Czat z Konieckim!!!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Czat z Konieckim!!!

Postautor: Kuba » 28 października 2004, 13:41

własnie w tej chwili w portatu Interia.pl trwa czat z selekcjonerem reprezentacji Polski i szkoleniowcem Wisły - Arkadiuszem Konieckim!
Jedyna, niepowtarzalna okazja ;-)...

.... no i po czacie. postaram sie za chwile umieścić zapis rozmowy, oczywiście od momentu, kiedy to ja się tam zjawiłem ;-)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 28 października 2004, 16:21

Obrazek
Arkadiusz Koniecki widzi szansę dla rozwoju kobiecej koszykówki w Polsce

- Konkurs trwa cały czas i zakończenie ligi jest najlepszym momentem, aby zaproponować wyróżniającym się zawodniczkom udział w akcjach kadry narodowej - wyznał na czacie w INTERIA.PL Arkadiusz Koniecki.

Selekcjoner kadry koszykarek i zarazem szkoleniowiec zespołu Wisły Can-Pack Kraków podzielił się z naszymi internautami uwagami na temat rozwoju kobiecego basketu w kraju nad Wisłą. Prezentujemy najciekawsze pytania i opowiedzi naszego gościa
czat pisze:Lutek: Panie trenerze chciałem zapytać na którym miejscu chciałby Pan zakończyć ligę?
Arkadiusz Koniecki: Na pierwszym
Zdzichu: Mam pytanie, czy Wisła wzmocni się przed Euroligą?
Arkadiusz Koniecki: Prawdopodobnie za dwa tygodnie dołączy do drużyny Tangela Smith i być może w okienku transferowym w styczniu, jeśli będzie taka potrzeba i możliwości, dołączy do drużyny jeszcze jedna zawodniczka.
mazi.hel: Co się dzieje z Tangelą Smith?
Arkadiusz Koniecki: Ma przeciążone stawy kolanowe i lekarz zalecił jej rehabilitację, która powinna być zakończona w połowie listopada.
Lutek: Niedługo zaczyna się Euroliga, jak Pan sądzi mamy szanse wyjść z grupy, przecież mamy bardzo trudnych rywali?
Arkadiusz Koniecki: Grupa jest na prawdę trudna i w związku z tym każdy wynik jest możliwy, możemy być czołowym zespołem tej grupy, jak i być na ostatnich miejscach. Jeżeli chcemy być zaliczani do znaczących zespołów europejskich, konieczne są przede wszystkim zwycięstwa w Krakowie.
Cavek: Czy gdyby Beata Predehl została z Wisłą na ten sezon widziałby Pan ją w składzie?
Arkadiusz Koniecki: Trudne pytanie, ponieważ nie miałem przyjemności pracować z Panią Beatą.. To co zaprezentowała w meczu z Ostrovią, kiedy byłem tam trenerem, odebrałem ją bardzo pozytywnie i wydaje mi się, że ma dużą szansę zaistnienia w zespole Wisły.
Cavek: Panie trenerze czego brakuje Wiśle Kraków, żeby zakończyć dominacje Lotosu Gdynia w Polsce?
Arkadiusz Koniecki: Czasu i doświadczenia, które Lotos zdobył w trakcie swoich startów w rozgrywkach Euroligi, jak również konkurencyjności zawodniczek, pokroju Małgorzaty Dydek i Bibrzyckiej.
Kuba_Polkowice: W najbliższej kolejce zagracie z CCC Polkowice. Co specjalnego szykuje Pan na to spotkanie? Zawodniczki CCC na pewno będą chciały zrehabilitować się za porażkę z Gorzowem.
Arkadiusz Koniecki: Będzie to ostatni sprawdzian przed pierwszym meczem Euroligi i chcemy udoskonalić naszą grę ofensywną i defensywną oraz wyciągnąć wnioski ze słabych fragmentów z meczów z Lotosem i Polfą Pabianice.
mazi.hel: Jakie są w Pana mniemaniu przyczyny wczorajszej porażki Wisly w Pabianicach?
