Krótka rozmowa z Candice Dupree
Za nami już 3 kolejki Euroligi, w których Wisła zanotowała dwa zwycięstwa i jedną porażkę. Tuż przed środowym spotkaniem postanowiliśmy porozmawiać z naszą silną skrzydłową, amerykanką Candice Dupree.
Jakie są twoje pierwsze wrażenie z pobytu w Polsce ?Czy tak sobie wyobrażałaś nasz kraj i Kraków?
Gdy tu przyjeżdżałam tak naprawdę nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na razie jest w porządku i musze przyznać bardzo mi się tu podoba.
A czy miałaś już czas na to by zwiedzić miasto?
Byłam kilka razy wieczorem na rynku, ale to tylko żeby się trochę rozerwać. Natomiast nie miałam jeszcze czasu żeby dokładnie pozwiedzać miasto.
Wiemy że jesteś z Tampy na Florydzie-to dość ciepłe miejsce. Jak radzisz sobie z warunkami panującymi w Polsce tj. śniegiem i mrozem?
W collage'u byłam w mieście o podobnym klimacie, więc jestem przyzwyczajona.
Miałaś kłopoty z aklimatyzacją w nowym miejscu i nowej drużynie, może ktoś z drużyny pomógł Ci się tu odnaleźć?
Gdy przyjechałam, zaskoczyło mnie to, że bardzo dużo osób mówi tu po angielsku, z tego też względu nie miałam kłopotów z aklimatyzacją.
Z kim z drużyny się najbardziej przyjaźnisz?
W zespole nie ma podziałów, bardzo lubię spędzać czas z całą drużyną, albo przebywać sama.
Przyleciałaś do Krakowa ze swoim pieskiem. Cieszy się on sympatią całej drużyny, a także kibiców. Często mówi się o nim jako o maskotce zespołu. Co się z nim dzieje gdy podróżujesz z Wisłą?
Gdy podróżujemy po Polsce jeździ on z nami. W czasie wyjazdów zagranicznych (jak to miało miejsce w czasie naszego pobytu w Hiszpanii) zajmowała się nim mama Ewki(Eweliny Kobryn).
Co sądzisz o kibicach Wisły? Czy po przyjeździe ktoś opowiadał Ci o nich?
Tak naprawdę nic nie wiedziałam o kibicach. Ale szybko przekonałam się, że bardzo mocno dopingują swoją drużynę, tak jak np. w środę podczas meczu z Jekaterinburgiem, gdy było bardzo dużo ludzi na hali i przez całe spotkanie żywiołowo dopingowali naszą drużynę, nawet wtedy gdy już wysoko przegrywałyśmy.
Czy podczas meczu zdarza Ci się spoglądać na trybuny by zobaczyć jak bawią się kibice i jakie oprawy prezentują?
Jestem bardzo skupiona na tym co dzieje się na boisku, ale widzę jak kibice machają szalikami, a także słyszę głośny śpiew.
Przeniosłabyś się do drużyny odwiecznego rywala dla większych pieniędzy?
Nie odpowiem na to pytanie:)
Jakie nastroje panują w szatni po meczu z Jekaterinburgiem?
Jesteśmy troszeczkę podłamane. Nie spodziewałyśmy się, że przegramy aż tak wysoko. Był to dopiero pierwszy przegrany mecz w Eurolidze, więc musimy się zebrać i walczyć dalej o jak najlepsze miejsce w grupie przed Play Offami.
Trener a także część kibiców, nie do końca są zadowoleni z Twojej postawy. Czy masz jakieś kłopoty, odczuwasz dużą presje?
Nie, ale jest tu nowy system, inna gra niż w mojej drużynie w WNBA. Muszę się przystosować i myślę, że z czasem wszyscy będą zadowoleni.
A czy będziesz grać u nas do końca sezonu?
Tak, chciałabym wypełnić swój kontrakt.
Dziękuje za rozmowę.
www.skwk.pl