TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 25 czerwca 2008, 11:24

mam nadzieje ze AZS wygra wszystkie mecze.....oprócz tych z Energą :D :D :D :D 8) 8) 8)
I dziekuję za pozdrowienia :D chlópaki z Torunia zaczynaja mi zazdroscić :) :) :)
Ale na naszej-klasie to sie do znajomych nie dodało :D :D :D :D

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 25 czerwca 2008, 14:39

wy tutaj gadu gadu :wink: a Gorzów sie wzmacnia:

Anna Breitreiner, po dwóch sezonach spędzonych w ekipie Lotosu PKO BP Gdynia, postanowiła zmienić pracodawcę. W nadchodzącym sezonie 24-letnia koszykarka będzie występowała w drużynie KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski. To kolejne, po Katerinie Zohnovej, zagraniczne wzmocnienie zespołu prowadzonego przez Dariusza Maciejewskiego.

Anna Breitreiner jest dwukrotną wicemistrzynią Polski z gdyńskim Lotosem PKO BP. W ostatnim sezonie nowa zawodniczka gorzowskiego klubu spędzała na parkiecie niespełna 21 minut i notowała średnio 9.5 punktu, miała także 2.3 zbiórki i 1.2 asysty.

www.plkk.pl

przyznam ze to mnie troche zaskoczylo w Gorzowie chyba byla cisza przed burza :wink:

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 25 czerwca 2008, 14:56

Heh ;) Kolejna dobra zawodniczka :D a to jeszcze nie koniec :D

Gorzów będzie teraz niszczył rywali z niemiecką precyzją!

Do klubu z Chopina przychodzi zagraniczna koszykarka z uznaną marką, niesamowity strzelec i tytan pracy. Anna Breitreiner, która w Polsce walczyła dla Gdyni, przez najbliższy rok będzie grać w KSSSE AZS PWSZ. Niemka przyjedzie do Gorzowa na dwa dni przed rozpoczęciem ligi.

Właśnie możemy ogłosić pierwszy w historii gorzowskiego basketu transfer zagranicznej gwiazdy. Przez cztery ekstraklasowe lata próbowaliśmy, testowaliśmy, mocno ryzykowaliśmy na rynku transferowym. Często boleśnie się go uczyliśmy, bo ściągaliśmy do Gorzowa graczy nieznanych. Dawaliśmy im szansę, mając nadzieję, że na polskich parkietach się odnajdą. Teraz zapraszamy do gorzowskiej drużyny zawodniczkę, która ma uznaną markę nie tylko w Polsce, gdzie dwa lata spędziła w Lotosie Gdynia, ale także w europejskich parkietach.

24-letnia Anna Breitreiner (gra na pozycji rzucającego obrońcy lub niskiej skrzydłowej) to koszykarka z listy marzeń trenera KSSSE AZS PWSZ Dariusza Maciejewskiego. Widział ją w piątce najlepszych zagranicznych zawodniczek naszej ligi podczas głosowania w plebiscycie „Przeglądu Sportowego”. Na każdym kroku podkreślał, że to jedna z gwiazd FGE i do Lotosu trafiła nie przez przypadek. Od września będzie walczyć na polskich parkietach w barwach gorzowskiej drużyny. To również jasny sygnał z akademickiego klubu - transfer Breitreiner praktycznie oznacza koniec oczekiwania Gorzowa na decyzję jednej z liderek zespołu w ostatnich latach Agnieszki Szott. - Nigdy nie można mówić nigdy. Ale trzeba uczciwie przyznać, że występy Agnieszki i Kiki N’Garsanet w Gorzowie stoją pod dużym znakiem zapytania. Jak widać po naszym najnowszym transferze, cierpliwość się skończyła. Dla Agnieszki być może znajdzie się miejsce w drużynie, ale teraz nie jest nam już niezbędnie potrzebna - podkreślał na konferencji prasowej trener Maciejewski. - Jestem bardzo zadowolony, że będzie z nami Anna Breitreiner. Rozmawiałem z wieloma trenerami, którzy mieli ją w swoich drużynach. Wszyscy podkreślają, że nie boi się ciężkiej pracy, to mnie raduje - dodał.

