Finlandia - Polska 52:70 !!!!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 25 września 2004, 22:54

Viallos chciałbym się mylić, ale niestety od 3 lat na tej stronie http://www.livegames.co.il/ śledzę wyniki np. Euroligi drużyn izraelskich. Chyba, że jest błąd na tej stronie.

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 25 września 2004, 23:18

Niestety Hersi miał rację - błąd na http://www.basquetebol.org/

FIBA już podała http://www.fibaeurope.com/Default.asp?g ... -11-6&cid={A440F8BD-44CB-4159-9FC6-547E93455FE2}&compID={CF1BFB60-1462-4EB7-ABFD-6769D7079803}&season=2005&roundID=3785&teamID=&

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 25 września 2004, 23:42

Brawo dziewczyny ale tak trzeba było grać od początku!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 26 września 2004, 11:37

Niestety nie udało się awansować....Ale nie należy drzeć szat . Zmiana pokoleniowa musiała odcisnąć swoje piętno na występach naszych koszykarek... Nasze zawodniczkigrają jednak z każdym meczem coraz lepiej i w ofensywie poczynają sobie coraz pewniej . Uważam ,że nasz zespół poradzi sobie w turnieju barażowym i awansuje do ME 2005 , a tam już pokaże miejsce w szeregu Lotwie , Rumunii I Niemcom , komu tak naprawdę należał się awans z pierwszego miejsca . Jest duża szansa awansować z tego turnieju gdyż nie będziemy mieli wymagających rywalek , a ponadtto do tego czasu powinna już w reprezentacji być Dydek - ,która nie gra może ostatnio olśniewająco - ,ale jej obecność to duży aspekt psychologiczny dla naszego zespołu. Poza tym zawsze te 10 pkt w meczu zdobędzie - a te eliminacje pokazały ,że czasem nie ma kto punktów rzucać . Chcaiłem jeszcze dodać , że jeżeli nie poradzimy sobie w turnieju eliminacyjnym to będzie to oznaczało ,że nasze reprezenatcja jest niestety słaba.Nie będziemy mieli wymagających rywali- zresztą jeżeli będziemy się bali takich zespołów to czego będziemy szukać na ME??? Trochę problemów mogą nastręczyć Słowaczki i Węgierki ,ale są to zespoły jak najbardziej do ogrania- pokazały to ich wyniki w poszczególnych grupach . Węgierki zagrały fatalnie i nieusprawiedliwia ich fakt ,że miały trudnych rywali w grupie -mogły przecież przegrac z honorem a nie rozklejać się i przegrywać mecze ponad 20 pkt. Natomiast Słowaczki...co tu dużo mówić sama Żirkova meczów nie wygra ,a fakt że swojego czasu do kadry była powoływana Monica Barenyiova świadczy o potencjale kadrowym Słowacji i komentarza nie wymaga . Reasumując stwierdzam ,że powinniśmy bez większych problemów wygrać baraże i awansować do ME. Nie ma sensu obawiać się siły słabych rywali - należy stawiać poprzeczkę wyżej bo tylko wtedy możemy liczyć na progress sportowy.Wierzę w naszą reprezentację i liczę , że jeszcze z niejednego zwycięstwa przyjdzie nam sie cieszyć.

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 26 września 2004, 11:51

Niestety przyszłoroczne kwalifikacje odbędą się w sierpniu, a to oznacza, że nie tylko Dydek ale i Bibrzycka nie wystąpi w tych meczach (WNBA). A to będzie potężne osłabienie. Chyba, że.... w międzyczasie objawią się nam nowe gwiazdy :wink:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 26 września 2004, 12:01

