Euroliga - 2 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Re: Euroliga - 2 kolejka

Postautor: Saletra » 03 listopada 2009, 20:41

BlackJuRy pisze:Ja bym się chciał dowiedzieć na czym polega proces wspominanego w tym temacie Zbierania Doświadczenia. Bo tak nie bardzo rozumiem, czy za grę w meczach przyznawane są zawodniczkom jakieś punkty, po uzbieraniu których przeskakują na wyższym poziom doświadczenia pozwalający grać jakoś inaczej? Jeśli tak, to ile takich meczy musi zagrać zespół i ile zawodniczek na "odpowiednim" poziomie doświadczenia żeby przejść z trybu "Zbierania doświadczenia" do etapu właściwej gry? Czy rok "zbierania doświadczenia wystarczy" czy potrzebne są conajmniej dwa, a może więcej. A tak właściwie to do czego potrzebne jest "uzbierane doświadczenie" i czy wpływa na sposób gry? Czy zawodniczka na niższym poziomie doświadczenia nie może grać dobrze?

Piiiiiiękny post napisałem:), oczywiście miał ociekać ironią i kto zechce to zrozumie. Wybaczcie, ale znam taką drużynę, po której aktualnie pozostały wspomnienia... ale była... ta drużyna w swoim debiutackim sezonie w ekstraklasie (czy tam 1 lidze, nie wiem jak to się zwało wtedy) zdobyła wicemistrzostwo Polski. Nie wiem jak to się stało ... czy oni nie wiedzieli wtedy, że muszą mieć doświadczenie... po prostu wygrywali !!!
Taki jeszcze jeden przykład mi się przypomniał z przyrody tym razem ;) otóż podobno trzmiel ma za małe skrzydełka żeby unieść jego cielsko żeby latał... ale on o tym nie wie ;).
Pozdro

Nie sposób nie zgodzić się z tym co napisałes :D :D . Podpisuję się obiema rękami.
Zwłaszcza pierwszy fragment majstersztyk - ktoś kiedys opisując to zjawisko, powinien napisać rozprawę doktorską pod tytułem : wpływ kretyńsko-irracjonalnych przesłanek/procesów na postawę polskich koszykarek. Studium przypadku nad bezsensowną mentalnością w sporcie".
Coś czuję, że tym kimś będę ja:)

Chciałem tylko wspomnieć, ze abstrahując od tego, że Mizo jest słabsze niz rok temu, to dodatkowo zawsze słabo grało na wyjazdach. Totez licze, ze Wisła zwycięzy w bardziej odwaznym stosunku koszy niz 10 pkt. Dalma jest już coraz starsza i wg mnie na obecna chwile, nie jest to koszykara, która może pociągnąc zespoł jak niegdyś.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 listopada 2009, 20:57

A do Saletry: na jakiej podstawie uważasz ze MiZO jest słabsze niż rok temu? Po jednym meczu w eurolidze?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 03 listopada 2009, 21:24

Greebo pisze:A do Saletry: na jakiej podstawie uważasz ze MiZO jest słabsze niż rok temu? Po jednym meczu w eurolidze?

Juz mówie - Dalma jest z sezonu na sezon coraz słabsza, a przede wszystkim coraz starsza - ma juz 33 lata i jako rozgrywajka w tym wieku na moje oko za duzo. juz nie poczaruje.
Dalej - skład specjalnie się nie zmienił od zeszłego sezonu - koszykarki takie jak Quenan czy Mazzante to się umówmy są koszykarki przecietnego kalibru.A sama Vajda wiosny nie czyni. Mizo brak siły napędowej - natomiast Wisła odnośnie poprzedniego sezonyu wzmocniła się niewatpliwie- chociazby w sferze mentalnej- większe jest prawdopodobienstwo, ze teraz zawodniczki zagrają na 100proc,. niz poprzednio. I przede wszystkim nastapily roszady kadrowe.
Czas pokaze, ale zdziwiłbym się gdybyście się u siebie z Mizo męczyli -ten zespoł zawsze grał padakę na wyjezdzie- dodatkowo bez znacznej fluktuacji w kadrze w dzisiejszych czasach w euro za duzego wyiku się nie zrobi, nie czarujmy się.
Licze na conajmniej 15 pkt zwyciestwo Wisły a nie jakiejś wyduszone np 65:57
Reasumując granei drugio sezon tym samym składem moze mieć wpływ na grę w rodzimej lidze, natomiast w euro, gdzie poziom rosne iz roku na rok, potzebne są co sezon1-2 istotne wzmocnienia, a teog w Mizo brak.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 listopada 2009, 21:31

