Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Shavo » 17 stycznia 2012, 12:09

Ałgaja pisze:
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,115701,10977856,Jose_Hernandez_przedluzy_kontrakt_z_Wisla_Can_Pack_.html

PRZEGLĄD PRASY. Trener mistrzyń Polski negocjuje z krakowskim klubem warunki nowej umowy. - Jesteśmy w trakcie rozmów - mówi na łamach "Dziennika Polskiego" Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes TS Wisła.

Hiszpan pracuje z koszykarkami od maja 2009 roku. W zeszłym sezonie zdobył mistrzostwo Polski. "Wszystko wskazuje na to, że niebawem zostanie oficjalnie ogłoszona wiadomość o przedłużeniu umowy Hernandeza z polską Wisłą" - podała strona internetowa salamancaendirecto.com.

W tych artykułach hiszpańskich wspominano też o tym, że Hernandez może jak mało który trener przebierać w ofertach... co pewnie jest prawdą patrząc na jego CV (mimo klęski w prowadzeniu reprezentacji)..

A mozna prosic o link bo ja szukalem tego artykulu i nie moglem znalezc :)
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2012, 12:42 przez Shavo, łącznie zmieniany 1 raz.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 17 stycznia 2012, 12:30

Np.

http://www.salamancaendirecto.com/index.php?news=27796

Generalnie pretekstem wszystkich tekstów o Hernandezie w ostatnich tygodniach była kwestia reprezentacji Hiszpanii, którą wg. plotek ma przejąć L.Mendez (ku rozpaczy kibiców Salamanki).
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 17 stycznia 2012, 12:45

Ałgaja pisze:Np.

http://www.salamancaendirecto.com/index.php?news=27796

Generalnie pretekstem wszystkich tekstów o Hernandezie w ostatnich tygodniach była kwestia reprezentacji Hiszpanii, którą wg. plotek ma przejąć L.Mendez (ku rozpaczy kibiców Salamanki).

dzięki :P ktoś wie moze gdzie poszła Hejkova?
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 17 stycznia 2012, 14:54

garnett pisze:O Emmie M. już pisałem w ubiegłym roku, dlatego jej kandydatura dla mnie nie podlega dyskusji. :)
Malashenko z Chevakaty nie wyciągniemy, Zlatanova w Saragosie dojrzewa dopiero do grania na wysokim poziomie.
Bonnan wróciła do gry w Nantes po kontuzji i to na na poziomie prezentowanym w ubiegłym euroligowym sezonie w Mondeville co przyniosło jej też powołanie do kadry, ale nasz GM w stronę Francji nie patrzy bo to za daleko.. :lol:
Do tego wspomniana przez jimmiego Turcinovic i na tym koniec sensownych opcji możliwych do realizacji i mogących nas istotnie wzmocnić przed PO w Europie.
Pozostaje szukać wśród Amerykanek, ale i tutaj rynek jest mocno przebrany.

PS
Jeszcze jedna kandydatura, która powinna być traktowana z przymrużeniem oka, ale ten przykład najlepiej obrazuje jak ograniczony jest rynek zawodniczek podkoszowych na europejskich papierach.
Turczynka urodzona w NY- Leigh Aziz, grająca w Lyonie, a wcześniej we Włoszech mająca przyzwoite statsy na przestrzeni paru lat w dobrych europejskich ligach.

Malaszenko, Meesseman, Turcinovic.. one wszystkie sa urodzone juz w latach 90-tych, a my zdecydowanie bardziej wolimy te z wczesnych lat 80-tych, a nawet z 70-tych. Ot, taka Daliborka V, rocznik 1975, byłaby pewnie jak ulał ;)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 stycznia 2012, 15:00

Bo zaraz dojedziemy do wykopalisk typu Elena T. (która notabene skopałaby w naszej lidze jeszcze parę tyłków :))
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 17 stycznia 2012, 15:01

Greebo pisze:Malaszenko, Meesseman, Turcinovic.. one wszystkie sa urodzone juz w latach 90-tych, a my zdecydowanie bardziej wolimy te z wczesnych lat 80-tych, a nawet z 70-tych. Ot, taka Daliborka V, rocznik 1975, byłaby pewnie jak ulał ;)

Tym samym powinniśmy się zacząć bać A. Santos i doświadczona i Hernandeza zna (a jak wiemy to, też kluczowa sprawa przy kontraktowaniu).
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 19 stycznia 2012, 18:17

Cytat z dzisiejszego "DP":

"...
Czy działacze rozważają w związku z tym wzmocnienie zespołu przynajmniej jedną wysoką koszykarką? - Myślimy o tym - wymijająco stwierdził prezes TS Wisła Ludwik Miętta-Mikołajewicz. Zastrzegł jednak, że nie można niczego w tej sprawie przesądzać".

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/regio ... ienie.html

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 19 stycznia 2012, 18:33

zenga2 pisze:Cytat z dzisiejszego "DP":

"...
Czy działacze rozważają w związku z tym wzmocnienie zespołu przynajmniej jedną wysoką koszykarką? - Myślimy o tym - wymijająco stwierdził prezes TS Wisła Ludwik Miętta-Mikołajewicz. Zastrzegł jednak, że nie można niczego w tej sprawie przesądzać".

