Lotos podpisał kontrakt z Barborą Gatialovą. Trwają poszukiwania rozgrywającej z USA. - To będzie topowa koszykarka - zapowiada prezes Mieczysław Krawczyk. Do zespołu chce wrócić Elaine Powell. I ma na to duże szanse
Kilka tygodni temu Lotos interesował się Anną Gatialovą, siostrą Barbory. Okazało się jednak, że była to tylko zasłona dymna. - Tak naprawdę cały czas chodziło nam o Barborę - przyznaje trener Krzysztof Koziorowicz. Gatialova (203 cm) gra na pozycji środkowej lub silnej skrzydłowej. Na początku będzie rezerwową, ale Koziorowicz wierzy, że szybko rozwinie umiejętności. Podobnie jak Ewelina Kobryn i Aleksandra Chomać, które początkowo podziwiały starsze koleżanki, a teraz często decydują (zwłaszcza Kobryn) o obliczu zespołu. - W przyszłości może zostać jedną z liderek drużyny. Będzie z niej kawał koszykarki - mówi o Gatialovej Koziorowicz. Słowaczka, grająca w poprzednim sezonie w MBK Rużomberok, przeszła już testy medyczne i podpisała kontrakt.
Zespół wzmocniony został również niedawną juniorką Olimpią Poznań Martą Urbaniak. 18-letnia zawodniczka, znakomicie rzucająca za trzy punkty, po długich namowach zdecydowała się na grę w Gdyni. - To będzie szósta zawodniczka Lotosu, która reprezentować będzie Polskę na zbliżających się mistrzostwach Europy juniorek - cieszy się prezes Lotosu Mieczysław Krawczyk. Młoda koszykarka będzie mogła ogrywać się w zespole rezerw, który w przyszłym sezonie będzie występował w I lidze.
Trwają również poszukiwania rozgrywającej. Znajdzie ją drugi trener Lotosu Katarzyna Dydek, która poszukiwania wzmocnień połączy z wakacjami w USA.
DLA GAZETY
Katarzyna Dydek
II trener Lotosu
- Do USA wylatuję 17 czerwca, powrót planuję na koniec lipca. Przez ten czas obejrzę sporo zawodniczek. Szukamy rozgrywającej i być może koszykarki na pozycję nr 2 [rzucający obrońca - red.]. Rozgrywająca ma być wysokiej klasy, a taka jest z pewnością Elaine Powell, która ma zdecydowane pierwszeństwo. Tym bardziej że wyraziła chęć powrotu. Z przekonaniem niektórych Amerykanek może być problem, bo wiele z nich nie chce wjeżdżać do Europy. Trzy lata temu interesowaliśmy się jedną z zawodniczek, ale właśnie otwierała fitness club i nie chciało go zostawić. Dlatego może być tak, że rozmowa o transferze zakończy się po jednym pytaniu.
Michał Sielski Gazeta Wyborcza
Kolejne zmiany w zespole koszykarek Lotosu Gdynia
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Kolejne zmiany w zespole koszykarek Lotosu Gdynia
Hersi pisze:(...)Kilka tygodni temu Lotos interesował się Anną Gatialovą, siostrą Barbory. Okazało się jednak, że była to tylko zasłona dymna. - Tak naprawdę cały czas chodziło nam o Barborę - przyznaje trener Krzysztof Koziorowicz. Gatialova (203 cm) gra na pozycji środkowej lub silnej skrzydłowej. (...)
Ponawiam pytanie... rozumiem (po wizycie w Gdyni na finałach), że świat widziany z tamtych rejonów mało ma wspólnego z rzeczywistością, ale są jakieś granice. Czy KTOKOLWIEK słyszał cokolwiek o takiej koszykarce na poziomie ligowym, jak Anna Gatialova? Pomijam już fakt, że cały czas nazwisko podawane było inne, ale wpisując tę niby siostrę Barbory - byłej zawodniczki Ruzomberoku, w googlach dam Nobla każdemu, kto znajdzie mi choć jedną wzmiankę... ehhh... Coś było kiedyś we wpisie kogoś z Gdyni, że do błędu się trzeba umieć przyznać (i coś dalej o głupocie)... Ja się chętnie przyznam, jeśli nie mam racji, ale póki co ciągle wygląda mi to na kompletną NIEKOMPETENCJĘ! Tylko mam wątpliwości czyją... chyba w Lotosie wiedzą, jaką zawodniczkę chcą ściągnąć... jaką się interesują... wiec te bajeczki to wina dziennikarzy?? Gorzej, że wiele znanych serwisów koszykarskich i portali informacyjnych podchwyciło nazwisko Anna Gotalowa (czy jak to było)
Jakby co Hersi (jako fachowiec) wyjaśni mam nadzieję moją ewentualną, laicką pomyłkę... z góry dziękuję.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”