W sumie zgadzam się z Saletrą, poza jednym stwierdzeniem. Nawet jeśli nie awansujemy do ME wcale nie uważam ze nasza reprezentacja jest słaba i absolutnie nie chce asekurowac tu dziewczyn bo uważam ze poza jedna głupia porażką z Bułgaria naprawde nie ma się czego czepiac. Pisałem swego czasu ze dla tej druzyny sukcesem będzie każde zwycięstwo w eliminacjach (po takiej nagłej zmianie pokoleniowej musi przyjsć kryzys chociazby chwilowy), a zwycięzyły w czterech meczach (w tym dwóch wyjazdowych). Awans bezpośredni przegraliśmy pierwszymi dwoma spotkaniami i jestem skłonny stwierdzić ze dzisiaj powtórki z rozrywki już by nie było. Co do baraży tu często dzieją się dziwne rzeczy zwłaszcza gdy walka idzie o jedno miejsce, także nawet ewentualna porażka nie będzie oznaczać że nagle znów jesteśmy beznadziejni. Tak jak powiedziałem tej drużynie trzeba dać duży kredyt zaufania a spłaci go nam z nawiązka i jęsli nie teraz to za czas niedługi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 26 września 2004, 12:59

Polskie koszykarki nie wywalczyły awansu do mistrzostw Europy 2005. W ostatniej kolejce eliminacji pokonały na wyjeździe Finlandię 70:52, ale zwycięstwo odniosła także Serbia i Czarnogóra (nad Bułgarią 72:60) i wyprzedziła Polskę w grupie D dzięki lepszemu bilansowi w bezpośrednich meczach.

Do mistrzostw Europy zakwalifikowali się zwycięzcy czterech grup i dwa zespoły z drugich miejsc z najlepszym bilansem zwycięstw i koszy. Pod tym względem od Polek lepsze okazały się Francuzki (grupa A) i Rumunki (C).

Polki będą miały jeszcze jedną szansę uzyskania awansu. W sierpniu 2005 roku odbędą się dodatkowe eliminacje z udziałem 10 drużyn, które zostaną podzielone na trzy grupy (dwie grupy po trzy zespoły i jedna czterodrużynowa). Zwycięzcy grup zagrają w turnieju w Turcji (28-30 sierpnia) o jedno miejsce premiowane awansem.

Mistrzostwa Europy odbędą się w Turcji w dniach 2-11 września 2005. Pewne udziału w mistrzostwach są już drużyny, które uczestniczyły w igrzyskach w Atenach: Rosja, Hiszpania, Czechy i Grecja oraz gospodarz turnieju Turcja. W eliminacjach awans wywalczyły: Litwa, Francja, Łotwa, Niemcy, Rumunia oraz Serbia i Czarnogóra.

Wyniki meczów 6. kolejki kwalifikacji ME 2005:

grupa A:

Węgry - Litwa 78:80

Włochy - Francja 55:89

Tabela:

1. Litwa 11 6 5 1 425:367
2. Francja 11 6 5 1 426:341
3. Węgry 7 6 1 5 379:420
3. Włochy 7 6 1 5 357:459

grupa B:

Ukraina - Łotwa 85:97

Chorwacja - Słowacja 95:76

Tabela:

1. Łotwa 10 6 4 2 501:457
2. Słowacja 10 6 4 2 460:466
3. Chorwacja 9 6 3 3 470:453
4. Ukraina 7 6 1 5 438:493

grupa C:

Niemcy - Belgia 82:68

Izrael - Rumunia 52:60

Tabela:

1. Niemcy 11 6 5 1 481:369
2. Rumunia 11 6 5 1 382:368
3. Belgia 8 6 2 4 435:435
4. Izrael 6 6 0 6 342:468

grupa D:

Finlandia - Polska 52:70

Serbia i Czarnogóra - Bułgaria 72:60

Tabela:

1. Serbia i Czarnogóra 10 6 4 2 443:387
2. Polska 10 6 4 2 379:368
3. Finlandia 8 6 2 4 419:433
4. Bułgaria 8 6 2 4 384:437

