Małgorzata Babicka od A do Z

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Małgorzata Babicka od A do Z

Postautor: Kuba » 07 marca 2005, 15:41

Ostatnią zawodniczką, która zasiliła Cukierki Odrę Brzeg przed sezonem była Małgorzata Babicka (20 lat, 185 cm). Przyszła ona do brzeskiego zespołu z pierwszoligowej drużyny z Jeleniej Góry. Jest to jej debiutancki sezon Małgosi w ekstraklasie i jak sama przyznaje: "jest ona o wiele mocniejsza niż I liga".

A – arbitrzy

Sędziowanie w lidze jest zróżnicowane. Na pewno lepiej gra się na własnym boisku, gdyż sędziowie są raczej przychylnie nastawieni do gospodarzy.

B – Brzeg

Brzeg to małe miasto, ja preferuję większe. Dużo o Brzegu nie wiem, więcej przebywam we Wrocławiu, gdzie studiuję.

C – cukierki

Niestety, lubię słodycze i zajadam się nimi (śmiech).

D – dom

Oczywiście, tęsknię za rodziną, niestety mam bardzo rzadko okazję jeździć do domu, ale na szczęście rodzina przyjeżdża do mnie i kibicuje na meczach.

E – elegancja

Nie preferuję stylu sportowego czy eleganckiego. Po prostu ubieram się tak, żeby było mi wygodnie.

F – fair play

Staram się grać fair. Jeszcze nigdy nie dostałam przewinienia technicznego. Próbuję trzymać nerwy na wodzy.

G – gotowanie

Gotuję sama, ponieważ wolę kuchnię domową niż restauracje czy bary. Nie mam jednej ulubionej potrawy, lubię różne dania.

H – hobby

Przede wszystkim sport – koszykówka. Poza tym czytanie książek, kino, dobra zabawa.

I – idol

Nie mam idola, ale podziwiam Michaela Jordana za to, że dużo osiągnął w koszykówce.

J – Jelenia Góra

Mam dobre wspomnienia z Jeleniej Góry. Miałam bardzo fajny zespół, dobrych trenerów, ale chciałam spróbować swoich sił w wyższej lidze.

K – kibice
W Brzegu mamy o wiele lepszych kibiców niż w Jeleniej Górze. Bardzo nam pomagają na meczach i mam nadzieję, że będą z nami na wszystkich spotkaniach w play-offach.

L – liga

Ekstraklasa jest o wiele mocniejsza niż I liga. Grają zawodniczki zagraniczne. Jest więcej treningów, bardziej profesjonalna organizacja. Liga jest dość wyrównana, pokazały to mecze z najlepszymi zespołami, które miały być poza zasięgiem, a jednak poniosły niespodziewanie porażki. Myślę ze mamy szansę jeszcze w tym roku powalczyć i pokazać, na co nas stać.

Ł – ławka

Szczerze mówiąc w Brzegu jak na razie wole wchodzić z ławki - kiedy już dziewczyny rozpoczną grę, zobaczę, jak sobie radzą, na co pozwala przeciwnik. W Jeleniej Górze grałam więcej, weszłam z tą drużyną do I ligi i dlatego czułam się swobodniej, miałam większy komfort psychiczny.

M – marzenia

Na razie przyziemnym marzeniem jest ukończyć studia, wtedy będę myśleć, co dalej. Marzenie sportowe – żeby nasz zespół osiągnął jak najwyższą lokatę w tym roku.

N – nauka

Studiuję we Wrocławiu dziennikarstwo. Jestem bardzo zadowolona z tych studiów, dobrze mi idzie. Podoba mi się ten kierunek i cieszę się, że go wybrałam.

O – Odra

Mamy młody, perspektywiczny zespół. Mam nadzieję, że skład utrzyma się do przyszłego sezonu. Myślę, że będziemy wtedy mogły walczyć o najwyższe lokaty.

P – prawo jazdy

Mam prawo jazdy od roku, na razie nie posiadam samochodu. Nie lubię szybkiej jazdy, staram się jeździć zgodnie z przepisami.

R – reprezentacja

Grałam w kadetkach, juniorkach, teraz zostałam powołana do kadry młodzieżowej. Oczywiście chciałabym grać w pierwszej reprezentacji, chyba każda koszykarka ma takie marzenie. Być może kiedyś się ono ziści.

S – sport

Przed koszykówką grałam w tenisa. W Jeleniej Górze nie było jednak perspektyw, trenowało mało dziewczyn, nie miałam z kim grać sparingów ani turniejów i przerzuciłam się na koszykówkę.

T – trenerzy

Moim pierwszym trenerem był Pan Andrzej Dwilewicz – nauczyciel wychowania fizycznego w szkole, do której chodziłam. On założył drużynę młodziczek i zgłosił nas do ligi. Kolejnymi moimi trenerami byli Eugeniusz i Rafał Sroka – syn i ojciec.

U – umiejętności

Obecnie nie jestem jeszcze w takiej dyspozycji, w jakiej byłam grając w I lidze. Sądzę, że potrafię zagrać jeden na jeden, rzucić za trzy punkty. Myślę, że w obronie też nie jestem najgorsza, ale oczywiście muszę jeszcze sporo pracować.

W – www

Niestety u mnie w domu ciężko jest założyć internet, ale korzystam z sieci, chodzę do kafejki, czytam w szkole. Interesuję się stronami koszykarskimi i nie tylko.

Z – zabawa

Nie mam dużo wolnego czasu, jeżeli jednak znajdę chwilę wolną, spotykam się ze znajomymi, wychodzę na imprezę.

Trener Krzysztof Kubiak o Małgosi Babickiej:
„Uważam, że trochę zaszkodziło jej to, że nie przygotowywała się w tym roku do rozgrywek. Wyjechała do Szwajcarii, tam chciała grać. Poziom w Szwajcarii jest o wiele niższy niż w Polsce. Nie przeszła przygotowań, które odbyły pozostałe dziewczyny, dlatego też nie spełnia takich oczekiwań, jakie ma możliwości, a ma ogromne możliwości. Udowodniła to w pierwszej lidze, będąc królem strzelców, rzucając niemal na zawołanie punkty w każdym meczu. W Brzegu ma mecze, w których gra świetnie, jak na przykład z Polkowicami, ma też spotkania, które jej nie wychodzą. Wynika to głównie z tego, że nie jest przygotowana tak jak należy. Myślę, że ten pierwszy sezon w Ekstraklasie był dla niej trochę szokiem, że jest tak duża różnica między I ligą a Ekstraklasą. Jest mocniejsza obrona, trudno znaleźć sobie pozycję i rzucić. Niemniej jednak myślę, że drugi sezon będzie bardziej udany w jej wykonaniu. W tej chwili wyróżnieniem dla niej jest powołanie do kadry młodzieżowej. Myślę, że skorzysta z tego i będzie silnym punktem reprezentacji Polski.”

Ania Kędzior – skrzydłowa Odry:
„Duży talent sportowy. Dobrze wyszkolona technicznie. Ma na pewno koszykarską przyszłość przed sobą. Jeżeli będzie tutaj, a podpisała kontrakt na trzy lata, to na pewno w przyszłości będzie z niej dobra zawodniczka, może nawet już teraz pomoże nam w play-offach. Otrzymała powołanie do kadry młodzieżowej, tam na pewno się podszkoli i z pewnością będzie kiedyś mocnym punktem zespołu.”

Rozmawiał Wojciech Drozd
www.e-basket.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”