Polskie juniorki zagrają w finałach ME koszykarek

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 20:18

Tym razem będzie krócej...

Co do SMSu - nie chodzi o "lubienie" czy też nie... chodzi o to w wielkim skrócie myślowym, że szkoła NIC nie robi by poprawić sytuację tego, co jest niżej - czyli tego, na czym bazuje. Olbrzymie pieniądze, o jakich pomarzyć może i 10 klubów szkolących młodzież razem wziętych, wykorzystywane są, by zapewnić rozwój kilku i sławę wyłacznie dla tych, którzy potem są przedstawiani jako wyłączni autorzy sukcesu koszykarek (przykład - tekst w "PS" o wychowankach SMS w Lotosie.. tragedia). A koszykarka "nie zaczyna się" mając 16 lat. Jestem bardzo ciekaw poziomu sportowego, po odejściu kilku starszych zawodniczek w tym roku... zespołu, który jakiś czas temu potrafił walczyć i utrzymać się w silniejszej niż teraz ekstraklasie. Jestem ciekaw skąd i jakie zawodniczki będą brane do Szkoły. Niestety nie da się ukryć, że od samego dołu poziom obniża się chyba jeszcze szybciej niż to, co można oglądać w ekstraklasie. Moim zdaniem rada na to jedna - trzeba w końcu zmusić największe, najbogatsze kluby, by na poważnie zabrały się za szkolenie młodzieży. Bez pieniędzy, bez wzorów koszykarskich w drużynie, które pokażą na treningach i w zyciu drogę tym młodszym, nie da się za daleko zajechać. Wiadomo, że można pójść drogą wykupienia w pewnym wieku najzdolniejszych kadetek czy juniorek i wkomponowania ich jesli się uda po jakimś czasie w zespół ekstraklasowy. Tylko, że dla całej naszej koszykówki pożytek niewielki. Proszę także nie sprowadzać dyskusji na tory personalne związane z poszczególnymi zawodniczkami. Naprawdę fajnie by się rozmawiało, gdyby takich "poszczególnych zawodniczek" było nie 2 a na przykład 10... niestety napływ "młodych" do ligi to malutki strumyczek - i nie wynika to wyłacznie z polityki a'la Herkt stawiania na doświadczenie. Niestety czasem za badzo nie ma kogo wpuścić. Zresztą temat SMS jest tylko pośrednio związany z głównym wątkiem... a za dużo znowu bym musiał pisać, żeby wyrazić wszystko o czym myślę w tym przypadku od 4 lat.

Co do Agaty - muszę przyznać, że mnie totalnie zaskoczyłeś... to, że się nie znalazła w reprezentacji to... itd... :shock: :shock: :shock: Serio uważasz, że ktoś, kto wcześniej występował w każdej reperzentacji, zdobywał mistrzostwo Polski kadetek, znany jest od wielu lat wszystkim trenerom młodzieżowym w Polsce, a w tym sezonie pokazał się m.in. świetną grą prowadząc swój zespół (na oczach trenerów) do pogromu nad Lotosem 100:64 i do srebra MPJ, musi przez 14 dni jeszcze dać się poznać trenerom??? Ja się pytam od czego w takim razie jest taki trener? Od tego, żeby zgłosić do ME swój zespół, czy od tego, żeby wybrać na takie najważniejsze zawody w danym roczniku REPREZENTACJĘ POLSKI? Obiektywną, bez promowanie kogokolwiek, z tymi koszykarkami, które na to zasłużyły dobrą grą w danym sezonie. Eksperyment ma miejsce w tym roku - wysłać rok młodszą zawodniczkę (5/32 celność z gry na ME, 16 min, śr. 2pkt, 1,8zb, 0,7as), a zamknąć drogę komuś, dla którego to juniorska najważniejsza w życiu impreza... wiesz - marna nadzieja i argument, że za rok sę znajdzie w innej... za rok, to może kometa spaść :lol:

A wracając do głównego tematu ... jutro o 13,45 nasze zawodniczki zmierzą się z Chorwacją. Jeśli wygramy, spotkamy się ze zwycięzcą spotkania Grecja-Włochy o 13 miejsce... jeśli ulegniemy silnym Chorwatkom.... ehhh... o tym nawet nie ma co myśleć!!! Trzeba WYGRAĆ!! DO BOJU POLSKA!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 21:01