PAP (nn) Gazeta Wyborcza

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 26 września 2004, 13:52

Szkoda... jednak zgadzam się z tymi głosami, które dość optymistycznie oceniają te kwalifikacje. Nasza drużyna powalczyła, po niefortunnym początku pokazała, że ma oblicze i charakter, a tylko zabrakło chyba mocniejszego ogrania przed rozpoczęciem eliminacji. Widać wyraznie, że dziewczyny rozkręcały się z meczu na mecz. Pozostaje wiara w udany występ na dodatkowym, tureckim turnieju. Oceniając potencjał rywalek dodałbym do wymienionych zespołów - czyli Węgier i Słowacji, jeszcze Chorwatki. To naprawdę silny zespół, robiący stałe postępy, który za rok może stać się głównym faworytem do awansu. Zresztą wystarczy tylko zobaczyć jak zostały potraktowane na gorącym, chorwackim terenie wczoraj Słowaczki czy też wcześniej Łotyszki. Zabrakło póki co chyba trochę doświadczenia, bo myślę, że wygranie na Ukrainie było w zasięgu tego teamu. A to zwycięstwo otwierało drogę do finałów. Dla Polski to niedobrze, bo uważam, że Łotyszki to słabszy zespół od Chorwacji.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 26 września 2004, 21:44

Odejdę nieco od tematyki - chciałem poruszyć temat dywizji B . Otóz podam jedną ciekawostkę , w zespole Szwecji występuje Agnieszka Anna Jabłońska Polka z szwedzkim paszportem -i jak się okazuje nieżle sobie radzi pomimo 34 lat na karku . Wiemy jaki poziom prezentuje dywizja B....Mam natomiast pytanie czy ktoś wie coś o wcześniejszych występach Anki? Może grała nawet u nas....Odszedłem nieco od przewodniego tematu ale bezsensu było tworzyć odrębny post- ten temat potraktujmy jako ciekawostkę.Ankę wyszukałem na stronie FIBA : http://www.fibaeurope.com/Default.asp?p ... 24886&cid={A440F8BD-44CB-4159-9FC6-547E93455FE2}&compID={CF1BFB60-1462-4EB7-ABFD-6769D7079803}&season=2005&roundID=3771&teamID=367&

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 27 września 2004, 00:16

Reprezentacja Polski koszykarek z perspektywami

Odmłodzonej reprezentacji Polski koszykarek nie udało się wywalczyć bezpośredniego awansu do finałów mistrzostw Europy 2005.

Mimo to gra zespołu prowadzonego przez Arakadiusza Konieckiego stwarza realne szanse na awans do finałów w przyszłorocznym turnieju kwalifikacyjnym.

Polki, występujące bez Małgorzaty Dydek, wygrały cztery z sześciu meczów w grupie D i zajęły drugie miejsce w tabeli grupy. Polskę wyprzedziła Serbia i Czarnogóra, ale o drugim miejscu w grupie zadecydowała pechowa porażka w ostatnich sekundach meczu z Bułgarią w Jaworznie 55:56.

Reprezentacja Polski w dodatkowych, przyszłorocznych turniejach kwalifikacji do finałów ME o jedno premiowane awansem do finałów miejsce będzie walczyć z Węgrami, Włochami, Słowacji, Chorwacji, Ukrainy, Belgii, Izraela, Finlandii i Bułgarii i z taką grą jak zaprezentowała we wrześniu 2004 roku Polki mają realne szanse na awans.

Tych 10 drużyn zostanie podzielone na trzy grupy (dwie grupy po trzy zespoły i jedna czterodrużynowa). Zwycięzcy grup zagrają w turnieju w Turcji (28-30 sierpnia) o jedno miejsce premiowane awansem.

"Mam satysfakcję z pracy z tą grupą dziewcząt, mimo że nie udało nam się wywalczyć bezpośredniego awansu - powiedział trener Arkadiusz Koniecki, który od stycznia 2004 roku jest szkoleniowcem reprezentacji koszykarek, a wcześniej przez wiele lat prowadził drużyny koszykarzy.

- W prawdziwej walce o punkty zabrakło nam doświadczenia, właśnie tego obawiałem się po odejściu czołowych zawodniczek kadry. Z drugiej strony te mecze pokazały, że mamy utalentowane następczynie. Młodzież uwierzyła w swoje umiejętności i mam nadzieję, że wykonana praca, rozegrane mecze zaprocentują w następnym roku. Najbardziej żal porażki z Bułgarią, ale nie czas płakać nad rozlanym mlekiem. Ważne jest nie to co było, ale to co nas czeka w 2005 roku" - dodał Koniecki.

