AZS Poznań vs "Włókniarz" Pabianice 42:74

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 08 października 2005, 22:42

MARAS pisze:Gratulacje dla pabianiczanek! Były w każdym elemencie gry lepsze od naszych! Poza tym Herkt zawsze tak ustawi drużyne że ciężko jest cokolwiek rzucić ! I nasze ciągle albo gubiły piłke albo były blokowane!
W miare na poziomie zagrały tylko Siba i Kulfon! Do reszty niemam pretensji ale mogło być ciut lepiej!
Trzeba sobie zdać sprawe że to nie jest już ten AZS z poprzedniego sezonu( z Krupą i Karpińską) :cry: Niestety ale takie są fakty!
Teraz licze że nasze zrechabilitują sie w Chełmie bo potem czekają nas dwa piekielnie cięzkie mecze z Wisła i Lotosem!

Pozdro

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: nie sądziłem że tego doczekam :!: :!:

Kolega Maras się rozpisał :!: :!: :!: I to całkiem z senem :!: :!: :!:
BRAWO :!: :!: :!:

Meczu nie widziałem, ale wynik wrażenie robi :!: :!: No i jedna młoda grała aż 4 minuty :!: :!: Brawo :!: :!: :!:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 08 października 2005, 23:06

Napisano już właściwie wszystko o meczu - podzielam pod tym względem zdanie Marasa - przepaść niestety we wszystkich elementach gry między tymi zespołami. Na dodatek trochę dziwne trzymanie na siłę na boisku Redy, przy wyniku minus 30 przeszło, zakończyło się kontuzją (mam nadzieję, że niegrozną) tej zawodniczki... kompletnie dziwne jest to, że krytykowany za wąski skład (w sensie samozawężania... hehe.. neologizm) Herkciany dziś sporo nim mieszał, a jego oponent Szajek na przykład ani na sekundę nie wpuścił na parkiet ani Ali Szarowskiej, ani Ani Urban (jeśli nie dziś, to KIEDYYYYYY????? :((( ) ... a gorzej już być nie mogło... długie minuty bez punktów wtedy, gdy na boisku przebywał pierwszy skład nie zmieniłyby się na nic jeszcze smutniejszego. Niestety fatalny mecz w ataku wysokich w AZSie - Redy i Natalii Mrozińskiej... obie wykazały się jedynie zbieraniem bloków... na sobie... i seriami niecelnych rzutów.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 08 października 2005, 23:34

No i pięknie się sezon rozpoczyna dla naszych dziewczyn. Oczywiście "czytając" statystyki można znaleźć jeszcze wiele mankamentów w ich grze ale za wysokie zwycięstwo należą im się gratulacje :!:

Miłym faktem jest to, że zagrała cała dziesiątka koszykarek. I oby tak dalej :!:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 09 października 2005, 00:56

Wojteg pisze:
Miłym faktem jest to, że zagrała cała dziesiątka koszykarek. I oby tak dalej :!:

Owszem, też jestem mile zaskoczony :!: :!: :!:

Jednak muszę być wierny mojemu wizerunkowi :lol: , czyli, jak to określił prezes na spotkaniu, że jestem "pierwszym recenzentem i krytykiem" :lol: , więc dla tego nie jestem zadowolony gdyż nie grała w tym meczu cała dwunastka :!: :!: :!: :wink: :lol: ...... Wielki błąd :!: :!: :!: Dwie zawodniczki bezpowrotnie straciły szanse na grę :!: :!:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

zenon

Postautor: zenon » 09 października 2005, 07:36

Szymon pisze:
Wojteg pisze:

Owszem, też jestem mile zaskoczony :!: :!: :!:

Jednak muszę być wierny mojemu wizerunkowi :lol: , czyli, jak to określił prezes na spotkaniu, że jestem "pierwszym recenzentem i krytykiem" :lol: , więc dla tego nie jestem zadowolony gdyż nie grała w tym meczu cała dwunastka :!: :!: :!: :wink: :lol: ...... Wielki błąd :!: :!: :!: Dwie zawodniczki bezpowrotnie straciły szanse na grę :!: :!:

