Odra już w kraju

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Tutejszy

Odra już w kraju

Postautor: Tutejszy » 02 września 2005, 17:42

Odra już w kraju

Koszykarki Odry wróciły ze zgrupowania w Niemczech i trenują obecnie na swoich obiektach w Brzegu. Do zespołu dołączyły już grające niedawno na Uniwersjadzie Agnieszka Makowska i Małgorzata Morka i zespół trenuje w komplecie. Podopieczne Krzysztofa Kubiaka podczas pobytu w Niemczech rozegrały dwa mecze sparringowe z tamtejszym pierwszoligowcem - BBV Eagles Lipsk, oba spotkania wygrał zespół gospodarzy.

"Mecze te nie miały dla nas zbyt dużej wartości, bo były rozegrane za wcześnie - mówił po powrocie trener Kubiak; moim założeniem na te spotkania było głównie sprawdzenie pod względem przydatności do zespołu Justyny Daniel i Magdy Rzeźnik, ale ta druga niestety na początku zgrupowania skręciła staw skokowy i nie zagrała. Z konieczności na "jedynce" miała okazję więcej zagrać Ewa Nierzwicka, a także Joanna Chełczyńska. Podsumowując, mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z tego co zobaczyłem, bowiem Justyna Daniel pokazała, że będę mógł na nią liczyć w nadchodzącym sezonie."

W tej chwili brzeski zespół trenuje w Brzegu, do południa w terenie lub na siłowni, a po południu na hali. Do zajęć wróciła Magda Rzeźnik, która zdołała się już wykurować.

W ten weekend nasz zespół najprawdopodobniej rozegra jeden lub dwa mecze kontrolne, a już tydzień później (9-11 IX) zostanie w naszym mieście rozegrany turniej.

BBV Eagles Lipsk - Cukierki Odra Brzeg 64:48
(19:15, 22:8, 9:11, 14:14)
Odra: Joanna Chełczyńska 11, Olena Proszczenko 9, Agata Kasprzak 9, Agnieszka Pietraszek 8, Justyna Daniel 6, Martyna Koc 5, Ewa Nierzwicka, Joanna Dłutowska, Małgorzata Babicka

BBV Eagles Lipsk - Cukierki Odra Brzeg 64:51
(18:11, 18:10, 16:17, 12:13)
Odra: Joanna Chełczyńska 14, AGnieszka Pietraszek 10, Martyna Koc 9, Małgorzata Babicka 8, Olena Proszczenko 5, Agata Kasprzak 3, Justyna Daniel 2, Ewa Nierzwicka

» Źródło wiadomości: ODRA.e-basket.pl

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 06 września 2005, 10:38

Wróciły z kadry

Zespół Cukierków Odry Brzeg po powrocie ze zgrupowania w Niemczech kontynuuje treningi na własnych obiektach.

Do drużyny dołączyły także kadrowiczki Agnieszka Makowska i Małgorzara Morka, a trener Krzysztof Kubiak rozpoczął z zespołem zajęcia taktyczno-techniczne.
- Zawodniczki ciężko pracują - mówi brzeski szkoleniowiec. - Przez kilka dni byliśmy w Lipsku, gdzie działacze tamtejszego zespołu ekstraklasy stworzyli nam bardzo dobre warunki do zajęć. Zagraliśmy tam też dwa szkoleniowe sparingi, w których sprawdziłem wszystkie koszykarki, i mam wiele materiału do przemyśleń. Zaprosiliśmy również Niemki na wrześniowy turniej w Brzegu.

Od poniedziałku drużyna rozpoczęła przygotowania, jak nazwał je trener - turniejowe, do czekających ją rozgrywek.
- Obserwuję poczynania Agnieszki i Gosi - kontynuuje trener. - One w kadrze pracowały w innym cyklu, dlatego sprawdzam ich formę fizyczną w terenie i jeśli będzie czegoś brakowało, zaplanuję im inny tor przygotowań do sezonu.

Koszykarki nadal jeszcze pracują w terenie i na siłowni, ale mają coraz więcej zajęć taktyczno-technicznych.
- Już w przyszłym tygodniu rozpoczniemy starty w turniejach - kończy Kubiak. - W Brzegu zagramy z Meblotapem, ŁKS-em, Jelenią Górą i Ślęzą Wrocław. W kolejny weekend pojedziemy do Jeleniej Góry, a za trzy tygodnie, wspólnie z Uniwersytetem Wrocławskim, robimy kolejny turniej w Brzegu i Wrocławiu. U nas zagramy z Wisłą, Niemkami i MOS-em Poznań, a we Wrocławiu wystartują AZS Poznań, Mariampol, wicemistrz Litwy, reprezentacja Wrocławia i Jelenia Góra. Finały odbędą się w Brzegu. Dam szansę gry wszystkim koszykarkom, bo w zespole nie ma podziału na pierwszą i drugą piątkę, a nasz skład jest porównywalny do ubiegłorocznego.

taw Nowa Trybuna Opolska

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”