Seba czy ty nie rozumiesz, że te wszystkie komentarze czytają zawodniczki? Również i zawodniczki SMS-u. Czy zdajesz sobie sprawe z tego co one czują?. Powiem ci. One myślą, że cała Polska NIENAWIDZI SMS-u, a konkretnie zawodniczek. No i co ty na to. Fajnie nie?
Nie oceniam zawodniczek z Poznania, bo nie znam ich, ale ta ciągła krytyka dziewczyn z SMS-u, to już lekka przesada. A układy były, są i będą. I nic na to nie poradzisz. Ty nawet nie wiesz co dzieje się w SMS-ie. Nie wiesz jaka tam rywalizacja i jak ciężko dziewczynom żyć, uczyć się i trenować daleko od domu.
A najgorsze jest to, że temu wszystkiemu winni są dorośli, którzy ciągle mieszają dla osiągnięcia swoich celów.
Mam tylko prośbę, dajcie wreszcie spokój tym dziewczynom z SMS-u. One nie są temu winne, że tam znalazły się. Być może nie są to najlepsze zawodniczki w Polsce, być może w Poznaniu są od nich dużo lepsze, ale skoro tam już są, to pozwólcie im spokojnie trenować. One mają wystarczająco dużo swoich problemów i nie potrzebna im jest ta ciągła krytyka. Tak naprawdę, to one w ogóle nie rozumieją o co wam wszystkim chodzi. One nie mają pojęcia o tych wszystkich układach. Zresztą w ogóle ich to nie interesuje. Chcą trenowac i grać. Uważają, że to jest ich przyszłość i wydaje mi się, że mają do tego prawo.
Jeżeli macie coś do działaczy czy trenerów, to załatwcie to z nimi, a dajcie spokój dziewczynom. To już zaczyna być po prostu niesmaczne.
Pozdrawiam

Wasza Gosia z SMS-u :)

Postautor: Wasza Gosia z SMS-u :) » 12 sierpnia 2005, 21:14

Anonymous pisze:Seba czy ty nie rozumiesz, że te wszystkie komentarze czytają zawodniczki? Również i zawodniczki SMS-u. Czy zdajesz sobie sprawe z tego co one czują?. Powiem ci. One myślą, że cała Polska NIENAWIDZI SMS-u, a konkretnie zawodniczek. No i co ty na to. Fajnie nie?
Nie oceniam zawodniczek z Poznania, bo nie znam ich, ale ta ciągła krytyka dziewczyn z SMS-u, to już lekka przesada. A układy były, są i będą. I nic na to nie poradzisz. Ty nawet nie wiesz co dzieje się w SMS-ie. Nie wiesz jaka tam rywalizacja i jak ciężko dziewczynom żyć, uczyć się i trenować daleko od domu.
A najgorsze jest to, że temu wszystkiemu winni są dorośli, którzy ciągle mieszają dla osiągnięcia swoich celów.
Mam tylko prośbę, dajcie wreszcie spokój tym dziewczynom z SMS-u. One nie są temu winne, że tam znalazły się. Być może nie są to najlepsze zawodniczki w Polsce, być może w Poznaniu są od nich dużo lepsze, ale skoro tam już są, to pozwólcie im spokojnie trenować. One mają wystarczająco dużo swoich problemów i nie potrzebna im jest ta ciągła krytyka. Tak naprawdę, to one w ogóle nie rozumieją o co wam wszystkim chodzi. One nie mają pojęcia o tych wszystkich układach. Zresztą w ogóle ich to nie interesuje. Chcą trenowac i grać. Uważają, że to jest ich przyszłość i wydaje mi się, że mają do tego prawo.
Jeżeli macie coś do działaczy czy trenerów, to załatwcie to z nimi, a dajcie spokój dziewczynom. To już zaczyna być po prostu niesmaczne.
Pozdrawiam

Jeszcze nigdy nie spotkałam tak obiektywnie napisanego wpisu na tym forum i uważam podobnie. Wiem bo sama tam byłam i wiem ile te dziewczyny muszą znosić spraw, a trenerzy im nie pomagają tylko cały czas wymagają. Jestem z Was dumna dziewczyny z SMS-u. Wasza jedyna Gosia z SMS-u.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 21:15

Po pierwsze - "ciągła krytyka dziewczyn z SMSu"... powtarzam PO RAZ 1000000! To, co myślę o systemie nie ma nic wspólnego z personalnymi przypadkami! To, że ktoś tego nie potrafi zrozumieć to naprawdę nie moja wina. Nie krytykuję dziewczyn za to, że tam grają!!!!!!!!! Proszę po raz kolejny o nie przypisywanie mi czegoś o czym NIC nie mówię tylko po to, żeby bronić swoich poglądów.