Kasa, misiu, kasa. Trzeba wtedy zapłacić za dwa dodatkowe obiady i kolacje, a Herkciany woli oszczędzić i uzbierać na Amerykankę. A jak się Perlińska wyleczy jeszcze, to kogo zostawi w Pabianicach?

oprawca
Żak

Postautor: oprawca » 09 października 2005, 08:25

Po pierwszej kolejce wyklaruje sie sytuacja... 5 druzyn ktore beda sie liczyły i pozostałe niestety tzw "dostarczycielki" punktów.

Miejmy nadzieje ze Poznan, mimo ze osłabiony w porównaniu z zeszłym sezonem coś tam powalczy i znów bedziemy mieli fajne derby AZS

pozdr

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 09 października 2005, 08:32

oprawca pisze:... 5 druzyn ktore beda sie liczyły i pozostałe niestety tzw "dostarczycielki" punktów.

dość dziwny podział, bo nie bardzo widzę tego piątego kandydata na "odbiorcę punktów" od "dostarczycieli". Przecież ukłąd sił wygląda w te sposób, że mamy cztery najsliniejsze zespoły i resztę dość wyrównanej stawki, od której potencjalnie odbiega Jelenia Góra.

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Re: AZS Poznań - Polfa Pabianice ( relacja)

Postautor: Mytek » 09 października 2005, 09:19

kula pisze:Niezbyt udanie wypadła inauguracja kolejnego sezonu w ekstraklasie koszykarek AZS-u Poznań. Poznanianki gładko uległy faworytkom do zdobycia złotego medalu ekipie PZU Polfy Pabianice 42:74.

<b>AZS Poznań:</b> Monika Sibora 12, Joanna Jarkowska 11, Monika Ciecierska 5, Natalia Mrozińska 4, Anna Pamuła 3, Dominika Górczak 2, Jagoda Malendowicz 2, Natalia Waligórska 2, Reda Aleliunaite-Jankowska 1, Weronika Idczak 0.

<b> Widzów </b>: 200.

no powiedzialbym ze fatalnie :? raczej sie spodziewalem porazki, ale nie tak wysokiej :shock: pierwsza kwarta i trzecia to juz w ogole no comments....

Kula!! zapomniales moim zdaniem jeszcze dopisac Anię Urban i Alicję Szarowską 8)

coz...widzow raczej 200 to napewno nie bylo, ale tak kolo 120-130 chyba mysle to programy ktorych bylo 100 zeszly i jeszcze nawet troche zabraklo :/

teraz czeka nas baaardzo wazny wyjazd do Chełmu, ewentualne zwyciestwo bedzie bardzo potrzebne, tym bardziej ze na poczatku sezonu gramy z wszystkimi modnymi zespolami... ale wydaje mi sie ze o zwyciestwo w meczu z Meblotapem nie bedzie łatwo niestety...
reloaded :]

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 09 października 2005, 09:23

Mytek pisze:[(...)Kula!! zapomniales moim zdaniem jeszcze dopisac Anię Urban i Alicję Szarowską 8)
(...)

Tym razem muszę bronić Kuli ;) Nie pojawiły się ani na sekundę na parkiecie (WHYYYYY??? :? ), więc wpisane w takiej relacji być nie powinny...

... Mytek - szukuj się!!!!! Mati-Woznica już jedzie ;) hihi
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 09 października 2005, 09:32

Seba pisze:
Mytek pisze:[(...)Kula!! zapomniales moim zdaniem jeszcze dopisac Anię Urban i Alicję Szarowską 8)
(...)

Tym razem muszę bronić Kuli ;) Nie pojawiły się ani na sekundę na parkiecie (WHYYYYY??? :? ), więc wpisane w takiej relacji być nie powinny...

