Przed meczami ŁKS i Polfy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Przed meczami ŁKS i Polfy

Postautor: Wojteg » 22 października 2004, 07:16

Trudniejsze zadanie łodzianek

W ekstraklasie koszykarek zarówno PZU Polfa Pabianice, jak i ŁKS mają komplet zwycięstw. W trzeciej kolejce oba nasze zespoły wystąpią przed własną publicznością. Trudniejsze zadanie czeka łodzianki, które w niedzielę o godz. 17 w hali przy al. Unii podejmują AZS Poznań. Rywalki są wicemistrzyniami minionego sezonu, ale nikt nie daje im szans na powtórzenie sukcesu. Odeszli trener Tomasz Herkt oraz kilka czołowych zawodniczek, np. Olga Pantelejewa i Gabriela Toma (do Polfy). W jedynym rozegranym dotąd meczu poznanianki uległy Wiśle w Krakowie aż 55:83. Jest więc szansa, że ŁKS doniesie trzecie zwycięstwo, choć nie można nie doceniać takich zawodniczek, jak Monika Ciecierska, Beata Krupska-Tyszkiewicz, Aleksandra Karpińska czy Natalia Mrozińska.

Obrazek
Liczymy na zwycięstwa koszykarek. Walczą: Julia Korzeniewskaja z PZU Polfa (z piłką) oraz Magda Włodarska (ŁKS) Fot. Grzegorz Gałasiński

Łatwiejsze zadanie czeka pabianiczanki. W sobotę o godz. 18 PZU Polfa gra we własnej hali z AZS Gorzów. Brązowe medalistki minionego sezonu na początku października wygrały podczas Memoriału Gliszczyńskiej z gorzowiankami tylko 68:64, ale kto wie jak by się skończył ten mecz, gdyby Agnieszka Szott, która zdobyła 23 punkty, nie musiała opuścić boiska z powodu kontuzji. Inna sprawa, że w zespole Tadeusza Aleksandrowicza nie wystąpiła wtedy Elżbieta Trześniewska. W poprzedniej kolejce AZS przegrał w Gdyni 58:80, a wypożyczona z Lotosu Szott rzuciła koleżankom 11 punktów.

Pozostałe mecze: w sobotę Meblotap AZS Chełm – Cukierki Odra Brzeg i w niedzielę o godz. 17 szlagier: Lotos – Wisła w Gdyni. W gdyńskim zespole ma znów grać Małgorzata Dydek, która podpisała wczoraj kontrakt.

(bk) - Dziennik Łódzki

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 22 października 2004, 07:21

Zwycięski początek Polfy

PZU Polfa Pabianice pokonała w swoim pierwszym występie w tym sezonie CCC Polkowice 71:63, ale wygrana wcale nie przyszła im łatwo.

Rywalki z Polkowic długo stawiały bowiem zacięty opór, nie ukrywając przecież, że tak jak Polfa zamierzają walczyć o medale.

Obrazek
W związku z urazem Sylwii Wlaźlak, będziemy częściej oglądać inne pabianickie rozgrywające. Najdłuższy z nich staż w Polfie ma bez wątpienia Marzena Głaszcz. Fot. Kamil Jóźwiak

Na szczęście gospodynie wzięły się ostro do pracy i ostatecznie środowe spotkanie zakończyło się po ich myśli. To cieszy, nieprzypadkowo często powtarza się przecież, że zwycięstwa wydarte ze sporym wysiłkiem smakują najlepiej.

Szczególnie dobrze rokuje, że pabianiczanki potrafiły odrobić z nawiązką dwunastopunktową stratę. W przeszłości różnie z tym bywało.

W jednym z ostatnich przedsezonowych meczów sparingowych poważnego urazu doznała doświadczona rozgrywająca Sylwia Wlaźlak. Wielu obawiało się, że będzie to poważne osłabienie dla Polfy. Rzecz jasna, Sylwię trudno zastąpić, ale nie powinno być źle.

Z ŁKS pozyskano przecież Alicję Perlińską. To jeszcze stosunkowo młoda zawodniczka, ale zanosi się na to, że szybko wkomponowała się w drużynę.

To właśnie popularna „Perełka’’ wyprowadziła swój nowy zespół na prowadzenie w drugiej kwarcie i podopieczne trenera Tadeusza Aleksandrowicza nie oddały go już do końca.

W sobotę o godz. 18 PZU Polfa zmierzy się na własnym parkiecie z AZS Gorzów. W ostatniej kolejce zespół trenera Dariusza Maciejewskiego przegrał w Gdyni z mistrzowskim Lotosem 58:80. W pierwszej kolejce pokonał zaś w Chełmie Meblotap 83:73.

Najbardziej znaną koszykarką gorzowianek jest jedna z najładniejszych polskich zawodniczek Agnieszka Szott.Oprócz niej na ligowych parkietach sporo czasu spędziły: Alicja Suwary, Marta Żyłczyńska oraz Magdalena Kozdroń.

Nie zmienia to faktu, że to PZU Polfa jest zdecydowanym faworytem sobotniej konfrontacji. Mamy więc nadzieję, że do żadnej niespodzianki w Pabianicach nie dojdzie i gospodynie odniosą zwyciestwo.

