Pisać każdy może.. o języku słów kilka.

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Pisać każdy może.. o języku słów kilka.

Postautor: Ałgaja » 03 grudnia 2013, 20:46

Zacznę od tego, że zakładam nowy temat, bo nie chcę robić tzw. bałagany w ogólniej dyskusji o lidze.

Koszykówka kobiet popularna nie jest, pisze się o niej w prasie/portalach/wortalach ect. niewiele, a jak już się to robi to niestety często robią to osoby niemal z łapanki. Oczywiście tutaj można by zaczął dyskusję o tym czym jest dziennikarstwo w XXI w., ale zupełnie nie o to mi chodzi. W tym temacie chciałabym powytykać piszącym o koszykówce kobiet ich piękne kwiatki językowe.. i nie chodzi mi o to by się tu znęcać nad literówką, przecinkiem czy dużą literą.. rzecz będzie tylko o błędach kłujących w oczy i pojawiających się w dużych portalach, gazetach czy też stronach oficjalnych. Tzn. nie chcę się "znęcać" nad ludźmi, którzy piszą tylko i wyłącznie dla przyjemności, z pasji. Pewnie też ani razu nie zacytuję Justyny Krupy z "Dziennika Polskiego", bo na szczęście są osoby, które język polski szanują.

I na początek:
piszący na sportowychfaktach.pl pan Adam Popek ma składnię przedziwną, zdarzają mu się niby poprawne, ale niemal staropolskie, używane raz na 200 lat konstrukcje gramatyczne jak ta w relacji z meczu Wisła - Rybnik:

Aldona Morawiec też odznaczała się aktywnością, ale ona akurat najczęściej chybiała.

bywają też problemy z sensem:

Po zmianie stron tempo ewidentnie spadło. Krakowianie rwały się aby śrubować wynik, choć oczywiście sytuację w pełni kontrolowały.

.. to tempo spadło, czy się rwały, czy po prostu autor zgubił "nie" przed "rwały" ;-)
i kolejny błąd pt. piszę coś na kolanie.. bo skoro "im" to chyba "dadzą" ew. "dają":

" Czasem fakt faktem przytrafia im się gorszy moment, lecz ambicją zawsze da radę wiele zyskać."

jest też mój ulubiony tytuł wywiadu z Lavender, z cyklu "co ma piernik do wiatraka":

Klub ma wiele celów, a ja jestem jego częścią - rozmowa z Jantel Lavender, zawodniczką Wisły Kraków

i na koniec z zapowiedzi meczu Wisła - Rybnik.. bez sensu, bez język polskiego.. kto wyjaśni o co w tym zdaniu chodzi?

Tym samym obrona jedynie rzutów dalekodystansowych stanowi duże uproszczenie.
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2013, 09:51 przez Ałgaja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Pisać każy może.. o języku słów kilka.

Postautor: paulo2907 » 03 grudnia 2013, 23:37

.....
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2013, 19:28 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

danpe_
Żak

Re: Pisać każy może.. o języku słów kilka.

Postautor: danpe_ » 04 grudnia 2013, 09:56

Ałgaja pisze:I na początek:
piszący na sportowychfaktach.pl pan Adam Popek ma składnię przedziwną, zdarzają mu się niby poprawne, ale niemal staropolskie, używane raz na 200 lat konstrukcje gramatyczne jak ta w relacji z meczu Wisła - Rybnik:

Aldona Morawiec też odznaczała się aktywnością, ale ona akurat najczęściej chybiała.

Chybiony rzut, chybiona decyzja, strzał, transfer, prezent, zakup... co w tym staropolskiego?
Takich wyrażeń się używa.
Zdecydowanie czepiasz się tu na wyrost.
Ponadto: co w tym złego, że ktoś ma bogate słownictwo?
Ponoć w języku polskim wszystko da się powiedzieć za pomocą kilku wyrazów, na literkę k, j, ch... ale czy o to chodzi?
Pod wpływem babci, z którą mieszkałem kilka lat zdarza mi się użyć czasu zaprzeszłego, który ponoć od x lat w naszej mowie jest nieużywany i jakoś nikt nie zwrócił mi nigdy na to uwagi.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: Pisać każdy może.. o języku słów kilka.

Postautor: Ałgaja » 04 grudnia 2013, 10:34

Wiem że być może tu czepiam się na wyrost, dlatego podałam też inne przykłady, który bynajmniej o barwnym języku nie świadczą...

Tak, czasy zaprzeszłego się już nie używa, to że nikt Ci nie zwrócił uwagi nie jest żadnym argumentem.. zresztą tutaj nie chodzi o to jak kto mówi prywatnie, a o to jak ktoś pisze w tzw. serwisie oficjalnym i robi to jeszcze zawodowo. Jak ktoś wrzuca w artykule takie fragmenty jak np. kolejne cudo:

Ponad wszystko chciały utrudnić zadanie przeciwnikowi i należy stwierdzić, że tylna formacja ta nie zawodziła. Zresztą jeszcze zanim nastał sezon sztab szkoleniowy podkreślał, że właśnie tu całość się zaczyna.

to nie jest to barwny język, tylko bełkot.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 04 grudnia 2013, 11:14

Odnosiłem się do zacytowanego fragmentu i słowa chybił, nie do całej twórczości Adama, także Twoja odpowiedź jest chybiona :mrgreen:

Używanie czasu zaprzeszłego nie jest błędem, więc nikt mi nie miał prawa zwrócić uwagi.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 04 grudnia 2013, 11:37

Zależy jak się tego czasu zaprzeszłego używa ;-)

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 05 grudnia 2013, 11:26

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 07:59 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 grudnia 2013, 12:10

Oj.
Zaznaczyłam, że nie będę znęcać się ani nad literówkami (korekty po sobie robić się nie da) ani nad przecinkami.

