Sobota, 11.01.2014
17:45 CCC Polkowice - Wisła Kraków
18:00 King Wilki Morskie Szczecin - Widzew Łódź
18:00 MKS MOS Konin - AZS PWSZ Gorzów Wlkp.
18:00 Riviera Gdynia - Basket ROW Rybnik
18:00 Artego Bydgoszcz - Energa Toruń
18 kolejka BLK
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 18 kolejka BLK
No to czas na druga w tym sezonie bezpośrednią próbe sił. We własnej hali poszło nam gładko, w Polkowicach tak miło i sympatycznie pewnie nie będzie choćby dla tego że jednak "Pomarańczowe" muszą ten mecz wygrac jeśli chcą zachować szanse na 1 miejsce przed PO. Na ten moment wszystko jest jeszcze w ich rękach - jesli wygrają ten mecz, a także wszystkie spotkania w 2 fazie to bez oglądania się na wyniki naszych spotkań przystąpią do Po z 1 pozycji. Ale jesli jutro to my bedziemy górą to już cięzko bedzie nas z pozycji lider zrzucić.
Dla nas to spotkanie aż tak istotne nie jest, bo porażki CCC z Gorzowem i Rybnikiem, oraz wysoka wygrana u nas dają nam jednak pewien margines błedu. Tymniemniej jeśli chcemy mieć w miare spokojna druga faze, zaczynając od czekającego nas za tydzien wyjazdu Bydgoszczy lub Torunia (zależy od tego która z tcyh druzyn jutro przegra) to wypadałoby przełamać serię porażek w Polkowicach. Tym bardziej że szanse sa spore, zwłaszcza jesli dalej nie będzie grała Snell. Bez niej siła miejscowych znacznie spada, choć oczywiście pozstałe zawodniczki mają wystarczająco duzo umiejętności by w pojedynczym spotkaniu nas ograć.
Dla nas to spotkanie aż tak istotne nie jest, bo porażki CCC z Gorzowem i Rybnikiem, oraz wysoka wygrana u nas dają nam jednak pewien margines błedu. Tymniemniej jeśli chcemy mieć w miare spokojna druga faze, zaczynając od czekającego nas za tydzien wyjazdu Bydgoszczy lub Torunia (zależy od tego która z tcyh druzyn jutro przegra) to wypadałoby przełamać serię porażek w Polkowicach. Tym bardziej że szanse sa spore, zwłaszcza jesli dalej nie będzie grała Snell. Bez niej siła miejscowych znacznie spada, choć oczywiście pozstałe zawodniczki mają wystarczająco duzo umiejętności by w pojedynczym spotkaniu nas ograć.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Odnośnie Snell na oficjalnej stronie CCC Polkowice można przeczytać coś takiego:
W dwóch ostatnich meczach australijska rzucająca CCC nie pojawiła się na parkiecie z powodu drobnego urazu. Najprawdopodobniej, w sobotę trener Winnicki będzie mógł skorzystać z tej zawodniczki.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Mecz w Bydgoszczy tak, jak trener Omanić traktuję lajtowo. W układzie tabeli nic on praktycznie nie zmieni, a Artego odskoczy na jedno "oczko". Na tyle samo zbliży się też pewnie Gorzów. Jeśli będzie okazja nad Brdą powalczyć to dziewczyny z grodu Kopernika na pewno to zrobią przy wsparciu oczywiście swoich kibiców (ma być najlepszy doping). Ważniejsze mecze już od 18 stycznia i mam nadzieję, że do tego czasu dojdą do skutku obiecane dwa dobre transfery (Wysoka Polka i Amerykanka). Wraca też za kilka tygodni Monika Krawiec. Energa nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. 
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Nie rozumiem określenia "ważniejsze mecze będą od 18 stycznia" bo każdy mecz jest mega ważny w kontekście walki o 4-ke nawet ten AZS-u w Koninie. W drugiej rundzie będzie 10spotkań z czego 4 z bardzo dużym prawdopodobieństwem porażki (z Wisła i CCC). Więc zostają po 3 mecze u siebie i na wyjeździe i o punkty będzie bardzo trudno. Jedna nieplanowana porażka w II rundzie (np u siebie z Szczecinem czy Gorzowem) i możecie zostać "z ręką w nocniku".