Po drugie - masz rację... nie wina dziewczyn, że dorośli przy okazji ich pracy i nauki rozgrywają też swoje gierki (o spore pieniądze również), jednak zasłaniasz się w swoim wpisie tymi właśnie dziewczynami tylko po to, żeby NIC nie pisać o tych dziwnych gierkach tych "dorosłych" - sam oceń czy to dobrze, czy zle... bronisz pewnych sytuacji, mieszając w to na dodatek TAKIM wpisem jak wyżej same koszykarki!!!! Uważam to za bardzo nieetyczne! Dyskusję o systemie starasz się sprowadzać na tory personalne na dodatek podsuwając dziewczynom pewien chory tok myślenia ("cała Polska NIENAWIDZI SMS-u, a konkretnie zawodniczek"). Pod pozorem obrony tych, których nikt nie atakuje, sprytnie starasz bez żadnych argumentów grać na tym najważniejszym - tym, co mają myśleć według Ciebie same dziewczyny... WSTYD!

Mam nadzieję, że są one na tyle rozsądne, że pewne sprawy potrafią rozgraniczać - dyskusję o systemie, samym tworze organizacyjnym i pewnych sytuacjach, od tego, jak one same są odbierane... a mogę zapewnić, że wszystkie - te lepsze i te gorsze, te z Poznania i te nie, cieszą się jako koszykarki i osoby taką samą, dużą sympatią wszystkich kibiców (chyba).

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 21:16

Seba, mogę ci powiedzieć dlaczego Lotos przegrał w Poznaniu 64:100. Otóż w Pozaniu trenerka nie wpuszczała wszystkich trzech dziewczyn z SMS-u razem. I to był błąd, którego nie popełniono w finale w Gdyni. Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 21:20

Anonymous pisze:Seba, mogę ci powiedzieć dlaczego Lotos przegrał w Poznaniu 64:100. Otóż w Pozaniu trenerka nie wpuszczała wszystkich trzech dziewczyn z SMS-u razem. I to był błąd, którego nie popełniono w finale w Gdyni. Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

:) A no tak... teraz już wiem, czemu Olimpii "udało się" wygrać z WIELKIM LOTOSEM (hehe) 36 punktami :lol: :lol: :lol: Wszystko jasne... ehhh... SMS RULEZZZ!

Bezsensu rozmowy... koniec z mojej strony dyskusji ze stadem anonimów :)

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 12 sierpnia 2005, 21:23

ale się dziś Seba napisałeś.... w nagrode możesz otworzyć pianę :wink: ja już to zrobiłem :cyk
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 21:30

osesek pisze:ale się dziś Seba napisałeś.... w nagrode możesz otworzyć pianę :wink: ja już to zrobiłem :cyk

Ehhh.. wypij za moje zdrowie (jeśli masz ochotę oczywiście ;) )... ja ciągle jeszcze walczę z chorobą i gardło do wymiany :( Nic zimnego... a tak bym sobie tę pianę skosztował... a tak wógóle to już NIC więcej nie piszę na ten temat - tyle osób mówi "ZMIANY, ZMIANY", ale wystarczy napisać cokolwiek to kolejny dyskutant stara się wprowadzić rozmowę na tory personalne, twierdząc, że pisanie o czymkolwiek złym w tym kontekście jest "atakiem nienawiści na dziewczyny z SMSu" ... bezsens...

Wracając natomiast do jutrzejszego meczu... już same wyniki Chorwatek na tych ME pokazują, że bedzie naszym bardzo trudno :( Oto rezultaty, które osiągały nasze jutrzejsze rywalki: z Litwą 60:67, z Bułgaria 56:57, z Rosją 65:62!, z Niemcami 55:52, z Włochami 73:76, z Belgią 75:78... Oby jutro znowu Chorwatkom nie wyszła końcówka meczu ;)

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 21:39

Seba, te dziewczyny naprawdę tak myślą!!! a "gierki dorosłych" ich nie interesują.
I przestań wmawiać, że zwracam uwagę nie na to co istotne. Działacze i trenerzy to jedno, a dziewczyny, to zupełnie odrębny temat.
Ja tylko staram się wam uświadomić, co czują dziewczyny, a z działaczami i trenerami załatwiajcie sami.
Od uzdrawiania koszykówki są specjaliści. Jeżeli nim jesteś, to zajmij się tym. Ja w to nie wchodzę, bo niemam o tym pojęcia.

