TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Radomenes
Żak

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 10:06

bart_81 pisze:Serio? w jakim innym zespole została zakontraktowana reprezentantka tak uznanego koszykarsko kraju jak Australia (lub choć zbliżonego poziomem)?

ze Stanów może przyjść przeciętna tam, a gwiazda tutaj. Potrafisz to zrozumieć? 8) Greebo mowa o kolektywie wygrywającym. Pokaż mi zespół, gdzie jedna, a nawet dwie panie zadecydowały o dużym sukcesie. Pozostałe trzy chyba nie statystowały? Transfery? Dużo widzę Amerykanek nadciąga. Oby mniej szrotu (zabierającego miejsca rodzimym zawodniczkom), a bardziej poziomem do pani Screen równały. To takie papierowe gdybania, bo nawet pani Screen może się tu zwyczajnie nie sprawdzić. 18 Amerykanek, 1 Węgierka, 1 Hiszpanka, 1 Litwinka, 3 Ukrainki, 1 Serbka, 1 Australijka. 26 dziewczyn NA RAZIE 8)
Bum

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 lipca 2014, 10:22

To raczej Ty nie zrozumiałeś mnie Radomenes. Chodzi o markę i wartość zawodniczki na starcie, przed sezonem. To również wpływa na to że prawdopodobieństwo, że będzie niewypałem zmniejsza się bardziej niż w przypadku nieznanych Amerykanek. To że w sezonie może być różnie to każdy wie. Oceniamy tutaj transfer przed sezonem i pod względem marki, nazwiska, doświadczenia Screen bije każdy inny transfer poza tymi wiślackimi.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 lipca 2014, 10:28

Kazde ocenianie zawodniczki po transferze chcąc nie chcac jest gdybaniem i jakims szacowaniem togo co może wniesc do zespołu na podstawie jej wczesniejszych wystepow, wiec oczywiscie moze sie okazac ze Screen - jak i kazda inna zawodniczka - sie nie sprawdzi.

Ale nie znaczy to przeciez ze przed startem rozgrywek nie mozna pospekulować i pooceniac czy to pojedynczych zawodniczek, czy całych składów, bo z całą pewnoscia nie jest tez tak ze na starcie wszystkie druzyny mają rowne szanse. A ze koszykowka kobiet jest jednak dosc przewidywalna to widac chocby i po typerkach - tych calosezonowych. Rzadko kiedy ktoras druzyna zaskoczy w jedna czy druga strone o wiecej niz 2-3 pozycje w stosunku do typow wiekszosci osob (a jesli jzuż to jest z reguly efekt jakiegos finansowego kryzysu)

PS. Na ten moment transfery takich druzyn jak Gorzów, Siedlce czy Sleza daja nadzieję ze liga nie bedzie nudna i ze moga sie zdarzac jakies pojedyncze niespodzianki.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 23 lipca 2014, 12:41

Na razie liga wyraźnie kreuje się na czołową piątkę, resztę oraz ogon (w nim widzę na razie trzy zespoły, ale może wynika to z braku informacji, czy rytmu budowania składów: Widzew, Konin i niestety Gdynię).

Wisła gra kolejny rok z tymi samymi zawodniczkami na głównych pozycjach, co zrobi różnicę i powinno pozwolić spokojnie wygrać ligę. Z kolei na drugą siłę ligi wyrasta Artego. Włączając się do głosów przedmówców - trzy zwinne czwórki to wcale niegłupi pomysł przy szybkiej grze opartej na kontratakach, jaką lubi McBride. Artego wielu rywali zwyczajnie zabiega, a w lidze - poza Wisłą - nie ma nikogo, kto ma na tyle dobrych centrów, by brak mocy pod koszem Artego wykorzystać.

Jak Toruń pozyska dobrą wysoką to ma szansę bić się o brąz z Gorzowem i - mimo wszystko - z Polkowicami. Tu raczej kończy się szeroka czołówka i zaczynają średniacy: Ślęza, Rybnik, Lublin i raczej Siedlce. Choć w przypadku tych drużyn wiele zależy od tego kto trafi z amerykańskimi wynalazkami. Skłonny jestem przypuszczać, że najlepsze ma Ślęza (plus Pawlak, która robi jednak różnicę).

Dalej wspomniany ogon, który może się zwęzić, jeśli któraś z wymienionych na początku drużyn pozyska jakieś wartościowe koszykarki.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:05

reaktywacja pisze:
Jak Toruń pozyska dobrą wysoką to ma szansę bić się o brąz z Gorzowem i - mimo wszystko - z Polkowicami.

a ja tam myślę, że Toruń po dojściu Szpilki i Kuli spadnie z ligi (pokaż mi w Gorzowie lepszą środkową od Velinović, strach się bać bo Zoll i Screen rozniosą pół ligi, a Reid z Harris już nie). Wszystko powyżej mnie mile rozczaruje. Amen.