... Mytek - szukuj się!!!!! Mati-Woznica już jedzie ;) hihi

no ale na ławce siedzialy, wiec w protokole powinny chyba byc... z reszta napisalem ze "moim zdaniem" wiec zaden problemas.....:D:D

a jeszcze zapomnialem dodac ze bardzo dobrze zaprezentowly sie dwie byle Akademiczki: Beata Krupska-Tyszkiewicz oraz Olga Pantelejewa.....szkoda tylko ze nie wystapily juz w koszulkach z napisam "AZS Poznań" ...(na gre Gabi jakos nie zwrocilem uwagi... :P
reloaded :]

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 09 października 2005, 09:36

kula pisze:Nie udało się akademiczkom nawiązać choćby wyrównanej walki z naszpikowaną reprezentantkami kraju Polfą Pabianice.

Taaa..., nie wiedziałam, że 3 reprezentantki kraju (Szpila, Pałeczka i krupa) już stanowią "naszpikowanie" zespołu. :roll:
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 09 października 2005, 09:40

Edzia pisze:
kula pisze:Nie udało się akademiczkom nawiązać choćby wyrównanej walki z naszpikowaną reprezentantkami kraju Polfą Pabianice.

Taaa..., nie wiedziałam, że 3 reprezentantki kraju (Szpila, Pałeczka i krupa) już stanowią "naszpikowanie" zespołu. :roll:

No ale jest jeszcze Toma :wink: , co prawda nie naszego kraju, ale zawsze reprezentantka. A 40% składu to już dużo :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 09 października 2005, 09:44

Hehe, no tak. pewnie autor to miał na myśli 8)
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 09 października 2005, 20:15

Spacerek w Arenie

W 2 min koszykarki PZU Polfy Pabianice prowadziły w Poznaniu z AZS 6:5, ale później rzuciły kolejno 17:0 punktów. Gospodynie szybko zrozumiały, że w tym spotkaniu nie mają co marzyć o zwycięstwie. Druga kwarta była bardziej wyrównana (17:13 dla PZU Polfy), a w następnych częściach pabianiczanki bez większego wysiłku kontrolowały wydarzenia na boisku.

Najlepszą zawodniczką meczu była Olga Pantelejewa, która w rzutach za dwa punkty miała 78 proc. skuteczności, wykonała też bezbłędnie sześć rzutów osobistych. Dobrze zagrała także Karla da Costa, trafiając trzy razy z dystansu.

AZS POZNAŃ - PZU POLFA PABIANICE 42:74 (7:24, 13:17, 7:14, 15:19)

AZS: Sibora 12, Jarkowska 11, Ciecierska 5, Mrozińska 4, Pamuła 3, Górczak, Malendowicz, Waligórska po 2, Aleliunaite-Jankowska 1.

PZU Polfy: Pantelejewa 20, Ruzić 12, Lamparska 11, da Costa po 11, Krystofova 7, Krupska-Tyszkiewicz 6, Toma 5, Pałka 2 oraz Wlaźlak, Kudłak.

jw (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 09 października 2005, 20:18

Wysoka porażka koszykarek AZS Poznań

AZS Poznań - Polfa Pabianice 42:74. Już pierwszy mecz sezonu pokazał, kto będzie walczył o medale, a kto co najwyżej o środek tabeli.

Inauguracja rozgrywek ekstraklasy koszykarek niemal w każdym szczególe wyglądała nie tak, jak powinna. Mecz akademiczek z czołową polską drużyną - Polfą Pabianice wywołał znikome zainteresowanie i w olbrzymiej Arenie zjawiło się... niewielu ponad stu kibiców. A ci, którzy się już pojawili, pewnie tego żałowali. Gra poznańskiej drużyny wołała bowiem o pomstę do nieba.

