TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 czerwca 2008, 16:22

gulchynsky pisze:
ann pisze:Nowa zawodniczka w zespole Cukierków

Ekstraklasowy klub z Brzegu podpisał kontrakt z Amerykanką Da'Love Woods.

Da’Love Woods. To 26-letnia rozgrywająca występująca dotąd w zespole niemieckiej ekstraklasy Leipzig Eagles.

- Znaliśmy tę zawodniczkę, gdyż przed sezonem graliśmy sparingi z zespołem z Lipska - powiedział Czesław Greczyn, prezes Cukierków. - To dobra koszykarka, wybrana do "piątki” niemieckiej ekstraklasy. Trener Jarosław Zys-kowski także rozmawiał z zawodniczką i zaakceptował ten wybór.

Woods legitymuje się średnią 18,8 pkt/mecz, jest też najlepszą koszykarką Bundesligi w przechwytach.

- Mamy już pół składu - kończy prezes. - Szukamy jeszcze centerki i skrzydłowej.

Źródło:Nowa Trybuna Opolska

hm... jak dla mnie to są dwie możliwości... albo ta zawodniczka okaże się totalnym niewypałem i zwolnią ją po dwóch miesiącach albo okaże się liderką drużyny i odejdzie po sezonie, bo nie będzie nas na nią stać... ehh... nasze brzeskie realia :|

nie narzekać, tylko patrzcie na to;)
http://youtube.com/watch?v=gHNluP21B2c
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 19 czerwca 2008, 16:40

Endrju pisze:Czyli znowu mamy Keti w skladzie :lol: :lol: :lol:
Skrzydłowa młodzieżowej reprezentacji Czech, najlepszy strzelec czeskiej Kary Trutnov w Pucharze Europy FIBA, Katerina Zohnova zagra w przyszłym sezonie w KSSSE AZS PWSZ Gorzów. - Rozmawiamy z ośmioma zawodniczkami z Europy i USA na pozycje jeden, trzy i pięć. Rozważamy dwa warianty transferowe. Raczej nie będzie z nami Kiki N’Garsanet i Agnieszki Szott - powiedział Krzysztof Dołganow.

Z dużym prawdopodobieństwem 99% możecie państwo usłyszeć odemnie że nie zobaczycie w naszej drużynie Kiki N'Garsanet i z takim samym prawdopodobienstwem mozemy powiedziec ze poniewaz nie mamy zadnego odezwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki Szott - Krzysztof Dołganow prezes KSSSE

Także skład Polek mamy juz zamknięty, natomiast... bedziemy uzupelniali sklad tylko o zawodniczki zagraniczne, reprezentanki kraju badz zawodniczki ktore graja w WNBA
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 19 czerwca 2008, 16:44

gulchynsky pisze:

Da’Love Woods. To 26-letnia rozgrywająca występująca dotąd w zespole niemieckiej ekstraklasy Leipzig Eagles.

- Znaliśmy tę zawodniczkę, gdyż przed sezonem graliśmy sparingi z zespołem z Lipska - powiedział Czesław Greczyn, prezes Cukierków. - To dobra koszykarka, wybrana do "piątki” niemieckiej ekstraklasy. Trener Jarosław Zys-kowski także rozmawiał z zawodniczką i zaakceptował ten wybór.

Woods legitymuje się średnią 18,8 pkt/mecz, jest też najlepszą koszykarką Bundesligi w przechwytach.

- Mamy już pół składu - kończy prezes. - Szukamy jeszcze centerki i skrzydłowej.

hm... jak dla mnie to są dwie możliwości... albo ta zawodniczka okaże się totalnym niewypałem i zwolnią ją po dwóch miesiącach albo okaże się liderką drużyny i odejdzie po sezonie, bo nie będzie nas na nią stać... ehh... nasze brzeskie realia :|

Gulczas nie bierz tak emocjonalnie :) tak czy tak zakładasz ze bedziesz płakać :(

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 19 czerwca 2008, 16:48

Z dużym prawdopodobieństwem 99% możecie państwo usłyszeć odemnie że nie zobaczycie w naszej drużynie Kiki N'Garsanet i z takim samym prawdopodobienstwem mozemy powiedziec ze poniewaz nie mamy zadnego odezwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki Szott - Krzysztof Dołganow prezes KSSSE

wow, zdanko pierwsza klasa :wink:, "odemnie" i "odemnie" :wink:
Wszystko można osiągnąć, gdy człowiek sie uprze i wytrwale dąży do celu... Takie cuda zdarzają się codziennie...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 czerwca 2008, 16:49

Katerina Zohnova wzmacnia nasze koszykarki

Ireneusz Klimczak

Niespełna 24-letnia Katerina Zohnova to ograna w Europie, skuteczna zawodniczka na pozycję rzucającego obrońcy lub skrzydłowej. Dogadanie się z nią otwiera zagraniczne transfery KSSSE AZS PWSZ Gorzów. Za chwilę mają być następne.

