

;) A po co wydawać kasę... której się zresztą nie ma... na jakieś walki o awans, na jakieś dzikie karty, na zawodniczki młode z innych klubów?;) Można zostać "nadzieją olimpijską" i mieć to wszystko za darmo... a może jeszcze nawet... nie głupie, nie?;) 8)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 11 września 2005, 00:12

Seba pisze:

;) A po co wydawać kasę... której się zresztą nie ma... na jakieś walki o awans, na jakieś dzikie karty, na zawodniczki młode z innych klubów?;) Można zostać "nadzieją olimpijską" i mieć to wszystko za darmo... a może jeszcze nawet... nie głupie, nie?;) 8)

Eee Seba chyba masz na myśli zakulisowe machinacje Jabola, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.:wink: Znasz tego człowieka chyba nawet lepiej niż ja i wiesz ,że jego gadanie i knowania należy traktować z dużą dawką pobłażliwości. U pana J. pomysł goni pomysł,a najświeższe ploty-głupoty w poznańskim środowisku są przeważnie jego autorstwa. To ,że on zabiega o coś,co przynajmniej w mojej ocenie ma szanse prawdopodobienstwa 1-5%, to myślę że w jego przypadku musimy to przyjąć z dużą dozą sceptycyzmu.Muszę przyznać ,że raz na jakiś czas mam info z pierwszej ręki na temat MUKS-u, ale takiej hipotezy o "nadziejach olimpijskich" nie słyszałem...Oczywiście nie próbuję się kreować na osobę wszystko wiedzącą w MUKS-owskim światku ani żadnym innym,więc mogło mi coś umknąć, ale muszę przyznać ,że po raz pierwszy spotykam się z tą hipotezą :wink:

pozdrawiam

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 11 września 2005, 00:26

:)) ... trochę mnie pocieszyłeś... masz rację, że prawdopodobieństwo tego, że to, co głosi jest zgodne z prawdą, to jakieś maksymalnie 5% :) Pożyjemy - zobaczymy... Ja niestety za łatwo wierzę w to, co słyszę w TV i pozostałych zródłach propagadny MUKSowej:) Fakt, ze ostatnio te wqrzające informacje okazują się kompletnie zmyślone (tak jak ta, że nasza Agata Rafałowicz zostanie zawodniczką MUKSa - dziewczyny z tego klubu to usłyszały, mimo że koszykarka przebywała na obozie z Olimpią i AZSem... no ale co tam, że głupio wymyślone - ważne, że robi zamieszanie!) ... no ale wszystko rozstrzygnie się już za kilka dni:) Może zresztą kumpel coś zle zrozumiał z tej rozmowy w TV... bo ja tego na własne uszy nie słyszałem... też możliwe.

Pozdrowionka!

Ps. Mam nadzieję, że jakoś przy okazji MPK wpadniesz odwiedzić naszą salę i walczących o tytuł Forumowiczów?;) Może byś miał ochotę zagrać?:)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 11 września 2005, 00:46

No fakt czas pokaże co nastąpi....Hehe tyle plotek co słyszałem o domniemanych transferach do MUKS-u to już się trochę nasłuchałem :) :) .Prawdopodobieństwo okazało się na bazie 1%(Dzidka). Heh przypomanił mi śie jeden dziennikarz zaprzyjażniony z MUKS, występujący często w roli spikera podczas meczy MUKS-u. Muszę przyznać, że nie słyszałem o telewizyjnych przekazach na temat MUKS-u ale muszę to zrzucić na karb swojej niewiedzy. Z grubsza przez wakacje nie miałem info na bieżąco i tylko co jakiś czas więc więc nie będę się wypowiadał :wink: .Skoro jednak mówisz nawet w TV o tym wspominali to chyba jednak ostro zaniedbałem te sprawy :) . Myślę jednak ,że cała sytuacja jest wodą na młyna Jabola on lubi zamieszanie i nawet bezsensowne informacje w mediach. Zobaczymy jednak ,czas pokaże.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”