Haber trenerem koszykarek AZS Poznań

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

brzydki
Młodzik

Haber trenerem koszykarek AZS Poznań

Postautor: brzydki » 06 lipca 2004, 15:49

Roman Haber został trenerem drużyny wicemistrza Polski koszykarek, AZS-u Poznań. Poprzedni szkoleniowiec Tomasz Herkt przeszedł do męskiej drużyny Astorii Bydgoszcz.

Sytuacja w drużynie, która pod nazwą Stary Browar AZS Poznań, wywalczyła w imponującym stylu wicemistrzostwo Polski, zmieniła się. Roczna umowa z firmą Fortis, związaną z Grażyną Kulczyk wygasła, a dotychczasowy sponsor, który zapewnił drużynie godziwe warunki finansowe, nie przedłużył umowy.

Po wycofaniu się sponsora, z klubu odszedł trener Tomasz Herkt, który pracował rok i doprowadził stworzony z nowych zawodniczek zespół do sukcesu. Poznań opuściły też trzy czołowe koszykarki Starego Browaru AZS: Olga Pantalejewa, Gabriela Toma, Natalia Trofimowa.

Nowym szkoleniowcem w poznańskim klubie został Roman Haber, trener z dużym stażem i dorobkiem. Był przed ponad 20 laty asystentem nieżyjącego trenera AZS Poznań, Bronisława Wiśniewskiego, z którym zdobył tytuł mistrza Polski koszykarek. Współpracował z reprezentacjami Polski juniorek, młodzieżową i seniorek, z Zygmuntem Olesiewiczem i Ludwikiem Mięttą.

Pracował też jako trener w Norwegii, z dobrymi zespołami kobiet i mężczyzn, a także reprezentacją koszykarzy tego kraju. Po powrocie do Polski i przyjeździe do Poznania był szkoleniowcem m.in. połączonej drużyny koszykarek AZS-u i Lecha, potem Quay.

Haber jest również dyrektorem Organizacji Środowiskowej Akademickiego Związku Sportowego w Poznaniu.

PAP

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 06 lipca 2004, 19:15

Zanim światło dzienne ujrzała podana przez Brzydkiego wiadomość o nowym trenerze, "natworzyłem" trochę na poprzednim forum. Nie wypada się tym nie podzielić i tu. Zdaję sobie sprawę, że to, co niżej będzie napisane wyda się wielu kontrowersyjne. Może nie jest też do końca obiektywne, o wielu sprawach nie mam przecież zielonego pojęcia, na inne mogę mieć trochę spaczony pogląd. Takie jest jednak moje zdanie na temat poznańskiego "piekiełka" :

AZS
CHCE:
- koszykarek za darmo, bo pieniędzy nie ma; Zawodniczki najłatwiej zdobyć z Olimpii - umowa o współpracy pozwoli nie płacić za wyszkolenie;
- dobrej opinii w Poznaniu (dobrodziej młodzieży, żadnych długów, opieranie się o wychowanki - hmm.. pytanie czyje). Ta opinia ma skłonić sponsorów do inwestowania (czyt. wtapiania) pieniędzy w tym klubie i zapewnić poparcie miasta (z budżetu również).
- pokornego trenera-cudotwórcy; Ma zamienić wodę w wino, czyli sprawić, by ze słabych zawodniczek nagle stworzył się zespół na piąte miejsce w lidze. Nie może mieć też za bardzo swojego zdania, przecież i tak nikt go nie będzie słuchać.

MOŻE DAĆ:
- miejsce w ekstraklasie; ogranie dla młodych, atrakcyjną mimo wszystko szansę dla bardziej doświadczonych;
- dobrą bazę treningową dzięki przychylności miasta między innymi;
- hmmmm... nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

MUKS
CHCE:
- grać w ekstraklasie, zdobyć mistrzostwo Polski, wygrać Euroligę, polecieć na Marsa i wygrać w przyszłość mistrzostwo wszechgalaktyk; WIELKIE ambicje trenera J. ... reszta jest nieważna, w tym koszykarki także, kompromisów nie ma;
- być lepszym od Olimpii, wyciągnąć od niej jak najwięcej zawodniczek nie płacąc, bo nie ma z czego. Prywatnej wojny ciąg dalszy - Strzykała kontra Jabłoński... nikt na tym nie wychodzi dobrze;
- pieniędzy... tych nie ma i pewnie nie będzie;