Osobiście w tym meczu kibicuje Artego gdyż sądzę że mają mocniejszy zespół i AZS ma większe szanse dogonić Toruń w walce o 4-ce.
Osobiście w tym meczu kibicuje Artego gdyż sądzę że mają mocniejszy zespół i AZS ma większe szanse dogonić Toruń w walce o 4-ce.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Endrju pisze:Nie rozumiem określenia "ważniejsze mecze będą od 18 stycznia" bo każdy mecz jest mega ważny w kontekście walki o 4-ke nawet ten AZS-u w Koninie. W drugiej rundzie będzie 10spotkań z czego 4 z bardzo dużym prawdopodobieństwem porażki (z Wisła i CCC). Więc zostają po 3 mecze u siebie i na wyjeździe i o punkty będzie bardzo trudno. Jedna nieplanowana porażka w II rundzie (np u siebie z Szczecinem czy Gorzowem) i możecie zostać "z ręką w nocniku".
Widziałeś mecz Energa-CCC np (zdaje się to dziewczynom Maciejewskiego udało się pokonać mistrza Polski to dlaczego Energę z góry skazujesz na porażkę?)? Skład Energi będzie nieco inny, dojdą trzy koszykarki. Nie rozdaję zazwyczaj punktów na papierze, bo każdy mecz jest inny. Tu masz wypowiedź Omanicia, z którą akurat Ja się zgadzam:
"Nie ma większego znaczenia, czy teraz będziemy na trzecim, czy na czwartym miejscu. Najważniejsze, że jesteśmy w czołowej szóstce i dopiero tam trzeba będzie powygrywać trochę spotkań, żeby myśleć o awansie do półfinału."
Czyli trenerowi obojętnie, że w drugiej fazie będzie musiał wygrać dwa mecze więcej jak teraz przegra? OK 
Łatwo poszło
Już dawno nie wygraliśmy w Polkowicach tak pewnie i tak spokojnie. Troszkę na poczatku pohasała za dużo Musina, szkoda też troche ze pozwoliliśmy jej na te 2 trojki w końcówce ale oglnie nie ma co wybrzydzać. Tabele przed 2 etapem mamy ułożoną, a co więcej - jeśli do końca sezonu obronimy własną halę to mistrz powróci na Reymonta.
Ale ten mecz pokazał też że potrzebujemy zdrowej Kaski, albo ewentualnie zamiast niej Skobel. Bo dzisiaj szybkie faule Agi Szott i brak dla niej Polskiej zmienniczki znacznie utrudnił Svitkovi rotacje. Bo i Kryska grała mniej, i praktycznie nie wykorzystana została Tamane (tylko ok 5 min jej wspólnej gry z Lavender)
Tak cyz siak za dzisiejszy mecz gratki dla zawodniczek i trenera. Oby podobnie było w środe.
Ale ten mecz pokazał też że potrzebujemy zdrowej Kaski, albo ewentualnie zamiast niej Skobel. Bo dzisiaj szybkie faule Agi Szott i brak dla niej Polskiej zmienniczki znacznie utrudnił Svitkovi rotacje. Bo i Kryska grała mniej, i praktycznie nie wykorzystana została Tamane (tylko ok 5 min jej wspólnej gry z Lavender)
Tak cyz siak za dzisiejszy mecz gratki dla zawodniczek i trenera. Oby podobnie było w środe.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
adrenalina
- Amator
krysti pisze:Jak na razie, na dzień dzisiejszy przy tych składach i przy tej formie daję Artego 85% szans na brąz.
