TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, Kuba, przemoe

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Postautor: Ałgaja » 05 maja 2019, 19:36

basket75 pisze:

Jeżeli Rusin zostanie i będzie przynajmniej te 1,5 bańki (gwarantowane od miasta i pozostałych sponsorów), to jest szansa na pozostanie dwóch zagranicznych zawodniczek Ślęzy z tego sezonu...

Jak się domyślam to te 1,5 miliona to jest więcej niż 50proc budżetu który był w milionym sezonie?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Kosz-ykarz
Kadet

Postautor: Kosz-ykarz » 05 maja 2019, 19:53

ja juz sie gubie w tych wyliczeniach uzytkownika Basket75 bo ze Slezy robi nagle totalnego bidola ze niedlugo dojdzie do tego ze mieli budzet nie na play off.... Przed sezonem bylo mowione ze Sleza bedzie miec mniejsze pieniadze i tak po prostu bylo co odbilo sie na skladzie ale Rusin i tak zrobil z tym fajn wynik

Wiec jesli Basket75 mowisz ze Sleza moze miec o polowe niemal mniej niz teraz to ile ??? i ile obciac ? bo zakladam ze mieli miedzy 1,5 mln-2mln zl teraz......to gdyby bylo polowe mniej to co za banke by grali ?

a co do pozostanie zagranicznych..bedzie limit 5 zagranicznych. wiadomo ze pewnie te lepsze nie zostana jak te wspomniane Babkina , Burdick czy Colson . Jedyny sensowny gracz to UDODENKO byo chyba i droga nie byla jakos . Natomiast Palenikova czy Miletic i ich kwestia ich pozostania....one nie są jakies wybitne
Ostatnio zmieniony 05 maja 2019, 19:55 przez Kosz-ykarz, łącznie zmieniany 1 raz.

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 05 maja 2019, 19:54

Ałgaja pisze:
basket75 pisze:

Jeżeli Rusin zostanie i będzie przynajmniej te 1,5 bańki (gwarantowane od miasta i pozostałych sponsorów), to jest szansa na pozostanie dwóch zagranicznych zawodniczek Ślęzy z tego sezonu...

Jak się domyślam to te 1,5 miliona to jest więcej niż 50proc budżetu który był w milionym sezonie?

Zdecydowanie tak. Z tym, że wg moich prywatnych wyliczeń (zakładając, że piłkarski Śląski nie spadnie z ekstraklasy, a żużlowcy Betard-Sparty nie zdobędą złota, Ślęza w przyszłym roku dostanie od miasta (na I zespół koszykarek, na piłkę nożną i na grupy młodzieżowe jakieś 1,2-1,3 mln zł, z tego na same koszykarki - I zespół około 800-850 tys zł). Te pewne 1,5 mln zł na przyszły sezon to jedno, żeby zagrać i powalczyć o PO w next season, to Ślęza musi mieć minimum 1,8-2,2 mln zł. Owszem można zbudować i skład za 1,5 mln zł...ale do tego trzeba by zaufać innym (nie będę pokazywał palcami :))...

Ślęza ma ten atut, że jak za dawnych lat ma KIBICÓW, nie tylko u siebie ale i na wyjazdach (chyba obok Gorzowa jedyny klub, za którym kibice jeżdzili i byli na wszystkich meczach w tym sezonie). Jest też wiele osób, rodzin chodzących i DOPINGUJĄCYCH (a nie jedynie biernie siedzących na trybunach) na meczach we Wrocławiu. Jest też Akademia Ślęzy i kilkaset młodych i bardzo młodych zawodniczek, wręcz dziewczynek uprawiających w Ślęzie koszykówkę... Więc myślę, że Pani Prezes Kasia zrobi wszystko, by Ślęza jednak zagrała po raz kolejny w ekstraklasie... Dla mnie, osoby związanej od wielu lat z KK w Polsce, Ślęza to swoisty fenomen.

Ani Pani Prezes Kasia ani Dyrektor Paweł nie mają za wiele pojęcia o koszykówce kobiet, co sami wiele razy przyznawali ale Arek Rusin - taki koszykarski Alex Ferguson - potrafił zrobić co roku wyniki ponad "możliwości" - nawet to obecne 4 miejsce... W ciągu kilku-kilkunastu najbliższych dni okaże się czy Rusin dalej będzie w Ślęzie. Kilka zawodniczek z obecnego składu ma już konkretne propozycje, tak z Polski (z Kastanek na czele) jak i zagranicy...

Kosz-ykarz pisze:ja juz sie gubie w tych wyliczeniach uzytkownika Basket75 bo ze Slezy robi nagle totalnego bidola ze niedlugo dojdzie do tego ze mieli budzet nie na play off.... Przed sezonem bylo mowione ze Sleza bedzie miec mniejsze pieniadze i tak po prostu bylo co odbilo sie na skladzie ale Rusin i tak zrobil z tym fajn wynik

Wiec jesli Basket75 mowisz ze Sleza moze miec o polowe niemal mniej niz teraz to ile ??? i ile obciac ? bo zakladam ze mieli miedzy 1,5 mln-2mln zl teraz......to gdyby bylo polowe mniej to co za banke by grali ?