MOŻE DAĆ:
- bardzo dobre szkolenie młodzieży przez trenerkę Iwonę Jabłońską;
- "nosa" trenerskiego Andrzeja Jabłońskiego; wiele można zarzucić, ale nie to, że nie ma wyników (o metodach nie dyskutując);
- naukę, że tak powiem "życia pozasportowego" ... znam koszykarki, które NIGDY nie wypiją już jakiegokolwiek alkocholu, po tym czego się naoglądały... ale impreza ważna rzecz ;)
- prościej powiedzieć czego nie może dać... pieniędzy, kibiców, komfortu psychicznego i jeszcze wielu rzeczy;

OLIMPIA
CHCE:
- sama nie wie czego chce; prezesom wystarczy wegetacja w obecnej formie, kłopoty są im zupełnie niepotrzebne. Awans = kłopoty;
- Nie przegrać walki o zawodniczki z byłym trenerem A.J. ; Olimpia przekazała już cały rocznik 1988 i prawie cały 1989 do MUKSu i na tym koniec. Jednak nie dla wszystkich... podchody trwają ;)
- by mimo wszystko to co robią miało sens; by szkolone przez nich Poznanianki mogły grać dalej w naszym mieście (stąd umowa o współpracy);

MOŻE DAĆ:
- hmmmm... nie jest tego szczerze mówiąc za wiele.. na pewno szkolenie dzieci i młodzieży; Od kilku lat klub zdobywa co roku czołowe miejsca w mistrzostwach Polski wszystkich kategorii wiekowych. Dzieci są pod dobrą opieką, można z ufnością pozwolić im na treningi w tym klubie... Jednak dla nieco starszych nie ma żadnych wzorów i czasem jest róznie.
- tradycję, historię, kibiców, młodziutkie, zdolne koszykarki... ale też i przedpotopowych działaczy na czele z funkcjonariuszem :D
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 06 lipca 2004, 21:15

Seba tak sie sklada ze MUKS jest lepszy od Olimpii i chyba nikt co do tego nie ma watpliwosci , natomiast nie wiem dalczego coe dziwi fakt ze klub chce zawodniczki za darmo- z czego ma placic jak w poznaniu sawsze nie bylo kasy? tymczasem Olimpia gdy zawodniczki skoncza juz wiek juniorski nadal zada pieniedzy pomomo checi zawodniczek opuszczenia zaesplu wola sie zaprzec i nie dac zawodniczki -a ta niech ma zamrnowana cala kariere bo nikt nie ma pieniedzy zeby palic 6 tysiecy za zawodniczki w wieku 17 lat ( to jest chore) a Olimpa nie ma zespolu seniorskiego a j esli ma to nie awansuje z nim do pierwszej ligi - ale zawodniczkii niech se marnuja zycie - i tak nie damy np kubis tomala i tym podobne za wszelka cene chcaily odejsc nawet ojcec kubis interweniowal u strzykaly bo zawodniczka chciala w innym klubie pracowac i sie rozwijac ale Olimpa -nie! bo po co? - no i tak sie zmarrnowal mlody talent bo xzawodniczka zakonczyla kariere i gra nigdzie

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 06 lipca 2004, 21:40

Saletra pisze:Seba tak sie sklada ze MUKS (...)