Arkadiusz Koniecki: Przyczyn porażki jest kilka, dużo błędów w defensywie w kryciu zawodniczek wysokich (Trzyśniewska), brak współpracy w defensywie i udzielaniu pomocy, zbyt indywidualna gra zawodniczek rozgrywających, jak również absencja w procesie treningowym Shanon Johnson.
mazi.hel: Czy Shannon Johnsson spełnia Pana oczekiwania jako pierwsza rozgrywająca zespołu?
Arkadiusz Koniecki: Jeżeli jest zdrowa i gra z pełnym zaangażowaniem dla drużyny nie chciałbym mieć innej zawodniczki na tej pozycji.
młody_majki: Kogo z Wisły zamierza powołać do kadry?
Arkadiusz Koniecki: Konkurs trwa cały czas i zakończenie ligi jest najlepszym momentem, aby zaproponować wyróżniającym się zawodniczkom udział w akcjach kadry narodowej.
mazi.hel: Jak ocenia Pan szanse powrotu polskiej kobiecej koszykówki na salony europejskie? Czy widzi Pan realne szanse np. na zdobycie Mistrzostwa Europy w ciągu 3-4 lat?
Arkadiusz Koniecki: Celem reprezentacji jest zakwalifikowanie się na igrzyska olimpijskie w 2008 roku, pośrednio przez udział w mistrzostwach Europy i Świata. Jeżeli w reprezentacji Polski będą grały najlepsze polskie koszykarki i będą miały czas na wspólne przygotowanie, to uważam, że powrót na salony Europy, czy Świata jest w zasięgu polskich dziewczyn.
kamix86: Dlaczego nasza koszykówka tak upadła po dobrym okresie końca lat 90?
Arkadiusz Koniecki: W moim subiektywnym odczuciu nie mamy wypracowanego programu szkolenia szerokiej grupy zawodniczek i nie stworzyliśmy konkurencyjności na pozycjach, sugerujemy się nie raz nazwiskami, nie promując i nie stwarzając szansy dla utalentowanej młodzieży.
mazi.hel: Czy czuje się Pan bardziej trenerem Wisły Kraków, czy też trenerem reprezentacji? Która z funkcji daje Panu więcej radości i satysfakcji?
Arkadiusz Koniecki: W okresie kiedy jest przygotowywana reprezentacja Polski bezwzględnie poświęcam się kadrze narodowej. Natomiast po zakończeniu cyklu przygotowań, myślę o kadrze, obserwuje zawodniczki, układam program szkolenia, biorę udział w konsultacjach i akcjach, natomiast moja koncentracja i cały wysiłek jest podporządkowany drużynie Wisły Can-Pack.
MirabooMen: Może dla rozruszania rozmowy powie Pan, jak postrzega Pan tegoroczną ligę męską ?
Arkadiusz Koniecki: Nastąpiło duże zawirowania personalne. To spowodowało przeniesienie wartości na zespoły do tej pory nieznane. Zmartwiony trochę jestem słabym startem zespołu wrocławskiego, ale mam nadzieję przy tak utalentowanej młodzieży i dobrej pracy szkoleniowej, Wrocław bardzo szybko się odrodzi. Ubolewam nad nierzetelnością spółek sportowych, które nie wywiązują się z umów kontraktowych w stosunku do zawodników. Chcąc mieć silną i atrakcyjną ligę zawodową, to również należy rzetelnie i uczciwie postępować w stosunku do zawodników, trenerów i fanów. Jest to dopiero początek ligii i zespoły należy oceniać po zakończeniu sezonu.
::::Długi:::::: Panie Trenerze jakiemu zespołowi kibicuje pan w Era Basket Liga?
Arkadiusz Koniecki: Śląsk Wrocław
szymon,.: A jak pan sądzi, dlaczego reprezentacja męska w meczach z europejskimi przeciętniakami wypada tak słabo.
