Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2022/23

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Wujas
Amator

Re: Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2022/23

Postautor: Wujas » 01 czerwca 2022, 17:57

Co do Anny Makurat to chyba był to jeden z najbardziej nieudolnych i nieudanych transferów w historii AZSu. Zawodniczka zagrała zaledwie kilka meczów i była totalnym niewypałem. No ale cóż ktoś ją wziął od Borysa (wiadomo bo od kogo by innego). Być może nie trafiła do lepszego Klubu bo nikt po prostu jej nie chciał ze względu na stan zdrowia, a tu łudzili się ze po operacji kręgosłupa szybko wróci. Niestety było inaczej. Czekam na kolejne transfery w Gorzowie. Mam nadzieję że bardziej przemyślane niż przed rokiem. I porządną 1nke bo bez niej znowu będziemy oglądali piach.

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 01 czerwca 2022, 19:58

Kosz-ykarz pisze:
jaro26 pisze:Koszykarki z Lublina, prawdopodobnie przystąpią do kwalifikacji Euroligi. Taką informację podał w wywiadzie dla kuriera lubelskiego prezes Walczyk. Super wiadomość dla fanów Pszczółek. Wydaje się, że skład na następne rozgrywki, będzie jeszcze mocniejszy, niż w poprzednim sezonie, inaczej nikt nie porywałby się z motyką na księżyc. Czekam z niecierpliwością na konkretne nazwiska pozyskanych zawodniczek.

https://kurierlubelski.pl/rafal-walczyk ... 2-16404809

Jest taka fajna Chennedy Carter ktora rok temu kilka meczy w Poznaniu.
I zaskakująco dobrze gra w LA Sparks. Dostaje coraz więcej minut ostatnio pierwsza 5, I w ciągu 15 minut zdobywa prawie 10 pkt na mecz, I wciąż się rozwija.
Ona taka 2/1 jak Smalls. Więc może;)

Chennedy Carter - no!
Ten rok, ostatni sezon, 3 mecze w lidze, przelew i goodbye PL.
W opinii zespołu "żyła we własnym świecie".
W MOSiR wygłupiała się na linii rzutów wolnych śląc całusy do gwiżdżących kibiców.
Rzecz jasna - motoryka fantastyczna, dobry rzut, samograj na boisku.
Jak to porównasz z Kamiah Smalls, która miała to wszystko plus dyrygowała dopingiem z ławki, raz po raz pozując w geście napinania łuku a la Usain - po trafieniach zwłaszcza młodzieży....
Żal mi odejścia Kamiah, ciężko będzie zastąpić taką fajną koszykarsko i osobowościowo zawodniczkę.
Ale z planów zespołu bardzo się cieszę.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 01 czerwca 2022, 20:00

Myślę że równie prawodobne w Lublinie są Ionescu jak i Bueckers ;)
Rosji już nie ma w tym wyścigu, ale Turcy mają jeszcze sporo więcej kasy od reszty. Btw nie wiem czy ona w ogóle może grać jako Rumunka skoro grała w kadrze USA.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 01 czerwca 2022, 20:39

Co do obwodowej z wnba w Lublinie, obstawiam jakoś kogos kto ma już dosw z Europy . Bo sporo zawodniczek gra tylko w WNBA ewentualnie w Australii.
Mi się podoba Jackie Young z Aces ale to inny level finansowy..no i poza wnba wybiera Australię.
No i Young to bardziej 3 niż 2/1. Ale fajna;)
No jestem ciekaw bo aspiracje Lublina bardzo fajne, w końcu sporo do przodu chcą iść.
A Smalls wysoko zawiesiła poprzeczkę.
Zresztą wnba nie zawsze jest wyznacznikiem. Często zawodniczki po dobrych sezonach w Europie gina w wnba i odwrotnie, mimo angażu w wnba potem różnie w Europie.
Za to Messeman fajnie się odnajduje w Chicago.

Jeśli Lublin ma gotowy skład I starą się o Euroligę to chyba faktycznie znają swój potencjał i widzą pewne szanse.
Zresztą Polkowice z minionego sezonu też spokojnie poradziły by se w Eurolidze. Może nie byłoby zaraz f8 ale spokojnie walczyliby o 4-5 w grupach.
A teraz przy absencji klubów rosyjskich które zajmowały często 3 miejsca- może się to bardzo wyrównać. I fajnie.
I fajnie by było ujrzeć 2 kluby z Polski ponownie w Eurolidze

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 02 czerwca 2022, 07:06

Wujas pisze:Co do Anny Makurat to chyba był to jeden z najbardziej nieudolnych i nieudanych transferów w historii AZSu. Zawodniczka zagrała zaledwie kilka meczów i była totalnym niewypałem. No ale cóż ktoś ją wziął od Borysa (wiadomo bo od kogo by innego).