Budżet Ślęzy można sobie bardzo łatwo sprawdzić - jeden z nielicznych klubów w BLK który nie ukrywa budżetu - sprawdż sobie pakiety sponsorskie + program 500po500 (ilość partnerów) oraz dotację od miasta Wrocław na Ślęzę Wrocław (cały klub w tym na I zespół koszykarek).

Ślęza na chwilę obecną (5.05.2019 r.) ma ZAGWARANTOWANE około 500 tys zł (na okres od sierpnia (pierwsze kontrakty) do 31.12.2019 r (koniec roku).

teraz idzie walka o pieniądze na przynajmniej te 1,5-`1,8 mln zł do końca sezonu 2019/2020. Chyba jaśniej i wyrażniej już nie można... W Ślęzie nie ma słynnej już w Polsce "Pani Krysi", która: "nikt Ci nie da tyle ile obieca Ci Krysia" - w Ślęzie może skromnie ale uczciwie...
Ostatnio zmieniony 05 maja 2019, 20:02 przez basket75, łącznie zmieniany 1 raz.

FanKosza
Nowy na forum

Postautor: FanKosza » 05 maja 2019, 20:39

a z moich doniesień bardzo możliwe jest to ze Arkadiusz Rusin wyląduję w Polkowicach :)
I co na to Basket75 ? :)

anonimowax3
Nowy na forum

Postautor: anonimowax3 » 05 maja 2019, 20:41

Według insta story Sharnee, prawdopodobnie odchodzi z Gorzowa.

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 05 maja 2019, 20:48

FanKosza pisze:a z moich doniesień bardzo możliwe jest to ze Arkadiusz Rusin wyląduję w Polkowicach :)
I co na to Basket75 ? :)

...razem z być może Kastanek. Wiadomo to już od co najmniej tygodnia. Taka oferta, bo i niestety Polkowice będą musiały zrobić "rozsądny" budżet...na nowy sezon :(

Jak już pisałem wcześniej...niestety Polkowice i kilka innych klubów w Polsce opierają swoje możliwości o jednego, góra dwóch sponsorów i niestety to się może kończyć albo niższym budżetem albo niemal "unicestwieniem" :( Dlatego zawsze podkreślałem i podkreślam, że warto budować budżety klubów tak, jak np Bourges we Francji czy AZS Gorzów w Polsce... Zawsze powtarzała mi to śp Teresa Swędrowska-Kępka...była zawodnicza Ślęzy i tego wielkiego, francuskiego klubu...

anonimowax3 pisze:Według insta story Sharnee, prawdopodobnie odchodzi z Gorzowa.

Kwestia kasy i możliwości Gorzowa. Po tamtym sezonie Sharnne (a właściwie jej agencja) puściła fake newsa o konkretnej propozycji z Turcji. Info została szybko zweryfikowana. Nie chcę się rozpisywać o tamtej sytuacji, choćby ze względu na fakt, że bardzo lubię i szanuję tą zawodniczkę...

Choć Gorzów miał w tym sezonie solidny budżet (jak na Polskę), to nadal z wieloma klubami w Europie (nie chodzi li tylko o Euroligę) nie może i nie ma szans na razie się mierzyć (kasa, tzw "warunki"). I tyle. Pożyjemy - zobaczymy...

NOWYnaFORUM
Nowy na forum

Postautor: NOWYnaFORUM » 05 maja 2019, 20:54

...A dzisiaj śniło mi się, że Rusin wróci do Polkowic... Osobiscie nie bardzo chciałbym bo to taki lekki cham i prostak... no ale umiejętności trenerskie ma i papiery na to też... Pożyjemy, zobaczymy...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 05 maja 2019, 20:58

NOWYnaFORUM pisze:...A dzisiaj śniło mi się, że Rusin wróci do Polkowic... Osobiscie nie bardzo chciałbym bo to taki lekki cham i prostak... no ale umiejętności trenerskie ma i papiery na to ma... Pożyjemy, zobaczymy...

Widzisz Arka broniły i bronią wyniki... W next season Polkowice jeszcze dostaną tą kasę od Darka...ale co będzie w sezonie 2020/2021? Nie mówiąc już o Łukaszu P - który jak wiadomo ma "mocno wywalone" na kk w Polkowicach i w 2020 roku może być...cieniutko...

Rusin byłby idealny na ew "zapaść"...

anonimowax3
Nowy na forum

Postautor: anonimowax3 » 05 maja 2019, 21:14

basket75 pisze:
anonimowax3 pisze:Według insta story Sharnee, prawdopodobnie odchodzi z Gorzowa.

Kwestia kasy i możliwości Gorzowa. Po tamtym sezonie Sharnne (a właściwie jej agencja) puściła fake newsa o konkretnej propozycji z Turcji. Info została szybko zweryfikowana. Nie chcę się rozpisywać o tamtej sytuacji, choćby ze względu na fakt, że bardzo lubię i szanuję tą zawodniczkę...