Szkoleniowiec AZS PWSZ musi być zadowolony. Wystarczy spojrzeć na liczby reprezentantki Niemiec, które robią duże wrażenie. W pierwszym roku gry w Gdyni Breitreiner wystąpiła w 17 meczach, tylko dwa razy wybiegała w pierwszej piątce. Zdecydowanie lepszy w jej wykonaniu były ubiegły sezon. Niemka zyskała zaufanie trenera Lotosu PKO BP Romana Skrzecza i aż 26 z 32 spotkań zaczynała na parkiecie, a nie na ławce. W polskiej lidze średnio na mecz zdobywała 9,5 pkt na 50-procentowej skuteczności, w Eurolidze średnio 14 pkt na mecz (44 procent celnych rzutów). Bardzo dobre liczby miała przede wszystkim zza linii 6,25 m - w lidze trafiła 52 na 113 rzutów za trzy, co daje 46 procent skuteczności, jeszcze lepiej było w Eurolidze - 18 celnych rzutów na 35 (52 procent). Karierę zaczynała w TSV 1880 Wasserburg (gorzowianki grały z tym zespołem w fazie grupowej Pucharu Europy FIBA). Tam, w seniorskim zespole grała przez trzy lata do 2006 roku. Później jeden sezon spędziła w Hiszpanii w ekipie Ros Casares Valencia, skąd przeniosła się do Gdyni.

- Ten transfer załatwiliśmy zupełnie inaczej, niż wszystkie wcześniejsze. Gdy dowiedziałem się, że odchodzi z Gdyni, podsunąłem pomysł trenerowi, że można by spróbować ją namówić do gry w Gorzowie. Baliśmy się, że żądania finansowe nas rozbiją. Ale postanowiliśmy podjąć wyzwanie. Trener znalazł kontakt do jej menedżera z Włoch. I tak naprawdę nasza rozmowa o pieniądzach trwała 30 sekund! O wiele dłużej rozmawialiśmy o sprawach technicznych, czyli m.in. o przyjeździe do Polski. Początkowo Anna miała przyjechać do nas 28 września, tydzień po starcie ligi. Będzie jednak z nami od 19 września, a dwa dni później zagramy w pierwszej kolejce z Lotosem Gdynia, gdzie ostatnio grała. Sama Anna zadała więcej konkretnych, drobiazgowych pytań, niż wszystkie dziewczyny, które w ostatnich latach do Gorzowa ściągaliśmy - powiedział Krzysztof Dołganow, który w klubie z Chopina jest odpowiedzialny za transfery.

www.gorzow24.pl
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 25 czerwca 2008, 15:58

cieszcie się chłopaki. Banana nam wygrała niejeden mecz.
ObrazekObrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 25 czerwca 2008, 15:58

Czołowa koszykarka Europy zagra dla nas!

Gorzowski klub właśnie przekroczył Rubikon. Sięga po Annę Breitreiner, koszykarkę z najwyższej półki. - Po brązowym sezonie słyszeliśmy śmiech, głosy o rozpadzie i o tym, że teraz to już stoimy pod ścianą. Właśnie wszystkim niedowiarkom udowadniamy, że robimy krok naprzód - powiedział Krzysztof Dołganow, odpowiedzialny w KSSSE AZS PWSZ za transfery.

To jest jeden z najważniejszych dni w historii gorzowskiej koszykówki, bo jeszcze nigdy nie sprowadzaliśmy do nas gracza tego formatu. Breitreiner ma niespełna 24 lata, urodziła się w Monachium. Jest filarem reprezentacji Niemiec, w ostatnich dwóch sezonach była jedną z najlepszych zawodniczek wicemistrza Polski Lotosu Gdynia. Z 49 meczów rozegranych w barwach tej drużyny aż 28 rozpoczynała w pierwszej piątce. Wcześniej wygrywała dwa razy mistrzostwo Niemiec oraz puchar tego kraju z zespołem Wasserburga. Z Ros Casares Valencia zdobyła Puchar Hiszpanii. - Na pewno w tym momencie przekroczyliśmy pewien próg mentalny, bo niedawno wydawało się, że na tą półkę jeszcze nie będziemy sięgać - stwierdził Dołganow. - Zaszokował nas poziom negocjacji. Te finansowe trwały naprawdę bardzo krótko i nie padły jakieś zawrotne kwoty. Nasz budżet spokojnie wytrzyma to i kolejne planowane wzmocnienia. O wiele więcej pytań było o sposób funkcjonowania klubu. Przychodzi do nas profesjonalistka w każdym calu.