PS. Prorocy od.....acha czas zawalczyć o obywatelstwo dla Harris (agent już działa?). 8)
Bum

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 lipca 2014, 13:17

Toruń ma na pewno lepszy skład od Gorzowa. Dla mnie to jest Wisła..potem Artego i Energa...i potem kilka zespołów o podobnym potencjale w tym Gorzów. Tak więc może być pierwsza czwórka, ale równie dobrze może być i 6-7 miejsce. Wszystko zależy od tego jak zaskoczą poszczególne elementy tej gorzowskiej układanki i na ile odpowiedzialność zdołają udzwignąć np. siostry Jaworskie. Dojdzie do nas jeszcze jedna wysoka zawodniczka, ale to będzie raczej jakaś młoda Amerykanka więc cudów też nie należy oczekiwać.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:23

a ja tam uważam, że faworyt jest cały czas jeden i ten sam, a mowa o Wiśle Can Pack. Budowa składów nie skończona, trenerzy też różni (no niech ktoś mi powie, że nie mają chociaż 1% wpływu na grę i na wiele innych spraw), do tego dochodzą urazy, których nikomu nie życzę. Oby ta liga była ciekawa: Bydgoszcz, Toruń, Gorzów, Polkowice, być może ktoś nowy w postaci Siedlec doskoczy. Zobaczymy.
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2014, 13:24 przez Radomenes, łącznie zmieniany 1 raz.
Bum

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 lipca 2014, 13:23

Osobiscie nie widze Gorzowa walczacego z Toruniem czy nawet z Polkowicami. Owszem, Zoll i Screen to fajny duet, dojdzie pewnie jeszcze 3 amerykanka - ale tu juz z tego co podaja bedzie wieksza loteria, jest Piekarska i to właściwie tyle. Brakuje solidnych Polek (odejscie Losi moze byc bardziej kosztowne niz strata Nwagbo) i zmienniczek - sorry, ale panie Jaworskie na ten moment nie wierze. Torun ma i silniejsza kadre, i zdecydwoanie dłuzsza ławke.. wiec jesli sie nie rozsypie w trakcie rozgrywek to cos ponziej podium byloby niespodzianką.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:29

Dokładnie zachwycamy się nieraz zagranicznym transferem, a to często krajowy skład robi różnicę. Dlatego Wisła jest moim faworytem. Agnieszki Skobel, Kaczmarczyk i Szott, Justyna. Pozazdrościć tylko.

Rozkład Polek:

Wisła: Skobel, Szott-Hejmej, Kaczmarczyk, Cegielska
Artego: Krężel, Mowlik, Gala, Koc, Pietrzak
Toruń: Idczak, Ratajczak, Pawlak, Misiuk
Polkowice: Owczarzak, Szczepanik, Majewska, Kaczmarska
Gorzów: Dźwigalska, Piekarska, siostry Jaworskie
Bum

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:34

Marta Urbaniak zagra w Koninie, a z tego co wiem zawodniczką Torunia jest Magdalena Skorek, choć być może nie zagra nawet minuty
Bum

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 23 lipca 2014, 13:48

Do "rozkładu Polek" niestety wypada jeszcze dodać McBride, która powoduje, że Artego będzie mogło grać np. piątką: McBride, Krężel/Mowlik, Tellier, Carter i Nwagbo... o ile Tellier coś potrafi, bo "na papierze" wśród wszystkich transferów made in usa to wynalazek jeden z większych.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:51

Ałgaja pisze:Do "rozkładu Polek" niestety wypada jeszcze dodać McBride, która powoduje, że Artego będzie mogło grać np. piątką: McBride, Krężel/Mowlik, Tellier, Carter i Nwagbo... o ile Tellier coś potrafi, bo "na papierze" wśród wszystkich transferów made in usa to wynalazek jeden z większych.

no i Jeziorna w Polko. Taki skład ma tylko sens pod warunkiem przez Ciebie wspomnianym. No na Tellier zdaniem niektórych tłumy mają walić. 8)
Bum

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 lipca 2014, 13:51

Zakładając że Screen jest zasadniczo trójką, to w Gorzowie będzie potężna dziura na pozycji nr 2 i nie załataja jej ani Dźwigalska ani tym bardziej Trębicka. Tak jak Greebo napisał, brak Losi może być bardzo odczuwalny, bo Screen po 40 minut w każdym meczu grac nie będzie.

Co do Skorek w Toruniu to oczywiście byłby to fajny transfer gdyby była zdolna do gry. A tak to nie bardzo rozumiem.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 lipca 2014, 13:53

bart_81 pisze:Co do Skorek w Toruniu to oczywiście byłby to fajny transfer gdyby była zdolna do gry. A tak to nie bardzo rozumiem.

Troszeczkę jednak pomyśl. Kontrakt podpisany po kontuzji raczej. W przypadku, jak Tellier....nie wypali to nie bardzo nadaje się to obywatelstwo Julii i wtedy nerwowe ruchy w Artego. Alternatywę jaką Bydgoszcz na pozycję nr 1 ma? Gry bliżej kosza Chinny to pan Maciejewski nauczył w ostatnim sezonie.
Bum

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 lipca 2014, 14:10

co do Polek większość chce mieć kontrakty gwarantowane, co w przypadku nabytego urazu w trakcie sezonu rodzi problem dla większości polskich klubów. Układ sił? Bydgoszcz i Toruń marzą o finale, a tak realnie to może jednego z tych klubów nie być nawet w trójce, bo Polkowice będą nadal do medali aspirować.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”