A ja daję 80% szans na srebro
Ze "zemsta niechcianych" na Polkowicach? Nie przesadzajmy, Artego może ograć czy to nas czy Polkowice, ale nie w serii spotkañ,, tak jak to tez było i rok temu. Wiem ze jak sa w gazie i się "nakręcą" to ich gra wygląda efektownie ale Winnicki w PO nie da im sie "nakręcić". Zwłaszcza ze jednak Metcalf to słabsza wersja McBride a to ona jest kluczowa dla gry Bydgoszczy.
A Omanic na konferencji po raz kolejny byl śmieszno-smutny. 4 miejsce mistrzostwem świata? To kto poniżej Torunia w tabeli ma skład lepszy od niego? Gorzów mający 5 zawodniczek? Z zespołami z miejsc 1-3 bilans 0-6..
A Omanic na konferencji po raz kolejny byl śmieszno-smutny. 4 miejsce mistrzostwem świata? To kto poniżej Torunia w tabeli ma skład lepszy od niego? Gorzów mający 5 zawodniczek? Z zespołami z miejsc 1-3 bilans 0-6..
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
A Ja dodam ze daje Artego 70% na zloto
PS (Z drugiej strony prosze Cie Greebo nie pisz o finale bo przypomina mi sie pianie o finale Lotos-Wisla i pompowaniu balonika w Gorzowie a jak sie pozniej okazalo jedna z wyżej wymienionych drużyn została z ręką w nocniku:)). Więc wstrzymał bym się od różnych proroctw bo dla mnie Artego może i zająć 4 miejsce i wejść do finału. Wszystko się może zdążyć bo Polkowice nie mają tak mocnego składu jak w poprzednim sezonie o czym może świadczyć "20:0"
PS (Z drugiej strony prosze Cie Greebo nie pisz o finale bo przypomina mi sie pianie o finale Lotos-Wisla i pompowaniu balonika w Gorzowie a jak sie pozniej okazalo jedna z wyżej wymienionych drużyn została z ręką w nocniku:)). Więc wstrzymał bym się od różnych proroctw bo dla mnie Artego może i zająć 4 miejsce i wejść do finału. Wszystko się może zdążyć bo Polkowice nie mają tak mocnego składu jak w poprzednim sezonie o czym może świadczyć "20:0"
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
Troche masz racji ale tylko trochę. fakt, w sporcie rożnie bywa, nie zawsze faworyt wygrywa mogą sie zdarzać - i sie zdarzają - niespodzianki, ale to nie znaczy że należy sie powstrzymywać od jakichkolwiek rozważań na temat tego co będzie. Zwłaszcza w koszykówce kobiet gdzie niespodzianki zdarzają sie raczej niespecjalnie często. Oczywiście - przynajmniej jak dla mnie - określa sie w ten sposób tylko rozwiązanie najbardziej prawdopodobne dla danej osoby a nie pewnik, bo nikt raczej jasnowidzem nie jest i nie zna przyszłości.
W każdym razie takie oceny sa na pewno sensowniejsza niż pier.. ze wszyscy maja równe szanse. Na tej zasadzie można byłoby wziąć z ulicy 5 dziewczynek a potem liczyć na mp. To nie rzucanie moneta, tu szanse na sukces nie sa równe.
PS. A jeśli juz tak Ci przeszkadzają takie prognozy, to zacznij od siebie bo też Ci takowe posty zdarzają - na przykład juz jakieś 2 miesiące temu pisałeś ze nie zdziwisz sie ze Wisła zakończy sezon bez porażki. I poki co Twoje słowa sie sprawdzają, oby tak dalej
W każdym razie takie oceny sa na pewno sensowniejsza niż pier.. ze wszyscy maja równe szanse. Na tej zasadzie można byłoby wziąć z ulicy 5 dziewczynek a potem liczyć na mp. To nie rzucanie moneta, tu szanse na sukces nie sa równe.
PS. A jeśli juz tak Ci przeszkadzają takie prognozy, to zacznij od siebie bo też Ci takowe posty zdarzają - na przykład juz jakieś 2 miesiące temu pisałeś ze nie zdziwisz sie ze Wisła zakończy sezon bez porażki. I poki co Twoje słowa sie sprawdzają, oby tak dalej
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”