TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2017/18

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

ChrisLbn

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2017/18

Postautor: ChrisLbn » 27 czerwca 2017, 09:55

W Bydgoszczy chcą mieć 9-10 podstawowych zawodniczek, nie licząc młodzieży, jak Katarzyna Kocaj czy Paulina Kuczyńska.Na pewno w drużynie będzie jeszcze jedna Amerykanka i zawodniczka z Europy. Oczywiście poza zawodniczkami krajowymi, z którymi też prowadzimy rozmowy - mówi Jarosław Kotewicz. Amerykanka to pewnie zawodniczka środkowa czy silna skrzydłowa. Nie jest tajemnicą, że klub dyskutował z Deneshą Stallworth, znaną z ubiegłego sezonu, ale jeszcze się nie zdecydował. Z Europy pewnie strzelczyni. - Więcej będę mógł przekazać w przyszłym tygodniu - dodaje Jarosław Kotewicz. - Mamy czas. Przygotowania rozpoczniemy na przełomie lipca i sierpnia. Artego chciałoby zatrzymać w składzie Martynę Koc, ona także jest „po słowie” z klubem. Jeśli rozstrzygną się jej prywatne sprawy być może zobaczymy ją również w składzie. Na pewno w zespole nie zobaczymy już Bernice Mosby, Erin Rooney, Katarzyny Suknarowskiej, Maurity Reid (Wisła Kraków) i Klaudii Niedźwieckiej (Wisła).
Start rozgrywek Basket Ligi Kobiet zaplanowany jest na 23 lub 30 września w zależności od tego, czy zagra 12 czy 14 drużyn. To okaże się 17 lipca, kiedy BLK zakończy proces weryfikacyjny do nowego sezonu.

http://www.pomorska.pl/sport/koszykowka ... ,12214211/

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 27 czerwca 2017, 12:57

Reprezentantka Bośni i Hercegowiny, Dragana Svitlica dołączy do ekipy z Wrocławia. Środkowa mierząca 190 cm wzrostu ma 28 lat, ostatni sezon spędziła w barwach Embutidos Pajariel Bembibre w Hiszpanii.

http://www.slezawroclaw.pl/aktualnosci_koszykowka/7259

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 27 czerwca 2017, 20:39

Julia Tyszkiewicz to następna zawodniczka, z którą poznański klub podpisał umowę. Więcej na ten temat na fb Enea AZS Poznań.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 27 czerwca 2017, 20:53

Również w Siedlcach pojawiła się nowa zawodniczka - to 20-letnia Ukrainka Wiktoria Kondus, która może występować na poz. nr 2 lub 3.

http://mkk.siedlce.pl/aktualnosc,530,.h ... 2ada11cceb

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 28 czerwca 2017, 06:35

Czy Marissa zostanie... Marysią? Decyzja w tej sprawie powinna być znana pod koniec sierpnia.

http://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,nag ... 34196.html

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 czerwca 2017, 10:21

Patrząc na ruchy transferowe Ślęzy, to naprawdę trudno jej będzie bez trzeciej Amerykanki zbudować skład na walkę o mistrza Polski. Sądząc po sile składów podium na tę chwilę układa się według mnie CCC, Wisła/Ślęza/Basket/Artego. Na papierze to wygląda na to, że CCC Polkowice nie powinno się zbytnio męczyć, choć mam nadzieję, że będzie inaczej. Nie wierzę, że w Gorzowie pojawią się zagraniczne dziewczyny z podobnym team spirit jak rok temu, w Lublinie wyraźny krok wstecz, a Energa będzie mieć ciekawy skład, który może namieszać. Na szczęście rozgrywki w dalszym ciągu powinny byc bardzo ciekawe.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 28 czerwca 2017, 10:44

reaktywacja pisze: Nie wierzę, że w Gorzowie pojawią się zagraniczne dziewczyny z podobnym team spirit jak rok temu

Ja rok temu też nie wierzyłem 8) Nie ma co gdybać zobaczymy jak będzie się skład prezentował jak odkryjemy wszystkie karty. A to jak będzie się prezentował na parkiecie to jeszcze inna bajka. Dopinane są dwa kolejne zagraniczne kontrakty, mają to być już bardziej doświadczone koszykarki.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 28 czerwca 2017, 12:38

reaktywacja pisze:w Lublinie wyraźny krok wstecz...

