Finał FGE: Wisła Kraków-Orzeł Polkowice

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Finał FGE: Wisła Kraków-Orzeł Polkowice

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 kwietnia 2011, 20:40

No wielkie gratulacje dla Polkowic za to że nie poddały się. Brak T.Smith zupełnie niewidoczny bo ona i tak nic nie wznosiła do zespołu a KASE brała. Podobnie Greene - choć dziś mimo że tradycyjnie poślizgnela się na parkiecie - to kilka rzutów jednak trafiła. Poza tym - kapitalnie ZOLL - który rozegrała dziś zajebisty mecz - przynajmnkniej z oka kamery TV 8)
Carter podobnie - ona wciąż mi imponuje - kapitalnie ułożony rzut z 5-6 metra , świetny wyskok.( Ehh - gdyby taka Energa miała taką Carter - to pewnie bylibyśmy ...na miejscu CCC. )

Oby jutro było równie ciekawie co dziś ;-)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 kwietnia 2011, 20:42

Shavo pisze:No szkoda. Polkowice odwaliły dziś kawał dobrej roboty w obronie. Szkoda mi Wiślaczek.... Nie moge się pogodzić z decyzjami sędziów w sprawie kroków Leuchanki, a bylo ich kilka (tych błędów). Sędziowali jednak równo. A ciekawe czemu na ost kwarte Józek puścił Kobryn zamiast Leucha i dopiero później, w koncówce czwartej kwarty puścił Erajn...

Zazwyczaj GWIAZDOM typu Leuczanka błędów się nie wytyka - a jak już to bardzo rzadko. Dużo łatwiej przychodzi sędziow gwizdanie błedów / fauli zawodniczkom mniej znamym.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 kwietnia 2011, 20:54

[quote="Koszykarz (Toruń)
Carter podobnie - ona wciąż mi imponuje - kapitalnie ułożony rzut z 5-6 metra [/quote]

ten rzut oddawany(jak słusznie zauważył nadworny redaktor) praktycznie zza głowy.Szansa na skuteczny blok jest wtedy znacznie mniejsza. Amishka przez cały czas swojego pobytu na parkiecie szuka tej swojej "klepy".
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 16 kwietnia 2011, 21:06

Gratulacje dla Polkowic.

A ja zdecydowanie muszę się zgodzić co do większości decyzji dotyczacych kroków Leuczanki ( a było ich parę).
Najpierw odrywała giry i robiła ruch na kosz a dopiero potem kozioł, toteż do tego uważam nie można się przyczepić.

Co do Szarni Col - na początku jej gra bardzo mi się nie podobała - bardzo szybko przechodziła do kontrataku, po czym grając w przewadze trzy na dwie, markowała wejście jak kosz, stawała jak wryta i bezsensownie oddawała piłkę gdzieś tam na obwód miast iść na pkt/faul. Później nieco okrzepła ale i tak w końcówce spierdzieliła z dwa razy w podobny sposób. Od połowy jednakże pierwszej kwarty okrzepła i sama zaczęła brac na siebie ciężar zdobywania pkt i wyglądało to już zdecydowanie lepiej, więc występ mozna ocenic jak najbardziej pozytywnie ( co prawda gdyby wykazała w wielu sytuacjach w ataku większą konsekwencję i pomyślunek, Orzeł mógłby prowadzić 10-15 pkt a nie 1-5).

Tangela a raczej jej brak - czy się z nią pożegnano czy wymyśliła jakąś tam nagle kontuzję z kapelusza?

Toffi - Dokonała dziś nie lada sztuki. Będąc na tyle doświadczoną zawodniczką, ograną reprezentacyjnie i ligowo, rzuciła zero pkt. Wielkie brawa. To nie lada sztuka się tak starać, aby nie wnosić nic w grę zespołu. Pozostaje powinszować postawy i samozaparcia a także docenić wytrwałość, jezeli jutrzejsze statystyki będą podobne. W końcu każdy chce mieć wakacje i co z tego, że jest się w pracy i dostaje się za nią sporo kasy. Takie p... zdają się w ogóle nie absorbowac uwagi Toffi, toteż zrzućmy już na to zasłonę milczenia.

