10 kolejka FGE: AZS Poznań - AZS PWSZ Gorzów Wlkp. 63-94
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
10 kolejka FGE: AZS Poznań - AZS PWSZ Gorzów Wlkp. 63-94
Sobota, 14.11.2009 godz.18.00[url][/url]
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Re: 10 kolejka FGE: AZS Poznań - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski
kulejący kadrowo Gorzów powinien wygrać z Poznaniem ale porażka chyba mnie nie zdziwi
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
Trzeba wykorzystać zmęczenie Euroligą Gorzowa....
Swoją drogą to już nie te mecze gdy składy były porównywalne i walka na całego.
Tu małą dygresje wkleję:
Wracając jeszcze do spotkania w Gorzowie Wielkopolskim, czy był to jakiś szczególny mecz dla Moniki Sibory? Dlaczego? Ano dlatego, że zawodniczka ostatnie lata spędziła w Poznaniu, gdzie broniła barw tamtejszej drużyny INEA AZS. Właśnie akademickie derby, pomiędzy zespołami z Poznania i Gorzowa były traktowane, jako pojedynki najwyższej rangi dla obu zespołów. Tym razem Sibora nie miała już "akademickiego" ciśnienia.
Dla mnie ten mecz był jak każdy inny, no może poza meczem z INEĄ. Bez podtekstów, bez jakiegokolwiek ciśnienia pojechałam do Gorzowa po zwycięstwo. Ale masz rację, kiedy grałam kilka lat w poznańskim AZS-ie, mecze z AZS-em Gorzów były bardzo stresującym przeżyciem. Dla zawodniczek był to mecz jak jeden z wielu, jednak dla działaczy i trenerów była to walka nie tylko sportowa, ale przede wszystkim poza boiskowa. Było ciśnienie, który z AZS-ów w Polsce będzie wyżej w tabeli, ten otrzyma wyższe dotacje z góry. Nam ten stres też się udzielał. Wtedy Gorzów był w środku tabeli, podobnie jak my, więc walka była zacięta, toczona do "ostatniej krwi". Gorzowianki grały strasznie agresywnie, co na przykład przypłaciła złamanym nosem Karpina (Aleksandra Drzewińska – przyp. red.) i nie ukrywam, że cios dostała ode mnie.. Teraz akademiczki z Gorzowa grają bardziej dojrzałą koszykówkę, a co za tym idzie widowiskową i efektywną. Jeżeli chodzi o ostatni mecz, to jestem pod wrażeniem, jak trener Orczyk dobrze taktycznie przygotował nas do walki z AZS-em. Trener zrobił swoje, my dołożyłyśmy dobrą grę, dobrą skuteczność, dobrą obronę i sukces był blisko. Niestety jak mówiłam wcześniej, zabrakło nam odrobiny szczęścia - zakończyła Monika Sibora, która ostatnie lata nie dość, że spędziła w INEI AZS Poznań, to jeszcze była kapitanem tego zespołu.
Swoją drogą to już nie te mecze gdy składy były porównywalne i walka na całego.
Tu małą dygresje wkleję:
Wracając jeszcze do spotkania w Gorzowie Wielkopolskim, czy był to jakiś szczególny mecz dla Moniki Sibory? Dlaczego? Ano dlatego, że zawodniczka ostatnie lata spędziła w Poznaniu, gdzie broniła barw tamtejszej drużyny INEA AZS. Właśnie akademickie derby, pomiędzy zespołami z Poznania i Gorzowa były traktowane, jako pojedynki najwyższej rangi dla obu zespołów. Tym razem Sibora nie miała już "akademickiego" ciśnienia.
Dla mnie ten mecz był jak każdy inny, no może poza meczem z INEĄ. Bez podtekstów, bez jakiegokolwiek ciśnienia pojechałam do Gorzowa po zwycięstwo. Ale masz rację, kiedy grałam kilka lat w poznańskim AZS-ie, mecze z AZS-em Gorzów były bardzo stresującym przeżyciem. Dla zawodniczek był to mecz jak jeden z wielu, jednak dla działaczy i trenerów była to walka nie tylko sportowa, ale przede wszystkim poza boiskowa. Było ciśnienie, który z AZS-ów w Polsce będzie wyżej w tabeli, ten otrzyma wyższe dotacje z góry. Nam ten stres też się udzielał. Wtedy Gorzów był w środku tabeli, podobnie jak my, więc walka była zacięta, toczona do "ostatniej krwi". Gorzowianki grały strasznie agresywnie, co na przykład przypłaciła złamanym nosem Karpina (Aleksandra Drzewińska – przyp. red.) i nie ukrywam, że cios dostała ode mnie.. Teraz akademiczki z Gorzowa grają bardziej dojrzałą koszykówkę, a co za tym idzie widowiskową i efektywną. Jeżeli chodzi o ostatni mecz, to jestem pod wrażeniem, jak trener Orczyk dobrze taktycznie przygotował nas do walki z AZS-em. Trener zrobił swoje, my dołożyłyśmy dobrą grę, dobrą skuteczność, dobrą obronę i sukces był blisko. Niestety jak mówiłam wcześniej, zabrakło nam odrobiny szczęścia - zakończyła Monika Sibora, która ostatnie lata nie dość, że spędziła w INEI AZS Poznań, to jeszcze była kapitanem tego zespołu.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
Co by nie mówić o formie granatowych, to zdobyły w Pradze 79 punktów, nie sądzę, żeby w Krzesinach zdobyły mniej. Inna sprawa, że obrona musi być skuteczniejsza przeciw Poznaniowi niż przeciw Pradze. Nie widzę innej opcji jak wygrana. Nie mówmy o zmęczeniu, mamy wyrównany skład na PLKK. Jeżeli Dureika, Vidacic, Dzwigalska nie będa potrafiły wziąć ciężaru gry w takim meczu, to good bye...
