18 kolejka FGE: Odra Brzeg - Energa Toruń 74-96
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
18 kolejka FGE: Odra Brzeg - Energa Toruń 74-96
Sobota, 23.01.2010 godz.18.30
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
-
Dżi ej el ej
- Młodzik
Re: 18 kolejka FGE: Odra Brzeg - Energa Toruń
"Katarzynki" bronią piątego miejsca w PLKK
Energa jedzie w sobotę do Brzegu. Cel - rewanż za wstydliwą porażkę we własnej hali w pierwszej rundzie.
To była jak dotąd najpoważniejsza wpadka "Katarzynek" w tym sezonie. 14 października Energa we własnej hali uległa 86:89, a autorkami niespodzianki były przede wszystkim Brittany Denson (22 pkt) i Jazmine Sepulveda (16).
Teraz torunianki mają doskonałą okazję do rewanżu. Odra to zresztą jeden z najgroźniejszym zespołów, które ścigają piątą w tabeli Energę. Wyjazdowe zwycięstwo sprawi, że ta pozycja będzie już niemal zarezerwowana dla naszego zespołu przed play off (a będzie można jeszcze powalczyć o awans do czwórki).
Trener Elmedin Omanić do Brzegu zabierze prawdopodobnie optymalny skład. Ostatnio na problemy zdrowotne narzekało kilka koszykarek, m.in. Agata Gajda została poturbowana w meczu ligowym z CCC Polkowice, Patrycja Gulak miała drobne kłopoty z kolanem, podobnie Monika Krawiec. Wszystkie koszykarki będą raczej zdolne do gry w sobotnim meczu.
Wiadomo już także, że torunianie definitywnie zakończyli przebudowę składu. Charity Egenti już podpisała aneks do kontraktu, który obniża jej zarobki i została w Toruniu (jej miejsce w Liderze Pruszków zajęła dobrze znana w Polsce Djenebou Sissoko), kolejne szanse dostaną także Tyesha Fluker i Aida Pilav. Przypomnijmy, że z nowych koszykarek do domu została odesłana jedynie Ukrainka Tetiana Szczypakina.
pomorska.pl
Wzmocnień już nie należy się spodziewać, nie ma także większych szans, że do składu powrócą kontuzjowane Emilia Tłumak i Róża Ratajczak. Obie przechodzą rehabilitację po operacji kolan i najwcześniej w kwietniu rozpoczną treningi.
Brak tej ostatniej jest szczególnie dotkliwy dla Energi po odejściu Eweliny Gali. W składzie meczowym muszą być bowiem dwie juniorki i teraz te miejsca zajmą niedoświadczone Paulina Olszak i Joanna Kulesza. Debiut w Pucharze Polski pokazał, że obie koszykarki czeka jeszcze sporo pracy.
Do zmian doszło w ostatnich dniach także składzie Odry. Trener Jarosław Zyskowski stracił swoją podstawową środkową Ukoh, która przeniosła się do Inei AZS Poznań. W jej miejsce sprowadzono 22-letnią Nigeryjkę Chinyere Ibekwe (192 cm), która sezon zaczynała w portugalskiej Maderze. W meczu z Energą ma zadebiutować w polskiej lidze.
Odra po doskonałej pierwszej rundzie ostatnio jakby straciła impet. Trzy kolejne porażki (z Lotosem Gdynia, Wisłą Can Pack i klęska z ŁKS Łódź) sprawiły, że zespół stracił dystans do czołówki PLKK. To wciąż jednak bardzo groźny przeciwnik we własnej hali. Torunianki przede wszystkim muszą zatrzymać Amerykanki: Denson (14,4 pkt i 9 zbiórek), Sepulvedę (14,4 pkt) i Xsenię Stewart (13 pkt). Z Polek najgroźniejsze są nieobliczalna rzucająca Natalia Małaszewska (10 pkt) i była koszykarka Energi Marta Żyłczyńska.
Energa jedzie w sobotę do Brzegu. Cel - rewanż za wstydliwą porażkę we własnej hali w pierwszej rundzie.
To była jak dotąd najpoważniejsza wpadka "Katarzynek" w tym sezonie. 14 października Energa we własnej hali uległa 86:89, a autorkami niespodzianki były przede wszystkim Brittany Denson (22 pkt) i Jazmine Sepulveda (16).