Choć Gorzów miał w tym sezonie solidny budżet (jak na Polskę), to nadal z wieloma klubami w Europie (nie chodzi li tylko o Euroligę) nie może i nie ma szans na razie się mierzyć (kasa, tzw "warunki"). I tyle. Pożyjemy - zobaczymy...

Warunki i budżet nadal będzie mieć solidny, a nawet powiedziałabym ze jeszcze bardziej solidniejszy. Wiec to na pewno nie o to chodzi, słyszałam ze jeżeli nie Sharnee to znajda mocniejsza 1. Ale to tylko tyle, tak naprawdę insta story to nic takiego... nic nie wiadomo do końca :)

NOWYnaFORUM
Nowy na forum

Postautor: NOWYnaFORUM » 05 maja 2019, 21:25

basket75 pisze:
NOWYnaFORUM pisze:...A dzisiaj śniło mi się, że Rusin wróci do Polkowic... Osobiscie nie bardzo chciałbym bo to taki lekki cham i prostak... no ale umiejętności trenerskie ma i papiery na to ma... Pożyjemy, zobaczymy...

Widzisz Arka broniły i bronią wyniki... W next season Polkowice jeszcze dostaną tą kasę od Darka...ale co będzie w sezonie 2020/2021? Nie mówiąc już o Łukaszu P - który jak wiadomo ma "mocno wywalone" na kk w Polkowicach i w 2020 roku może być...cieniutko...

Nie sądzę żeby Ł. P. Nic nie dał... Bo to będzie strzał w kolano dla niego... Skorumpowanemu Górników Polkowice da co tam gdzieś o 2 ligę walczy, a na klasowy zespół liczący się trochę w Europie nie da... Maloprawdopodobne...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 05 maja 2019, 21:28

...wiesz, z Sharnee to jest taka sprawa, że jest to jedna z nielicznych USA-grajek, które czują "Europę": i nie grają pod siebie tylko dla zespołu, będąc przedłużeniem myśli trenerskiej na parkiecie...

To, że Darek szuka kogoś na jej miejsce to wiem od kilkunastu dni...tyle, że na razie potencjalne "zastępczynie" to moim skromnym zdaniem...nie umywają się poziomem do Zoll. Jak wiadomo na TOP-20 Gorzowa nie stać...a licznie na trefienie Zoll-bis za oferowaną kasę, to tak, jak licznie na wygranie minimum "5" w Lotto..

Ta nowa "5" to też pobożne życzenia. Gorzów to czwarty-piąty wybór dla tej zawodniczki...no ale Darek może zawsze próbować... Z Atkins się udało, więc bym nie skreślał dziś Gorzowa... A dawano mu 30-40% szans na ten transfer...

NOWYnaFORUM pisze:
basket75 pisze:

Nie sądzę żeby Ł. P. Nic nie dał... Bo to będzie strzał w kolano dla niego... Skorumpowanemu Górników Polkowice da co tam gdzieś o 2 ligę walczy, a na klasowy zespół liczący się trochę w Europie nie da... Maloprawdopodobne...

To nie chodzi o nie danie ani złotówki przez Ł.P. To nie wchodzi w grę (budżet Polkowic). Chodzi o to, że nagle dofinansowanie ze strony Polkowic na I zespół może spaść poniżej 1 mln zł...a to w przypadku bardzo możliwego wycofania się "Wujka Darka" ze sponsoringu kk w 2020 roku oznaczałoby, że w sezonie 2020/2021 Polkowice mogłyby mieć budżet na poziomie poniżej 2 mln zł...

Arek Rusin pokazał, że w Ślęzie potrafi wiele, nawet z małymi budżetami. Ja sam, robiąc pewne wyliczenia przed minionym sezonem, wyliczyłem, że można zrobić czy to w Polkowicach czy we Wrocławiu fajny skład za nawet te 1,5-1,8 mln zł. W Ślęzie to wyszło (choć ja tam proponowałem na 1 i 5 inne zawodniczki) - jest "czwórka", więc publicznie przyznaję tu, w kolejnym miejscu, że to nie JA, a AREK RUSIN miał RACJĘ... Ale nadal twierdzę, że może z Hopkins na "1" byłby choćby ten brązowy medal.. Było-minęło. Dla Arka z mojej strony ukłony i wyrazy UZNANIA...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 05 maja 2019, 22:15

Wg nieoficjalnych informacji, serbska centerka Nikolina MILIC ( https://basketball.eurobasket.com/playe ... 93?Women=1 ) po odejściu z włoskiego zespołu Broni 93, w przyszłym sezonie ma występować w jednym z polskich zespołów.

Choć ciężko jest mi w to uwierzyć... Na 101% nie będą to: Polkowice, Gorzów, Gdynia, Wrocław, Bydgoszcz, Kraków, Toruń, Lublin...

rgg
Amator

Postautor: rgg » 06 maja 2019, 07:57

Burmistrz Łukasz Puźniecki na zakończeniu sezonu powiedział "To zaszczyt być burmistrzem w mistrzowskiej gminie, chcę i dołożę wszelkich starań, by Polkowice były stolicą żeńskiej koszykówki na długie lata"

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 maja 2019, 08:01

Trudno by w takim momencie powiedział ze ma wszystko w d..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”