Do swoich literówek czy błędów interpunkcyjnych się przyznaję. Wstydzę się trochę, ale wstydziłabym się bardziej, gdyby w tym co piszę nie było sensu. A właśnie o brak sensu i totalny bełkot, z językiem polskim nie mające nic wspólnego, tutaj chodzi.

A jak już się czepiamy:

Nie pisz (nie mów) do mnie sms-em.

chyba SMS-em

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 05 grudnia 2013, 15:06

swoje 3 grosze pozwolę sobie wtrącić, bo swego czasu sam bawiłem się w dziennikarstwo i do dziś niektóre 'wielbłądy' aż rażą po oczach. (m.in. bardzo popularny problem z odmianą nazwy 'CCC Polkowice'). Otóż drogi/droga TOGA (obstawiam oczywiście, że Drogi Adamie Popek ;) ) - jest różnica pomiędzy pisaniem Ałgaji na forum, a wypocinami redaktora, który za swą radosną twórczość otrzymuje wynagrodzenie. w tym wypadku na błędy nie powinno być miejsca (jak na pomyłki lekarzy, pocztowców, piekarzy, murarzy itd). i choćby z tego powodu za wszelkie odchyły od normy winni powinni być "informowani" we wszelaki sposób i pociągani do odpowiedzialności.

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 05 grudnia 2013, 18:21

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 07:59 przez toga, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 grudnia 2013, 20:12

toga pisze:
Trzeba też dodać, że Słownik ortograficzny PWN nie przewiduje pisowni sms, a tylko SMS lub esemes. Pewnie na razie, do najbliższej aktualizacji... :roll:

Zależy kto go będzie redagował ;-)

Normy językowe zmieniają się pod wpływem języka, jego przemian i byłoby to całkiem zrozumiałe gdyby nie fakt, że zmieniają się także pod wypływem stosowanych powszechnie błędów językowych. Pewnie w ciągu najbliższych lat nagminnie używane np. "pisze" zamiast "jest napisane" będzie formą poprawną, bo zostanie do normy dodane...

Osobną sprawą jest interpunkcja, bo nie raz spotkałam się z tym, że językoznawca z tytułem profesora zwyczajnego sam po sobie przecinki poprawiał.

Niemniej, jak już wspomniałam, własnych literówek się wstydzę, ale jak w zapowiedzi meczowej czytam coś takiego:

Aby realnie zagrozić potentatowi, należy przede wszystkim utrzymać koncentrację w obu formacjach. Tylko dzięki temu zostanie zapewniona płynność.

to jednak czuję się, z używanym przeze mnie językiem polskim, lepiej ;-)
ps. Zacytowanie zdania nie są wyrwane z kontekstu, to początek nowego akapitu.

Żeby nie było, że czepiam się tylko jednej osoby, to dorzucę coś autorstwa pana Koźlika, piszącego na sportowychfaktach m.in. o Polkowicach.

Niby polkowiczanki grały piłką, ale to wszystko było bez odpowiedniego tempa i bardzo łatwe do rozszyfrowania dla rywalek.

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 05 grudnia 2013, 21:41

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:03 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 grudnia 2013, 22:07

Odnośnie "pisze" i "jest napisane" to opinie, że to wejdzie do normy słyszałam od językoznawców...

W "graniu piłką" to głównie o sens mi chodzi... a czym miały grać? a niby co miały robić? a niby po co im piłka? wszak o meczu koszykówki mówimy. W koszykówce "gra piłką" każdy... nawet MKS Konin, nawet w meczu z Wisłą.
Wiem, że "grać piłką" jest często (głównie przez trenerów i zawodników) traktowane jako synonim "utrzymywać się przy piłce", ale o ile do piłki nożnej to jeszcze jakoś przystaje, to do koszykówki chyba nie bardzo, bo w koszykówce zespół piłkę "do gry" dostaje, w najgorszym wypadku, co 24 sekundy.
Chyba, że "grać piłką" tutaj jest skrótem myślowym i autorowi chodzi o "wymianę wielu podań", ale to wcale jasne nie jest.

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 06 grudnia 2013, 00:17

Jak dla mnie "granie piłką" jest czymś oczywistym i przeciwieństwem "grania kozłem". Często mi się to zdarza słyszeć gdy gram z kolegami ;)
Natomiast faktem jest, że jest to pewien slang środowiskowy i pytanie, czy powinno to trafić do tekstu pisanego przez dziennikarza.

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 06 grudnia 2013, 04:57

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:08 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”