Byłbym nieco bardziej ostrożny z takim sformułowaniem zwłaszcza, że mam wiarygodne informacje (z naprawdę dobrze poinformowanego źródła), że sytuacja kadrowa w Lublinie w nadchodzącym sezonie nie będzie wyglądać źle. Ograniczam się jedynie do takiego enigmatycznego stwierdzenia z uwagi na to, że zobowiązałem się do zachowania - przynajmniej na razie - poufności w stosunku do wiadomości uzyskanych od owej dobrze poinformowanej osoby.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 czerwca 2017, 12:42

ChrisLbn pisze:

Byłbym nieco bardziej ostrożny z takim sformułowaniem zwłaszcza, że mam wiarygodne informacje (z naprawdę dobrze poinformowanego źródła), że sytuacja kadrowa w Lublinie w nadchodzącym sezonie nie będzie wyglądać źle. Ograniczam się jedynie do takiego enigmatycznego stwierdzenia z uwagi na to, że zobowiązałem się do zachowania - przynajmniej na razie - poufności w stosunku do wiadomości uzyskanych od owej dobrze poinformowanej osoby.

Spodziewam się, że krokiem, o który chodzi jest strata Owczarzak, której załatać (Polką na podobnym poziomie) raczej będzie trudno, chyba, że zwędzicie Ewkę.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 28 czerwca 2017, 12:45

Ewka to chyba w Montpellier

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 czerwca 2017, 13:19

przemoe pisze:
ChrisLbn pisze:

Spodziewam się, że krokiem, o który chodzi jest strata Owczarzak, której załatać (Polką na podobnym poziomie) raczej będzie trudno, chyba, że zwędzicie Ewkę.

Dominika Owczarzak to jedno, a trener to drugie. Wiadomo, że w Lublinie będzie przyzwoity skład, ale właśnie te dwie, bardzo dotkliwe dla drużyny straty, mam na myśli pisząc o kroku wstecz.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 28 czerwca 2017, 17:12

Gorzów w EuroCupie bez kwalifikacji. Losowanie fazy grupowej 4 lipca.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 28 czerwca 2017, 17:55

reaktywacja pisze:Dominika Owczarzak to jedno, a trener to drugie. Wiadomo, że w Lublinie będzie przyzwoity skład, ale właśnie te dwie, bardzo dotkliwe dla drużyny straty, mam na myśli pisząc o kroku wstecz.

Co do Dominiki to zgodziłbym się, że byłaby to spora strata, gdyby nadal obowiązywał przepis o dwóch Polkach na parkiecie. W obecnej sytuacji jej brak można wyrównać poprzez sprowadzenie solidnej zawodniczki zagranicznej. Natomiast w przypadku trenera, to nominacja Wojtka Szawarskiego może dziwić i nawet w Lublinie niektórzy kibice przyjęli ją z mieszanymi odczuciami, ale biorąc pod uwagę to, że nawet trener o uznanej marce (np. Svitek w Polkowicach) wcale nie był gwarantem dobrej gry prowadzonej drużyny, danie mu szansy uważam za ciekawe posunięcie władz klubu. Z pewnością sporo mu brakuje do warsztatu trenerskiego Szewczyka, ale z drugiej strony, mając lubelskie korzenie będzie bardzo starał się osiągnąć przyzwoity rezultat z zespołem Pszczółek. Czas pokaże, jak to wyjdzie w praktyce.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 29 czerwca 2017, 19:40

Wg informacji Głosu Wielkopolskiego, w składzie poznańskiej ekipy pojawi się następna nowa zawodniczka, a mianowicie Katarzyna Bednarczyk z Pomarańczarni MUKS Poznań. Do beniaminka ekstraklasy dołączą też dwie Amerykanki z przeszłością w NBA i Ukrainka. Być może też Eneę AZS wzmocnią jeszcze dwie Polki.
W tym samym artykule jest także mowa o tym, że Ostrovia zgłosiła chęć kontynuowania występów w BLK, ale może mieć problem z uzyskaniem licencji.

http://www.gloswielkopolski.pl/sport/a/ ... ,12224971/

mama
Żak

Postautor: mama » 30 czerwca 2017, 12:28

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”