Jak zwykle wszystko zależy od punktu widzenia. Gdy Kuszowa nie dostawała pieniędzy w MUKSie i chciała odejść chyba pamiętasz jak bardzo pałali chęcia jej zawieszenia ci, którzy wcześniej ją wykorzystywali nie wywiązując się z umowy. Co do Olimpii - dziwisz się, że klub chce egzekwować obowiązujace w Polsce przepisy, jeśli jest to jedyne zródło dochodów tej sekcji? No oczywiście oprócz pieniędzy policyjnych... Może to Cię zdziwi, ale w Olimpii jest tylko jedna sekcja, która nie utrzymuje się sama - jest nią właśnie koszykówka. Domyśl się jak zazdrosnym okiem patrzą często na nią pozostałe (bokserzy etc). Gdyby wszyscy podchodzili tak, jak Ty do zasad rządzacych szkoleniem młodzieży, Olimpii dawno by nie było. Niestety ciągle jest zbyt wielu tak myślących. Nie może być tak, że zawodniczki z powodu własnego widzimisie zmieniają klub, który chce je za darmo łamiąc przepisy. Jesli chcą w ten sposób odejść muszą się przygotować na okres karencji. Wiem, że brzmi to bardzo radykalnie... nieludzko... ale musisz zrozumieć - temu klubowi nikt NIC nie daje. W Poznaniu na dotacje z budżetu miasta mógł liczyć nawet quay, gdzie pieniądze szły na gwiazdy z Białorusi, które grały po minutę w meczu. Podajesz przykłady - ja znam je doskonale... w tym roku podałbym Ci jeszcze jeden. Moim zdaniem Olimpia powinna odpuścić i pozwolic odejść, bo atmosfera potem była nieciekawa, ale... rozumiem stanowisko działaczy w tym przypadku. Nie można robić precedensów. Podaj mi klub, który rezygnuje z JEDYNEGO zródła dochodów... z jedynej szansy na zapewnienie troszeczkę lepszej przyszłości. Jeśli zaś kluby stac na sprowadzanie na jeden sezon beznadziejnych pseudogwiazd ze wschodu, muszą pójść po rozum do głowy i dojść w końcu do wniosku, że łatwiej i taniej zapłacić te marne grosze (dla klubów ekstraklasy są to grosze) i pozyskać zawodniczkę, z którą mogą podpisać kontrakt na 6 lat i zrobić z nia co chcą. A płacąc takim olimpiom te marne grosze zapewniaja w przyszłości wyższy poziom wyszkolenia następnych zawodniczek. Pewnie, że wszyscy chcieliby wszystko za darmo - wcale się temu nie dziwię. Co do marnowania jak piszesz talentów... ehhh.. może nie wiesz, ale u nas nikt nie wyrzucał żadnej zawodniczki. Każda Olimpijka, która chciała zostać, mogła to zrobić. Ich decyzją było pokierowanie własną przyszłością... wybierając niegranie przez okres zawieszenia ryzykowały, że nie wrócą do wcześniejszej dyspozycji. Co do Moniki Tomali to trochę naginasz fakty - jej karierę zmarnowała raczej kontuzja.

Wiesz ta dyskusja jest zupełnie bezsensu... przeczytałem właśnie, że dla Ciebie jest chore płacić klubowi za czasem osiem laty pracy z dzieckiem, nauczenie jej wszystkiego, wychowanie ... płacić za to sumę, którą przez miesiąc pewnie zarabia marna koszykarka ze wschodu. Za te grosze mogą mieć kogoś, komu nie trzeba wynająć mieszkania, płacić za telefon, utrzymywać itp. Zastanów się człowieku co jest tu chore, a nie namawiaj do olewania przepisów, bo za kilka lat sam będziesz na asfalcie przed domem uczył koszykówki swoją córkę! Ręce opadają ...

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 07 lipca 2004, 01:35

Ja tylko tak pro forma, panowie kibicują w Poznaniu rozumiem róznym klubom? :D
Obrazek
Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 lipca 2004, 02:14

Mikey pisze:Ja tylko tak pro forma, panowie kibicują w Poznaniu rozumiem róznym klubom? :D

Wiesz... ja już raczej od jakiegoś czasu nie jestem po żadnej ze stron. Dziwię się tylko, jak ktos może pisać coś takiego. W sytuacji, gdy mało który klub w ekstraklasie szkoli na profesjonalnym poziomie młodzież, gdy wychowanki w zespole są czymś tak niezwykłym jak śnieg w lipcu, ktoś może pisać głupoty, że dziwią go opłaty (naprawdę marne) za wyszkolenie od małego, ośmio- dziewięcioletniego dziecka do reprezentantki Polski juniorek czy też medalistki mistrzostw kadeckich bądz juniorskich. Te opłaty przecież powinny mobilizować "zawodowe" kluby do samodzielnego pracowania z młodzieżą, do zadbania o swoją przyszłość, obniżenia kosztów a nawet zarobienia na tych, którzy o szkoleniu takim nie myślą. Znajdują się ludzie którzy jednak popierają to, że np taki quay, czy jego następca teraz - AZS, od wielu lat nie mają praktycznie zespołu młodzieżowego, żadnego zaplecza. W sumie to "zaniedbanie" nie ma żadnego znaczenia, bo zdaniem niektórych nalezy pomóc takim "biedaczkom" za wszelką cenę (czyli za darmo) pozyskać koszykarki z innego zespołu.