Arkadiusz Koniecki: Jest dużo przyczyn słabości polskiej reprezentacji. Uważam, że zbyt mała ilość graczy doświadczonych wzięła udział w meczach eliminacyjnych. W reprezentacji powinna następować płynność z roku na rok udoskonalana przez trenerów. Zbyt mała ilość gier w wymagającymi przeciwnikami, jak również wytworzenie właściwego stylu gry reprezentacji dostosowanego do możliwości chłopców z maksymalnym ich wykorzystaniem.
Walln: Czy Pana zdaniem Andrzej Kowalczyk powinien odejść z reprezentacji?
Arkadiusz Koniecki: Poproszę o następne pytanie
..::ĆwIrUś::..: Jak panu podobała się praca w Ostrowie Wlkp z Ostrovią i co Pan myśli o obecnym składzie ?
Arkadiusz Koniecki: Bardzo mile wspominam, była to moja pierwsza współpraca z zespołem żeńskim i doświadczenia nabyte w Ostrowie dały mi impuls do dalszego swojego postępowania w żeńskiej koszykówce. Duży ubytek zawodniczek, a przede wszystkim Marty Korgiel i Aleksandry Karpińskiej wpłynął na jakość gry drużyny, natomiast w dalszym ciągu jestem pod wrażeniem gry Ilony Mądrej i pozostałych dziewczyn, z którymi miałem przyjemność wcześniej współpracować.
Kuba_Polkowice: Kto jest Pana głównym kandydatem do spadku?
Arkadiusz Koniecki: Z takim pytaniem to raczej do wróżki.
młody_majki: Którą zagraniczną zawodniczkę chętnie widziałby pan w kadrze?
Arkadiusz Koniecki: W kadrze polskiej jest duży deficyt na doświadczoną rozgrywającą i uważam, że świetnie nadawałaby się Shanon Johnson.
piekarz_z_usa: Dlaczego w reprezentacji tak rzadko występuje Agnieszka Szott?
Arkadiusz Koniecki: Agnieszka jest bardzo utalentowaną i uzdolniona zawodniczką i jest duża korelacja między jej zdolnościami, a kontuzjami, które w decydujących momentach zgrupowań uniemożliwiały jej kontynuację przygody z reprezentacją. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że po udanym sezonie ligowym Agnieszka znajdzie się w ścisłym gronie najlepszych polskich zawodniczek.
mazi.hel: Pracowal Pan przez wiele lat z mężczyznami, czy można porównać te dwie sprawy, znaleźć jakieś punkty wspólne, tudzież różnice w procesie treningowym?
Arkadiusz Koniecki: Proces treningowy jest bardzo zbliżony, różnice są tylko w możliwościach fizycznych, zróżnicowaniu również podlega sposób postępowania z dziewczynami, ich system motywacyjny, emocjonalny, duchowy jest bardzo odmienny od mężczyzn i to powoduje, że cały czas staram się udoskonalać swoje postępowanie i zachowanie, aby reakcje moich dziewczyn były jak najlepsze.
chemik-CZUWAJ: Czy pana zdaniem dobrze się stało, że coraz więcej obcokrajowców gra zarówno w lidze kobiecej jak i męskiej? Poziom polskich koszykarzy jakby ciągle spadał. Nie odnosimy na arenie międzynarodowej, jeśli chodzi o reprezentację, dużych sukcesów.
Arkadiusz Koniecki: Jesteśmy w Europie zakazy, nakazy byłyby rzeczą niewłaściwą, natomiast powinniśmy dbać o polską młodzież i nie kreować powiedzenia "cudze chwalicie, swego nie znacie"
KOCHAŚ15,.: Czy Małgosia Dydek będzie grała w reprezentacji ?
Arkadiusz Koniecki: Bardzo bym pragnął tego, aby Małgosia w najbliższych spotkania reprezentacji wzięła udział i spełnienie wszystkich marzeń z potęgą polskiej reprezentacji będą wtedy, kiedy Małgosia razem z koleżankami stworzy doskonale funkcjonujący organizm.