Dalma sie zwija ale Vajda rozwija podobnie jak młodziutka Krnjic. Wychodzi co najmniej na 0. Queenan rzeczywiście słaba.. pewnie dlatego ja pożegnano. Za nią jest Ohlde, trochę lepsza zawodniczka. A Burdoso i fergeneky to nie gwiazdy, ale solidne zawodniczki, w najgorszym razie zwiększają możliwości rotacji. Ogoleni: kadrowo Pecs jest mocniejszy do tego ktory z nami grał rok temu. I ja bede zadowolony nawet z 55:54.Byleby ten 1 punkt więcej zdobyła Wisła.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

friel
Kadet

Postautor: friel » 03 listopada 2009, 21:35

nie chcę krakać ,ale jak znajdzie się tam ktoś kto będzie tak uprzykrzał grę Cohen ja Pawlak w drugiej połowie ostatniego spotkania to ciężko widzę szanse Wisły ale co ja tam wiem ..
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 listopada 2009, 21:36

BlackJuRy pisze:Ja bym się chciał dowiedzieć na czym polega proces wspominanego w tym temacie Zbierania Doświadczenia. Bo tak nie bardzo rozumiem, czy za grę w meczach przyznawane są zawodniczkom jakieś punkty, po uzbieraniu których przeskakują na wyższym poziom doświadczenia pozwalający grać jakoś inaczej? Jeśli tak, to ile takich meczy musi zagrać zespół i ile zawodniczek na "odpowiednim" poziomie doświadczenia żeby przejść z trybu "Zbierania doświadczenia" do etapu właściwej gry? Czy rok "zbierania doświadczenia wystarczy" czy potrzebne są conajmniej dwa, a może więcej. A tak właściwie to do czego potrzebne jest "uzbierane doświadczenie" i czy wpływa na sposób gry? Czy zawodniczka na niższym poziomie doświadczenia nie może grać dobrze?

Piiiiiiękny post napisałem:), oczywiście miał ociekać ironią i kto zechce to zrozumie. Wybaczcie, ale znam taką drużynę, po której aktualnie pozostały wspomnienia... ale była... ta drużyna w swoim debiutackim sezonie w ekstraklasie (czy tam 1 lidze, nie wiem jak to się zwało wtedy) zdobyła wicemistrzostwo Polski. Nie wiem jak to się stało ... czy oni nie wiedzieli wtedy, że muszą mieć doświadczenie... po prostu wygrywali !!!
Taki jeszcze jeden przykład mi się przypomniał z przyrody tym razem ;) otóż podobno trzmiel ma za małe skrzydełka żeby unieść jego cielsko żeby latał... ale on o tym nie wie ;).
Pozdro

Również mi ten post bardzo się spodobał. Ale myślę, że wszystko w swoim czasie i za kilka lat, po zebraniu doświadczeń, Gorzów zawojuje Euroligę.:) Zobacz zresztą na ich progresję w PLKK - to jest właśnie to zbieranie doświadczeń.:wink:
Taka drobna uwaga - chyba myślimy o tej samej drużynie, debiutującej w najwyższej klasie rozgrywkowej w połowie poprzedniej dekady, gdzie w tym pierwszym sezonie playmakerem - pod koniec swojej bogatej kariery - był jeden z późniejszych selekcjonerów męskiej kadry, a pod koszem wymiatało dwóch ciemnoskórych?:) Potem był jeszcze brązowy medal, a kolejne sezony to schody w dół. Dawne czasy... :roll: :wink:
Ostatnio zmieniony 04 listopada 2009, 13:33 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 listopada 2009, 21:40

friel pisze:nie chcę krakać ,ale jak znajdzie się tam ktoś kto będzie tak uprzykrzał grę Cohen ja Pawlak w drugiej połowie ostatniego spotkania to ciężko widzę szanse Wisły ale co ja tam wiem ..