Nie zauważyłem żeby nowo pozyskana Turczynka była od Borysa. To prawda że często tam sięgamy, ale nie jest to jedyna agencja z której bierzemy zawodniczki.

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 02 czerwca 2022, 09:14

Jakubcova poszła do Francji, Angers Basket Unia
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi
Klubowy Wicemistrz Świata 2002
47 meczów wygranych pod rząd w lidze 2019-2022

gns92
Żak

Postautor: gns92 » 02 czerwca 2022, 09:29

bart_81 pisze: Nie zauważyłem żeby nowo pozyskana Turczynka była od Borysa. To prawda że często tam sięgamy, ale nie jest to jedyna agencja z której bierzemy zawodniczki.

Şenyürek jest z tureckiej filii (o ile tak to można nazwać) agencji Borysa - SIG Turkey. Dokładnie ten sam schemat jak z Tikhonenko, która była z SIG Russia.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 02 czerwca 2022, 10:58

Była zawodniczka Lublina- Smalls zadebiutowała w WNBA, w Minesotta, wczoraj 15 minut , 2 pkt, 2 asysty. Choć Lynx bardzo slabo graja.

Ciekawe kogo Lublin wybrał za nią, mówiąc o wnba, może ktoś z Indiany typu Victoria Vivians albo któraś z pań Mitchell : Kelsey albo Tiffany.. wszystkie one z Europy graja w Izraelu od kilku sezonów. Więc chyba nie maja jakoś aspiracji euroligowych etc..czasem jakiś izraelski grał w Pucharach.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 02 czerwca 2022, 11:52

nazwiska wymieniane w kontekscie Lublina czyli Ionescu ,Atkins , Young czy Kelsel Michell to jakis totalny kosmos...2/3 poziomy finansowo wyzej niz Lublin może zaoferować.Podejrzewam ze skonczy sie na jakiejs rookie badz kims grzejacym lawe w WNBA

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 02 czerwca 2022, 12:18

Ja tylko wymieniem Young z tego powodu że fajny gracz a nie ze Lublin stać na nią. Atkins na pewno kosztuje bo Prometey musiał słono zapłacić by ona tam grała.
Kelner Mitchell niby tylko w Izraelu gra i słabej Indianie w WNBA ale odgrywa znaczaca rolę.
Też mi się wydaje że nie będzie nikt zbytnio znany jednak, choc dla ligi fajnie by było.
Zależy ile Lublin może przeznaczyć $ na nia.
Smalls była strzałem w 10 dlatego już jej nie ma w Lublinie. Bo zauważona przez klub francuski który da więcej.
Wspomniana wcześniej Carter z Poznania fajna ale trudny charakter.
Poza tym jak widzę to kluby wnba maja składy zabetonowane i nie ma za dużo graczy na Lubelska kieszeń.
Zresztą magia wnba nie zawsze ma odzwierciedlenie w Europie

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 02 czerwca 2022, 13:57

Maya Dodson w Poznaniu.
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi
Klubowy Wicemistrz Świata 2002
47 meczów wygranych pod rząd w lidze 2019-2022

anonimowax3
Nowy na forum

Postautor: anonimowax3 » 02 czerwca 2022, 16:44

Dominika Owczarzak zostaje w Gorzowie.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 03 czerwca 2022, 01:03

daro pisze:Maya Dodson w Poznaniu.

Spodziewałem się mocniejszego gracza, z dosw z Europy. A tu jest ryzyko. Ledwo po uczelni.
No ale drugiego tak beznadziejnego sezonu jak ostatnio chyba w Poznaniu nie będzie choć nazwisko Szawarskiego też mnie nie przekonuje.
Wiec raczej tylko wejście do play off a układ sił wiele się nie powinien zmienić moim zdaniem

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 czerwca 2022, 08:50

Kosz-ykarz pisze:
daro pisze:Maya Dodson w Poznaniu.

Spodziewałem się mocniejszego gracza, z dosw z Europy. A tu jest ryzyko. Ledwo po uczelni.
No ale drugiego tak beznadziejnego sezonu jak ostatnio chyba w Poznaniu nie będzie choć nazwisko Szawarskiego też mnie nie przekonuje.
Wiec raczej tylko wejście do play off a układ sił wiele się nie powinien zmienić moim zdaniem

O Mack też wielu pisało że niedoświadczona, że zaraz po uczelni, a okazała się jedną z najlepszych środkowych w lidze, a i w Eurocup dawała sobie świetnie radę. Także ja bym się wstrzymał z wszelkimi ocenami przynajmniej do momentu aż rozegra kilka meczów.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 03 czerwca 2022, 13:12

Maja Milijkovic -Bydgoszcz
batabe Zampare -Sosnowiec

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”