Teraz torunianki mają doskonałą okazję do rewanżu. Odra to zresztą jeden z najgroźniejszym zespołów, które ścigają piątą w tabeli Energę. Wyjazdowe zwycięstwo sprawi, że ta pozycja będzie już niemal zarezerwowana dla naszego zespołu przed play off (a będzie można jeszcze powalczyć o awans do czwórki).
Trener Elmedin Omanić do Brzegu zabierze prawdopodobnie optymalny skład. Ostatnio na problemy zdrowotne narzekało kilka koszykarek, m.in. Agata Gajda została poturbowana w meczu ligowym z CCC Polkowice, Patrycja Gulak miała drobne kłopoty z kolanem, podobnie Monika Krawiec. Wszystkie koszykarki będą raczej zdolne do gry w sobotnim meczu.
Wiadomo już także, że torunianie definitywnie zakończyli przebudowę składu. Charity Egenti już podpisała aneks do kontraktu, który obniża jej zarobki i została w Toruniu (jej miejsce w Liderze Pruszków zajęła dobrze znana w Polsce Djenebou Sissoko), kolejne szanse dostaną także Tyesha Fluker i Aida Pilav. Przypomnijmy, że z nowych koszykarek do domu została odesłana jedynie Ukrainka Tetiana Szczypakina.
pomorska.pl
Wzmocnień już nie należy się spodziewać, nie ma także większych szans, że do składu powrócą kontuzjowane Emilia Tłumak i Róża Ratajczak. Obie przechodzą rehabilitację po operacji kolan i najwcześniej w kwietniu rozpoczną treningi.
Brak tej ostatniej jest szczególnie dotkliwy dla Energi po odejściu Eweliny Gali. W składzie meczowym muszą być bowiem dwie juniorki i teraz te miejsca zajmą niedoświadczone Paulina Olszak i Joanna Kulesza. Debiut w Pucharze Polski pokazał, że obie koszykarki czeka jeszcze sporo pracy.
Do zmian doszło w ostatnich dniach także składzie Odry. Trener Jarosław Zyskowski stracił swoją podstawową środkową Ukoh, która przeniosła się do Inei AZS Poznań. W jej miejsce sprowadzono 22-letnią Nigeryjkę Chinyere Ibekwe (192 cm), która sezon zaczynała w portugalskiej Maderze. W meczu z Energą ma zadebiutować w polskiej lidze.
Odra po doskonałej pierwszej rundzie ostatnio jakby straciła impet. Trzy kolejne porażki (z Lotosem Gdynia, Wisłą Can Pack i klęska z ŁKS Łódź) sprawiły, że zespół stracił dystans do czołówki PLKK. To wciąż jednak bardzo groźny przeciwnik we własnej hali. Torunianki przede wszystkim muszą zatrzymać Amerykanki: Denson (14,4 pkt i 9 zbiórek), Sepulvedę (14,4 pkt) i Xsenię Stewart (13 pkt). Z Polek najgroźniejsze są nieobliczalna rzucająca Natalia Małaszewska (10 pkt) i była koszykarka Energi Marta Żyłczyńska.
na mecz do swojego byłego klubu wybierają się i Jańcia i Agata Gajda. Ile to już lat te panie ze sobą grają? Szósty sezonik zdaje się leci.... Liczę na te zawodniczki w krytycznym momencie meczu,ale liczę też na to,że tego krytycznego momentu w sobotni wieczór nie będzie!!!
-
koszykarz
No trochę ta porażka z Brzegiem w I rundzie rozgrywek mści się w tabeli... Gdybyśmy mieli to jedno zwycięstwo więcej to można by śmielej myśleć o dobrym rozstawieniu w play off. No ale wtedy ODRA grała dobrze i była prawdziwą rewelacją ligi (zwycięstwa nad Wisła i Energą , minimalnie z Lotosem i w Gorzowie -porażki)
Teraz już raz że powietrze troche z nich zeszło bo nie da się CAŁEGO SEZONU grać praktycznie 1 piątką , dwa że większość zespołów już znajduje receptę na Sepulvede , Denson czy Stewart...