Katerina ZohnovaZohnova przychodzi przynajmniej na rok (w umowie będzie opcja przedłużenia umowy o kolejny sezon) do aktualnie trzeciej w Polsce gorzowskiej drużyny również z brązowym medalem, wywalczonym w lidze czeskiej, w barwach Kary Trutnov, gdzie jej partnerką była m.in. znana w naszym kraju z występów w CCC Polkowice Amerykanka Frances Carvajal. - Znam bardzo dobre opinie o polskiej lidze - powiedziała wczoraj koszykarka. - Liczę, że z moim nowym zespołem ponownie powalczymy o podium.

Na początku tygodnia Czeszkę odwiedził w jej domu trener Dariusz Maciejewski, w środę koszykarka trenowała z naszą drużyną, a wczoraj do południa w parze z kapitan Justyną Żurowską. - Dwie sprawy cieszą mnie najbardziej, ładnie porusza się na boisku i ma ułożoną rękę, a więc jej bardzo dobre statystki, praktycznie z każdych rozgrywek, nie są przypadkiem - opowiadał nasz szkoleniowiec. - Katerina biega do kontry, potrafi zagrać jeden na jeden. Jest również młodym graczem, który cały czas robi postępy. Jestem pewien, że kontrakt z nami pomoże jej być jeszcze lepszą koszykarką.

Zawodniczka ma 179 cm wzrostu i jest w gronie 16. wybranek mającej dużą renomę reprezentacji Czech (piąty zespół Europy), wyselekcjonowanych na igrzyska olimpijskie w Pekinie. W minionym sezonie, tak jak koszykarki KSSSE AZS PWSZ, brała udział w Pucharze Europy FIBA, gdzie średnio spędzała na boisku 33 min, zdobywała 15 pkt, miała 3 zbiórki oraz po jednym przechwycie i asyście. Jej skuteczność: 40,7 proc. za dwa, 43,5 proc. za trzy oraz 83,3 proc. za jeden. Drużyna Zohnovej zakończyła rywalizację w fazie grupowej (gorzowianki dotarły do 1/8 ). Ciekawie też wyglądają statystyki już naszej Czeszki w ligowych meczach o medal. Zohnova nie bała się wziąć na siebie odpowiedzialności. Jej zespół dwa razy ograł Valosun Brno, a interesująca nas zawodniczka rzucała 18 i 21 pkt na bardzo wysokiej skuteczności. W całej sezonie ligi czeskiej Katerina spędziła 826 min (średnio na mecz - 26 min) i w tym czasie trafiała co drugi rzut z gry! Na 369 oddanych drogę do kosza znalazło 185 rzutów. Z linii rzutów wolnych też było więcej niż przyzwoicie - 82 na 96.

Transfer Czeszki jest pierwszym zagranicznym. Przed nami jeszcze przynajmniej trzy, a może cztery - na pozycje rozgrywającej, skrzydłowej i środkowej. W składzie KSSSE AZS PWSZ mają pojawić się kolejne Europejki, pierwszopiątkowe kadrowiczki ze swoich krajów. Rozważane są również oferty z USA i Australii. - Maleją niestety szanse na przedłużenie umów z Kiki N'Garsanet, z którą dogadaliśmy się, zawodniczka wyjechała do Afryki i kontakt nagle się urwał oraz z Agnieszką Szott - podsumował odpowiedzialny w naszym klubie za transfery Krzysztof Dołganow. - Nie możemy czekać w nieskończoność. Dlatego przygotowaliśmy przynajmniej dwa warianty awaryjne, dzięki którym potencjał drużyny na pewno nie będzie gorszy niż w minionym sezonie. Data graniczna to 30 czerwca.