4 lutego 2007 r. "Reprezentantka Niemiec świetnie zadebiutowała w barwach wicemistrzyń Polski. Stać ją jednak na jeszcze więcej! Czy Niemka Anna Breitreiner będzie nową siłą gdyńskiego Lotosu?" - czytaliśmy w gazetach. Nowa zawodniczka KSSSE AZS PWSZ zadebiutowała w naszej ekstraklasie w meczu przeciwko... Gorzowowi. Jej pierwszy kontakt z piłką skończył się stratą, ale potem było już coraz lepiej. Niemiecka koszykarka rozkręcała się z minuty na minutę. Wyróżniła się przede wszystkim rzadką umiejętnością zdobywania punktów w decydujących momentach. Breitreiner trafiła 5/8 rzutów za 2 pkt i 1/3 za 3 pkt. W sumie zdobyła 13 pkt, na co potrzebowała 24 min. Jej statystki z całej przygody z Lotosem są po prostu imponujące: 50 proc. celnych rzutów z gry! Podobnie było w Eurolidze i w reprezentacji kraju podczas mistrzostw Europy we Włoszech (11. miejsce), gdzie Niemka zdobywała średnio po 12 pkt na mecz, cały czas przy świetnej skuteczności. - Odganiamy właśnie nasze zmory na obwodzie. Teraz Anna i Czeszka Zohnova, którą zakontraktowaliśmy wcześniej dadzą tam nam zupełnie nową jakość. To my teraz postraszymy rywalki rzutami z dystansu - mówił z nadzieją Dołganow.

Breiterner późno na poważnie zaczęła grać w koszykówkę, bo dopiero jako 16-latka. Wcześniej odnosiła sukcesy w tenisie, gdzie najdalej zaszła na 208 miejsce w rankingu. W KSSSE AZS PWSZ mamy już jedną świetną tenisistkę. Justyna Żurowska też zdobywała młodzieżowe trofea w tej dyscyplinie. Pewnie w najbliższym sezonie doczekamy się polsko-niemieckiego, towarzyskiego starcia przy siatce. Żurowska i Breiterner powinny być także liderkami gorzowskiej drużyny pod koszami. - Anna pytała nas czy na mecze latamy samolotami, jak intensywnie trenujemy, jaką mamy bazę, czy gramy w Europie, bo bez tego absolutnie nie zgodziłaby się na przyjście do nas - opowiadał trener KSSSE AZS PWSZ Dariusz Maciejewski. - Sam zebrałem na jej temat wiele bardzo pochlebnych opinii. To tytan pracy. Liczę, że będzie naszym liderem.

Po zakontraktowaniu Breiterner zmieni się filozofia gry KSSSE AZS PWSZ. - Po tym, co wydarzyło się na rynku transferowym, ilość zamieniamy w jakość i na pewno nie wyjdziemy na tym gorzej - stwierdził Maciejewski. - Gwiazdy zatrudnia się po to, aby grały, stanowiły o obliczu drużyny. One, plus nasze bardzo wartościowe Polki to będzie bardzo ciekawa mieszanka na sukces.

Przyjście Niemki oznacza, że dla KSSSE AZS PWSZ przestaje być priorytetem zatrzymanie w drużynie Agnieszki Szott i Kiki N'Garsanet. Tej dwójki już raczej nie zobaczymy w Gorzowie, choć Szott cały czas nie określiła się, gdzie zagra w następnym sezonie. Z naszym klubem kontaktuje się tylko przez agenta. Gdy odezwie się do trenera Maciejewskiego, ten gotów jest siąść z nią do negocjacji choćby jutro. Czy z Szott, czy bez, skład brązowych medalistek nie jest jeszcze zamknięty. - Wkrótce pojawią się u nas jeszcze trzy zawodniczki, rozgrywająca oraz dwie środkowe, wszystkie zagraniczne i przynajmniej jedna z nich to będzie kolejny, naprawdę głośny transfer - zapowiedział Dołganow.

(tak na marginesie w jednym z wywiadow padla wypowiedz o powstaniu SMSu w Gorzowie <LOL2> )
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 25 czerwca 2008, 17:08

Teraz mam jeszcze pytanie gdzie sa ci wszyscy co sadzili ze po zakontraktowaniu Perkins RYBNIK MA PEWNY BRĄZ w mojej ocenie jeszcze niejeden zespol moze wlaczyc sie do walki medal bo zycie jest pewne niespodzianek :D

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 25 czerwca 2008, 17:22

Jak już to ktoś ładnie napisał:
Na starcie zawodów, a nawet na dużo przed ich startem, każdy zespół ma szanse na każde miejsce.
ObrazekObrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 25 czerwca 2008, 17:40