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 21:46

Seba, jednak nadal twierdzę, że jesteś bardzo złośliwy w stosunku do SMS-u. Ale to już twoja sprawa.
Jeżeli nie znasz szczegółow, to nie kpij z innych.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 21:53

Ja złośliwy? :shock: W życiuuuuu.... mogłeś to jednak "gościu" napisać w jednym poście, a nie robić wrażenie nagłego "rozmnożenia się" ... hihi... o podpisaniu się już nawet ja-złośliwiec nie śmiem marzyć.

Pozdrowionka!

Ps. A swoją drogą się ciesz, że o kilku szczegółach, których ponoć nie znam, nie piszę... ale bagno zostawiam innym.

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 22:02

A jednak ciągle podchodzisz do tego bagna i mieszasz w nim.

Gość

Postautor: Gość » 12 sierpnia 2005, 23:00

Seba pisze:Tym razem będzie krócej...

Co do SMSu - nie chodzi o "lubienie" czy też nie... chodzi o to w wielkim skrócie myślowym, że szkoła NIC nie robi by poprawić sytuację tego, co jest niżej - czyli tego, na czym bazuje. Olbrzymie pieniądze, o jakich pomarzyć może i 10 klubów szkolących młodzież razem wziętych, wykorzystywane są, by zapewnić rozwój kilku i sławę wyłacznie dla tych, którzy potem są przedstawiani jako wyłączni autorzy sukcesu koszykarek (przykład - tekst w "PS" o wychowankach SMS w Lotosie.. tragedia). A koszykarka "nie zaczyna się" mając 16 lat. Jestem bardzo ciekaw poziomu sportowego, po odejściu kilku starszych zawodniczek w tym roku... zespołu, który jakiś czas temu potrafił walczyć i utrzymać się w silniejszej niż teraz ekstraklasie. Jestem ciekaw skąd i jakie zawodniczki będą brane do Szkoły. Niestety nie da się ukryć, że od samego dołu poziom obniża się chyba jeszcze szybciej niż to, co można oglądać w ekstraklasie. Moim zdaniem rada na to jedna - trzeba w końcu zmusić największe, najbogatsze kluby, by na poważnie zabrały się za szkolenie młodzieży. Bez pieniędzy, bez wzorów koszykarskich w drużynie, które pokażą na treningach i w zyciu drogę tym młodszym, nie da się za daleko zajechać. Wiadomo, że można pójść drogą wykupienia w pewnym wieku najzdolniejszych kadetek czy juniorek i wkomponowania ich jesli się uda po jakimś czasie w zespół ekstraklasowy. Tylko, że dla całej naszej koszykówki pożytek niewielki. Proszę także nie sprowadzać dyskusji na tory personalne związane z poszczególnymi zawodniczkami. Naprawdę fajnie by się rozmawiało, gdyby takich "poszczególnych zawodniczek" było nie 2 a na przykład 10... niestety napływ "młodych" do ligi to malutki strumyczek - i nie wynika to wyłacznie z polityki a'la Herkt stawiania na doświadczenie. Niestety czasem za badzo nie ma kogo wpuścić. Zresztą temat SMS jest tylko pośrednio związany z głównym wątkiem... a za dużo znowu bym musiał pisać, żeby wyrazić wszystko o czym myślę w tym przypadku od 4 lat.

Seba, jaki rozwój kilku zawodniczek, skoro jest ich w SMS-ie 16. Może i wielkie pieniądze, tylko dlaczego, zdaje się, w zeszłym roku dziewczyny nie miały odnowy? Nie wnikam w to, ale z pewnością nie są temu winne dziewczyny z SMS-u.
A Lotos jest mądrym klubem skoro kupuje młode zawodniczki za małe pieniądze. Nie rozumiem dlaczego inne kluby nie robią tego samego. :?: No dobra, nie mają pieniędzy. To już ich problem, a nie zawodniczek.
Szkolenie w SMS-ie jest bardzo dobre. Śmiem nawet twierdzić, że dziewwczyny, jak na swój wiek, są przeciążone.
Na szkolenie młodzieży w klubach powinien być kładziony nacisk. Młodzież powinna być szkolona przez bardzo dobrych trenerów. Szkoda tylko, że ich nie ma. Co niektórym tylko wydaje się, że sa dobrymi trenerami. Sorki, ale taka jest prawda, która niestety boli.
Wiem, że wielu trenerów ma żal do PZKosza, ale to ich problem. Po jaką cholerę obciążać tymi sprawami zawodniczki? Co one mają do tego? Chyba nic.
Także na przyszłość swoje uwagi proszę kierować do działaczy i trenerów.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 sierpnia 2005, 23:24

Anonymous pisze:[(...)Także na przyszłość swoje uwagi proszę kierować do działaczy i trenerów.