(bart) - Express Ilustrowany

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 22 października 2004, 11:42

Moim zdaniem Włókniarki nie powinny miec problemów z odniesieniem zwyciestwa i to bardzo wyraźnego. Dysponujemy wyrównanym i doswiadczonym składem i to przemawia na nasza korzyść. Mam tylko nadzieję że dziewczyny nie zaczna meczu tak spiete jak to miało miejsce w srode w meczu z CCC.
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 22 października 2004, 14:11

Też tak sądzę. Na parkiecie nie powinno być problemów. Zastanawia mnie jednak taka kwestia. Kowalik, ciekaw jestem czy my dame rade i przystapimy do jutrzejszego meczu równie rozluźnieni co w środe :wink: :lol: ??? Jak myslisz kolego???
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 22 października 2004, 20:14

Szymon pisze:Też tak sądzę. Na parkiecie nie powinno być problemów. Zastanawia mnie jednak taka kwestia. Kowalik, ciekaw jestem czy my dame rade i przystapimy do jutrzejszego meczu równie rozluźnieni co w środe :wink: :lol: ??? Jak myslisz kolego???

Stary, jesli tylko masz ochote, to ja jestem do dyspozycji. Wiesz jak mówia: z Toba to nawet pod wodą :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 22 października 2004, 21:36

Kowalik pisze:
Szymon pisze:Też tak sądzę. Na parkiecie nie powinno być problemów. Zastanawia mnie jednak taka kwestia. Kowalik, ciekaw jestem czy my dame rade i przystapimy do jutrzejszego meczu równie rozluźnieni co w środe :wink: :lol: ??? Jak myslisz kolego???

Stary, jesli tylko masz ochote, to ja jestem do dyspozycji. Wiesz jak mówia: z Toba to nawet pod wodą :lol: :lol: :lol:
No cóż nie obiecuję ale moze złożę kurtuazyjna wizyte jutro 8)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 22 października 2004, 23:51

Mikey pisze:
Kowalik pisze:

Ja złożę w niedzielę u was :-)

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 23 października 2004, 07:54

Mikey pisze:
Kowalik pisze:

Mikey, bedzie nam bardzo miło. Tylko jedna prośba: nie bądź taki brutalny jak ostatnio :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 23 października 2004, 08:07

Chcesz zebym reputację całą stracił??? :lol:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 23 października 2004, 08:33

Kolejne zwycięstwa koszykarek?!

Sobota, 23 października 2004r.

Zarówno koszykarki ŁKS, jak i PZU Polfy Pabianice bardzo udanie rozpoczęły sezon w ekstraklasie.

Obrazek
O piłkę walczy Agnieszka Makowska (z lewej).

Łodzianki odniosły już dwa zwycięstwa, jutro o godz. 17 będą miały okazję wygrać po raz trzeci. Wprawdzie ich rywalem w hali przy al. Unii będzie wicemistrz Polski AZS Poznań, ale przeciwniczki nie są tak mocne, jak jeszcze przed kilkoma miesiącami. Z wielkopolskiego zespołu odeszły dwie podstawowe zawodniczki (Gabriela Toma i Olga Pantelejewa) oraz znany trener Tomasz Herkt.

Ostatnio pojawiły się informacje, że w Łodzi miałaby występować Anna Szyćko z Meblotapu, ale jest to na razie mało prawdopodobne. Ta koszykarka nie jest warta tyle, ile sobie życzy za grę w Łodzi. Do zdrowia wraca natomiast Joanna Szymańska, która wczoraj trenowała z zespołem. Trener Witold Bak będzie miał do dyspozycji wszystkie podopieczne. Wspierane dopingiem ełkaesianki na pewno nie stoją na straconej pozycji.

Polfa podejmuje dzisiaj o godz. 18 AZS Gorzów. Każdy inny rezultat niż pewne zwycięstwo drużyny Tadeusza Aleksandrowicza będzie wielką niespodzianką. Na uraz narzeka wprawdzie Leona Kristofova, ale nawet jej absencja nie powinna przeszkodzić pabianiczankom.

Trudno by jeden z głównych kandydatów do zajęcia miejsca na podium obawiał się takiego zespołu, jak gorzowianki. Nie powinno się lekceważyć rywala, trzeba być jednak świadomym swojej przewagi. Zapewne trenerzy dadzą szansę gry wszystkim zawodniczkom, dla nich to dobra okazja do pokazania się na parkiecie.

(bart) - Express Ilustrowany

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 23 października 2004, 15:00

Mikey pisze:Chcesz zebym reputację całą stracił??? :lol:

Mikey no co Ty. Ja sie tylko o swoje bezpieczeństwo obawiam :lol:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 23 października 2004, 15:18

Noooo, ja o swoje też :wink: :lol: . Chyba będe musiał postarać się o jakąś ochronę :?: :wink: :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 23 października 2004, 15:23

Szymon pisze:Noooo, ja o swoje też :wink: :lol: . Chyba będe musiał postarać się o jakąś ochronę :?: :wink: :lol:

O ochrone to my sie postaramy przed meczem pod sklepem :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 23 października 2004, 21:26

Kowalik pisze:
Szymon pisze:Noooo, ja o swoje też :wink: :lol: . Chyba będe musiał postarać się o jakąś ochronę :?: :wink: :lol:

O ochrone to my sie postaramy przed meczem pod sklepem :lol: :lol:
I jak powiedzieli tak zrobili... :lol:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 23 października 2004, 21:40

A coś Ty myślał? Trzeba dbać o własną skórę :wink: :lol: . Pewna osoba nie dbała i dziś zupełnie nic JEJ nie wychodziło :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”