Wciąż te same twarze
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Wciąż te same twarze
Czy nie jesteście zdania, że co roku po sezonie odbywa się niezmienny- rytualny cyrk? Wciąz to samo stado zawodniczek, wędruje z klubu, do klubu szukając szczęscia i pieniedzy, rzadko z powodzeniem, bo po jednym, dwu sezonach znowu jadą tam gdzie jeszce ich nie było, albo gdzie były - wszystko jedno, czasem nawet niezaleznie od tego czy dotychczasowy pracodawca był wypłacalny, czy nie. I tak naprawdę w lidze co roku mamy kołomyję tych samych twarzy w coraz to innych konfiguracjach. Mało jest zespołów, mających przez kilka lat rozpoznawalne oblicze. Kiedyś było wiadomo, że ŁKS to Turska, Madej, Sędzicka, czy potem Jodeikaite, Wlażlak, Jaroszewicz, Trześniewska, Koryzna, Agafonikowa. Dzisiejsza liga przypomina natomiast jakiś konkurs typu "koszykarki" czyli "zbuduj swój własny zespół". Z drugiej strony ilośc zmian w zespołach nie jest spowodowana napływem nowch zawodniczek z drużyn juniorskich, czy SMSu ( Pawlak grała mało, Dąkowska poszła do Wisły i nie grała wcale, Skorek obraziła się na ŁKS bo uważała że gra za mało, i ma fatalne warunki bytowe, i efekcie w drugiej części sezonu też przestała grać gdziekolwiek), lub nawet z zagranicy ( wyjątek Lotos, czasem Polfa). W efekcie mamy ligę nudną ( choć to nie jedyna perzyczyna ) i bezbarwną, choć pełną pozornie interesujących zmian. Nie wiem jak inni, ale ja naprawdę jestem znudzony corocznymi informacjami gdzie to w nowym sezonie zagra Toma, gdzie Pantalejewa, Żyłczyńska, Krysiewicz, czy Marczewska, albo Jasnowska, Nowacka, Piątkowska itp, itd...
- Viallos
- Administrator
- Kontaktowanie:
Muszę powiedzieć że ostatnio w Pabianicach mieliśmy przez kilka lat solidny trzon: Wlaźlak, Jarzynka, Jaroszewicz, Piestrzyńska, Trześniewska - no i oczywiście Trześniewski.
I wiesz co - chciałem zmian, tyle tylko że nie podoba mi się to że działacze podpisują jednoroczne kontrakty - to może oznaczać dużą rotację także w przyszłym sezonie!
A powinien wykrystalizować się kolejny trzon na przynajmnie 3, 4 kolejne lata. Jednak narazie nic tego nie znamionuje!
I wiesz co - chciałem zmian, tyle tylko że nie podoba mi się to że działacze podpisują jednoroczne kontrakty - to może oznaczać dużą rotację także w przyszłym sezonie!
A powinien wykrystalizować się kolejny trzon na przynajmnie 3, 4 kolejne lata. Jednak narazie nic tego nie znamionuje!
-
Saletra Norweska
tak to prawda to bardzo nudne ciagle ta sama baza zawodniczek nie to co kiedys majoneez przypomnail mi stare czasy gdy lks byl kojarzony z takimi zawodniczakmi jak ela nowak jodeikaite wlazlak i niezastpoina agafonikowa a przeciwko sobie mial olimpie z lewandowska( wtedy swietnie grala) madra portianko petronyte a potem upshaw ...to byly mecze .. a w gdyni graly wtedy jeszcze molde ruskie : owczarenko(stefanowska) pantelejewa i dszwecowa plus wtedy supertalent 16 letnia karpova ktora wtedy juz zdobywlala po 16 pkt w meczu a lotos ja wywalil..........szkoda... w kazdym razie wtedy byl klimat i byly mecze..... a teraz nie czuje juz tego klimatu.. co sezon zawodniczki przechodza z klubu do klubu brak wlasnych wychowanejk wszedzie zawodniczki "zaciężne: najelpei j amerykanki ale jak nie ma kaski to jakies za wschodniej granicy ....
Saletra Norweska pisze:(...) przypomnail mi stare czasy gdy lks byl kojarzony z takimi zawodniczakmi jak ela nowak jodeikaite wlazlak i niezastpoina agafonikowa a przeciwko sobie mial olimpie z lewandowska( wtedy swietnie grala) madra portianko petronyte a potem upshaw ...to byly mecze .. a w gdyni graly wtedy jeszcze molde ruskie : owczarenko(stefanowska) pantelejewa i dszwecowa plus wtedy supertalent 16 letnia karpova ktora wtedy juz zdobywlala po 16 pkt w meczu a lotos ja wywalil..........szkoda... w kazdym razie wtedy byl klimat i byly mecze..... a teraz nie czuje juz tego klimatu.. (...)
Do tej sentymentalnej wyliczanki dodałbym w barwach Olimpii Kasię-Olę Owczarek, ŁKSu - Katarzynę Madej, a Gdyni - Dodę Rożek (wtedy). Faktycznie tamte czasy różniły się znacznie od obecnych, inne koszykarki, inni kibice - przywiązanie do barw klubowych rozumiane było trochę inaczej niż obecnie. Nic dziwnego, że chyba wszystkie wspomniane zawodniczki z wielką nostalgią wspominają czasy gry w "swoich" zespołach, z którymi ciagle po latach są utożsamiane. Teraz ... szkoda gadać - marzeniem większości jest byle złotówka więcej, o takich wartościach jak barwy klubowe, przywiązanie, tradycja mało kto już pamięta ... potem tylko materialistki dziwią się, że na trybunach co raz bardziej pusto.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Macie rację. Kiedyś to było coś. Najważniejszy był zespół, wygrana, a teraz gdy słyszy się o transferach przede wszystkim podyktowanych coraz wyższymi żądaniami finansowymi koszykarek (inna sprawa że kluby im dają te pieniądze= paranoja) to głowa boli. Jak można rozumieć kontrakty podpisywane na rok np. Pantelejewa i Gabi. Od kilku lat to samo... ale kazdy już chyba to wie.
W każdym bądź razie świat wywraca się do góry nogami, ogólne uwielbienie pieniądza jest najważniejsze (no na szczęście nie dla wszystkich), a przywiązanie do klubu to abstrakcja niestety
Pozdrowienia dla wszystkich "starych" kibiców i zawodniczek z wspaniałych lat 90-tych
W każdym bądź razie świat wywraca się do góry nogami, ogólne uwielbienie pieniądza jest najważniejsze (no na szczęście nie dla wszystkich), a przywiązanie do klubu to abstrakcja niestety
Pozdrowienia dla wszystkich "starych" kibiców i zawodniczek z wspaniałych lat 90-tych
Jeśli ktoś z was jeszcze nie odwiedzał tego miejsca, to mamy tutaj coś dla wielbicieli starych dobrych czasów:
http://www.lkskosz.pl/web.php?id=143&whatView=&menu=78
- Szymon
- Oldboy
- Kontaktowanie:
majoneez pisze:Jeśli ktoś z was jeszcze nie odwiedzał tego miejsca, to mamy tutaj coś dla wielbicieli starych dobrych czasów:![]()
Oj, łza się w oku kręci!!!!
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”