Dla mnie obecnie zespół ODRY to klasyczny przykład budowania zespołów typu 3 Amerykanki + POLKI jako dodatek , na wzór FINEFHARMU z poprzednich lat...
Nie znaczy że to coś złego bo gra ODRY - trochę szalona , ALE JEDNAK podobała mi się w Toruniu jak grali... Ale na dłuższą metę może się to znudzić...
Liczę że swoją obecność wreszcie zaznaczą Fluker i Pilav. ALE PRZEDE WSZYSTKIM liczę na Agate , Monike , Alicię i Charity
Teraz już raz że powietrze troche z nich zeszło bo nie da się CAŁEGO SEZONU grać praktycznie 1 piątką , dwa że większość zespołów już znajduje receptę na Sepulvede , Denson czy Stewart...
Dla mnie obecnie zespół ODRY to klasyczny przykład budowania zespołów typu 3 Amerykanki + POLKI jako dodatek , na wzór FINEFHARMU z poprzednich lat...
Nie znaczy że to coś złego bo gra ODRY - trochę szalona , ALE JEDNAK podobała mi się w Toruniu jak grali... Ale na dłuższą metę może się to znudzić...
Liczę że swoją obecność wreszcie zaznaczą Fluker i Pilav. ALE PRZEDE WSZYSTKIM liczę na Agate , Monike , Alicię i Charity
koszykarz pisze:Teraz już raz że powietrze troche z nich zeszło bo nie da się CAŁEGO SEZONU grać praktycznie 1 piątką , dwa że większość zespołów już znajduje receptę na Sepulvede , Denson czy Stewart...
nie tak znowu odległa historia zna przypadki, że grając jedną piątką cały sezon można zdobyć srebrne medale
-
koszykarz
pewnie masz na myśli HERKTA i STARY BROWAR.
No tak - ale mimo wszystko teraz trochę bardziej wyrównana się stała ta liga. Więcej zespołów z aspiracjami do medali...
a wtedy tak nie byłó...
No tak - ale mimo wszystko teraz trochę bardziej wyrównana się stała ta liga. Więcej zespołów z aspiracjami do medali...
a wtedy tak nie byłó...
koszykarz pisze:Nie znaczy że to coś złego bo gra ODRY - trochę szalona , ALE JEDNAK podobała mi się w Toruniu jak grali... Ale na dłuższą metę może się to znudzić...
a ja ciągle będę twierdził,że bardziej Energa ten mecz przegrała niż Odra odniosła wygraną,dodatkowo zwycięstwo "wyszarpał" drużynie z Brzegu pan Zyskowski przepraszając później sędziów za swoje pajacowate zachowanie za które powinien być zwyczajny dach!!!
-
Septymiusz
- Młodzik
Wydaje mi się, że mecz w Toruniu został wygrany przez Odrę dlatego, że Omanic zupełnie nie wiedział czego można się spodziewać po nowych zawodniczkach w drużynie z Brzegu. Do tego jedno z lepszych spotkań w tym sezonie rozegrała Żyła, więc nie tak trudno było dać sobie wyrwać to zwycięstwo. Tym nie mniej Odra to zespół groźny i nieobliczalny. Jeśli Katarzynki będą miały problem z kryciem rzutów za 3 to może być nie miła niespodzianka dla nas. Być może tym razem przewagę pod koszem będzie miała Energa, bo nie wiadomo jak nowa środkowa wkomponuje się w ekipę Odry. Bardzo ciekawe właśnie pod koszem czeka nas starcie Egenti - Denson. Obie zawodniczki grają bardzo podobnie - ruchliwe, skoczne, ambitne, wywijają łokciami
.
Poprawione i wybaczcie mieszkańcy BRZEGU.