feri pisze:Co by nie mówić o formie granatowych, to zdobyły w Pradze 79 punktów, nie sądzę, żeby w Krzesinach zdobyły mniej. Inna sprawa, że obrona musi być skuteczniejsza przeciw Poznaniowi niż przeciw Pradze. Nie widzę innej opcji jak wygrana. Nie mówmy o zmęczeniu, mamy wyrównany skład na PLKK. Jeżeli Dureika, Vidacic, Dzwigalska nie będa potrafiły wziąć ciężaru gry w takim meczu, to good bye...
Może się czepiam, ale to jakaś nowość wśród wyrażanych na forum zdań gorzowskich kibiców. Ewentualne pożegnanie z dwiema pierwszymi paniami nie byłoby zaskoczeniem - w końcu są transferowymi niewypałami. Ale Kasia - wychowanka klubu, bardzo obiecująca rozgrywająca??
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
paulo2907 pisze:feri pisze:Co by nie mówić o formie granatowych, to zdobyły w Pradze 79 punktów, nie sądzę, żeby w Krzesinach zdobyły mniej. Inna sprawa, że obrona musi być skuteczniejsza przeciw Poznaniowi niż przeciw Pradze. Nie widzę innej opcji jak wygrana. Nie mówmy o zmęczeniu, mamy wyrównany skład na PLKK. Jeżeli Dureika, Vidacic, Dzwigalska nie będa potrafiły wziąć ciężaru gry w takim meczu, to good bye...
Może się czepiam, ale to jakaś nowość wśród wyrażanych na forum zdań gorzowskich kibiców. Ewentualne pożegnanie z dwiema pierwszymi paniami nie byłoby zaskoczeniem - w końcu są transferowymi niewypałami. Ale Kasia - wychowanka klubu, bardzo obiecująca rozgrywająca??To byłoby wręcz nie do pomyślenia!
Może rzuciłeś jej nazwisko nieco przypadkowo, ale być może nastroje przynajmniej niektórych w Gorzowie są cokolwiek rewolucyjne.
Jako że mamy aspiracje grania o coraz wyższe cele, a Kaśka nie za bardzo garnie się do podnoszenia swoich umiejętności to naturalną rzeczą wydają się pomysły kibiców z Gorzowa o ewentualnym pozbyciu się jej
paulo2907 pisze:feri pisze:Co by nie mówić o formie granatowych, to zdobyły w Pradze 79 punktów, nie sądzę, żeby w Krzesinach zdobyły mniej. Inna sprawa, że obrona musi być skuteczniejsza przeciw Poznaniowi niż przeciw Pradze. Nie widzę innej opcji jak wygrana. Nie mówmy o zmęczeniu, mamy wyrównany skład na PLKK. Jeżeli Dureika, Vidacic, Dzwigalska nie będa potrafiły wziąć ciężaru gry w takim meczu, to good bye...
Może się czepiam, ale to jakaś nowość wśród wyrażanych na forum zdań gorzowskich kibiców. Ewentualne pożegnanie z dwiema pierwszymi paniami nie byłoby zaskoczeniem - w końcu są transferowymi niewypałami. Ale Kasia - wychowanka klubu, bardzo obiecująca rozgrywająca??To byłoby wręcz nie do pomyślenia!
Może rzuciłeś jej nazwisko nieco przypadkowo, ale być może nastroje przynajmniej niektórych w Gorzowie są cokolwiek rewolucyjne.
Nie nie... moje zdanie od dawna jest takie. Sposrod wychowankek Gorzowa na tej pozycji np. Weronika Toporowska bardzo szybko zdala sobie sprawe, ze do aspiracji AZs-u ona nie pasuje, chociaz w wieku juniorskim, kadeckim zapowiadala sie super (potrafila rzucic 60 pkt w meczu). Natomiast Kasia ma 24 lata, osiagnela pewien dosyc wysoki poziom, ale nie widzę już postępów w jej grze. Na pewno dala by sobie rade w wieku klubach ekstraklasy, ale osobiscie uwazam, ze AZS pozostajac na poziomie euroligowym, powinien miec lepsza zmienniczke dla Richards.