KSSSE AZS PWSZ 2008/09:

zostały: Justyna Żurowska, Katarzyna Czubak, Agnieszka Kaczmarczyk, Justyna Maruszczak, Aleksandra Pietraszek, Agata Chaliburda;

przyszły: Katerina Zohnova, Joanna Zalesiak;

odeszły: Małgorzata Babicka, Katarina Ristić, Carrie Moore, Joanna Czarnecka, Aleksandra Chomać, Aleksandra Drzewińska, Barbara Kaszewska;

bez decyzji: Agnieszka Szott, Kiki N'Garsanet, Katarzyna Strzelecka.
www.gazeta.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 19 czerwca 2008, 16:51

24-letnia skrzydłowa Katerina Zohnova będzie w nowym sezonie występować w barwach KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. W minonym sezonie występowała w czeskiej ekstraklasie w drużynie Kara Trutnov, gdzie w 32 meczach zdobywała średnio 16 punktów.- Katerina jest bardzo zadowolona z warunków, które zobaczyła w Gorzowie. Ustaliła już szczegóły umowy i od września zwiąże się kontraktem z KSSSE AZS PWSZ - powiedział Grzegorz Piekoszewski, menedżer koszykarki.

Zohnova w swoim dorobku ma medale mistrzostw Europy w kategoriach juniorskich, obecnie jest w szerokiej kadrze seniorskiej reprezentacji Czech. W minionym sezonie Katerina Zohnova zagrała w sześciu spotkaniach Pucharu Europy FIBA, w których średnio zdobywała 14,8 punktów, miała 3 zbiórki i 1,3 przechwytu.

sportowe fakty

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 19 czerwca 2008, 16:53

ann pisze:
KSSSE AZS PWSZ 2008/09:

zostały: Justyna Żurowska, Katarzyna Czubak, Agnieszka Kaczmarczyk, Justyna Maruszczak, Aleksandra Pietraszek, Agata Chaliburda;

przyszły: Katerina Zohnova, Joanna Zalesiak;

odeszły: Małgorzata Babicka, Katarina Ristić, Carrie Moore, Joanna Czarnecka, Aleksandra Chomać, Aleksandra Drzewińska, Barbara Kaszewska;

bez decyzji: Agnieszka Szott, Kiki N'Garsanet, Katarzyna Strzelecka.
www.gazeta.pl

Troche mnie to rozbawilo :lol: :lol: :lol:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 19 czerwca 2008, 18:23

Eve pisze:

"...powiedziec ze poniewaz nie mamy zadnego odezwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki... "

to jest lepszy kawałek jeśli już coś "że ponieważ" i "nie mamy żadnego odewzwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki"

to jak jest z tym wyrażeniem że ponieważ??

i odezwu i odezewy( bo kogo czego ??) już sam nie wiem jak jest :D Miodzio :D jednym słowem...

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 19 czerwca 2008, 18:45

Dalofłóds - ... i wszystko jasne . Sama powie jak chce by Ją wołano.
Odchudzałem się dwa tygodnie - straciłem 14 dni!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 czerwca 2008, 20:18

Korona wciąż bez sponsora

szop

Rozmowy działaczy koszykarskiej Korony Kraków z potencjalnym sponsorem wciąż się przeciągają. - Jeśli do końca czerwca nie podpiszemy umowy, wycofujemy się z ligi - twierdzi Jan Mostowik, prezes klubu
Mostowik zaraz po awansie mówił "Gazecie", że do czasu walnego zgromadzenia PLKK podpisze umowę ze sponsorem. Działacze zebrali się w poniedziałek, a drużyna została zgłoszona do ligi. Gwarancji finansowych w wysokości 750 tys. zł, wymaganych przez władze polskiej koszykówki, wciąż jednak nie ma.

- Jest kilka kwestii, które postaramy się szybko rozwiązać. Korona to klub wielosekcyjny, więc nie możemy oddać potencjalnemu sponsorowi koszykówki wszystkich "narzędzi", którymi zarabiamy na naszą działalność - przyznaje Mostowik.

Prezes nie zdradza szczegółów, bo "nie zna się na marketingu". Nieobce mu są jednak tajniki regulaminu PLKK, więc postawił weto w trakcie negocjacji. Obydwie strony muszą podpisać kontrakt do 27 czerwca. - W innym wypadku zarówno sponsor, jak i władze związku podchodziłyby do nas jak do jeża - twierdzi prezes.