Właściwie tylko pierwsza akcja wyglądała tak, jak powinna. Poznanianki jako pierwsze atakowały i z imponującą skutecznością w okresie przygotowawczym Monika Sibora trafiła za 3 pkt. - Myślałem, że ten rzut będzie bardzo ważny i nawet powiedziałem masażyście, że będzie dobrze - mówił trener Grzegorz Szajek. Szkoleniowiec akademiczek mylił się jednak - poznaniankom udała się jeszcze tylko jedna akcja, po której punkty zdobyła Monika Ciecierska i AZS wygrywał 5:4. A później? Później punkty zdobywała tylko Polfa. Trener gości, poznaniak Tomasz Herkt, mógł eksperymentować w swojej drużynie - co chwila dokonywał zmian, a każda z zawodniczek wnosiła do gry coś nowego. Olga Pantelejewa znów zdobywała seriami punkty, Beata Krupska-Tyszkiewicz świetnie podawała, Agnieszka Pałka rozdawała bloki na lewo i prawo, Brazylijka Karla da Costa rozdawała "czapy" też na lewo i prawo... - Mam taki skład, że każda koszykarka wprowadzona na parkiet nie osłabia drużyny, a wręcz przeciwnie - mówił Herkt. Pabianiczanki zdobyły 18 (sic!) pkt z rzędu i już właściwie w pierwszej kwarcie przesądziły o losach meczu. - Przestraszyłyśmy się zespołu, który będzie walczyć o mistrzostwo Polski - mówiła Monika Sibora. Niemoc akademiczek widać było szczególnie w ataku. Nie tyle nie trafiły, co nawet nie mogły wywalczyć sobie dobrej pozycji do oddania rzutu! Obie podstawowe środkowe - Reda Aleliunaite-Jankowska i Natalia Mrozińska - zdobyły razem 5 pkt, trafiając przy tym dwa z siedemnastu rzutów za 2 pkt! Niewiele lepsza pod względem skuteczności była Joanna Jarkowska, ale jej nie można odmówić waleczności. Podobnie jak najniższej na boisku Dominice Górczak, której raz udało się wygrać walkę o piłkę pod tablicą z rywalkami wyższymi od niej o blisko 30 cm i - na dodatek - zdobyć punkty.

To, co bolało najbardziej w grze poznańskiej drużyny, to proste błędy w ataku. Natalia Waligórska mogła się przekonać, ile brakuje jej do Krupskiej-Tyszkiewicz, poprzedniej poznańskiej rozgrywającej. Ale wyrzuty piłki w aut zdarzały się też Siborze, a już najbardziej zawiodła najbardziej doświadczona w poznańskiej ekipie Monika Ciecierska. - Liczyłem się z tym, że mecz będzie trudny, ale myślałem, że uda się nawiązać walkę. Przegrać można, ale w innym stylu - narzekał trener Szajek, nawiązując do 33 strat swojej drużyny. O dziwo, trener Herkt również nie był do końca usatysfakcjonowany grą swojego zespołu. - Za dużo błędów w ataku, ale one wynikały z tego, że wciąż uczymy się pewnych elementów. A mecz wygraliśmy dobrą obroną, bo przy 42 straconych punktach na tym poziomie raczej przegrać nie można - mówił.

Już w środę poznanianki rozegrają kolejny mecz - w Chełmie z Meblotapem.

AZS Poznań - Polfa Pabianice 42:74

Kwarty: 7:24, 13:17, 7:14, 15:19.

AZS: Sibora 12 (2x3), Ciecierska 5, Mrozińska 4 (9 zbiórek), Waligórska 2, Aleliunaite-Jankowska 1 (12 zbiórek) oraz Jarkowska 11 (8 zbiórek), Pamuła 3, Górczak 2, Malendowicz 2, Idczak 0.

Polfa: Pantelejewa 20, Lamparska 11 (1x3), Krystofova 7, Krupska-Tyszkiewicz 6 (6 asyst), Pałka 2 (11 zbiórek, 6 bloków) oraz Ruzić 12, da Costa 11 (3x3), Toma 5, Wlaźlak 0, Kudłak 0.

grand (Gazeta Wyborcza)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”