11 kolejka FGE: Energa Toruń - Lotos Gdynia 55-81

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

reaktywacja
Junior

Re: 11 kolejka FGE: Energa Toruń - Lotos Gdynia 55-81

Postautor: reaktywacja » 21 listopada 2009, 16:12

Greebo pisze:
reaktywacja pisze:
Ale i tak swoje zrobiła. W Toruniu podobała mi się Egenti i nikt więcej. Ta Gladden wygląda mi na grajka przeciw słabszym od siebie - jak spotyka kogoś na równym poziomie, to się hamuje i gra padakę jak dzisiaj.

Obraz Marte bo z nami zagrała dobre zawody :wink:

Miałem sprawdzić jak się zaprezentowała w meczu z Wami, ale nie sprawdziłem. Ok, to niech będzie, że w meczu z Wisłą się wystrzelała i już nie ma czym razić. :wink:
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

st
Żak

Postautor: st » 21 listopada 2009, 16:13

szkoda, że Energa nie była w pełni zdrowia bo mogło być ciekawe widowisko

jedyne co mnie doprowadza do granicy wytrzymałości to Łabędź i ta jego "Ajrin" !!!!!!!!!!!!!!!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 21 listopada 2009, 16:27

st pisze:szkoda, że Energa nie była w pełni zdrowia bo mogło być ciekawe widowisko

jedyne co mnie doprowadza do granicy wytrzymałości to Łabędź i ta jego "Ajrin" !!!!!!!!!!!!!!!

Na pewno będzie komentatorem w czwartek podczas Euroligi więc przed meczem można podejść i grzecznie zasugerować, aby zaprzestał stosowania swego 'Ajrin' bo to jest wkurzające żeby nie powiedzieć mocniej.
ObrazekObrazek

yanek
Żak

Postautor: yanek » 21 listopada 2009, 17:09

Nawet nie widziałem walki na parkiecie zbytnio. Laski dały ciała. Tylko w III kwarcie pokazały troszkę basketu. Relacji kibicowskiej nie napisze bo zamknęli temat. Brawo dla moderatorów :evil:
:)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 21 listopada 2009, 17:10

Bez Krawiec i Gajdy ciezko było nawiązać wogóle walke. Choć Agata jednak wystąpiła i nawet mimo gorączki i tak prezentowała sie lepiej od Ristić czy Waligóry . No Ristić 3 kolejny mecz gdzie nie gra kompletnie niczego...U niej nie liczymy na to czy trafi za 3 pkt - tylko czy piłka dotknie obręczy :lol: :lol:
Mało ludzi - bo i pora dziwna - wogóle to chyba ŚWIĘTO dla Pzkosz - że wybrała nasz mecz do telewizji... a oba zespoły chore i zmęczone podróżą...
Po cichu liczyłem że Lotosik bez Christon może przegrać.. No ale nasze wypromowały kolejna zawodniczkę u przeciwnika : Sosnowską. Wolalbym mieć w zespole chyba właśnie takie młode dziewczyny z charakterem jak Sosnowska , Jujka niż Ristić czy Chomać...
w meczu doliczyłem sie 5 zawodniczek do odstrzału w Enerdze. Właśnie mecze przeciwko klasowym zespołem pokazują kto ma papiery na gre a kto nie....
EGENTI grała dotychczas bardzo nierówno - ale ma 24 lata , i trochę lat przed sobą - więc jest perspektywiczna - ona zdała egzamin - przecież musiała grać przeciw Matovic a Ivana ma o 7 cm więcej...

Gra CHOMAĆ i GULAK to totalna porażka w tym roku... Choć Pati Gulak miała przebłyski w tym roku - to jednak one nie potrafią grać ani kozłem , ani tyłem od kosza.. Niestety... Coraz bardziej przeciętnie to wygląda...

Ristić , Chomać , Bajerska - zamiast ich powinna przyjść jakas jedna wysoka konkretna zawodniczka - liderka po prostu.

Inaczej znowu w tym roku nic nie ugramy...

baaa - zamarzyłem w tej chwili nawet o Jacqueline Moore z ubiegłego roku.. Duet J.Moore - Egenti - mimo że szału nie robi to i tak stanowiłby większą siłę pod koszem niż panie Gulak czy Chomać.

Ciekawe co zarząd zrobi - zapewne nic - bo pewnie znowu 5 miejsce uznane będzie za sukces :lol: :lol:

No chyba że po pojawieniu się sponsora będą konkretne dezyzji... i przyjdzie jakieś WZMOCNIENIE - trzeba pamiętać że ,,przeciętność '' też kosztuje - tyle że przeciętność nie da wyniku.... a WZMOCNIENIE daje nadzieje na sukces.

