Roman Szabla pisze:Z moich informacji wynika, że najbardziej prawdopodobnym trenerem nowej Energi Toruń będzie była zawodniczka VBW CLima Gdynia, ELENA SZAKIROWA, który ostatnio pracowała w Inwencie Kursk.
Początkowo po likwidacji Inventy, Elena miała przez pewien czas dość koszykówki:
Cytat z odpowiedzi Elen na pytania fanów Kurska:
[...] "Czy po imponującej, udanej pracy w Kursku otrzymałeś od szefów BC Dynamo ofertę kierowania lub wejścia do kadry trenerskiej zespołu? Czy jesteś zainteresowana tym projektem, biorąc pod uwagę skład na sezon 2019-2020?
E.S. - Nie otrzymałem propozycji kierowania Dynamem Kursk. W związku z tym miałem wolny czas, który postanowiłem poświęcić na sprawy osobiste i rodzinne, które zgromadziłam w okresie, kiedy nie było długich wakacji i które wymagają rozwiązania. Jestem trenerem, który postrzega siebie jako głównego trenera w realizacji swoich pomysłów i ambicji." [...]
Potem jednak ponownie "poczuła głód koszykówki" i w wywiadzie:
https://www.sport-express.ru/basketball ... a-1566420/
...dotyczącym tego, jaka jest jej wizja nowej reprezentacji Rosji seniorek i czy chciałaby zostać trenerka tejże reprezentacji, mówiła:
[...] "- Twoja kandydatura jest obecnie rozważana na trenera rosyjskiej reprezentacji koszykarek?
E.S:- Z federacji nie prowadzą ze mną negocjacji. Zadzwoniła do mnie Victoria Sgonnikova (dyrektor wykonawczy Dynamo Kursk i członek rady trenerskiej RBF) i powiedziała mi, że rozmawiała o mojej kandydaturze, ale ostateczna decyzja zostanie podjęta dopiero we wrześniu. W tej chwili koncentruję się na negocjacjach z zagranicznym klubem.
- Czy nie obawiasz się, że znalezienie pracy w klubie, zwłaszcza zagranicznym, będzie miało mniejsze szanse na zaproszenie do drużyny?
E.S: - Trener powinien zawsze być w pracy. Przestoje w coachingu są niedopuszczalne. Federacja doskonale rozumie, jak postępować w takiej sytuacji. Nie jestem pierwszym trenerem, który potrafi połączyć pracę w klubie i zespole. Nie widzę tutaj problemu. Jestem zawsze w kontakcie, gotowa do omówienia wszelkich opcji." [...]
Tak więc jest szansa, że Elen pojawi się w Toruniu... Ba, nawet dla Torunia w obecnej sytuacji byłby to jeden z najlepszych możliwych wyborów. Elen to była, znakomita zawodniczka. Nie tylko wielka koszykarka ale i wielki autorytet i wspaniały człowiek, z podejściem...zwłaszcza do młodzieży, bo i taki będzie prawdopodobnie w dużej części skład Torunia w nowym sezonie.
Sukcesy Inventy odbyły się w oparciu o zbudowanie prawdziwego "team spirit", bez dużej kasy i super zawodniczek, ba bez choćby jednej zawodniczki zagranicznej, w dodatku bardzo, bardzo młodym składem.
Już kiedyś wstawiałem tu ten filmik ale pokazuje jak Elen potrafi nastawić pozytywnie do gry, walki swoje zawodniczki. Słynny już mecz, który przeszedł do historii, pomiędzy Inventą Kursk a słynnym UMMC Ekaterinburg:
Jak ktoś nie widział, to gorąco polecam: 2 minuty 42 sekundy piękna sportu... https://www.youtube.com/watch?v=QAdUojYvnlY