Ale w Pecsu nie ma takich indywidualności jak Christon na obwodzie czy Matovic pod koszem. Co najwyżej Vajda może stanowić zagrożenie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 03 listopada 2009, 22:31

Greebo pisze:Dalma sie zwija ale Vajda rozwija podobnie jak młodziutka Krnjic. Wychodzi co najmniej na 0. Queenan rzeczywiście słaba.. pewnie dlatego ja pożegnano. Za nią jest Ohlde, trochę lepsza zawodniczka. A Burdoso i fergeneky to nie gwiazdy, ale solidne zawodniczki, w najgorszym razie zwiększają możliwości rotacji. Ogoleni: kadrowo Pecs jest mocniejszy do tego ktory z nami grał rok temu. I ja bede zadowolony nawet z 55:54.Byleby ten 1 punkt więcej zdobyła Wisła.

No tak, z tymże Ohlde już w zeszłym sezonie w pewnym momencie doszła do Peczu. W tym sezonie miast Quenan jest Quigley, która zobaczymy ale zapewne szału nei zrobi. Ja bym tam jednak trochę więcej optymizmu w was pokładał :) . Jak Paulo wspomniał Pecz nie ma takich indywidualności jak np Lotos z którym się niedawno zmierzyliście. Z Lotosem przegraliście w końcówce po ciężki meczu z Salamanka, ale Lotos to wg mnie pomimo węższej kadry zespól na pewno silniejszy niz Pecz.
Kiedyś Ratgerber, w sezonie kiedy rywalizowal z Lotosem, kiedy to w Lotosie grała ostatni sezon Biba, ale Margo juz się zmyła, pomimo znacznie silniejszego składu i bardzo wysokiego rozstawienia przegrał w Gdyni i bylo to chyba dopiero drugie zwycięstwo Lotosu w euro. Laszlo powiedział w wywiadzie pomeczowym ,ze Pecz na wyjedzie traci bardoz duzo ze swojego potencjału, totez wazny jest dla niego niezwykle fakt przewagi własnego parkietu, gdzie cięzko tę drużynę pokonac. Jak pokazują pozniejsze wyniki Mizo w euro, stwierdzenie to ma nadal rację bytu ( inna sprawa,ze odnosi się takze do innych zespołow euroligowych).

Genralnie więc zbaćcie je ile wlezie :lol: :wink: .

Ps- Marze w końcu o wynikach Lotosu z cyklu - 102:62 jak z Societa Gimmnastica Como, albo podobny wynik z Aix Provence, byłym klubem Lesdemy i Cuprysiowej. to były bardzo przyjemne wyniki i mam nadzieję, że jeszcze kiedys nasi euroligowcy nas takimi uraczą :) .

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 03 listopada 2009, 22:49

Saletra pisze:Kiedyś Ratgerber, w sezonie kiedy rywalizowal z Lotosem, kiedy to w Lotosie grała ostatni sezon Biba, ale Margo juz się zmyła, pomimo znacznie silniejszego składu i bardzo wysokiego rozstawienia przegrał w Gdyni i bylo to chyba dopiero drugie zwycięstwo Lotosu w euro.

To byl Sopron, a nie Pecs. O ile dobrze pamietam, Lotos do zwyciestwa poprowadzila 19-letnia wowczas Lecia. Ten jej pierwszy sezon w Euro w ogole byl kosmiczny, praktycznie w kazdym meczu wnosila do gry druzyny bardzo duzo. Szkoda, ze od tego czasu nie moze regularnie grac tak dobrze, tylko przeplata dobre mecze ze slabymi.
Saletra pisze:Ps- Marze w końcu o wynikach Lotosu z cyklu - 102:62 jak z Societa Gimmnastica Como, albo podobny wynik z Aix Provence, byłym klubem Lesdemy i Cuprysiowej. to były bardzo przyjemne wyniki i mam nadzieję, że jeszcze kiedys nasi euroligowcy nas takimi uraczą

Osobiscie nie zdziwilbym sie, jakby podobny wynik padl w przyszly czwartek w meczu Lotos-Szeged. Wiem ze nie nalezy lekcewazyc zadnego zespolu, ale Wegierki wygladaja na papierze naprawde bardzo slabo. Zwlaszcza ze na ten mecz chyba juz na bank powinna byc Beard.