Uważam że Każdy kibic który myśli o pozbyciu się Kaśki powinien udać się do lekarza a następnie do apteki po potrzebne medykamenty
Nie obcina się korzeni jak ktoś wątpi w Kaśkę to znaczy że nie zupełnie jest z nim ok
O ile mnie nie myli pamięć to Kaśka zdecydowanie podniosła poziom w tym sezonie ona zdziera na parkiecie od wielu lat zdrowie za ten klub i będzie tu grać .To nie jest dowolny klub FGE gdzie można kopnąć każdą zawodniczkę tu się szanuje Wychowanki tu zawodniczki tyrają cały rok dla Kibiców i KIBICE powinni okazać szacunek ,a nie siać rewolucję
Nie obcina się korzeni jak ktoś wątpi w Kaśkę to znaczy że nie zupełnie jest z nim ok
O ile mnie nie myli pamięć to Kaśka zdecydowanie podniosła poziom w tym sezonie ona zdziera na parkiecie od wielu lat zdrowie za ten klub i będzie tu grać .To nie jest dowolny klub FGE gdzie można kopnąć każdą zawodniczkę tu się szanuje Wychowanki tu zawodniczki tyrają cały rok dla Kibiców i KIBICE powinni okazać szacunek ,a nie siać rewolucję
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
friel pisze:Uważam że Każdy kibic który myśli o pozbyciu się Kaśki powinien udać się do lekarza a następnie do apteki po potrzebne medykamenty
A niby w jakich elementach Ona podniosła swój poziom?
Bo jeśli patrzysz tylko na eval, który nabiła sobie w meczach ze słabymi przeciwnikami to jest to mylne podejście..
friel pisze:Uważam że Każdy kibic który myśli o pozbyciu się Kaśki powinien udać się do lekarza a następnie do apteki po potrzebne medykamenty
Czy tu szanuje się wszystkie wychowanki jednakowo, to delikatny temat. Czubak/Dźwigalska to fakt, że korzenie mocne, rodzina sportowa, jedno gorzowskie środowisko sportowe... więc trochę rzuciłem zapalnik. Ale ja mam zawsze swoje zdanie, nawet jak jest ono mocno kontrowersyjne i pod prąd. Klub sportowy, to nie instytut pamięci narodowej, ani towarzystwo wzajemnej adoracji. Nie skreśliłem jej, od lat obserwuję i oczekuję więcej i więcej, a nie coraz mniej. A to dlatego, że AZS z roku na rok poprzeczkę stawia sobie coraz wyżej. Proste. Gdzie pokazałem, że nie mam do niej szacunku?? Osobiście po prostu nie jestem zwolennikiem, żeby ktokolwiek występował w AZS-ie "za zasługi".
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Nie wiem naprawde nad czym wy sie tak spuszczacie ?? nad 3 porazkami w Eurolidze, ktore kazdy praktycznie zakladal przed sezonem ? ... czy moze nad 8 zwyciestwami w lidze ? i pozycje Lidera ktora raczej po meczu w Poznaniu sie nie zmieni.
Fakt... faktem sa 2-3 zawodniczki poprostu do wymiany... jednak nie wiem co wy tak przezywacie jak "mrowka okres"... sklad jest jaki jest... "za te pieniadze a nie inne" na lige to jak widzimy narazie wystarcza... na euro jest malo... jednak nikt nie mowil przed sezonem ze wygramy 5 meczy w Euro
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Re: 10 kolejka FGE: AZS Poznań - AZS PWSZ Gorzów Wlkp. 63-94
pozamiatane można zgasić światłą i iść do domu .
Do zanotowania tylko 13pkt Kasi 66% za 3
I Spencer 18 pkt 66% za 3
W poznaniu fajnie zaprezentowała się Patrycja Mazurczak eks Gorzowianka 8 pkt przy 80% skuteczności
Do zanotowania tylko 13pkt Kasi 66% za 3
I Spencer 18 pkt 66% za 3
W poznaniu fajnie zaprezentowała się Patrycja Mazurczak eks Gorzowianka 8 pkt przy 80% skuteczności
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Najważniejsze w tym meczu było to że nasze najlepsze grajki zbytnio sie nie zmęczyły przed środą.
Poza tym to kolejny wyjazdowy mecz ktory gladko wygrywamy..w przeciwienstwie do meczów u siebie..nie wiem czym jest to spowodowane. Obyśmy w środę w końcu zagrali w swojej hali na wysokim poziomie
Poza tym to kolejny wyjazdowy mecz ktory gladko wygrywamy..w przeciwienstwie do meczów u siebie..nie wiem czym jest to spowodowane. Obyśmy w środę w końcu zagrali w swojej hali na wysokim poziomie
aha ktoś tu jeszcze tam przebąkiwał o postępach naszej rozgrywającej chcąc zamknąć temat :
http://plkk.pl/index.php?p=players&id=338 zachęcam do lektury
friel pisze:aha ktoś tu jeszcze tam przebąkiwał o postępach naszej rozgrywającej chcąc zamknąć temat :
http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... 36134.html
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”