Ciekawie dzieje sie na rynku transferowym. Przejscie Breitreiner do Gorzowa jest dla mnie raczej duzym zaskoczeniem. Nie sadzilem, ze sciagna zawodniczke tego formatu. Faktycznie Szott nie jest juz niezbedna tej druzynie. Chociaz w tym miejscu pojawia sie temat Polek. Pewne miejsce w pierwszej 5-tce bedzie miec Zurowska, z druga zawodniczka bedzie juz gorzej. Niby troche zdolnej mlodziezy jest w Gorzowie (Zalesiak, Kaczmarczyk, Pietraszek), jednak pytanie czy poradza one sobie na takim poziomie. Chyba montujac sklad na przyszly sezon trener i dzialacze AZS przeoczyli ten szczegol, jakby rozmijajac sie w koncepcji budowy zespolu z przepisem o obowiazkowej obecnosci dwoch Polek na parkiecie. Tak czy inaczej - po sciagnieciu jeszcze trzech dobrych zawodniczek zagranicznych, na rozgrywki europejskie bedzie to mocna ekipa.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 25 czerwca 2008, 17:46

Jest jeszcze Czubak, a młodych zawodniczek, które wymieniłeś wcale bym nie przekreślał bo drzemią w nich ogromne możliwości, a szczególnie w Kaczmarczyk.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 czerwca 2008, 17:49

xavery2 pisze:Teraz mam jeszcze pytanie gdzie sa ci wszyscy co sadzili ze po zakontraktowaniu Perkins RYBNIK MA PEWNY BRĄZ w mojej ocenie jeszcze niejeden zespol moze wlaczyc sie do walki medal bo zycie jest pewne niespodzianek :D

No i tutaj całkowicie się z Tobą zgodzę. Nie lubię przyznawania miejsc i medali przed rozpoczęciem sezonu. Wszystko zweryfikuje parkiet i umiejętności czysto koszykarskie samych zawodniczek. Niespodzianki są przecież solą każdej dyscypliny sportowej. Nawet mamy przykład z Euro 2008.....
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 25 czerwca 2008, 17:55

tadeo86 pisze:Jest jeszcze Czubak, a młodych zawodniczek, które wymieniłeś wcale bym nie przekreślał bo drzemią w nich ogromne możliwości, a szczególnie w Kaczmarczyk.

Nie przekreslam je - moze beda odkryciem tego sezonu, kto wie. Chcialem tylko zauwazyc, ze moze byc zbyt duza roznica umiejetnosci miedzy zawodniczkami z zagranicy a Polkami. Rybnik czy Polkowice na pewno maja lepsze krajowe koszykarki. Co by jednak nie powiedziec, na plus macie to, ze wiekszosc z Polek to wasze wychowanki.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 25 czerwca 2008, 18:17

to moze jednak pysia do czegos by sie przydala w Gorzowie :D

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 25 czerwca 2008, 18:56

Wszystko fajnie w Gorzowie... tylko wedlug mnie brakuje nam 1-2 Polek jeszcze... (do przepisu o 2 polkach na parkiecie). Gdyz np. grajac piatka

Czubak - Katarina - Breitreiner - Żurowska- (Center)...
za Justyne bedzie sie zmianiala A. Kaczmarczyk...

Jednak mamy miec 1-ke z zza oceanu... ktora bedzie sie zmieniala z Kaska... gdy Kaska zejdzie to automatycznie bedzie musiala zejsc Keti :/ a za nia wejdzie Aska Zalesiak...
inaczej mi nic nie wychodzi :/ A co bedzie jak amerykanska 1-ka i Keti beda w bardzo dobrej formie ?
Nie bedzie rotacji w skladzie polkami.

Wiec mam nadzieje ze Pyska jeszcze przystapi do rozmow... ew. strzalem w dziesiatke bylo by zatrudnienie Piekarskiej na 5-tce (+ Amerykanka na 1-ke i 5-tke) wtedy byloby jakies pole manewru.

(Jednak nie mam pojecia jaka wizje druzyny ma nasz trener z zarzadem).

Awatar użytkownika
tankista
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: tankista » 25 czerwca 2008, 20:21

o cholera!! :shock: :shock: Szczerze mówiąc spodziewałem się ,że Ann przejdzie do jakiegoś b. dobrego klubu euroligowego... Gratulacje dla działaczy z Gorzowa za sprowadzenie takiej zawodniczki.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 25 czerwca 2008, 21:14

Heh... jak to sie mowi "Cicha woda brzegi rwie".

Juz sie nie moge doczekac nazwiska na pozycje nr 5 z polki Anki :wink:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”