Gdyby była Lindsay.... :(

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 21 listopada 2009, 17:21

dlaczego w kadrze na ten mecz zabrakło Moni Krawiec ? i czemu nikt nie powiedział przed meczem, że jej nie będzie :evil: całe Fantasy mi to zawaliło... wstawiłbym Egenti (eval >20), zamiast ZERA za brak Krawiec... :roll: :x

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 21 listopada 2009, 17:28

napisze tylko tyle. Nasze dziewczyny oddały mecz jeszcze przed ..pierwszym gwizdkiem!!! Za to ze nawet po przegranym meczu nie podziekowały za doping jest poprostu chamskie z ich strony!
Rozumiem za sa zmeczone po dalekiej podróży, ale podejsc do kibiców i przebic im piatki to chyba korona im z głowy nie spadnie!I zbyt duzego wysiłku na ten gest nie jest potrzebny!
Odnośnie meczu, pani Ristic to WIELKIE NIE POROZUMIENIE!!! z kontraktem w Toruniu!!! Ta zawodniczka nie wniosła do gry WIELKIE NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nieloty, złe podania to cechy Jej postawy w tym dniu! Tyle mówiono o szansach medalowych ale z Ristic i z taka postawa walka nawet o 5 miejsce moze byc utrudnione!
Odnośnie Oli Chomać nie mam do niej zadnych uwag! Przy Matovic wiele zawodniczek w naszej lidze sobie nie radzi! Pochwale jedynie Egenti za walke i mam nadzieje ze nadal bedzie grac ambitnie
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 21 listopada 2009, 17:33

no widzisz hermes, a taki byłeś zbulwersowany jak po meczu w Krakowie kilka osób napisało kilka słow na temat Ristić... :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
wlodi9
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: wlodi9 » 21 listopada 2009, 17:48

yanek pisze: Relacji kibicowskiej nie napisze bo zamknęli temat. Brawo dla moderatorów :evil:

A o czym chciales pisac ?? :roll: :wink:
T Ę C Z A
L E S Z N O

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 21 listopada 2009, 18:04

Ech , juz przy samych spekulacjach transferowych mówiłem, że Ristić prezentuje poziom takiego "koszykarskiego barachła" i nie ma co cieniar do składu brać :evil: ! Eval minus 3,5, gratuluje transferu, w ilosci niecelnych rzutow będzie się scigać z Młodą Jabolową .

Najgorsze,ze przez kretynskie transfery Edo, na boisku Gala pojawia sie w ilości minut iście iluzorycznej :evil: - co to ma w ogole znaczyć?
Ten łysy dziadyga znowu zmarnuje nam młody talent przez notoryczne siedzenie tej koszykarki na ławce.
Energa nic ciekawszego poza 5 miejscem nie osiągnie, dostanie też łomot w FIBIE, więc niech sie chociaz przysluzy repie i ogrywa Galę po 30 minut w meczu !!
Z korzyścią dla repy ale tez dla siebie, potem po sezonie nie będzie przynajmniej płaczu, że brak ogranych Polek.

yanek
Żak

Postautor: yanek » 21 listopada 2009, 18:31

O tym jak wyglądał nasz młynek podczas meczu z LOTOSEM. Widzę, że kolega dalej szuka spinki :D
:)

.:Lukas:.
Żak

Postautor: .:Lukas:. » 21 listopada 2009, 18:33

wlodi9 pisze:
yanek pisze: Relacji kibicowskiej nie napisze bo zamknęli temat. Brawo dla moderatorów :evil:

A Ty nie w Gorzowie :?: Przecież macie mecz :lol: przyjaźni :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
wlodi9
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: wlodi9 » 21 listopada 2009, 18:40

.:Lukas:. pisze:
wlodi9 pisze:

A Ty nie w Gorzowie :?: Przecież macie mecz :lol: przyjaźni :lol: :lol: :lol:

Jak widac, moj czas dobiegl konca 8)
T Ę C Z A
L E S Z N O

.:Lukas:.
Żak

Postautor: .:Lukas:. » 21 listopada 2009, 18:46

wlodi 9... Życie 8)

Bezradne Katarzynki - relacja z meczu Energa Toruń - Lotos Gdynia

Hit kolejki okazał się teatrem jednego aktora, a raczej wszystkich koszykarek Lotosu Gdynia. Mistrzynie Polski nie pozostawiły żadnych złudzeń toruńskim "Katarzynkom", wygrywając w popularnym "Spożywczaku" różnicą aż 26 oczek. Trener Elmedin Omanic nie dość, że nie miał do dyspozycji swoich podstawowych koszykarek, to jeszcze przystąpił do meczu z marszu, gdyż z pucharowego meczu w Chorwacji Energa wróciła kilkanaście godzin wcześniej.
Przed meczem obaj trenerzy nie mieli wątpliwości, która z ekip jest faworytem. - Nie ma się co oszukiwać, kto jest faworytem tego meczu. My chcemy dograć ten mecz bez kontuzji - mówił szkoleniowiec "Katarzynek" Elmedin Omanic. - Wszystko leży w naszych głowach. Chcemy ten mecz wygrać - zapowiadał opiekun rywalek Jacek Winnicki.

Torunianki do meczu przystąpiły dodatkowo osłabione brakiem Moniki Krawiec, a podstawowa rozgrywająca Agata Gajda siedziała na ławce mocno przeziębiona. Dla lekkiego zrównoważenia w Lotosie brakowało Shameki Christon, która borykała się z bólem kolan.