Ps. Argument "z czego ma płacić klub, bo w Poznaniu nigdy nie było kasy" jest MEGA-ŚMIESZNY!!! Piszesz o tak małych sumach, jesli wziąść pod uwagę zeszłoroczne wydatki, czy nawet pieniądze wtopione z budżetu miasta Poznania wcześniej w quaya, że używanie argumentu "dajcie za darmo, bo właśnie kasa się skończyła" jest po prostu KOMPROMITACJĄ!!! Wystarczyło pomyśleć choć przez moment o przyszłości, a nie sprowadzać kolejne, zmieniające co roku miasto i klub, zawodniczki za olbrzymie pieniądze.

Się trochę wzburzyłem, ale naprawdę niespodziewałem się przeczytać na tym forum takich bzdetów (sorka za sformułowanie, tak to odbieram).

cytat roku: " ... nikt nie ma pieniedzy zeby placic 6 tysiecy za zawodniczki w wieku 17 lat ( to jest chore)... " NO COMMENTS

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 07 lipca 2004, 09:52

Sprawy Poznania są mi rzecz jasna niezbyt bliskie ale rzeczywiście jak czytam ze u Was nie ma kasy od władz miasta to śmiać mi się chce. A kto jak nie AZS Poznan miał jedno z największych dofinansowań ze strony miasta spośród drużyn w naszej lidze? Jak jest u Was tak cienko to zapraszam do nas gdzie nasz poj... prezydencik, amator pielgrzymek do Częstochowy wraz ze swoim poj... klubem radnych nie przeznaczył na ŁKS ani złotóweczki - 0 (słownie zero)!!! I Wy narzekacie ze u Was jest źle?
Co do szkolenia młodzieży ja a raczej ŁKS :) ma czyste sumienie-nasze dzieciaki grają we wszystkich grupach wiekowych, a drużyna prowadzona przez Daivę kosi wszystko co spotka na drodze. Niestety poza Olimpią i nami i kilkoma innymi klubami reszta bazuje na tym co się wychowa w naszych klubach i to rzecz jasna jest cholernie wkurzające.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 07 lipca 2004, 11:09

Mikey pisze:Co do szkolenia młodzieży ja a raczej ŁKS :) ma czyste sumienie-nasze dzieciaki grają we wszystkich grupach wiekowych, a drużyna prowadzona przez Daivę kosi wszystko co spotka na drodze. Niestety poza Olimpią i nami i kilkoma innymi klubami reszta bazuje na tym co się wychowa w naszych klubach i to rzecz jasna jest cholernie wkurzające.

My też mamy czyste sumienie - zobaczcie ile naszych wychowanek gra w całej lidze - no i w ŁKSie też oczywiście :wink:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 07 lipca 2004, 11:47

Viallos pisze:
Mikey pisze:Co do szkolenia młodzieży ja a raczej ŁKS :) ma czyste sumienie-nasze dzieciaki grają we wszystkich grupach wiekowych, a drużyna prowadzona przez Daivę kosi wszystko co spotka na drodze. Niestety poza Olimpią i nami i kilkoma innymi klubami reszta bazuje na tym co się wychowa w naszych klubach i to rzecz jasna jest cholernie wkurzające.

My też mamy czyste sumienie - zobaczcie ile naszych wychowanek gra w całej lidze - no i w ŁKSie też oczywiście :wink:
No tak ale ile u Was gra zawodniczek które choć naszymi pierworodnymi wychowankami nie są ale u nas się wykreowały na zawodniczki formatu kadry: Sylwia, Guśka, swego czasu Kangur,w mniejszym stopniu Julka i nie daj boże Ala :evil: :)
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 07 lipca 2004, 12:16

Mikey pisze:
Viallos pisze:

No tak ale ile u Was gra zawodniczek które choć naszymi pierworodnymi wychowankami nie są ale u nas się wykreowały na zawodniczki formatu kadry: Sylwia, Guśka, swego czasu Kangur,w mniejszym stopniu Julka i nie daj boże Ala :evil: :)