No "cos" tam się szykuje, czekamy zatem na oficjalny komunikat gdyż nieoficjalnie mówi się już o tym że kontrakt został podpisany :P

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 20 stycznia 2012, 11:51

Mój tata zwykle grał w kosza i później był trenerem koszykówki, wiec gdy byłam mała często chodziłam z nim i z rodziną na takie mecze. Zaczęłam grać w koszykówkę gdy miałam 7 lat, wiec naprawdę całkiem dawno temu. Zawsze trenowałam basket , ale przez długi czas nie myślałam, aby robić to zawodowo, bo też nie jest to dyscyplina popularna w Belgii. Dopiero później, kiedy byłam starsza i zaczęłam grać w pierwszej lidze, która była międzynarodowym składem i gdzie ludzie zaczęli o tym mówić, zaczęłam się nad tym zastanawiać na poważnie.

De Mondt: Od początku wiedziałam że będzie to koszykówka
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

dezali
Amator

Postautor: dezali » 23 stycznia 2012, 10:19

zakontraktowanie Taj oficjalnie potwierdzone przez Wisłę

http://www.wislacanpack.pl/news/taj-mc- ... e-can-pack

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 23 stycznia 2012, 10:33

dezali pisze:zakontraktowanie Taj oficjalnie potwierdzone przez Wisłę

Super wiadomość. Ciekawe, kiedy dołączy do zespołu?

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 23 stycznia 2012, 10:41

Było nie było - ale pod koszem imponująca...armia wysokich : Lecia , Ewka , Milka , Petra , Nicole , Czarna no i babcia TAJ - a więc 7 koszykarek ,,wysokich '' - oczywiście babcia TAJ to chyba bardziej na PLKK jest (bo limit 2 pań spoza Europy w Eurolidze) - nieco zazdroszcze (a nawet bardzo) bo w Toruniu ledwie dwie.
No Wisła z Orzełkiem ostro na majstra idą.. Pod koszem jednym słowem - miazga jeśli chodzi o Wisłę. :shock:

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 stycznia 2012, 10:46

40 lat minęło, jak jeden dzień.. a nawet 41 już też.. No coż, zobaczymy jak można grac w takim wieku, ale wydaje się ze nie powinien on być wielkim problemem, patrząc na jej występy w roku 2011. Jakkolwiek trudno to sobie wyobrazić to był on bodajże najlepszym w jej karierze. Najpierw w dużej mierze dzięki jej grze Spartak doszedł do ścisłego finału euroligi eliminując niespodziewanie najpierw Fenerbahce a potem Jekaterinburg. W finale Rosjanki nie dały rady Salamance, ale akurat Taj nie zawiodła. W sumie w 4 meczach wymienionymi przeze mnie rywalami notowała średnio 13,5 pkt, oraz niemal 11 zbiórek. Po sezonie europie wróciła do WNBA, zdobywając z Minnesotą swój drugi tytuł mistrzowski. Zagrała w tym sezonie we wszystkich 42 meczach swojej drużyny, (41 razy w S5), średnio po ok. 30 min, zdobywając 8pkt i 6 zb na mecz (w PO 10pkt, 5 zb). Nieźle jak na „babcie” (określenie „mama” z punktu koszykarskiego jest dla mnie niewystarczające :)

Wiec grac, nie zapomniała, zobaczymy jak będzie z ambicją, ale wydaje się ze ona po prostu lubi tę grę, bo wszędzie gdzie występowała statystyki miała co najmniej przyzwoite, można więc mieć nadzieję ze i u nas nie będzie przechodzić obok gry.

Największym minusem tego transferu jest to, ze jest on tylko „ligowy”, jako odpowiedź na ruchy kadrowe w Polkowicach. I nie da się ukryć że podkoszowe starcie dwóch koszykarskich epok zapowiada się frapująco. Z jednej strony sprawność i siła fizyczna Lavender, z drugiej ogromne doświadczenie i spore umiejętności techniczne Taj.
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2012, 10:48 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 stycznia 2012, 10:48

Koszykarz (Toruń) pisze:Było nie było - ale pod koszem imponująca...armia wysokich : Lecia , Ewka , Milka , Petra , Nicole , Czarna no i babcia TAJ - a więc 7 koszykarek ,,wysokich '' - oczywiście babcia TAJ to chyba bardziej na PLKK jest (bo limit 2 pań spoza Europy w Eurolidze) - nieco zazdroszcze (a nawet bardzo) bo w Toruniu ledwie dwie.
No Wisła z Orzełkiem ostro na majstra idą.. Pod koszem jednym słowem - miazga jeśli chodzi o Wisłę. :shock:

Powell jest zawodncizka obwodowa. Jej nominalna pozycja to SF, pod koszem gra czasem z konieczności..

PS. Czarnecka to teraz można by spokojnie wyporzyczyć np do Leszna czy Gorzowa :roll:

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 23 stycznia 2012, 11:20

zenga2 pisze:
dezali pisze:zakontraktowanie Taj oficjalnie potwierdzone przez Wisłę

Super wiadomość. Ciekawe, kiedy dołączy do zespołu?

Według portalu "WisłaKosz" (FB) zawodniczka przyjedzie do Krakowa najpóźniej 15 lutego - takie podejście do tematu rozumiem :). Będzie czas na zgranie zespołu przed PO w PLKK. Ja się bardzo cieszę - tak jak wcześniej pisałem dla mnie mnie najważniejsze jest zawsze MP.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”