Wczoraj do Gdyni dotarła Doneeka Hodges. Nowa koszykarka zespołu Lotosu przyleciała z Los Angeles i dzisiaj dołączy do drużyny trenera Krzysztofa Koziorowicza.
- Liczę, że Amerykanka razem z Pauliną Pawlak będzie prowadziła w tym sezonie grę Lotosu - powiedział nam gdyński szkoleniowiec, który po powrocie z mistrzostw Europy w Turcji rozpoczął z zawodniczkami okres bezpośredniego przygotowania do sezonu. Podczas jego nieobecności przygotowania prowadziła drugi trener Lotosu Katarzyna Dydek i trener drużyny rezerw VBW Gdynia, Bartosz Słomiński.
Poza Małgorzatą Dydek, która uczestniczy w finałowych spotkaniach play off zespołu Connecticut Sun w lidze WNBA, na miejscu są już wszystkie koszykarki Lotosu. Wczoraj do zespołu dołączyły reprezentantki Polski, Agnieszka Bibrzycka i Ewelina Kobryn. W treningach nie biorą udziału Paulina Pawlak (ćwiczy indywidualnie) i Katarzyna Motyl (rehabilitacja po operacji kolana).
Pod koniec tego tygodnia mistrzynie Polski czekają pierwsze gry kontrolne. Lotos weźmie udział w turnieju w Pabianicach, gdzie zmierzy się z miejscową Polfą, Meblotapem Chełm i ŁKS Łódź. W dniach 26.09-2.10 gdynianki polecą na Wyspy Kanaryjskie. Tam wezmą udział w kolejnym turnieju z udziałem, Jekaterinburga, Telekomasu Wilno i miejscowego zespołu Canarinhos. Cykl przedsezonowych gier kontrolnych zakończą turniejem o puchar prezydenta Gdyni (5-6.10). Rozgrywki Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet rozpoczną się 8 października.
Euroliga startuje 26 października. Na inaugurację mistrzynie Polski grają na wyjeździe w Bourges. Przypomnijmy, że oprócz drużyny francuskiej, przeciwniczkami koszykarek Lotosu w grupie B będą: EuroLeasing Sopron, Gambrinus Brno, Famila Schio i Jekaterynburg.
(sus) - Dziennik Bałtycki
Przyleciała Doneeka Hodges
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
Tutejszy
Doneeka Hodges w Lotosie
Doneeka Hodges w Lotosie
23-letnia Doneeka Hodges w zespole koszykarek Lotosu ma zastąpić rozgrywającą Elaine Powell. Amerykanka odbyła wczoraj dwa pierwsze treningi ze swoim nowym zespołem z Gdynia. Po pierwszym z nich zadaliśmy jej kilka pytań.
- Jakie nadzieje wiążesz z grą w Europie?
- Będę chciała pokazać się z jak najlepszej strony. Nie wiem jeszcze na jakiej pozycji zagram i jakie zadania wyznaczy mi trener. Wierzę jednak, że sobie poradzę.
- Co wiesz o drużynie Lotosu Gdynia?
- Słyszałam, że to czołowa drużyna w Europie. Zespół jest młody i ma wysokie aspiracje. Mówiono mi też, że klub ten jest bardzo dobrze zorganizowany.
- Czy znasz swoje poprzedniczki w gdyńskim zespole, Elaine Powell i Deannę Nolan?
- Powell znam bardzo dobrze. Jest moją koleżanką. W Luizjanie kończyłam ten sam college. Nolan bliżej nie znam. Miała bardzo dobry sezon. Wybrano ją do piątki ?All Stars? WNBA.
- Co najbardziej lubisz w koszykówce?
- Nie ma jednego takiego elementu, który mogłabym wskazać. To jest gra, w której wszystko jest ważne.
- Masz jakiegoś idola?
- Nie.
- Kto zwycięży finał play off w lidze WNBA?
- Trudno powiedzieć. Siły są bardzo wyrównane. Sacramento Monarchs prowadzi 2-1 i czwarty mecz gra u siebie. Connecticut Sun na pewno łatwo się nie podda. Jeśli wyrówna na 2-2, to sprawa mistrzostwa pozostanie otwarta.
Adam Suska - Dziennik Bałtycki
23-letnia Doneeka Hodges w zespole koszykarek Lotosu ma zastąpić rozgrywającą Elaine Powell. Amerykanka odbyła wczoraj dwa pierwsze treningi ze swoim nowym zespołem z Gdynia. Po pierwszym z nich zadaliśmy jej kilka pytań.
- Jakie nadzieje wiążesz z grą w Europie?
- Będę chciała pokazać się z jak najlepszej strony. Nie wiem jeszcze na jakiej pozycji zagram i jakie zadania wyznaczy mi trener. Wierzę jednak, że sobie poradzę.
- Co wiesz o drużynie Lotosu Gdynia?
- Słyszałam, że to czołowa drużyna w Europie. Zespół jest młody i ma wysokie aspiracje. Mówiono mi też, że klub ten jest bardzo dobrze zorganizowany.
- Czy znasz swoje poprzedniczki w gdyńskim zespole, Elaine Powell i Deannę Nolan?
- Powell znam bardzo dobrze. Jest moją koleżanką. W Luizjanie kończyłam ten sam college. Nolan bliżej nie znam. Miała bardzo dobry sezon. Wybrano ją do piątki ?All Stars? WNBA.
- Co najbardziej lubisz w koszykówce?
- Nie ma jednego takiego elementu, który mogłabym wskazać. To jest gra, w której wszystko jest ważne.
- Masz jakiegoś idola?
- Nie.
- Trudno powiedzieć. Siły są bardzo wyrównane. Sacramento Monarchs prowadzi 2-1 i czwarty mecz gra u siebie. Connecticut Sun na pewno łatwo się nie podda. Jeśli wyrówna na 2-2, to sprawa mistrzostwa pozostanie otwarta.
Adam Suska - Dziennik Bałtycki
- Mikey
- Senior
- Kontaktowanie:
Bardzo interesujący punkt wywiadu - brawa dla prowadzącego. Ten wywiad napradę otwiera oczy na finał WNBA, - "trudno powiedzieć" - ech nie pomyślał bym..., chmmm czwarty mecz u siebie - kto by się tego spodziewał, chmmm - nie poddadzą się łatwo? - niespodzianka, chmmm - sprawa pozostanie otwarta przy 2-2? - a to ci...
simon

-
Tutejszy
Nowa rozgrywająca Lotosu Gdynia jest już w Polsce. Doneeka Hodges (175 cm) bo o niej mowa ma godnie zastąpić Elaine Powell. Amerykanka na co dzień reprezentowała barwy Los Angeles Sparks w lidze WNBA, gdzie średnio na spotkanie zdobywała 5.6 pkt, 1.4 zb i 2.4 as. Mistrzynie Polski są praktycznie w komplecie, na treningu brakuje Katarzyna Motyl (rehabilitacja) oraz Pauliny Pawlak, która ma indywidualne przygotowania. Najbliższe plany Lotosu to memoriał w Pabianicach i turniej na Wyspach Kanaryjskich.
Źródło: Dziennik Bałtycki
Źródło: Dziennik Bałtycki
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”