Co do tej kolejki - mysle ze Wisla i Lotos powinny wygrac i jesli ktorys z tych zespolow zaliczy wpadke w najblizszym meczu to moze mu bardzo mocno pokrzyzowac plany. Niby Wisla ma trudniejsze zadanie, gdyz Pecs mimo wszystko wyglada w tym sezonie troche mocniej, ale z drugiej strony Wisla tez jest o wiele silniejsza i powinna miec do dyspozycji Castro Marquez. Lotos tez powinien wygrac, ale wydaje mi sie ze nie bedzie latwo. Chociaz Tarbes wymeczylo tydzien temu zwyciestwo ze slabym Szegedem, to jednak ma w swoim skladzie dwie super strzelczynie - Charde Houston i nasza kochana AnaBanana :D . Jesli te panie beda mialy swoj dzien (zwlaszcza ze Anne powinna byc z oczywistych wzgledow na ten mecz szczegolnie zmotywowana ;) ) to moze byc bardzo ciezko. Mam nadzieje ze na ten mecz bedzie gotowa Beard - nikt nie ma prawa wymagac od niej cudow, ale jednak obecnosc takiego gracza bylby duzym komfortem w tym meczu.

Co do Gorzowa - powinien dac z siebie w Sopronie wszystko i walczyc o kazdy metr parkietu. Nie moze truc o zbieraniu doswiadczen, o tym ze Sopron byl w tym roku w FF, itp. Zespol powinien celowac tylko i wylacznie w zwyciestwo. Wbrew pozorom nie jest bez szans. Wedlug Fiby w tym meczu nie zagra Milovanovic, a to juz spore oslabienie. Powiem wiecej, na papierze Sopron wcale nie wyglada mocniej od AZSu. Ich glowna bronia jest dobry trener i zespolowosc - to sa dokladnie te same atuty, ktore cechuja Gorzow. Wiec powinny sie spotkac dwa rownorzedne zespoly. Oczywiscie wynik jest sprawa otwarta, nie mozna wykluczyc ze Gorzow przegra, ale najwazniejsze zeby dziewczyny podeszly do meczu z wiara we wlasne umiejetnosci i bez respektu dla rywala, z przekonaniem ze naprawde maja szanse wygrac. Wtedy nawet jesli przegraja, a stanie sie to po walce i po wykrzesaniu z siebie maksimum umiejetnosci, nie bedzie zadnego wsytdu.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 03 listopada 2009, 23:05

Oj nie nie bigbird to były na pewno Pecz-

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... _2682.html

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 03 listopada 2009, 23:14

Ano faktycznie. Ja myslalem o tym meczu:
http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... amID_.html

EDIT: Wlasnie spostrzeglem ze nawet w tym meczu z Sopronem przeciwko nam zagrala Ivana. Wtedy pewnie nikt nie myslal, ze za kilka lat bedzie zawodniczka Lotosu i do tego tak ceniona :)

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 03 listopada 2009, 23:23

Z innej beczki: Vardarli tydzien temu rozwalila Lotos 13oma asystami. A dzis przeciwko Gambrinusowi zanotowala tylko 1 asyste. Mam nadzieje ze to da Slimakowi cos do przemyslenia.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 listopada 2009, 23:34

bigbird pisze:
Saletra pisze:Ps- Marze w końcu o wynikach Lotosu z cyklu - 102:62 jak z Societa Gimmnastica Como, albo podobny wynik z Aix Provence, byłym klubem Lesdemy i Cuprysiowej. to były bardzo przyjemne wyniki i mam nadzieję, że jeszcze kiedys nasi euroligowcy nas takimi uraczą

Osobiscie nie zdziwilbym sie, jakby podobny wynik padl w przyszly czwartek w meczu Lotos-Szeged. Wiem ze nie nalezy lekcewazyc zadnego zespolu, ale Wegierki wygladaja na papierze naprawde bardzo slabo. Zwlaszcza ze na ten mecz chyba juz na bank powinna byc Beard.

Tak w ogóle to nie chcę się czepiać... ale mam pare 'ale' :wink:

Tak jak wyżej pisał Greebo: ja będę skakać z radości, gdy każdy mecz - bez względu na rywala - będzie się kończyć wynikiem +1 dla nas.

Po drugie... Chyba już na bank powinna być gotowa? To chyba czy na bank?

bigbird pisze:Mam nadzieje ze na ten mecz bedzie gotowa Beard - nikt nie ma prawa wymagac od niej cudow, ale jednak obecnosc takiego gracza bylby duzym komfortem w tym meczu.

Musimy to wygrać, z nią czy bez niej.
ObrazekObrazek

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 03 listopada 2009, 23:39

Chcialem powiedziec ze "na bank". To "chyba" sie przypadkiem wplatalo ;)
Ponawiam pytanie z innego watku, czy Alana juz dotarla? A jesli nie, to kiedy dotrze?

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 listopada 2009, 23:40

Jeszcze nie dotarła.
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”