No raptem kilka. :P
To że nasze wychowanki rozjeżdżały się po Polsce to jak wiadomo efekt poprzedniego trenera który nie preferował młodych zawodniczek. Ciekaw jestem czy coś w tej materii zmieni się teraz????
Zresztą to widać już że klub znów zaczyna kłaść nacisk na pracę z narybkiem. Powrót do kadry szkoleniowej trenera Bajera, czwarte miejsce kadetek to najlepsze przykłady. Tylko ciekaw jestem jakie będą tego efekty, ile zawodniczek- gwiazdek młodzieżowych drużyn zrobi karierę w dorosłej koszykówce.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 07 lipca 2004, 14:45

Ludzie co wy p... jakie czyste sumienie! Żaden klub w Polsce nie ma czystego sumienia! Czyste sumienie to mogło być za komuny, ale nie teraz w obecnych czasach!
P.S
A co do Olimpii jak tak bardzo chce ekstraklasy to niech się połączy z naszym AZSEM !!! I będzie wzorowa współpraca!
Seba ty jesteś rasowym pesymistą! Na wszystko narzekasz!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 lipca 2004, 15:11

MARAS pisze:(...)
A co do Olimpii jak tak bardzo chce ekstraklasy to niech się połączy z naszym AZSEM !!! I będzie wzorowa współpraca!

Olimpia bardzo chcę ekstraklasy? W życiu!!!! :D Dla mnie ideałem póki co byłoby ogrywanie się w pierwszej lidze, ale tego chyba też działacze nie chcą ;) Mam nadzieję, że zmusi ich reorganizacja i likwidacja poronionej drugiej ligi.

MARAS pisze:Seba ty jesteś rasowym pesymistą! Na wszystko narzekasz!

:D :D :D hehehehe... chyba masz rację. Obiecuję poprawę, choć trudno pisać optymistycznie o poznańskim koszu, jeśli pomyśli się, że nie tak wcale dawno mielismy w naszym mieście trzy zespoły w ekstraklasie, a każdy opierał się praktycznie w 50% na wychowankach pochodzących z Poznania.

... ale już nie narzekam! Jest super, jest super, więc o co ... ;)

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 07 lipca 2004, 15:15

MARAS pisze:Ludzie co wy p... jakie czyste sumienie! Żaden klub w Polsce nie ma czystego sumienia! Czyste sumienie to mogło być za komuny, ale nie teraz w obecnych czasach!
P.S
Seba ty jesteś rasowym pesymistą! Na wszystko narzekasz!
Maras czy Ty wiesz o czym my tu wogóle rozmawiamy? Bo odnoszę wrazenie ze my o odwadze a Ty o odważnikach. Jaka komuna co Ty bredzisz stary??? Wybacz ale Ty chyba akurat o samej komunie to z doświadczenia niewiele wiesz. Co do kwestii Olimpii i AZSu to sorry ale jako osoba spoza poznańskiego kręgu obiektywnie uważam ze to nie Olimpia do Was a Wy do Olimpii co najwyżej moglibyście się przyłaczyć. Ta jak wspominałem nie przepadałem nigdy za Olimpią(kiedyś w 95 bodajże bym tam wpierdy dostał :) ) ale to jest tradycja, historia, sukcesy i mnóstwo nazwisk które ja i wielu Ełkaesiaków kojarzymy z tym klubem. Więc szczerze powiedziawszy nie wiem kto tam komu w Poznaniu buty powinien czyścić :)
Obrazek

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 08 lipca 2004, 13:33

Mikey ty niemasz bladego pojęcia o poznańskim koszu! Więc tu mi niewymądrzaj sie na odleglość! W... to możesz na Kolejorzu dostać!
Nie bluzgaj mi tu kto komu buty może czyścić!
Zajmij się swoim Łks i Polfą! 8)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 08 lipca 2004, 16:11

MARAS pisze:Mikey ty niemasz bladego pojęcia o poznańskim koszu! Więc tu mi niewymądrzaj sie na odleglość! W... to możesz na Kolejorzu dostać!
Nie bluzgaj mi tu kto komu buty może czyścić!
Zajmij się swoim Łks i Polfą! 8)

...bez komentarza :shock:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”