krzemo: Czy Alicja Perlińska stanie się najlepszą rozgrywającą w Polsce? I będzie grała na wysokim poziomie już teraz w reprezentacji?
Arkadiusz Koniecki: Alicja zrobiła olbrzymi skok jakościowy, jeżeli potwierdzi swoją wartość w rozgrywkach ligowych, jest duża szansa, że z nieznanej zawodniczki stanie się bardzo istotnym ogniwem reprezentacji Polski.
piekarz_z_usa: W lipcu w ramach przygotowań do meczów eliminacyjnych braliście udział w turnieju międzypaństwowym w Krośnie. Kibiców na tych pojedynkach było jednak niewielu. Czy żeńska koszykówka ma szansę przyciągnąć kibiców do hal, a nawet stać się tak popularna jak męska?
Arkadiusz Koniecki: W każdej dyscyplinie sportu kiedy jest wyrównana walka na dobrym poziomie, jest wtedy atrakcyjność widowiska i ciekawy odbiór przez kibiców. Sukcesy Lotosu potwierdzają, że przy wysokim poziomie sportowym i niewiadomych rozstrzygnięciach zainteresowanie grą wzrasta i chciałbym bardzo, by tegoroczna liga polska była ciekawa odbiorze i widowiskowa, a to na pewno spowoduje większe zainteresowanie tą dyscypliną.
WNBA_23: Co Pan myśli o prawdopodobnym powrocie Trybańskiego do Polski?
Arkadiusz Koniecki: Uważam, że przy wysokim poziomie w NBA i indywidualności, które w niej występują , jeżeli Czarek nie zdobył uznania wśród trenerów amerykańskich, powinien jak najszybciej znaleźć sobie miejsce w dobrym klubie europejskim, w którym byłby podstawowym zawodnikiem i sporo minut spędzał na parkiecie. Jego doświadczenia amerykańskie na pewno pomogą jemu w dalszej karierze sportowej.
jumpmenik: Co pan sądzi o beniaminku EBL Zgorzelcu? Jakie maja szanse na wygranie EBL?
Arkadiusz Koniecki: Dobry budżet, rzetelny sponsor spowodował stworzenie bardzo ciekawej drużyny ze spora grupą utalentowanych zawodników. Przy dobrej pracy szkoleniowej ten zespół może w tym roku osiągnąć wysoką pozycję w rozgrywkach Era Basket Ligii
KOCHAŚ15,.: Jakiej drużynie NBA pan kibicuje ?
Arkadiusz Koniecki: Sympatyzuję z zespołami, z którymi miałem wcześniej kontakt. Denver Nuggets, Chicago Bulls, New York Knicks. Zawsze pozostaje jakiś sentyment, mimo że zespoły te nie są w tej chwili zaliczane do ścisłej czołówki.
młody_majki: Czy przyjąłby pan funkcje trenera w WNBA?
Arkadiusz Koniecki: Takie rzeczy są nie możliwe, ale na pewno byłoby to atrakcyjne. Można zawsze pomarzyć.
młody_majki: Jak podoba się panu Kraków?
Arkadiusz Koniecki: Jest kilka pięknych miejsc na Świecie i Kraków zawsze kojarzy się z historią, z dużą atrakcyjnością i ciekawym niepowtarzalnym klimatem, którego nie ma w innych polskich miastach. Dlatego przebywanie i praca tutaj sprawia mi dużą przyjemność.
Arkadiusz Koniecki: Dziękuję serdecznie za ciekawe pytania, postaram się być częściej gościem, jeżeli będzie tylko potrzeba. Proszę trzymać kciuki za reprezentację i Wisłę.

www.interia.pl

klaus

Postautor: klaus » 29 października 2004, 18:12

przeciez ten koles to porazka. A o motywowaniu nie ma pojecia. ilu to on juz zawodnikow zniszczyl.... teraz sie wzial za dziewczyny, rany boskie

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”