W opinii Konieckiego ta nowa reprezentacja uzupełniona Małgorzatą Dydek ma szanse na dobre występy na parkietach europejskich. Dydek nie zagrała w kwalifikacjach z uwagi na wiążący ją kontrakt z lidze WNBA.

"Związek czeka poważna rozmowa z Małgorzatą Dydek, która musi się jednoznacznie określić czy będzie występowała w kadrze czy nie. Jeśli decyzja koszykarki będzie na tak, to trzeba to sformalizować w nowej umowie z klubem WNBA, aby nie było tak niezręcznej sytuacji, niedopowiedzeń jak w tym roku. Z Małgorzatą i tym składem mamy szanse na wspięcie się na wyżyny europejskiej koszykówki już w następnym roku, bo nie sposób nie doceniać umiejętności Małgosi. Bez Dydek możemy być jedną z kilku mocniejszych drużyn. Potrzebna jest jednak wiążąca decyzja" - dodał Koniecki.

"Jestem oczywiście rozczarowana, bo czegoś zabrakło, bo nie osiągnęłyśmy zakładanego celu. Z drugiej strony cieszę się, że tak dobrze udało mi się zgrać z drużyną. Koszykówka seniorska to jednak coś innego niż gra w reprezentacji młodzieżowej, a poza tym dotarłam później do zespołu. Została nam jedna szans awansu, za rok, i jestem przekonana że ją wykorzystamy, że zaprocentuje wysiłek włożony w tym roku" - powiedziała 20-letnia rozgrywająca kadry oraz młodzieżowej reprezentacji Polski, Paulina Pawlak.

Mistrzostwa Europy odbędą się w Turcji w dniach 2-11 września 2005. Pewne udziału w mistrzostwach są już drużyny, które uczestniczyły w igrzyskach w Atenach: Rosja, Hiszpania, Czechy i Grecja oraz gospodarz turnieju Turcja. W eliminacjach awans wywalczyły: Litwa, Francja, Łotwa, Niemcy, Rumunia oraz Serbia i Czarnogóra.

PAP

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 27 września 2004, 14:05

Teraz baraże
2004-09-27 14:56:00, FELIETONY, Adam Greczyło

Nie udało się koszykarkom wywalczyć bezpośredniego awansu do finałów mistrzostw Europy 2005. Zajęły wprawdzie drugie miejsce w grupie, z identyczną liczbą zwycięstw i porażek co pierwsza Serbia i Czarnogóra, lecz uzyskały gorszy stosunek „małych” punktów z bezpośrednich spotkań. Nie miałoby to większego znaczenia, gdyby nie przegrany na własne życzenie (jednym punktem w ostatniej sekundzie) mecz z Bułgarią na boisku Jaworzna. Te dwa punkty zapewniłyby prymat w grupie. Cóż, taki jest sport. Zamiast biadolić, trzeba ostro wziąć się do roboty, by przejść zwycięsko przyszłoroczne baraże z udziałem dziesięciu ekip, którym nie powiodło się w półfinałach.

Jesteśmy na dobrej drodze odbudowy drużyny opuszczonej przez kilka podstawowych zawodniczek. Część, z racji wieku, zakończyła karierę reprezentacyjną, część – a właściwie podstawowa postać kadry narodowej, Małgorzata Dydek – miała wynikające z kontraktu zobowiązania w WNBA. Nieobecność kilku gwiazd pozwoliła pokazać się dublerkom. Solidnie przepracowały cztery miesiące, stoczyły wiele spotkań z ekipami elity światowej, stykając się po raz pierwszy z koszykówką najwyższych pięter. Postęp było widać dosłownie z dnia na dzień. W pierwszym meczu na wyjeździe młodzież płaciła frycowe. Później pechowa, wspomniana wcześniej, porażka z Bułgarią, a następnie same zwycięstwa – Serbia, Bułgaria i dwukrotnie Finlandia.

Trener Arkadiusz Koniecki dokonał wielkiej pracy. Ta drużyna – już z Dydek – powinna przebić się przez dwustopniowe baraże tuż przed wrześniowym finałem w Turcji.

Łukasz Jedlewski pzkosz/kadra

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”