Tymczasem zawodniczki Korony rozpoczęły już przygotowania do sezonu. Drużyna nie ma jednak pewności, czy awans do PLKK nie jest ponad siły organizacyjne klubu. Z młodymi koszykarkami Korony trenuje Karolina Zając, która ma za sobą grę w Wiśle Can-Pack.

- Byłam na rocznym stypendium koszykarskim w USA. Trafiłam do niedużej miejscowości w stanie Kansas, więc niezbyt mi się tam podobało - mówi Zając. - Postanowiłam wrócić. Wybrałam Koronę, bo to ciekawa szansa na wypromowanie się, ale do podpisania kontraktu jednak daleko.

W martwym punkcie utknęły też rozmowy z zawodniczkami, które miałyby wzmocnić Koronę. Dwie spośród koszykarek, które zgłosiły akces do gry w beniaminku, mają za sobą grę w PLKK. - Na razie trudno mówić o nazwiskach, bo nic nie jest pewne - twierdzi Andrzej Włodarz, trener Korony.

Jeśli Korona przystąpi do rozgrywek PLKK, w pierwszej kolejce 21 września zagra z AZS-em Poznań.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 19 czerwca 2008, 20:48

ann pisze:
Korona wciąż bez sponsora

szop

Rozmowy działaczy koszykarskiej Korony Kraków z potencjalnym sponsorem wciąż się przeciągają. - Jeśli do końca czerwca nie podpiszemy umowy, wycofujemy się z ligi - twierdzi Jan Mostowik, prezes klubu
Mostowik zaraz po awansie mówił "Gazecie", że do czasu walnego zgromadzenia PLKK podpisze umowę ze sponsorem. Działacze zebrali się w poniedziałek, a drużyna została zgłoszona do ligi. Gwarancji finansowych w wysokości 750 tys. zł, wymaganych przez władze polskiej koszykówki, wciąż jednak nie ma.

- Jest kilka kwestii, które postaramy się szybko rozwiązać. Korona to klub wielosekcyjny, więc nie możemy oddać potencjalnemu sponsorowi koszykówki wszystkich "narzędzi", którymi zarabiamy na naszą działalność - przyznaje Mostowik.

Prezes nie zdradza szczegółów, bo "nie zna się na marketingu". Nieobce mu są jednak tajniki regulaminu PLKK, więc postawił weto w trakcie negocjacji. Obydwie strony muszą podpisać kontrakt do 27 czerwca. - W innym wypadku zarówno sponsor, jak i władze związku podchodziłyby do nas jak do jeża - twierdzi prezes.

Tymczasem zawodniczki Korony rozpoczęły już przygotowania do sezonu. Drużyna nie ma jednak pewności, czy awans do PLKK nie jest ponad siły organizacyjne klubu. Z młodymi koszykarkami Korony trenuje Karolina Zając, która ma za sobą grę w Wiśle Can-Pack.

- Byłam na rocznym stypendium koszykarskim w USA. Trafiłam do niedużej miejscowości w stanie Kansas, więc niezbyt mi się tam podobało - mówi Zając. - Postanowiłam wrócić. Wybrałam Koronę, bo to ciekawa szansa na wypromowanie się, ale do podpisania kontraktu jednak daleko.

W martwym punkcie utknęły też rozmowy z zawodniczkami, które miałyby wzmocnić Koronę. Dwie spośród koszykarek, które zgłosiły akces do gry w beniaminku, mają za sobą grę w PLKK. - Na razie trudno mówić o nazwiskach, bo nic nie jest pewne - twierdzi Andrzej Włodarz, trener Korony.

Jeśli Korona przystąpi do rozgrywek PLKK, w pierwszej kolejce 21 września zagra z AZS-em Poznań.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

ojjj przydałoby sie wspomóc Korone, fajnie jakby w takim klubie rozwijały sie młode koszykarki...

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 19 czerwca 2008, 21:20

.