:shock: W którym miejscu kieruję swoje uwagi według Ciebie do koszykarek??? Następny, który chce sprowadzić dyskusję o pewnej sytuacji na Bogu ducha winne zawodniczki, które się co rok, dwa zmieniają. Dodałbym, że głównie kieruję wszystko to, co piszę do Forumowiczów... Zarzuty natomiast dotyczą osób, które wskazałeś - ja prosiłbym po raz któryś już o jednak nie przypisywanie mi czegoś, czego nie robię. Inaczej dyskusja jakakolwiek nie ma sensu - ale może właśnie o to chodzi... ??? Zakończyć temat... i nie zmienia się nic.

Co do reszty - braku odnowy... dowiedz się czegoś na temat spraw finansowych Szkoły w poprzednim sezonie (budżetu i bilansu).. EOT... Pewnie, że Lotos robi jak na nasze warunki bardzo mądrze (w tych warunkach)! Chyba nikt nie twierdzi inaczej... a to, czemu inni nie robią tak samo - po pierwsze ZA CO? Po drugie - KOGO? Wskaż oprócz tych zawodniczek, które kupuje Lotos jeszcze z 5, za które naprawdę warto zapłacić te 30tysięcy... ehhh.. i to jest juz pewien problem. Pisałem już o tym jakieś dwa lata temu, że jestem bardzo ciekaw (widząc co się dzieje "na samym dole"), skąd i jakie koszykarki za jakiś czas trafiać będą do SMSu. A tak, jak już pisałem z milion razy - SMS nie tworzy koszykarek, co najwyżej je szlifuje - bo w wieku 16 lat najważniejsza praca została już wykonana. Masz rację, że problem w tym, żeby tę pracę wykonywało jak najwięcej klubów i jak najlepiej. I właśnie o to mi chodzi cały czas... A to, że trenerzy mają żal do PZKOSZu to niestety nie tylko ich problem, choć wielu chce tak tę sprawę widzieć. Jeśli ktoś myśli o tym, żeby jakoś to wszystko zaczęło wyglądać z głową... przy coraz mniejszych budżetach, coraz mniejszej ilości klubów, coraz bardziej pustych salach i coraz większym spychaniu "naszej" dyscypliny na margines medialnego zainteresowania... najwyższa pora coś zacząć zmieniać chyba. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi szczerze mówiąc, gdy piszesz: "Po jaką cholerę obciążać tymi sprawami zawodniczki"... to nie jest Forum wyłacznie zawodniczek, to Forum o koszykówce i to co zostanie tu napisane nie jest związane bardzo często z samymi koszykarkami. Właśnie takie wpisy, jak ten wcześniejszy o "nienawiści" czy ten Twój fragment, starają się powodować to "obciążanie"... Bo ja powtarzam raz jeszcze - co one mają do wiatraka jeśli chodzi o wygląd systemu, ustalanie składu kadry czy innego rodzaju układy????

Pozdrawiam.

Ps. Prosiłbym także o podpisywanie swoich uwag lub też rejetsrację na KKForum - łatwiej wtedy wymieniać poglądy.

Ps2. Mała poprawka - po sprawdzeniu IP okazuje sie, że nie następny, ale ciągle TEN SAM :( Ręce opadają... człowieku... ile razy mozna Ci to samo próbować napisać i ile razy będziesz próbować odwracać kota ogonem, żeby zacierać sens dyskusji???? Ehhhh... No chyba, że naprawdę jakakolwiek dyskusja na pewne tematy jest komuś aż tak strasznie niewygodna...

Gość

Postautor: Gość » 13 sierpnia 2005, 09:06

No chyba, że naprawdę jakakolwiek dyskusja na pewne tematy jest komuś aż tak strasznie niewygodna...[/quote]

Ta dyskusja była bardzo potrzebna. Myślę, że teraz dziewczyny z SMS-u zrozumiały, że to nieprawda, że "cała Polska ich nienawidzi". A i co niektórzy kibice inaczej spojrzą na zawodniczki.
O to właśnie mi chodziło.
Także dzięki ci Seba za te wszystkie wypowiedzi i przepraszam , że musiałeś się na mnie wkurzać.

P.S. A swoją drogą tę polską koszykówkę mógłby ktoś uzdrowić, tylko pytanie jak to zrobić.
Pozdrwaiam.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”