Poprawione i wybaczcie mieszkańcy BRZEGU.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2010, 18:51 przez Septymiusz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Roberto930
- Żak
Septymiusz pisze:Wydaje mi się, że mecz w Toruniu został wygrany przez Odrę dlatego, że Omanic zupełnie nie wiedział czego można się spodziewać po nowych zawodniczkach w drużynie z Brzega. Do tego jedno z lepszych spotkań w tym sezonie rozegrała Żyła, więc nie tak trudno było dać sobie wyrwać to zwycięstwo. Tym nie mniej Odra to zespół groźny i nieobliczalny. Jeśli Katarzynki będą miały problem z kryciem rzutów za 3 to może być nie miła niespodzianka dla nas. Być może tym razem przewagę pod koszem będzie miała Energa, bo nie wiadomo jak nowa środkowa wkomponuje się w ekipę Odry. Bardzo ciekawe właśnie pod koszem czeka nas starcie Egenti - Denson. Obie zawodniczki grają bardzo podobnie - ruchliwe, skoczne, ambitne, wywijają łokciami.
Znowu język polski i odmiana przez przypadki się kłania
Co do meczu to czekam na niego z niecierpliwością. Odra musi w końcu wygrać żeby podbudować się po ostatnich porażkach. Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej, a będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
Ciekawy jestem jak zaprezentuje się nowy nabytek Odry, Chinyere Ibekwe. Dzisiaj została uprawniona do gry przez PLKK i jutro napewno wystąpi.
-
Septymiusz
- Młodzik
Roberto930 pisze:Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej, a będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej i będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
Znowu język polski i prawidłowe używanie spójników się kłania
Septymiusz pisze:Roberto930 pisze:Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej, a będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej i będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
przepraszam za off topic, ale;
A od kiedy w języku polskim spójnik "a" nie może pełnić roli "spójnika łącznego"?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
-
reaktywacja
- Junior
Ałgaja pisze:Septymiusz pisze:Roberto930 pisze:Mam nadzieje, że wróci w końcu dyspozycja sprzed przerwy świąteczno-noworocznej, a będzie szansa na uzyskanie dobrego rezultatu.
przepraszam za off topic, ale;
A od kiedy w języku polskim spójnik "a" nie może pełnić roli "spójnika łącznego"?
Ałgaja - może być "a" w funkcji łącznika jeśli piszesz np. "między niebem a ziemią", "między Wisłą a Tęczą Leszno" - wtedy bez przecinka.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
reaktywacja pisze:Ałgaja - może być "a" w funkcji łącznika jeśli piszesz np. "między niebem a ziemią", "między Wisłą a Tęczą Leszno" - wtedy bez przecinka.
Np. w zdaniu współrzędnie złożonym łącznym : Ola biegnie, a Adam rysuje. "a" chyba też jest łącznikiem, a nie ma funkcji przeciwstawnej, czy też nie jest "wynikowe".
zresztą nieważne...ja w zdaniu Roberto nie widzę nic co podchodziłoby pod miano godnej uwagi, nieumiejętności używania języka polskiego, ba ze względów czysto logicznych zaproponowana przez niego wersja jest nawet lepsza od tej Septymiusza.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
-
reaktywacja
- Junior
Ałgaja pisze:reaktywacja pisze:Ałgaja - może być "a" w funkcji łącznika jeśli piszesz np. "między niebem a ziemią", "między Wisłą a Tęczą Leszno" - wtedy bez przecinka.
Np. w zdaniu współrzędnie złożonym łącznym : Ola biegnie, a Adam rysuje. "a" chyba też jest łącznikiem, a nie ma funkcji przeciwstawnej, czy też nie jest "wynikowe".
zresztą nieważne...ja w zdaniu Roberto nie widzę nic co podchodziłoby pod miano godnej uwagi, nieumiejętności używania języka polskiego, ba ze względów czysto logicznych zaproponowana przez niego wersja jest nawet lepsza od tej Septymiusza.
Nie mogę się z Tobą zgodzić. W zdaniu "Ola biegnie, a Adam rysuje" mamy do czynienia ze spójnikiem przeciwstawnym właśnie - przeciwstawiasz jedną czynność drugiej. Dodatkowo przecinek przy zdaniu ma zawsze funkcje rozdzielającą, więc nie można go użyć w formie łącznej (żaden ze spójników łącznych nie wymaga przecinka - "i", "oraz", "tudzież", "a").
Septymiusz ma rację, ale chodzi mu o jeszcze inny rodzaj spójnika, spójnik wynikowy (w tej funkcji jak najbardziej można używać spójnika "i").
Tak gwoli wyjaśnienia.
14 koron:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”