Dziś o godz. 04:40 PM Endrju napisał (m. innymi):
Cytat:

Na ten Cytat tak zareagowali Eve i Q88:
Q88 pisze:
Eve pisze:

"...powiedziec ze poniewaz nie mamy zadnego odezwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki... "

to jest lepszy kawałek jeśli już coś "że ponieważ" i "nie mamy żadnego odewzwy a brak odezwu dla mnie jest decyzja na nie - nie zobaczymy Agnieszki"

to jak jest z tym wyrażeniem że ponieważ??

i odezwu i odezewy( bo kogo czego ??) już sam nie wiem jak jest :D Miodzio :D jednym słowem...

A teraz parę słów wyjaśnienia.
__ 1. Nie znalazłem w mediach gorzowskich żadnego „pisanego” zapisu wypowiedzi Prezesa KSSSE.
__ 2. Jedyny ślad w mediach, który znalazłem, to relacja dźwiękowa w Portalu gorzow24.pl
__ 3. To co „zacytował” Endrju nie jest zgodne z zapisem relacji dźwiękowej.

Ponieważ u czytelników naszego Forum mógł powstać fałszywy obraz cytowanej wypowiedzi Prezesa KSSSE, pana Krzysztofa Dołganowa, przytaczam tę wypowiedź na podstawie odsłuchu relacji dźwiękowej.

Z dużym prawdopodobieństwem dziewięćdziesięcio dziewięcio procentowym możecie Państwo usłyszeć ode mnie, że nie zobaczymy już w naszej drużynie Kiki N'Garsanet i z takim samym prawdopodobieństwem możemy powiedzieć, że - ponieważ nie mamy żadnej decyzji, a dla mnie brak odezwu jest decyzją na nie - nie zobaczymy Agnieszki Szott

.

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 19 czerwca 2008, 22:04

Jia Perkins pierwszą Amerykaną w Utexie Row Rybnik

Utex Row Rybnik zaczyna amerykańskie transfery od mocnego uderzenia. Pierwszą zawodniczką zza oceanu, która zagra w trykocie Utexu Row Rybnik jest Jia Perkins. Perkins występuje aktualnie w WNBA w zespole Chicago Sky, gdzie obok dobrze znanej w Polsce Candice Dupree jest najlepszym strzelcem zespołu.

Jia Perkins (ur. 1982-02-23) mierzy 173 cm wzrostu i występuje na pozycji rozgrywającej lub rzucającej. W ubiegłym sezonie reprezentowała barwy drużyny Elektra Ramat Hasaron (Izrael), z którą dotarła do ćwierćfinału Pucharu FIBA. W rozgrywkach Pucharu FIBA Perkins notowała średnio 15,5 punktu na mecz.

- Jia miała wiele propozycji, nie tylko z Europy, tym bardziej cieszę się, że dzięki naszym bardzo dobrym kontaktom z agentami wspólnie udało nam się namówić zawodniczkę do występów w Rybniku. Na pewno finansowo nie byliśmy w stanie rywalizować z większością klubów zwłaszcza z Rosji, ale o wyborze Rybnika zadecydowała bardzo dobra opinia jaką już cieszy się nasz klub. Mam nadzieję, że Jia będzie bardzo silnym punktem naszej drużyny. W opinii jej trenera z zespołu z Ramat Hasaron, z którym miałem okazję rozmawiać podczas kwalifikacji olimpijskich w Madrycie, jest podobną zawodniczką do Dominique Canty. Mam nadzieję, że potwierdzi te opinie na boisku - powiedział prezes Utexu Row Rybnik, Adam Greczyło - Mamy już wstępnie parafowane dwie kolejne umowy z zawodniczkami amerykańskimi, również występującymi w WNBA, ale szczegóły podam dopiero wtedy, kiedy otrzymam podpisane kontrakty - zakończył prezes rybnickiego klubu.

Krzysztof Kaczmarczyk
plkk.pl
Obrazek

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 19 czerwca 2008, 22:05

wypowiedz moze być moderowana nie trzeba cytować błędów :)

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 19 czerwca 2008, 22:39

Q88 pisze:
gulchynsky pisze:

Gulczas nie bierz tak emocjonalnie :) tak czy tak zakładasz ze bedziesz płakać :(

Płakać raczej nie będę... :) ...ale wiem, jak to wyglądało w ostatnim czasie. Mam cichą nadzieję, że okaże się naprawdę dobrą zawodniczką i zostanie na dłużej, a nie tylko na jeden sezon, ale jak było do tej pory z utalentowanymi zawodniczkami, to wszyscy dobrze wiemy ...raczej :D

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”