AZS Lublin wystąpił do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie z propozycją współpracy. Przy PWSZ małby powstać klub sportowy, który przejąłby występującą w ekstraklasie drużynę koszykarek. Rektor uczelni prof. Dr hab. Józef Zając jest zainteresowany ofertą. Pomoc deklaruje też dotychczasowy główny sponsor - firma "Meblotap" S.A.
Ubiegły sezon nie był dla drużyny koszykarek udany. Stowarzyszenie Chełmska Koszykówka pod względem organizacyjnym zawaliło pod każdym względem. Pozostawiło po sobie jedynie długi i złe wspomnienia.
AZS Lublin nie chce już współpracować ze Stowarzyszeniem Chełmska Koszykówka. Jak twierdzi prezes Robert Żołnierowicz, nie przedłuży umowy na kolejne lata. - Po zakończeniu sezonu postanowiliśmy poszukać solidnego partnera do współpracy i myślę, że takiego znaleźliśmy. Mówię tutaj o Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej. Na razie nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo negocjacje jeszcze się nie skończyły. Dopiero gdy podpiszemy umowę o współpracy, będziemy mogli rozmawiać o szczegółach, czyli o trenerze, zawodniczkach, itp. - twierdzi R. Żołnierowicz.
Rektor uczelni prof. Dr hab. Józef Zając jest poważnie zainteresowany propozycją AZS Lublin. - Zamierzamy przy PWSZ utworzyć akademicki klub sportowy, mający własną osobowość prawną. Jeżeli wszystko się dobrze potoczy, podpiszemy z AZS Lublin umowę o współpracy. Tym samym zespół koszykarek dalej grałby w ekstraklasie, ale pod szyldem AZS PWSZ Meblotap. Dla naszej uczelni byłaby to wyśmienita promocja na cały kraj, o jakiej do tej pory mogliśmy tylko pomarzyć - twierdzi rektor.
Losy koszykówki w Chelmie w zasadzie powinny się rozstrzygnąć jeszcze w ciągu najbliższego tygodnia. Wszystko zależy od tego, czy uczelnia otrzyma dodatkowe środki z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu na utworzenie klubu sportowego - AZS. - Wystąpiłem do ministra o przyznanie dotacji w kwocie po 20 tys. Zł miesięcznie na ostatni kwartał br. Rozmawiałem z nim osobiście i jestem dobrej myśli. Nie wiadomo tylko, jaką kwotę otrzymamy. Decyzja ma być w tym tygodniu. Gdyby wszystko ułożylo się wg naszych planów, dalibyśmy sobie radę, bowiem w przyszłym roku na klub przeznaczylibyśmy także własne środki z działu promocja- dodaje rektor.
Działaniom AZS Lublin i chełmskiej PWSZ bacznie przygląda się Waldemar Gębski prezes firmy "Meblotap" S.A., która do tej pory była głównym sponsorem drużyny. Prezes Gębski zadeklarował swoja pomoc, jednak postawił pewne warunki. Klub musi mieć solidne podstawy organizacyjne, realny budżet, dobra drużynę i inne źródła dochodu. Wydaje się, żę takim wymaganiom uczelnia może sprostać Liczyć należy również na przychylność ze strony miasta. Do tej pory samorząd na koszykówkę przekazywał po 150 tys. zł rocznie. Prezydent miasta jest otwarty na współpracę, ale też stawia warunki. Przede wszystkim liczą się odpowiednia organizacja i przemyślana polityka finansowa.
Termin zgłoszeń do rozgrywek Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet upływa w piątek 18 czerwca. AZS Lublin potwierdził udział zespołu koszykarek w ekstraklasie na sezon 2004/2005. - Gdybyśmy tego nie uczynili, stracilibyśmy miejśce w Sharp Torell Basket Liga. Jesteśmy optymistami i wierzymy, że wszystkie sprawy potoczą się po naszej myśli - twierdzi prezes Żołnierowicz.
Tymczasem rozpoczął się już okres transferowy. Niektóre zawodniczki już podpisują wstępne kontrakty z nowymi klubami. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że z ubiegłorocznej drużyny Meblotapu dwie koszykarki, Olena Proszczenko i Anna Kędzior otrzymały poważne oferty od Cukierków Odry Brzeg. - Chcemy, jak najszybciej zakończyć negocjacje z PWSZ, bo w przypadku satysfakcjonującego dla nas zakończenia sprawy, będziemy musieli zabrac się do kompletowania drużyny. Czasu jest coraz mniej, a nie zamierzamy powtórzyć błędów z poprzednich sezonów, kiedy zespół tworzony był stanowczo za późno - dodaje prezes AZS Lublin.
Źródło : Super Tydzień Chełmski
PWSZ szansą na uratowanie koszykówki w Chełmie
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Viallos pisze:Coś mi się wydaje że i tak jest już bardzo późno!
Jasne że późno ,ale lepiej późno niż wcale.A gdyby udało się zatrzymać u nas Olenę,Anię Szyćko,Anię Kędzior, Dorotę oraz dołączyć do nich kilka wartościowych zawodniczek mógłby powstać całkiem niezły skład.Tym bardziej,że wymienione dziewczyny dobrze się rozumieją,grały przecież przez pół sezonu praktycznie jedną piątką.
Zyzia pisze:Viallos pisze:Coś mi się wydaje że i tak jest już bardzo późno!
Jasne że późno ,ale lepiej późno niż wcale.A gdyby udało się zatrzymać u nas Olenę,Anię Szyćko,Anię Kędzior, Dorotę oraz dołączyć do nich kilka wartościowych zawodniczek mógłby powstać całkiem niezły skład.Tym bardziej,że wymienione dziewczyny dobrze się rozumieją,grały przecież przez pół sezonu praktycznie jedną piątką.
Ciekawe masz plany,ale musze Cie niestety poinformować że Ania Kędzior i Olena Proszczenko są już zawodniczkami Cukierków Brzeg.
-
Gość
GURU pisze:Zyzia pisze:Viallos pisze:Coś mi się wydaje że i tak jest już bardzo późno!
Ciekawe masz plany,ale musze Cie niestety poinformować że Ania Kędzior i Olena Proszczenko są już zawodniczkami Cukierków Brzeg.
Jeszcze nie
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”