Parkiet szybko zweryfikował przedmeczowe teorie trenerskie. Mistrzynie Polski dominowały od pierwszej minuty meczu. "Katarzynki" miały ogromne problemy z powstrzymaniem podkoszowych koszykarek Lotosu Ivany Matovic i Emiliji Podrug. Pierwsza miała na swoim koncie po pierwszej kwarcie 8 punktów, druga 6, a Lotos prowadził już 20:11.

W drugiej kwarcie do skutecznej Matovic dołączył obwód. Zza łuku trafiły Claudia Sosnowska, Alana Beard i Serbka, a gdyniankom udało się odskoczyć na 20 punktów przewagi. W ekipie gospodyń zaskoczyła w ofensywie Charity Egenti i to głównie dzięki niej, przewaga Lotosu nie powiększała się już.

- Do każdego meczu podchodzimy tak samo i tak samo się koncentrujemy. Dzisiaj mamy jednak duże problemy, szczególnie zdrowotne - mówiła w połowie meczu Magdalena Radwan, która w pierwszej połowie spędziła na parkiecie 10 minut i wywalczyła 3 oczka.

Po zmianie stron trener Omanic zdecydował się wysłać do boju Gajdę, która wniosła nieco ożywienia do gry sennych torunianek. Rozgrywającej kadry Polski szybko brakło jednak sił i musiała wrócić na ławkę, a na boisko powróciła bezbarwna Ristic. Od tego czasu przewaga Lotosu rosła z każdą kolejną akcją, gdyż zza łuku rozstrzelała się Erin Phillips, która trzykrotnie z rzędu trafiła za 3 punkty, a Mistrzynie Polski prowadziły po trzech kwartach 63:38.

Ostatnia kwarta była już tylko formalnością. Na parkiecie rozszalałą się Egenti, która w pojedynkę walczyła z gdyniankami. Co prawda trener Winnicki dał pograć wszystkim swoim koszykarkom, ale przewaga jego zespołu nie malała, a ostatecznie osiągnęła pułap 26 punktów.

Lotos w Grodzie Kopernika po raz kolejny pokazał, że ich siła obwodowa jest niesamowita. Pomimo braku w składzie Christon, koszykarki z Trójmiasta ustrzeliły aż 12 trójek. 4 z 5 oddanych rzutów zza linii 6,25 trafiła Sosnowska. - Cieszę się, że dzisiaj mogłam pomóc swoją grą w tak dużym stopniu drużynie w odniesieniu kolejnej wygranej - mówiła po mecz popularna "Sosna", która uzbierała 14 oczek, 3 zbiórki i 3 asysty.

Kolejny raz z bardzo dobrej strony pokazała się Ivana Matovic, która była najskuteczniejszą zawodniczką swojego zespołu z dorobkiem 17 punktów. Oprócz tego w swoich statystykach zapisała 8 zbiórek, 3 asysty i 2 przechwyty.

Wśród pokonanych trudno wyróżnić kogokolwiek, za wyjątkiem Charity Egenti, która wywalczyła aż 22 oczka i 7 zbiórek. To właśnie ona wypadła zdecydowanie lepiej w porównaniu dwóch najnowszych nabytków Energi. Występ Ristic był bowiem zupełnie bez wyrazu.

Spotkanie to miało być hitem kolejki. Było by z pewnością, gdyby nie przeszkody zdrowotne, które napotkały trenera Omanicia. Z pewnością inaczej wyglądało by to wszystko, gdyby mecz ten był rozegrany np. w niedzielę. Torunianki bowiem dopiero w piątek w godzinach wieczornych powróciły z meczu na Chorwacji, na który udały się.. autokarem.

Energa Toruń - Lotos Gdynia 55:81 (11:20, 13:24, 14:19, 17:18)

Energa: Charity Egenti 22, Natalia Waligórski 6, Alicia Gladden 6, Ilona Jasnowska 5, Patrycja Gulak-Lipka 4, Aleksandra Chomać 4, Magdalena Radwan 3, Patrycja Bajerska 2, Agata Gajda 2, Katarina Ristic 1, Ewelina Gala 0

Lotos: Ivana Matovic 17, Claudia Sosnowska 14, Erin Phillips 12, Emilija Podrug 10, Magdalena Leciejewska 10, Alana Beard 9, Paulina Pawlak 6, Marta Jujka 2, Magdalena Kaczmarska 1, Olivia Tomiałowicz 0

http://www.sportowefakty.pl

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 21 listopada 2009, 19:23

yanek pisze:O tym jak wyglądał nasz młynek podczas meczu z LOTOSEM. Widzę, że kolega dalej szuka spinki :D

haha dobre określenie: "młynek" :D

ogólnie to gra naszych tragiczna...nie ma co usprawiedliwiać, bo nawet jak dopadlo kilka dziewczyna jakieś przeziębienie to jednak w takim stylu grać sie nie powinno..

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”