Ania Pietrzak - zawsze mówię, że warto ogrywac Poli. Szkoda,ze w przekroju sezonu więcej nie grała.

Co do Wisły- jak zwykle miłe są plastyczne, czyściutkie rzuty Ajrin. Co do Jelavić- widać, że dostanie piłki o zrobienie dwutaktu to nie lada sztuka, toteż aby oszczędzić tej szlachetnej zawodniczce trudu, warto by może w ogóle jej nie podawać piłki na boisku? Mam nadzieję, że z nią Wisełka rozstanie się w pierwszej kolejności. Tragiczny transfer - co tu dużo mowić.

Awatar użytkownika
pafelek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pafelek » 16 kwietnia 2011, 21:30

Finał FGE

16.04.2011 CCC Polkowice [67] - [58] Wisła Can-Pack Kraków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

więcej fot: http://www.mojepolkowice.pl/photogallery.php?album_id=103

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 17 kwietnia 2011, 13:34

Do przerwy jest OK, oby tak dalej. Jeśli włączą się jeszcze punktowo Erin i Nicole, to jestem spokojny. Andja 10 minut na parkiecie i eval 10, ani jednej straty i niecelnego rzutu, dwa fajne wejścia na kosz. Jestem w szoku. :shock:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 17 kwietnia 2011, 13:38

Warto też dodać, że po raz pierwszy od dłuższego czasu podczas obecności Andzi, Wisła powiększyła przewagę.

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 17 kwietnia 2011, 14:23

MISTRZ, MISTRZ, MISTRZ NASZ TS. Wisła Kraków ma 21 mistrzostwo Polski.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 17 kwietnia 2011, 14:28

Yes yes yes!! :P Brawo dziewczyny!!! Mistrz ponownie w Krakowie! Tylko nie musiało być takiego horroru w końcówce. No ale zwycięzców się nie sądzi. :P
MVP dla Jeleny - tak jak się spodziewałem.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 17 kwietnia 2011, 14:33

Gratulacje dla Wisły - dawno nie było tak zdecydowanego faworyta ligi. Wisła WRESZCIE potwierdziła KLASĘ.

Natomiast osobne graty dla CCC - bo poza pierwszym meczem - gdy wypadły bladziutko - to w finale - zwłaszcza u siebie pokazały wielki pazur - i równie zasłużone srebrne medale dla nich.

Zawodniczki typu ZOLL , CARTER - to po prostu SKARB . Serce , Charyzma, KONDYCJA ,

Moim zdaniem TOP 5 FGE w tym roku : Zoll , Phillips , M.Wright , Carter , Leuczanka (zabrakło miejsca dla EWKI - no ale CARTER się bez 2 zdań należy)

Awatar użytkownika
Fufurek
Młodzik

Postautor: Fufurek » 17 kwietnia 2011, 15:28

Koszykarz (Toruń) pisze:Moim zdaniem TOP 5 FGE w tym roku : Zoll , Phillips , M.Wright , Carter , Leuczanka (zabrakło miejsca dla EWKI - no ale CARTER się bez 2 zdań należy)

Myśląc o całym sezonie jednak bym zamieniła miejsce Leuczanki z Kobryn.

Natomiast ogromne gratulacje za Mistrzostwo dla Wisły! W końcu udało się powalczyć i w lidze i w Eurolidze.
"... Każda porażka jest nawozem sukcesu ..."

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 17 kwietnia 2011, 19:05

paulo2907 pisze:Yes yes yes!! :P Brawo dziewczyny!!! Mistrz ponownie w Krakowie! Tylko nie musiało być takiego horroru w końcówce. No ale zwycięzców się nie sądzi. :P
MVP dla Jeleny - tak jak się spodziewałem.

Gratulacje dla Wisły!
A Jelena miusiałabyc MVP w dwóch pierwszych meczach po 20 pkt i zreszta double double.
w 3 meczu chyba koło 11 no i dzis tez jakos koło 15

a zawsze MVP zostaje ze zwyciekiej druzyny

Szkoda mi troche CCC - naprawde grały super - i ta drmatyczna końcówka, pamietacie kto nie trafil?
o mały włos i byłaby dogrywka.

taki mecz to raj dla kibiców

szkoda mi Magdy Leciejewskiej dzis powiedziała ze na 100 nie zagra w eurobaskecie

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 17 kwietnia 2011, 19:21

Pudło Carter, na prostym, szkolnym lay-up'iku... No ale co, dziewczyna cały sezon cuda robi, to raz pudło może być, nie?

W Polkowicach raczej wszyscy szczęśliwi - srebro dla nas to wielki sukces. Uznanie dla zwycięszczyń: Wisła jest najlepsza w lidze i tyle.

Tym bardziej należą się gratulacje dla CCC, że się pobił: na każdej pozycji bezdyskusyjnie przewaga Wisły, ale dałoby radę dziś z nimi zremisować. Koziorowicz to wielki trener, który tak buduje ekipę; nawet pod kątem tego, że się z niczym nie liczy, i potrafi np. wychowankę czy "gwiazdę" nie wpuszczać na parkiet. Szacunek!

Szkoda trochę, bo się napaliłem na piąty mecz - ale zadowolenie jest, po tylu latach spędzonych na hali wreszcie obejrzałem mecz finału i do tego nawet dwa!

PS: Tragedia, tragedia polskiego basketu to sędziowie! Panowie Włodkowski, Zamoyski i jeszcze trzeci (najgorszy, najgorszy...) to jednak nic! To, co się dzieje teraz w Słupsku - ooo, ciężko chłopakom będzie stamtąd wyjechać... Ja naprawdę mam dość: mecz w FIBA Cup, przyjeżdża Duńczyk i Estończyk i co? I nic! Cisza, trenerzy zadowoleni, kibice bez złego słowa - "nie ma sędziów na hali". A nasze gwiazdeczki?! Kiedy, pytam, kiedy będzie normalnie?!
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 17 kwietnia 2011, 20:00

Gratulacje dla dziewczyn za 21 Mistrzostwo dla Wisły.
Na przestrzeni całego sezonu Wisła była zdecydowanie najlepsza w plkk i w play-off to potwierdziła, mimo kontuzji Leci i Ewki grającej z 1 ręką no i mimo tego, że generalnie wg. wielu forumowiczów mamy do czynienia z ekipą bez ambicji.
Jak już o ambicji mowa to szczególne gratulacje dla Leuchanki, bezdyskusyjna MVP finałów... tym samym pewnie najbardziej zmanierowana MVP w historii plkk;-)

Gratulacje oczywiście także dla Polkowic, przed nimi teraz nowy rozdział pt. euroligia zobaczymy co z tym zrobią.

Mam nadzieję, że dziś w miłym stylu z kibicami Wisły pożegnała się Jelavić, a trenerzy i większość Pań które odbierały dziś złote medale powalczą o 22 tytuł dla Wisły w sezonie 2011/2012.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 17 kwietnia 2011, 21:02

Dzisiaj krotko: gratulacje i podziękowania dla dziewczyn, trenerów, działaczy i wszystkoch którzy dołożyli swoja do tego by Wisła wróciła na tron. Były mecze lepsze, były mecze gorsze, czasem wygrane przychodziły łatwo, czasem ciężej, parę razy trzeba było schodzić z parkietu ze spuszczonymi głowami.. ale taki jest sport. Nie ma drużyn niepokonanych, nie ma osób które nie popełniają błędów. Liczy się głównie efekt końcowy, a ten jest zdecydowanie na+. Wreszcie, bo kilku sezonach prób udało nam się połączyć zdobycie MP z bardzo dobrym występem w Eurolidze. Oby tak dalej, oby w przyszłym seoznie udało sie zrobić kolejny kroczek naprzód,: w lidze obronić tytuł (najlepiej okraszając go jakimś pucharkiem albo i dwoma ;)) a w Eurolidze powalczyć może i o cos więcej niz "tylko" 8-ka, choć to ona powinna być celem podstawowym zważywszy na reorganizacje rozgrywek...

Koszykarki zrobiły "swoje" teraz czas na piłkarzy,a może też i na futsalowców.. Jazda, jazda, jazda .. !!!
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”